Kesän pelailuissa Vuoden Strategiapelejä ja muuta kivaa kuten Tapestry ja Marvel United
Jätä kommentti21.8.2021 Kirjoittanut JK
Täällä eletään!
Tässä muutamia pelejä, joita meillä on tänä kesänä pelattu. Alkukesä oli pelillisesti kuiva, ellei lasketa EM-futiksen matseja, joita väijyttiin sitäkin enemmän sekä omia pallopelejä pihalla ja kentällä lasten kanssa. Mutta syksyä kohti ollaan Puutyöläisessäkin taas päästy pelaamisen makuun.
Vuoden Strategiapeli -ehdokkaiden joukossa oli tänä vuonna monta uutta ja pari vanhaa tuttua.
Seas of Fortune: Hansa

Tämä on Tacticin kotimainen julkaisu, joka näyttää aikas hienolta, ainakin kaltaiselleni historiafanille. Peli on myös hienosti tuotettu silkkipainettuja (olikohan oikea termi?) laivoja ja upeaa karttapelilautaa myöten, joten lähdin kernaasti käymään kauppaa Itämerellä hansakauppiaiden laivoilla.
Hansa on hyvin helppo opettaa, ja kahden sivun säännöillä on onnistuttu luomaan kelpo peli, joka varmaan sopii pelaileville perheille paremmin kuin varsinaisille strategiapelifanaatikoille. Hansa on simppeli hae-ja-vie-peli, jossa poimitaan puuta ja viljaa vaikkapa Kööpenhaminasta ja kuljetetaan niitä haluaville Viipuriin asti. Kartalla liikutaan miehistökorteilla, jotka värvätään avovalikosta. Toisilla korteilla pääsee pitemmälle, mutta niillä saakin liikkua vasta myöhemmin. Kun vielä reittejä kartalla on kahdenvärisiä, sen oikean miehistön valinta tarjoaa hyviä valintoja. Varsin toimivaa.
Ihan sen enempää kuin ’toimivaa’ ei Hansa meillä kuitenkaan ollut. Vähän turhan usein tuli vuoroja, jolloin ei kannattanut liikkua ollenkaan, koska joko tarjolla ei ollut mitään hyödyllistä hyödykettä tai sitten sillä ostajia. Ikään kuin pelikehitystä olisi voinut jatkaa pidempään? Pelissä on kyllä kiinnostava neuvottelumekaniikka, jossa pelaajat voivat yhteisellä sopimuksella poistaa hyödyttömän kortin valikoimasta, mutta me olimme niin tylsän optimoivia, ettemme suostuneet diileihin, jotka hyödyttäisivät vastustajia suhteellisesti enemmän kuin itseä… Kevyempi peliseura varmaan saa pelistä enemmän irti kuin me nuivat optimoijat! Käänsimme lopulta tarjolle neljä korttia sääntöjen kolmen mukaan, mutta silti voitto tuntui tulevan korttituurin pikemmin kuin strategisen pelin myötä. Joka tapauksessa Hansaan pätee sama kuin Vuoden Strategiapeleihin laajemminkin nyt jo useamman vuoden kokemuksella: kyllä suunta on aina parempaan. Hienoa.
Jaws – Tappajahai

Muistaako jonnet Steven Spielbergin Tappajahain? Itse hämärästi, hieno leffa, mutta en sen lisenssipeliltä hurjia odottanut. Niinpä Jaws pääsikin yllättämään positiivisesti.
Peli on vähän kuin seuraavan askeleen Scotland Yard. Yksi piilottelee ja muut koettavat löytää. Nyt se yksi näyttäytyy ensin lähinnä syödessään uimareita. Ei herkkiksille siis – eiköhän pelin ikoninen kansi jo heidät karkoita.
Tappajahain pelillinen innovaatio on, että se pelataan kahdessa erilaisessa näytöksessä. Pelissä on siis kaksi eri kuurupiilopeliä! Ensin haita etsitään Amityn saaren vesiltä, ja toisessa näytöksessä hyvikset taistelevat pyssyin ja vasaroin haita vastaan, joka yrittää tuhota laivan ja syödä miehistön. Jälkimmäinen on näistä se jännittävämpi vaihe.

LISÄYS: Eilen illalla telkkari yllätti näyttämällä Tappajahai-leffan. Hauska sattuma piti hyödyntää, ja nyt pitää vielä erikseen kehua, kuinka tarkasti peli mallintaa elokuvan tapahtumia ja kaksinäytöksistä rakennetta.
Jaws ilmestyy nyt täysin suomenkielisenä nimellä Tappajahai.
Blogin lukijoille vanhoja tuttuja Vuoden Strategiapeliehdokkaita olivat Quest for El Dorado sekä Nova Luna. Molemmat ylsivät Finalistien joukkoon yhdessä Tappajahain sekä Zen Gardenin kanssa.

Peliseuramme on ollut vähän jäissä, mutta kaikilla ei ole ollut puntissa vapinaa. Pääsin testaamaan peliä nimeltä
Tapestry

Tämä oli hirveän helppo oppia: vuorollasi liikut eteenpäin yhtä rataa. Siinä se. Ratoja on neljä, ne vaativat kustannuksia ja tarjoavat bonuksia. Yllättävä vertaus Ganz Schön Cleveriin ei tosiaan ollut turhan kaukaan haettu, sama nykyään suosittu ”bonussuihku radoilla edetessä” tässä murisee pellin alla. Puitteet toki ovat aivan omaa kokoluokkaansa. Nyt kehitetään omaa sivilisaatiota ja ehkäpä laajennutaan keskuskartalla. Yhden kerran perusteella vallan mukava peli – Tapestry on suosikkini pelaamistani Stonemaier Gameseista. Tulipa mieleen, että jos saksalaiset olisivat tehneet tämän, muovailuvahatalojen sijasta olisi helppokäyttöiset pahvilaatat ja nappulat olisivat puuta, ja pelin hinta olisi varmaan puolet nykyisestä.
Marvel United

Ameriikan kummisetä toi meille joululahjan keskellä kesää. Amerikan postilla ja Suomen postilla oli kummallakin ollut pikkuisen vaikeuksia sen toimittamisessa. Marraskuinen ostos kävi välillä Suomessa, mutta eipä siitä vastaanottajalle asti ilmoitusta tullut, ja peli palasi Amerikkaan. Toisella kerralla se ei enää päässyt edes maasta ulos. Lopulta Marvel United saapui Suomeen henkilökohtaisella kuriiripalvelulla.
Onneksi peli oli hyvä!
Marvel United on kevyt yhteistyöpeli, jossa sankarit taistelevat Punakalloa, Ultronia tai Urakoitsijaa vastaan. Kukin näistä pelaa vähän eri lailla, ja sankareilla on omat kykynsä. Hulk Murskaa! on suosikkikorttimme, jossa vihreä voimanpesä pistää tapahtumapaikan säpäleiksi sen kummemmin varomatta kavereitakaan. Pelin innovaatio on yhteistyöllinen korttien pelaaminen: vuorollasi saat sekä oman korttisi että kaverin viimeksi pelaaman kortin ”voimat” käyttöön, joten jokaisen kannattaa osallistua suunnittelemaan toimintaa.
Tästä sekä kuusivuotias Marvel-fani että 12-vuotias tavis tykkäsivät ensi pelillä. Iskäkin innostui yhteisistä pelihetkistä kesän kuivan kauden jälkeen niin, että päätti satsata ensimmäistä kertaa elämässään Kickstarter Turbo Timantti All-In Sell Your Granny Pledgeen. Ensi vuonna on siis tulossa sata pakettia lisäukkoja, kortteja ja lautoja Marveliin… Kaikkea sitä tapahtuukin!
Grand Austria Hotel Deluxe

GAH kuului sarjaamme ”parhaita pelejä, joita en omista”. Ei kuulu enää, nyt on hyllyssä tämä uusi deluxe-painos sekä lisäosa Let’s Waltz ja hyvä niin! Lisurista ei vielä kokemusta, mutta pelihän on ihana. Siitä lisää täältä.
Pari muutakin Kickstarteria on saapunut meille kesän aikana. Odotettavissa tänä vuonna siis kirjoituksia myös peleistä Burgle Bros 2: Casino Caper, Glory: A Game of Knights sekä Frutticola.
Kiitos lukemisesta ja kärsivällisyydestä!
