Pelailua koronan aikaan – näiden lautapelien parissa viihdymme koti-illat

2

29.3.2020 Kirjoittanut JK

Koronaepidemian aikaan on hyvä olla pelaaja. Jos kotoa löytyy pelikavereita, lautapelien äärelle pääsee nyt muidenkin harrastusten edestä.

Näin on meidän perheessä. Tässä seuraa joitakin pelejä, joita meillä on pelattu viime viikkoina. Keskityn tässä vain sellaisiin peleihin, joita on tätä kirjoittaessa tarjolla kotimaisissa nettipelikaupoissa. Tässä siis suosituksia kaikille, jotka etsivät hauskaa ja kehittävää tekemistä koti-iltoihin yhdessä – tai jopa yksinkin.

Pienten lasten kanssa (4+)

 

MONZA

Tämä on autopeli, jossa nopanheitto ei kerrokaan enää, kuinka monta ruutua liikut. Nyt noppien väri kertoo, minkä väriseen ruutuun voit autosi siirtää, mutta koska noppia ja värejä on monta, joudut ihan miettimään, minkälaiset siirrot olisivat mahdollisia – ja mikä niistä se paras. Tuloksena on lastenpeli, joka sisältää hieman päätöksiä ja pähkäilyäkin. Niinpä pelaaminen pienen lapsen kanssa voi olla aikuisillekin palkitsevaa muutenkin kuin lapsen ilon seuraamisessa. Kokeilimme Monzaa vähän turhan varhain, pojan ollessa vasta kolme, mutta nyt melkein viisivuotiaana noppien sijoittelu onnistuu jo häneltäkin. 2 – 6 pelaajalle 4½ ikävuodesta eteenpäin.

*

ETANARALLI

Olen monesti kehunut Kilpikonnakisaa parhaaksi lastenpeliksi. Nyt se on saanut ensimmäistä kertaa haastajan. Saimme arvostelukappaleen HABA:n tuoretta suomennosta Etanaralli, joka paljastuikin erinomaiseksi lastenpeliksi.

Etanarallissa kuusi etanaa matelee kilpaa läpi puutarhan. Jokaisella pelaajalla on kolme salaista ”etanakaveria”, joiden hän toivoo nousevan palkintopallille: vaikkapa vihreä, oranssi ja liila. Osa näistä on samoja kuin muilla, ja toisen suosikkietanat voi koettaa päätellä siitä, miten nämä etanoita liikuttelevat…

Etanat liikkuvat kahdella nopalla. Jos nopanheitosta tulee vaikka sininen ja vihreä, voit vuorollasi joko siirtää sinistä etanaa seuraavaan vihreään ruutuun, tai vihreää etanaa seuraavaan siniseen ruutuun. Simppeliä? Mutta tarjoaa kivan kokoisia valintoja: kumpi pääsisi pitemmälle? Tai haluanko liian selkeästi suosia vihreää etanaa, arvaavatko kaikki, että se on minun kaverini…

Etanarallia on helppo suositella perhepeliksi pienten lasten kanssa. Paketti on kaunis ja värikäs, ja metallista laatikkoa käytetään pelialustana luontevalla ja hauskalla tavalla. Etanoiden pohjassa olevat magneetit kun mahdollistavat niille kiipeilyn laatikon reunoja pitkin!

Ainoana miinuksena pelin sääntökirja on muotoiltu epäselvästi sen vaikeimman säännön kohdalla: toisten etanoiden päälle kiipeäminen. On nimittäin niin, että aina kun etana pysähtyy ruutuun, se antaa ruudulle oman värinsä. Jos sinisen etanan on liikuttava seuraavaan vihreään ruutuun, ”vihreä ruutu” voikin tarkoittaa ruutua, jossa vihreä etana nyt on. Tällöin sininen etana menee vihreän etanan päälle. Nyt vihreä on jumissa eikä voi liikkua.

Tämä on nokkela sääntö, joka lisää peliin taktiikkaa. Nelivuotiaalle se on hidas tajuta, minkä takia laatikosta löytyvä ikäsuositus 5+ on aivan oikein – joskaan mikään ei estä pelaamasta Etanarallia ilmankin tätä sääntöä.

Ks. myös blogistani kategoria ”Lautapeli lasten kanssa”, löydät valtavasti pelejä, joita on pelattu 2 – 11-vuotiaiden kanssa.

Koko perheelle

 

CABO

Cabosta on helppo aloittaa pelailu, se kun on pohjimmiltaan perinteisen pakan korttipeli ja sikäli jotenkin ”tutun oloinen” kaikille joskus korttia lätkineille. Tämä Bezier Gamesin Second Edition on söpöllä kuvituksella ja eheällä sääntökirjalla varustettu versio, joka sai meidän lapset haltioituneiksi jo hiihtolomalla. Pelaamme Caboa yhä, se on 2 – 4 pelaajalle täydellinen ”mökkipeli” illan viettoon – ja nythän olemme käytännössä mökeillä kotonamme.

Pelaajalla on neljä numerokorttia, joista vain kaksi saa alussa katsoa. Korttien summa pitäisi saada laskettua mahdollisimman alas ennen kuin huutaa Cabo! ja kaikki paljastetaan.

*

COLT EXPRESS

Kuvassa mukana lisäosa Horses & Stagecoach.

Palasimme Colt Expressin pariin pitkän tauon jälkeen ja rakastuimme siihen uudestaan. Tämä on ohjelmoitu junaryöstö kolmiulotteisessa junassa – ja vähintään yhtä hauskaa kuin miltä kuulostaa. Pelataan rosvoja, jotka seikkailevat junassa, veturissa ja näiden katolla ryöstäen arvoesineitä ja taistellen keskenään ja junan sheriffin kanssa. Colt toimii 3 – 6 hengellä, eli mukaan mahtuu isompikin perhe. Meillä on molemmat lisäosat, joista opettelimme nyt vasta Marshall & Prisonersin. Tämä erinomainen lisäosa peliin vaihtelua haluaville tekee sheriffistä pelattavan hahmon, joka onkin varsinainen supersankari.  Tämä on ollut täysi hitti kaikkien kanssa, joille olen peluuttanut. Pelin negatiivinen vuorovaikutus, jossa toisia voi ampua ja lyödä, ei ole kuitenkaan aiheuttanut itkupotkuraivareita kertaakaan. Spiel des Jahres -voittaja 2015.

*

FLASH POINT: FIRE RESCUE

Toinen peli, jota olemme nyt pelanneet pitkän tauon jälkeen on tämä Palomiespeli Flash Point. Palomiespelaajat pelastavat palavasta talosta ihmisiä siis yhteistyössä ennen kuin talo romahtaa liekkien alta. Koska peli on avoimen tiedon yhteistyöpeli, yksi aikuinen voi fasilitoida suht pienienkin lasten peliä. Se oli suosikkiyhteistyöpelimme jo pari vuotta sitten, eli sopii jostain kuudesta, seitsemästä ikävuodesta ylöspäin ja 2 – 6 pelaajalle.

Pelasimme viimeksi lisäosalla 2nd Story, ja tälle lisäosalle annan oman suositukseni, jos kaipaat peruspeliin jo vaihtelua. Portaat ja tikkaat tuovat juuri sopivaa seikkailuleikin tuntua rakennuksessa juoksenteluun.

*

AGRICOLA: FAMILY EDITION

Tytöt valtasi viime viikolla Agricola-mania, he olisivat farmanneet aamuin illoin. Agricola: Family Edition on legendaarisesta harrastajapelistä Agricola yksinkertaistettu versio, mutta ihan pienille lapsille ei tätäkään kehtaa suositella, sen verran kehittyneestä pelistä on silti kyse. Pelin saa suomen kielellä, ja se jopa voitti Vuoden Perhepelin tittelin kolme vuotta sitten, mutta varaudu siihen, että jos et ole yhtään pelannut moderneja lautapelejä, saatat tavailla sääntökirjaa pitkään. Se kuitenkin palkitsee, sillä Agricola: Family Edition pakkaa alle tuntiin monta kiperää päätöstä, ja oman tilan rakentaminen puuhökkelistä kukoistavaksi farmiksi on palkitsevaa.

Peli on aidosti strateginen eli pitkän tähtäimen suunnittelua ja optimointia palkitseva, mutta lapsille ja kokemattomille voi antaa tasoitusta: aloita vaikka ilman ruokaa kierroksen viimeisenä ja anna perheen pienimmälle säkki ruokaa ja puuta jo valmiiksi. Toimii 2 – 4 pelaajalle.

 

Katso myös listat suosikkiperhepeleistäni Top 25 vuonna 2017 ja
Top 33 vuonna 2019.
Siellä on paljon hyviä pelejä myös aikuisille.

Isojen kesken

 

AZUL

Azul on tuleva klassikko, ellei jo nykyinen – ja tämä vasta kolme vuotta ilmestymisensä jälkeen. Pitkän linjan pelisuunnittelija Michael Kiesling läväytti tällä itselleen liudan pelipalkintoja, ja peli on myynyt seitsennumeroisen luvun kappaleita maailmanlaajuisesti. Miksi? Pelissä värvätään vuorotellen kaakeleita, ja asetellaan niitä omalle pelilaudalle. Se näyttää kyllä esteettiseltä, mutta vaikuttaa vähän kuivakkaan abstraktilta… kunnes sitä pääsee pelaamaan ja sen sujuvasti soljuva sudokupähkinä lumoaa. Toisten pelaajien lautoja pitää tarkkailla myös, ettei päästä heitä nappaamaan kaikkea hyvää.

Me olemme tykästyneet etenkin pelin toiseen iteraatioon Azul: Stained Glass of Sintra, joka muokkaa perusmekaniikkaa karvan verran kiemuraisempaan suuntaan. Sintrasta pitävät meillä niin äiti kuin 11-vuotiaat ja viimeksi myös 9-vuotiaat lapsetkin. Sarjan kolmas osa Azul:Summer Pavilion on muuten lähiaikoina ilmestymässä suomeksi.

Sintrassa tehdään lasimosaiikkia. Tässä pelaajalauta onnistuneen suorituksen jälkeen.

*

CARPE DIEM

Siinä missä Azulit oppii vielä lapsikin, tästä eteenpäin liikumme jo aikuisten peleissä. Carpe Diem on toisen arvostetun saksalaispelisuunnittelija Stefan Feldin tuoreita hittejä. Pelissä täytetään omaa pelilautaa laatoilla antiikin roomalaisteemassa. Carpe ei näytä kovin erikoiselta, mutta tarjoaa alle tunnissa todella paljon herkullisia valintoja. Mitä haluat rakentaa omalle tontillesi ja minne siellä; miten saat ne kaipaamasi viinipellot ja leipomot ennen muita; miten pääsisit vielä pisteyttämään ne sinulle sopivat kortit… Carpe Diem ei ollut syyttä ehdolla Saksan ”pelituntijain palkinnolle” Kennerspiele des Jahresille 2019. Meillä tämä on ollut suosikki jo talvesta, ja aina vain vetää puoleensa.

*

CONCORDIA

Palasin Concordian pariin vuosien tauon jälkeen, ja onhan se hyvä peli. Yhdenlaista imperiumia tässä rakennellaan Välimerellä pelaamalla kortteja ja liikkumalla kartalla. Näin syvälliseksi peliksi Concordiassa on poikkeuksellisen lyhyet säännöt ja elegantin nopeat vuorot, joten se sopii suosituslistalle niille, joita strategiapelit vasta kiinnostelevat.

Nyt pelasimme Concordiaa kavereiden kanssa netissä sivulla Boiteajeux.net – kuva on siis sieltä, ja tämä nimeke toimii samalla muistutuksena nettipelaamisen mahdollisuuksista. Muita paikkoja, joissa netissä voit pelata ilmaiseksi lautapelejä sekä tuttuja että tuntemattomia vastaan ovat ainakin:

Yucata.de
Spielbyweb.com
Boardgamearena.com (Täällä on mahdollisuus pelata peliä myös reaaliajassa, mutta nyt epidemia-aikana se on maksumuurin takana.)

Ks. myös Lautapelioppaan tuore juttu nettipelisivuista.

*

TERRAFORMING MARS

Nyt laistan vähän omista säännöistäni.,Vaikka tämä postaus kertoo viime viikkoina pelaamistamme peleistä, edellisestä Terraforming Marsista on pidemmän aikaa. Halusin lisätä sen kuitenkin listaan kahdesta syystä.

Ensinnäkin TFM taitaa olla aikamme parhaita portteja lautapeliharrastukseen: siis peli, joka tarjoaa oivallisen johdatuksen moderneihin lautapeleihin sekä näkymän niihin älyllisiin syvyyksiin, joita ne tarjoavat. TFM on haastava, laaja ja monipuolinen ilman lisäosiakin, mutta ei silti ylenpalttisen vaikea oppia. Ja se on saatavilla suomen kielelläkin.

Toiseksi TFM on suosittu soolopelinäkin, eli tarjoaa hyvää pelattavaa myös niille, joiden kotoa ei löydy nyt peliseuraa. Moni lautapeli tarjoaa nykyään myös hyvinkin mielekkäät yksinpelisäännöt, kannattaa kokeilla.

*

Siinä joitain viime aikojen pelejä, joita suosittelen mielelläni muillekin. Näitä ja muita illanrattoja löytää mm. seuraavista paikoista:

Lautapelit.fi
Poromagia.com
Pelipeikko.fi
Fantasiapelit.com
Suomalainen.com
Puolenkuunpelit.fi

En saa komissiota mistään näistä. Toivon vain kaikille viihtyisiä iltoja näinä poikkeuksellisina aikoina.


Hyvä lukija, mitä pelejä sinä haluaisit suositella? Klikkaa Vastaa ja jaa vinkkisi!

2 ajatusta artikkelista “Pelailua koronan aikaan – näiden lautapelien parissa viihdymme koti-illat

 1. Kristian sanoo:

  Kunnioitusta (eli rispektiä) suomalaisten liikkeiden esiin nostamisesta!

  Hyvä lista! Meillä toivoisi seuraavat peluutusta:

  -Santorini toimii mukavasti, uudestaan ja uudestaan pelaa mielellään.
  -Brass: B tai L – pidempää vääntöä kaipaaville, eikä kahdellakaan yhtään huono.
  -Dale of Merchants Collection / Dawn of Peacemakers

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Kiitokset, kuin myös näiden omien vinkkien jakamisesta.
   Santorinia on tosiaan hyvin tarjolla kotimaassakin, ja se tarjoaa pelattavaa pitkäksi aikaa kouluikäisestä vaariin asti. Nuo Sami Laakson pelit sitten englantia taitaville ja Brassi tuhdisti vääntäville.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: