Taas pelataan kolmevuotiaan kanssa – Mukana kaneja, matoja ja pyramidillinen eläimiä

Jätä kommentti

22.5.2019 Kirjoittanut JK

Täällä on Osa I kolmivuotiaan kanssa pelailusta. Siellä oli pelejä, joita olin pitkälti tilaillut Saksasta. Tällä kertaa vuorossa on ihan kotimaasta löytyneitä pelejä. Ei kun pelaamaan!

*

Kävin työmatkalla Riihimäellä ja ihan kaupungin keskustassa, jossain siinä matkalla ostarista kirjastolle, törmäsin kirjakauppaan, joka oli samalla oikea pelikauppakin.

Halusin napata jotain tuliaisiksi ja muistoksi retkestä, ja poikani tuntien hyvältä valinnalta näytti HABAn ”ritarillinen pinoamispeli”

Linnanvaltias

(Burg Klettermax)

Pelihän näyttää hienolta. Laatikko on sisältä rikkaasti kuvitettu linna. HABAn asiakaspalvelukin pelaa: yksi meepleistä oli valmiiksi rikki, meilasin HABAlle ja he lähettivät korvaavan nopeasti postissa.

Pelinä Linnanvaltias on yhdistelmä noppalottoa ja näppäryyspeliä. Ensin heitellään noppia ja saadaan värin mukaisia puu-ukkeleita. Ukkelit kiipeävät toistensa hartioille – he lähtevät valtaamaan linnaa. Kun ukkoja on tarpeeksi päällekkäin, vuorollasi neppaat ylimmän sisään linnaan. Mihin huoneeseen ukko tippuu – saat sen aarteen.

Kuulostaa ihan hauskalta, mutta käytännössä näppäryysosuuteen pääsy kestää turhan pitkään, ja kun siellä ollaan, ukon tönäisy on ihan liian helppoa.

Valintoja: Ei. No, hyvä on, voit valita mihin ukkopinosi pystytät, mutta tämä on joko ilmiselvä tai merkityksetön valinta. Ja voit koettaa nepata vähän kovempaa, jos yltäisit keskiruutuun, mutta yleensä riittää kevyt tökkäys.
Jännitystä: Jaa… Nopasta voi tietysti tulla eri sivuja… Neppaus on joskus epäonnistunut.
Oma arvio: Houkuttelee kotisäännöttämiseen: ei saa kerätä kahta samanlaista aarretta. Tai miten voisi nopeuttaa neppaamiseen pääsyä ja hankaloittaa neppaamista…? Ainakaan ukkopinot ja niiden alustalaatta eivät saa koskea linnaan…
Kolmivuotiaan arvio: Ää-ää-ää, miksen mää saa hypätä linnaan. *Hyppää linnaan* Mä sain miekat! 

Eläinpyramidi

Näppäryyspelien Hall of famen ykkösrivissä on jo pitkään seissyt Eläinpyramidi (Tier auf Tier, Animal Upon Animal). Olen kokeillut sitä jo aiemmin, mutta nyt lainasin pelin testattavaksi oman pojan kanssa.

Eläinpyramidissa pinotaan siis eläimiä toistensa päälle. Haluat päästä ensimmäisenä eroon eläimistäsi. Ennen kuin pääset kasaamaan tukaaneja lampaiden selkään, heität kuitenkin noppaa, joka kertoo mitäs nyt tapahtuu: joskus voit antaa yhden eläimistäsi toiselle pelaajalle, joskus saat laajentaa pelialuetta laittamalla eläimen koskettamaan pöytää. Noppa tuo kivan lisän muuten puhtaaseen näppäryyspeliin, ja se tekee vuoroista yllättävämpiä – koko peleistä oikeastaan, sillä joskus pelikenttä on hyvin leveä ja pelaaminen helppoa, joskus pyramidit ovat niin kapeita ja kiikkeriä, ettei millään meinaa onnistua…

Valintoja: On. Minkä eläimen pelaa, mihin sen laittaa, miten päin…
Jännitystä: On, sekä omilla että toisten vuorolla, nimittäin onnistuuko vai romahtaako kaikki.
Oma arvio: Syystäkin klassikko, näppäryyspelien aatelia
Kolmivuotiaan arvio: Ei välittänyt, jostain syystä. Unohti koko pelin nopeasti. Pelailimme sitten isosiskojen kanssa lisää.

Mato mato

Kuivan analyyttisesti funtsittuna Mato Mato (Da Ist der Wurm drin) on oikeastaan kilpailu siitä, kuka tienaa nopanheitoilla ensimmäisenä yhteistuloksen 39. Mutta abstraktien numeroiden sijasta nopan sivuilla on erivärisiä ja eripituisia madonpalasia. Tämä yksinkertainen neronleimaus tekee mekaanisesti mahdollisimman tylsästä peli-ideasta hauskan lastenpelin. Näillä madonpalasilla kun työnnetään matoa sitten eteenpäin maanalaista onkaloa pitkin. Jonkun madon pää tulee ensimmäisenä näkyviin maan pinnalle ja hän tietysti voittaa.

Silmälukuja sisältävän nopan heittäminen on oikeastaan aika huono mekaniikka pienten lasten peleissä. Lapset eivät osaa automaattisesti laskea kuuteen ja esim. liikuttaa pelinappulaansa vastaava määrä esim. myötäpäivään (myötäpäivä ja vastapäivä on muuten yllättävän vaikea käsite isommillekin lapsille ei-analogisten kellojen ajalla). Niinpä Mato mato tekee fiksusti korvatessaan abstraktit numerot kivoilla väreillä. Jos heität sinisen, pääset vain surkean sentin verran eteenpäin. Punaisella taas etenee monta senttiä kerralla.

Ja fiksusti peli tekee myös lisätessään pienen mausteen muuten yksioikoiseen nopanheittelyyn. Voit nimittäin lyödä vetoa siitä, kuka ehtii ensimmäisenä taukopaikoille. Jos Liisan ruskea mato näyttäisi olevan johdossa, laitan veikkaukseni sisään, että hän on ekana mansikkapaikalla. Jos olen oikeassa, saan lisäbuustin omaan etenemiseeni. Näin veikkaus toimii myös pienenä kiinniottomekanismina (vaikka itseäänkin saa veikata).

Jos kaksinpelin loputtua poistaa maankamaran matojen kolon yltä, voi lopputulos näyttää vaikka tältä.

Mato Maton ongelma on oikeastaan vain se, että pelin laatikko on suuri, massiivista aikuistenpeliluokkaa. Jotenkin lastenpelin toivoisi mahtuvan pieneen tilaan.

Valintoja: Veikkauksessa.
Jännitystä: On. Tuleeko nopasta huono sininen vai hyvä punainen madonpätkä? Joko se mato kurkistaa? Ei vielä! Tulisipa nyt mulle punainen niin ehtisin voittaa…
Oma arvio: Onnistunut lastenpeli jo kolmevuotiaasta eteenpäin.
Kolmivuotiaan arvio: ”Pelataan matopeliä!”

Kanin loikka

Kanin loikka (Funny Bunny) on kiinnostava peli. Se näyttää aika hurjalta muovihärpäkkeeltä naksuine porkkanoineen, mutta karun kakun alta paljastuu jopa strategisen ulottuvuuden sisältävä hauska lastenpeli.

Pelaajilla on neljä muovipupua, jotka kisaavat ensimmäisenä porkkanan luokse pääsemisestä. Reitillä liikutaan korteilla, jotka antavat joko 1, 2 tai kolmen ruudun liikkumisen. Saat valita mitä pupuasi liikutat. Toisten pupujen yli saa pukkihypätä ilmaiseksi, ruutua ei siis lasketa.

Voit siis joko koettaa satsata kaikki liikkumiset samaan pupuun, tai jakaa munat eri koreihin, liikuttaa pupuja vuorotellen koettaen maksimoida aina pukkihyppysi.

Jännitys tulee siitä, että osa ruuduista on oikeasti kuoppia, ja aina kun kortista paljastuu porkkana, keskellä olevaa muoviporkkanaa käännetään, ja joku ruuduista aukeaa imaisten mukanaan ruudussa olleen pupun. Tämän takia kannattaa usein pitää useampikin pupu mukana pelissä. Tämä pätee etenkin moninpelissä, jossa pukkihypyistä pääsee hyötymään useammin – tällöin peli onkin parhaimmillaan.

Valintoja: On. Mitä pupua liikuttaa, se on välillä vaikeakin valinta.
Jännitystä: Mikä kortti tulee, on vähän jännittävää, mutta porkkana vasta jännää onkin. Ainakin kunnes opettelee ulkoa kolojen aukeamisjännityksen.
Oma arvio: Tätä voi pelata eri strategioilla, mikä on aika hienoa kolmivuotiaan pelissä.
Kolmivuotiaan arvio: ”Pelataan kanipeliä!”

*

Asia on nyt kulkaa sillä lailla, että poikamme on täyttänyt neljä vuotta. Niinpä tämä kirjoitussarja loppuu tähän… noustakseen seuraavaksi tuhkasta uutena sarjana ”Nyt pelataan nelivuotiaan kanssa”. Vuorossa on silloin mm. Reiner Knizian ja Rüdiger Dornin lastenpelejä. Jos poika kasvaa yhtä nopeasti kuin tähän asti, olen kohta taas opettamassa Kilpikonnakisaa, ja se on ihana asia.

Mutta nyt ensi sarjaan, kuulemiin!


Aiemmin pelasimme myös pelejä Halli-Klack, ja turhan varhain Monzaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: