Ensimmäinen Agricola lasten kanssa – Onko Family Edition parempi kuin All Creatures Big and Small?

11

9.3.2017 Kirjoittanut JK

Mikä on kaunein lause, jonka isä voi kahdeksanvuotiaalta tyttäreltään kuulla?

”Isi, opetatsä mulle tän Agrikolan?”

Herkistää ihan. Juuri eilenhän me vasta opettelimme Kilpikonnakisaa, ja nytkö se jo pelaa kanssani Agricolaa… Olkoonkin, ettei kyseessä ole ihan se kuuluisa täys-perus-normi-Agricola. Siihen lapset eivät ole valmiita kuin vasta paljon myöhemmin, aikuisina, nähtyään kuinka elämä ottaa ja elämä antaa ja ottaa lisää ja lisää; kun he ovat joutuneet maistamaan tappion karvasta kalkkia ja ymmärtämään että elämä on vuoria ja laaksoja, Agricolan tapauksessa syviä, pimeitä laaksoja täynnä pettymystä, nälkää ja kivuliaita paiseita kasvoalueella.

Ei, siitä Agricolasta emme aloittaneet. Pelasimme kahta kevyempää versiota nimiltä Agricola: All Creatures Big and Small sekä Agricola: Family Edition.

Agricola: Family Edition

(Uwe Rosenberg) on hieman kevennetty perus-Agricola, joka ilmestyi 2016. Se ei siis ole tavallisen Agricolan sisältämä ”Family game” eli kortiton versio, vaan täysin oma laatikkonsa omalla hintalapullaan ja omalla itsekunnioituksellaan, kiitos vain. Hintalappu on suomennetulle versiolle vain 30€ luokkaa, ja sillä saa vaikka mitä:

 

image

Agricola: Family Edition

Family Editioniin mahtuu 1 – 4 innokasta viljelijää. Sääntöjä on kevennetty peruspelistä, mutta ei mitenkään hirveästi tyhmennetty. Taas asetellaan työläisiä lukuisiin ruutuihin, joista osa on käytössä heti alussa ja loput tulevat yksitelleen käyttöön edistyksen ja vuosisadan edistyessä, ts. pelin edetessä. Taas rakennetaan lisähuoneita taloon ja niihin sopii sitten lisääntyä. Pelin mukana tulee puiset resurssit  ja eläimet. Aitoja ei tarvitse niityille eläimiä varten rakennella, ne on Cavernan tapaan korvattu valmiilla laidunlaatoilla. Sopii minun makuuni.

2B80B267-E5D1-49C8-BBDF-09239E30A926

Family Editionissa pelataan 14 kierrosta, joiden väliin mahtuu kuusi sadonkorjuu-ruokinta-poi’inta-vaihetta. Savesta pitää rakentaa uuneja, jos haluaa paistaa leipää tai lihaa. Lisäksi FE:ssa on viisi erilaista erikoisrakennusta, joista saa lopussa erityislisäpisteitä: ruokotehtaasta esimerkiksi sen mukaan, kuinka paljon ruokoja olet ehtinyt hamstrata, myllystä viljan mukaan ja niin edelleen.

Se mitä laatikosta puuttuu, on valmiit pisteytyskaavakkeet.  Joku on sellaisia BBG:iin tehnyt, muttei kauniita. Pisteytys on sekin tietysti peruspelistä yksinkertaistettu: 3 pistettä jokaisesta perheenjäsenestä; 1 piste jokaisesta laatasta (koosta riippumatta ja oli laatta sitten peltoa, laidunta, savihuoneita tai parannuksia – puuhuoneista ei saa pistettä), 1 piste jokaisesta eläimestä ja pellolla olevasta viljasta sekä tallirakennuksesta, plus erikoisrakennusten lisäpisteet.

Pelaajalautoja ei myöskään valitettavasti ole. Jokainen rakentaa oman tilansa laatoista:

 

B7907D94-D74A-4E11-8251-10A8CEF1961E

Pelaajan farmi pelin lopussa. Pellot heilimöivät ja laitumillakin on elämää. Varastoon on jäänyt puuta, jotka voi muuttaa vielä pisteiksi saharakennuksen avulla.

Family Edition on ihana olla olemassa. On nimittäin suurenmoinen tunne pelata ihan oikeaa strategiapeliä lasten kanssa. Peli ei siis ole vain reagointia vuorosta toiseen, vaan siinä on pitkän tähtäimen suunnitelmia. Nyt kerään puuta ja ruokoa, että voin kohta tehdä lisähuoneen, että voin lisääntyä. Ja pitää kylvää vielä yksi viljapelto siinä välissä, että ruoka riittää.

Pelasimme pari peliä kahdeksanvuotiaan kanssa. Sitten otimme kuusivuotiaan mukaan. Harrastuneen kuusivuotiaan kanssa voi pelata tätä peliä, mutta toki se edellyttää hänen neuvomistaan. Ei se, kyllä kahdeksanvuotiastakin on hyvä ohjeistaa. Mutta niin on ensikertalaista aikuistakin, kun on Agricolasta kyse. Vähän jännitystä menetetään, kun se ”älä mene sinne, älä mene sinne, älä mene sinne…” odotus, joka kilpailullisesti pelatussa työläisenasettelussa on niin olennainen osa masokistista nautintoa, jää neuvomalla usein vähän vähemmälle. Mutta hei – Agricolaa lasten kanssa.

FE:ssä ei ole vaihtelua, samat muutamat rakennukset ovat tarjolla joka kerta. Perheellä Agricolaa pelaavia se tuskin kovin nopeasti haittaakaan.

image

Pinkin pelaajan strategiana oli täysin eläimellinen farmi ja aika kivasti sinne nelijalkaisia kertyikin.


Family Editionin jälkeen kokeiluvuorossa oli

Agricola: All Creatures Big and Small

(Uwe Rosenberg 2012). Tämä on näistä kahdesta pienempi.

image

ACBAS sisältää puiset eläinpelimerkit, mutta puu, ruoko ja kivi ovat vain pyöreitä kiekkoja.

ACBAS on vain kahdelle pelaajalle ja kestää puolisen tuntia – farminrakennus on siis nopeasti ohi. Laatikko on pienempi ja kevyempi, ihan kuin sen sisältökin. Näiden puitteiden lisäksi ACBS on keventänyt perus-Agricolan sääntöjä runsaalla kädellä: olennaisesti mukana on ainoastaan eläintalous – mitään ei siis viljellä. Rakennuksia on yksi, tallit, jonka voi myöhemmin päivittää hienommiksi talleiksi, sekä neljä erikoisrakennusta, jos sille päälle sattuu. Neljä on hyvin vähän ja ne oppii hetkessä. Ja ruokintavaihetta ei ole! Eläimet lisääntyvät joka kierroksen (niitä on 8) jälkeen, mutta missään vaiheessa ketään ei tarvitse ruokkia. Perheenjäsenet eivät voi lisääntyä hekään. Resursseja on vain kolme. Sääntökirja on ohuen ohut. Jos on joskus pelannut työläistenasettelupeliä, tämän oppii kerrasta. Jos on pelannut Agricolaa, riittää kun silmäilee sääntökirjan läpi ekalla vuorollaan. Liioittelen vain vähän. Pelasimme tyttären kanssa Agricola: Family Editionia ensin, joten tämä oli helppo jälkiruoka sen jälkeen.

image

ACBASissa rakennetaan eläintarhoja.

Nyt on tuomioiden aika. Kysytään kahdeksanvuotiaalta:

Kumpi oli kivempi, Eläintenkasvatuspeli (ACBAS) vai Maanviljelypeli (A:FE)?

Maanviljelypeli oli kivempi. Kun siinä on niin kivat ne kaikki puu- ja ruokopalat, ja se maanviljely on niin kivaa ja siinä ei ole aitoja.

Eikä haitannut, että piti aina välillä ruokkia kaikki?

Ei se haitannut.

 

Totuus tulee lasten suusta.

Isän tuomio taas on, että molemmat ovat hyviä pelejä. ACBAS onnistuu taitavasti kiteyttämään Agricola-kokemuksen puoleen tuntiin. Siihen on tehty lisäosia, jotka tuovat vaihtelua uusien rakennusten muodossa.

Family Editionin heikko puoli perhepelauksessa on kesto: Tunnin peli on vähän pienten lasten keskittymiskyvyn ylärajoilla. Jos heillä on vähän levoton olo tai kellonaika on tietynlainen, loppua kohti joutuu ehkä kehottamaan keskittymään. Mutta tuostahan nuo ikääntyvät hurjaa vauhtia ja keskittymisjänne voimistuu. Kohta muistelen jo, että ”vastahan me juuri eilen pelasimme Family Editionia, ja nyt opetan heille jo At The Gates of Loyangia…”

Jos ja kun toiseen näistä on tyydyttävä, olen lisännyt ostoslistalleni Agricola: Family Editionin. Molemmat lapset tykkäsivät Maanviljelypelistä ja ovat ehdottaneetkin sitä uudestaan.

11 ajatusta artikkelista “Ensimmäinen Agricola lasten kanssa – Onko Family Edition parempi kuin All Creatures Big and Small?

 1. Kai Saarto sanoo:

  Agricolan perheversio toimisi varmaan pelikerhossakin hyvänä introna, ennen kuin siirtyy siihen klassiseen versioon.

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Varmasti. Toimisi hyvänä introna työläistenasettelugenreen yleensäkin.
   Kyse lienee vain siinä, että kannattaako ostaa Family Editionia perus-Agricolan rinnalla. Jälkimmäisessä on kuitenkin se kortiton versio siinäkin, mutta samalla korttien myötä huimasti enemmän uudelleenpelattavuutta.
   Toisaalta FE on kyllä aika edullinen. Enkä usko, että itse ostan koskaan perus-Agria omaksi (vaimo inhosi sitä ja ennemmin ostaisin itsekin Cavernan).

   Tykkää

   • Miku sanoo:

    Tasapuolisuuden mukaan pitäisi työläisten asettelu aloittaa Cayluksesta.
    Sillä on niin moni aloittanut työläistensä johtamista, ja hakannut päätään seinään sen kanssa että olisi suotavaa mahdollistaa tämä muillekin 😉

    Liked by 1 henkilö

 2. janne sanoo:

  Tuota ACBAS -versiota ei näköjään saa enää oikein mistään?

  Tykkää

 3. Timo Toivonen sanoo:

  Hei kaikki
  Pukki toi family game version. Säännöistä ei saa mitään selvää miten peli oikeesti alkaa ja toimii. Jos jollakulla selko-ohjeet niin innolla odottelen.
  Timo

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Terve!

   Agricolassa laitetaan omia ”työläisiä” vuorotellen töihin joka kierrokseksi. Oletetaan, että pelaat kaksinpeliä Tiinan kanssa, ja hän on aloittava pelaaja. Tiina laittaa ensimmäisen ukkelinsa esimerkiksi ruutuun, josta saa kolme puuta. Hän kerää ne kolme puupalaa itselleen ja hänen ukkelinsa jää siihen: ruutu on nyt varattu tämän kierroksen ajan, eikä kukaan muu voi tehdä sen toimintoa tällä kierroksella. Sinun vuorollasi laitat ensimmäisen ukkelisi vaikkapa ruutuun, josta saa pellon. Taas on Tiinan vuoro, ja hän laittaa toisen ukkelinsa vaikka ruutuun, josta saa saven. Sinä laitat toisen ukkelisi ruutuun, josta saa yhden viljan.

   Nyt kun kaikki ovat laittaneet jokaisen ukkelinsa töihin, kierros päättyy. Ukkelit tulevat kotiin, ja kierrosnappulaa siirretään ruutuun 2. Tässä välissä täydennetään kaikki tavararuudut: uusi lammas lammasruutuun, kolme puuta lisää siihen ruutuun, josta sai kolme puuta, yksi puu lisää siihen ruutuun, mistä sai yhden (nyt siellä on siis kaksi puuta) jne. Nyt alkaa toinen kierros taas kuten ensimmäinenkin: Tiina laittaa ukkelinsa, sitten sinä, Tiina, sinä.

   Jossain vaiheessa tulee kierrosten välissä sadonkorjuu&ruokkimis&eläintenlisääntymistoiminnot. Niihin pitää varautua hankkimalla tarpeeksi viljaa ja/tai eläimiä sekä uuni, jossa näistä tehdä ruokaa. Haluat myös ennemmin tai myöhemmin lisääntyä, koska saat yhden työläisen lisää farmillesi, ja voit siis tehdä kierroksella kolme, neljä tai jopa viisi toimintoa. He tietysti syövätkin enemmän (ja vaativat lisähuoneita taloosi), joten siihen pitää varautua.

   Toivottavasti tämä selventää periaatetta, kysy toki tarkemmin lisää.

   JK

   Tykkää

   • timo toivonen sanoo:

    Hei

    Kiitos tästä. Nyt ainakin tiedämme mitä tehdä ensimmäiseksi ja saanemme pelin alkuun…

    Timo

    ________________________________ Lähettäjä: Puutyöläinen Lähetetty: 31. joulukuuta 2017 9:49 Vastaanottaja: timo_toivonen@outlook.com Aihe: [Uusi kommentti] Ensimmäinen Agricola lasten kanssa – Onko Family Edition parempi kuin All Creatures Big and Small?

    JK commented: ”Terve! Agricolassa laitetaan omia ”työläisiä” vuorotellen töihin joka kierrokseksi. Oletetaan, että pelaat kaksinpeliä Tiinan kanssa, ja hän on aloittava pelaaja. Tiina laittaa ensimmäisen ukkelinsa esimerkiksi ruutuun, josta saa kolme puuta. Hän kerä”

    Tykkää

   • JK sanoo:

    Kiva jos auttoi! Ei haittaa, vaikkei kaikki ihan loksahtaisi ensimmäisellä pelikerralla – pelissä on ulottuvuuksia, joiden oivaltaminen yhä uusien pelikertojen myötä on osa sen nautintoa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: