Ensimmäinen Agricola lasten kanssa – Onko Family Edition parempi kuin All Creatures Big and Small?

10

9.3.2017 Kirjoittanut JK

Mikä on kaunein lause, jonka isä voi kahdeksanvuotiaalta tyttäreltään kuulla?

”Isi, opetatsä mulle tän Agrikolan?”

Herkistää ihan. Juuri eilenhän me vasta opettelimme Kilpikonnakisaa, ja nytkö se jo pelaa kanssani Agricolaa… Olkoonkin, ettei kyseessä ole ihan se kuuluisa täys-perus-normi-Agricola. Siihen lapset eivät ole valmiita kuin vasta paljon myöhemmin, aikuisina, nähtyään kuinka elämä ottaa ja elämä antaa ja ottaa lisää ja lisää; kun he ovat joutuneet maistamaan tappion karvasta kalkkia ja ymmärtämään että elämä on vuoria ja laaksoja, Agricolan tapauksessa syviä, pimeitä laaksoja täynnä pettymystä, nälkää ja kivuliaita paiseita kasvoalueella.

Ei, siitä Agricolasta emme aloittaneet. Pelasimme kahta kevyempää versiota nimiltä Agricola: All Creatures Big and Small sekä Agricola: Family Edition.

Agricola: Family Edition

(Uwe Rosenberg) on hieman kevennetty perus-Agricola, joka ilmestyi 2016. Se ei siis ole tavallisen Agricolan sisältämä ”Family game” eli kortiton versio, vaan täysin oma laatikkonsa omalla hintalapullaan ja omalla itsekunnioituksellaan, kiitos vain. Hintalappu on suomennetulle versiolle vain 30€ luokkaa, ja sillä saa vaikka mitä:

image

Agricola: Family Edition

Family Editioniin mahtuu 1 – 4 innokasta viljelijää. Sääntöjä on kevennetty peruspelistä, mutta ei mitenkään hirveästi tyhmennetty. Taas asetellaan työläisiä lukuisiin ruutuihin, joista osa on käytössä heti alussa ja loput tulevat yksitelleen käyttöön edistyksen ja vuosisadan edistyessä, ts. pelin edetessä. Taas rakennetaan lisähuoneita taloon ja niihin sopii sitten lisääntyä. Pelin mukana tulee puiset resurssit  ja eläimet. Aitoja ei tarvitse niityille eläimiä varten rakennella, ne on Cavernan tapaan korvattu valmiilla laidunlaatoilla. Sopii minun makuuni.

Family Editionissa pelataan 14 kierrosta, joiden väliin mahtuu kuusi sadonkorjuu-ruokinta-poi’inta-vaihetta. Savesta pitää rakentaa uuneja, jos haluaa paistaa leipää tai lihaa. Lisäksi FE:ssa on viisi erilaista erikoisrakennusta, joista saa lopussa erityislisäpisteitä: ruokotehtaasta esimerkiksi sen mukaan, kuinka paljon ruokoja olet ehtinyt hamstrata, myllystä viljan mukaan ja niin edelleen.

Se mitä laatikosta puuttuu, on valmiit pisteytyskaavakkeet.  Joku on sellaisia BBG:iin tehnyt, muttei kauniita. Pisteytys on sekin tietysti peruspelistä yksinkertaistettu: 3 pistettä jokaisesta perheenjäsenestä; 1 piste jokaisesta laatasta (koosta riippumatta ja oli laatta sitten peltoa, laidunta, savihuoneita tai parannuksia – puuhuoneista ei saa pistettä), 1 piste jokaisesta eläimestä ja pellolla olevasta viljasta sekä tallirakennuksesta, plus erikoisrakennusten lisäpisteet.

Pelaajalautoja ei myöskään valitettavasti ole. Jokainen rakentaa oman tilansa laatoista:

 

image

Sinisen pelaajan farmi pelin loppupuolella on täpötäynnä puuta ja lampaita. Kun puutkin tuottavat tuon puunjalostusrakennuksen ansiosta puolikkaan voittopisteen pelin lopussa, tällä karattiin voittoon.

Family Edition on ihana olla olemassa. On nimittäin suurenmoinen tunne pelata ihan oikeaa strategiapeliä lasten kanssa. Peli ei siis ole vain reagointia vuorosta toiseen, vaan siinä on pitkän tähtäimen suunnitelmia. Nyt kerään puuta ja ruokoa, että voin kohta tehdä lisähuoneen, että voin lisääntyä. Ja pitää kylvää vielä yksi viljapelto siinä välissä, että ruoka riittää.

Pelasimme pari peliä kahdeksanvuotiaan kanssa. Sitten otimme kuusivuotiaan mukaan. Harrastuneen kuusivuotiaan kanssa voi pelata tätä peliä, mutta toki se edellyttää hänen neuvomistaan. Ei se, kyllä kahdeksanvuotiastakin on hyvä ohjeistaa. Mutta niin on ensikertalaista aikuistakin, kun on Agricolasta kyse. Vähän jännitystä menetetään, kun se ”älä mene sinne, älä mene sinne, älä mene sinne…” odotus, joka kilpailullisesti pelatussa työläisenasettelussa on niin olennainen osa masokistista nautintoa, jää neuvomalla usein vähän vähemmälle. Mutta hei – Agricolaa lasten kanssa.

FE:ssä ei ole vaihtelua, samat muutamat rakennukset ovat tarjolla joka kerta. Perheellä Agricolaa pelaavia se tuskin kovin nopeasti haittaakaan.

image

Pinkin pelaajan strategiana oli täysin eläimellinen farmi ja aika kivasti sinne nelijalkaisia kertyikin.


Family Editionin jälkeen kokeiluvuorossa oli

Agricola: All Creatures Big and Small

(Uwe Rosenberg 2012). Tämä on näistä kahdesta pienempi.

image

ACBAS sisältää puiset eläinpelimerkit, mutta puu, ruoko ja kivi ovat vain pyöreitä kiekkoja.

ACBAS on vain kahdelle pelaajalle ja kestää puolisen tuntia – farminrakennus on siis nopeasti ohi. Laatikko on pienempi ja kevyempi, ihan kuin sen sisältökin. Näiden puitteiden lisäksi ACBS on keventänyt perus-Agricolan sääntöjä runsaalla kädellä: olennaisesti mukana on ainoastaan eläintalous – mitään ei siis viljellä. Rakennuksia on yksi, tallit, jonka voi myöhemmin päivittää hienommiksi talleiksi, sekä neljä erikoisrakennusta, jos sille päälle sattuu. Neljä on hyvin vähän ja ne oppii hetkessä. Ja ruokintavaihetta ei ole! Eläimet lisääntyvät joka kierroksen (niitä on 8) jälkeen, mutta missään vaiheessa ketään ei tarvitse ruokkia. Perheenjäsenet eivät voi lisääntyä hekään. Resursseja on vain kolme. Sääntökirja on ohuen ohut. Jos on joskus pelannut työläistenasettelupeliä, tämän oppii kerrasta. Jos on pelannut Agricolaa, riittää kun silmäilee sääntökirjan läpi ekalla vuorollaan. Liioittelen vain vähän. Pelasimme tyttären kanssa Agricola: Family Editionia ensin, joten tämä oli helppo jälkiruoka sen jälkeen.

image

ACBASissa rakennetaan eläintarhoja.

Nyt on tuomioiden aika. Kysytään kahdeksanvuotiaalta:

Kumpi oli kivempi, Eläintenkasvatuspeli (ACBAS) vai Maanviljelypeli (A:FE)?

Maanviljelypeli oli kivempi. Kun siinä on niin kivat ne kaikki puu- ja ruokopalat, ja se maanviljely on niin kivaa ja siinä ei ole aitoja.

Eikä haitannut, että piti aina välillä ruokkia kaikki?

Ei se haitannut.

 

Totuus tulee lasten suusta.

Isän tuomio taas on, että molemmat ovat hyviä pelejä. ACBAS onnistuu taitavasti kiteyttämään Agricola-kokemuksen puoleen tuntiin. Siihen on tehty lisäosia, jotka tuovat vaihtelua uusien rakennusten muodossa.

Family Editionin heikko puoli perhepelauksessa on kesto: Tunnin peli on vähän pienten lasten keskittymiskyvyn ylärajoilla. Jos heillä on vähän levoton olo tai kellonaika on tietynlainen, loppua kohti joutuu ehkä kehottamaan keskittymään. Mutta tuostahan nuo ikääntyvät hurjaa vauhtia ja keskittymisjänne voimistuu. Kohta muistelen jo, että ”vastahan me juuri eilen pelasimme Family Editionia, ja nyt opetan heille jo At The Gates of Loyangia…”

Jos ja kun toiseen näistä on tyydyttävä, olen lisännyt ostoslistalleni Agricola: Family Editionin. Molemmat lapset tykkäsivät Maanviljelypelistä ja ovat ehdottaneetkin sitä uudestaan.

Mainokset

10 thoughts on “Ensimmäinen Agricola lasten kanssa – Onko Family Edition parempi kuin All Creatures Big and Small?

 1. Kai Saarto sanoo:

  Agricolan perheversio toimisi varmaan pelikerhossakin hyvänä introna, ennen kuin siirtyy siihen klassiseen versioon.

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Varmasti. Toimisi hyvänä introna työläistenasettelugenreen yleensäkin.
   Kyse lienee vain siinä, että kannattaako ostaa Family Editionia perus-Agricolan rinnalla. Jälkimmäisessä on kuitenkin se kortiton versio siinäkin, mutta samalla korttien myötä huimasti enemmän uudelleenpelattavuutta.
   Toisaalta FE on kyllä aika edullinen. Enkä usko, että itse ostan koskaan perus-Agria omaksi (vaimo inhosi sitä ja ennemmin ostaisin itsekin Cavernan).

   Tykkää

 2. janne sanoo:

  Tuota ACBAS -versiota ei näköjään saa enää oikein mistään?

  Tykkää

 3. Timo Toivonen sanoo:

  Hei kaikki
  Pukki toi family game version. Säännöistä ei saa mitään selvää miten peli oikeesti alkaa ja toimii. Jos jollakulla selko-ohjeet niin innolla odottelen.
  Timo

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Terve!

   Agricolassa laitetaan omia ”työläisiä” vuorotellen töihin joka kierrokseksi. Oletetaan, että pelaat kaksinpeliä Tiinan kanssa, ja hän on aloittava pelaaja. Tiina laittaa ensimmäisen ukkelinsa esimerkiksi ruutuun, josta saa kolme puuta. Hän kerää ne kolme puupalaa itselleen ja hänen ukkelinsa jää siihen: ruutu on nyt varattu tämän kierroksen ajan, eikä kukaan muu voi tehdä sen toimintoa tällä kierroksella. Sinun vuorollasi laitat ensimmäisen ukkelisi vaikkapa ruutuun, josta saa pellon. Taas on Tiinan vuoro, ja hän laittaa toisen ukkelinsa vaikka ruutuun, josta saa saven. Sinä laitat toisen ukkelisi ruutuun, josta saa yhden viljan.

   Nyt kun kaikki ovat laittaneet jokaisen ukkelinsa töihin, kierros päättyy. Ukkelit tulevat kotiin, ja kierrosnappulaa siirretään ruutuun 2. Tässä välissä täydennetään kaikki tavararuudut: uusi lammas lammasruutuun, kolme puuta lisää siihen ruutuun, josta sai kolme puuta, yksi puu lisää siihen ruutuun, mistä sai yhden (nyt siellä on siis kaksi puuta) jne. Nyt alkaa toinen kierros taas kuten ensimmäinenkin: Tiina laittaa ukkelinsa, sitten sinä, Tiina, sinä.

   Jossain vaiheessa tulee kierrosten välissä sadonkorjuu&ruokkimis&eläintenlisääntymistoiminnot. Niihin pitää varautua hankkimalla tarpeeksi viljaa ja/tai eläimiä sekä uuni, jossa näistä tehdä ruokaa. Haluat myös ennemmin tai myöhemmin lisääntyä, koska saat yhden työläisen lisää farmillesi, ja voit siis tehdä kierroksella kolme, neljä tai jopa viisi toimintoa. He tietysti syövätkin enemmän (ja vaativat lisähuoneita taloosi), joten siihen pitää varautua.

   Toivottavasti tämä selventää periaatetta, kysy toki tarkemmin lisää.

   JK

   Tykkää

   • timo toivonen sanoo:

    Hei

    Kiitos tästä. Nyt ainakin tiedämme mitä tehdä ensimmäiseksi ja saanemme pelin alkuun…

    Timo

    ________________________________ Lähettäjä: Puutyöläinen Lähetetty: 31. joulukuuta 2017 9:49 Vastaanottaja: timo_toivonen@outlook.com Aihe: [Uusi kommentti] Ensimmäinen Agricola lasten kanssa – Onko Family Edition parempi kuin All Creatures Big and Small?

    JK commented: ”Terve! Agricolassa laitetaan omia ”työläisiä” vuorotellen töihin joka kierrokseksi. Oletetaan, että pelaat kaksinpeliä Tiinan kanssa, ja hän on aloittava pelaaja. Tiina laittaa ensimmäisen ukkelinsa esimerkiksi ruutuun, josta saa kolme puuta. Hän kerä”

    Tykkää

   • JK sanoo:

    Kiva jos auttoi! Ei haittaa, vaikkei kaikki ihan loksahtaisi ensimmäisellä pelikerralla – pelissä on ulottuvuuksia, joiden oivaltaminen yhä uusien pelikertojen myötä on osa sen nautintoa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 1775: Rebellion Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: Family Edition Alhambra Alias Amerigo Antiquity Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Bang! Battle Line Best Treehouse Ever Biblios Blood Bowl Blueprints Bohnanza Bora Bora Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Bus Bärenpark Cacao Camel Cup/Camel Up Carcassonne Carcassonne Junior Castles of Burgundy Castles of Mad King Ludwig Catan Catan Junior Caverna Caylus Celestia Chez Greek Citadels Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Compatibility Concordia Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Deus De Vulgari Eloquentia Diamant Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Falling Sky Fallout Fiasco Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Fog of Love For Sale Freedom: The Underground Railroad Fuji Flush Fungi Glory to Rome Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Hacienda Halli-Klack Hanabi Here I Stand Hoity Toity Honshu Hornet Imhotep Imperial Islebound Isle of Skye Istanbul Jaipur Jamaica Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Karuba Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of Tokyo Kingsburg Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Love Letter Mad Madeira Mallorca Marrakech Masters of the Universe Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Menolippu Mice and Mystics Mint Works Modern Art Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Mysterium My Village Myyräpeli Mölkky Nations New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Orléans Pandemia Patchwork Pelaajien valinta Port Royal Potion Explosion Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Qwinto Qwixx Race for the Galaxy Railroad Tycoon/Railways of the World Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Rory's Story Cubes Roskis Saboteur Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan Santiago Santorini Savannah Cafe Seasons Sherlock Holmes Consulting Detective Signorie Splendor Star Wars: Imperial Assault Stone Age Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Targi Terraforming Mars Terra Mystica Thebes The Gallerist The Golden Ages This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Tides of Time Tikal Tokaido Torakkapokeri Tournay Trajan Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Wacky Wacky West Wallenstein When I Dream Yspahan Zooloretto Zoo Panic
%d bloggers like this: