Ensimmäinen Agricola lasten kanssa – Onko Family Edition parempi kuin All Creatures Big and Small?

6

9.3.2017 Kirjoittanut JK

Mikä on kaunein lause, jonka isä voi kahdeksanvuotiaalta tyttäreltään kuulla?

”Isi, opetatsä mulle tän Agrikolan?”

Herkistää ihan. Juuri eilenhän me vasta opettelimme Kilpikonnakisaa, ja nytkö se jo pelaa kanssani Agricolaa… Olkoonkin, ettei kyseessä ole ihan se kuuluisa täys-perus-normi-Agricola. Siihen lapset eivät ole valmiita kuin vasta paljon myöhemmin, aikuisina, nähtyään kuinka elämä ottaa ja elämä antaa ja ottaa lisää ja lisää; kun he ovat joutuneet maistamaan tappion karvasta kalkkia ja ymmärtämään että elämä on vuoria ja laaksoja, Agricolan tapauksessa syviä, pimeitä laaksoja täynnä pettymystä, nälkää ja kivuliaita paiseita kasvoalueella.

Ei, siitä Agricolasta emme aloittaneet. Pelasimme kahta kevyempää versiota nimiltä Agricola: All Creatures Big and Small sekä Agricola: Family Edition.

Agricola: Family Edition

(Uwe Rosenberg) on hieman kevennetty perus-Agricola, joka ilmestyi 2016. Se ei siis ole tavallisen Agricolan sisältämä ”Family game” eli kortiton versio, vaan täysin oma laatikkonsa omalla hintalapullaan ja omalla itsekunnioituksellaan, kiitos vain. Hintalappu on suomennetulle versiolle vain 30€ luokkaa, ja sillä saa vaikka mitä:

image

Agricola: Family Edition

Family Editioniin mahtuu 1 – 4 innokasta viljelijää. Sääntöjä on kevennetty peruspelistä, mutta ei mitenkään hirveästi tyhmennetty. Taas asetellaan työläisiä lukuisiin ruutuihin, joista osa on käytössä heti alussa ja loput tulevat yksitelleen käyttöön edistyksen ja vuosisadan edistyessä, ts. pelin edetessä. Taas rakennetaan lisähuoneita taloon ja niihin sopii sitten lisääntyä. Pelin mukana tulee puiset resurssit  ja eläimet. Aitoja ei tarvitse niityille eläimiä varten rakennella, ne on Cavernan tapaan korvattu valmiilla laidunlaatoilla. Sopii minun makuuni.

Family Editionissa pelataan 14 kierrosta, joiden väliin mahtuu kuusi sadonkorjuu-ruokinta-poi’inta-vaihetta. Savesta pitää rakentaa uuneja, jos haluaa paistaa leipää tai lihaa. Lisäksi FE:ssa on viisi erilaista erikoisrakennusta, joista saa lopussa erityislisäpisteitä: ruokotehtaasta esimerkiksi sen mukaan, kuinka paljon ruokoja olet ehtinyt hamstrata, myllystä viljan mukaan ja niin edelleen.

Se mitä laatikosta puuttuu, on valmiit pisteytyskaavakkeet.  Joku on sellaisia BBG:iin tehnyt, muttei kauniita. Pisteytys on sekin tietysti peruspelistä yksinkertaistettu: 3 pistettä jokaisesta perheenjäsenestä; 1 piste jokaisesta laatasta (koosta riippumatta ja oli laatta sitten peltoa, laidunta, savihuoneita tai parannuksia – puuhuoneista ei saa pistettä), 1 piste jokaisesta eläimestä ja pellolla olevasta viljasta sekä tallirakennuksesta, plus erikoisrakennusten lisäpisteet.

Pelaajalautoja ei myöskään valitettavasti ole. Jokainen rakentaa oman tilansa laatoista:

 

image

Sinisen pelaajan farmi pelin loppupuolella on täpötäynnä puuta ja lampaita. Kun puutkin tuottavat tuon puunjalostusrakennuksen ansiosta puolikkaan voittopisteen pelin lopussa, tällä karattiin voittoon.

Family Edition on ihana olla olemassa. On nimittäin suurenmoinen tunne pelata ihan oikeaa strategiapeliä lasten kanssa. Peli ei siis ole vain reagointia vuorosta toiseen, vaan siinä on pitkän tähtäimen suunnitelmia. Nyt kerään puuta ja ruokoa, että voin kohta tehdä lisähuoneen, että voin lisääntyä. Ja pitää kylvää vielä yksi viljapelto siinä välissä, että ruoka riittää.

Pelasimme pari peliä kahdeksanvuotiaan kanssa. Sitten otimme kuusivuotiaan mukaan. Harrastuneen kuusivuotiaan kanssa voi pelata tätä peliä, mutta toki se edellyttää hänen neuvomistaan. Ei se, kyllä kahdeksanvuotiastakin on hyvä ohjeistaa. Mutta niin on ensikertalaista aikuistakin, kun on Agricolasta kyse. Vähän jännitystä menetetään, kun se ”älä mene sinne, älä mene sinne, älä mene sinne…” odotus, joka kilpailullisesti pelatussa työläisenasettelussa on niin olennainen osa masokistista nautintoa, jää neuvomalla usein vähän vähemmälle. Mutta hei – Agricolaa lasten kanssa.

FE:ssä ei ole vaihtelua, samat muutamat rakennukset ovat tarjolla joka kerta. Perheellä Agricolaa pelaavia se tuskin kovin nopeasti haittaakaan.

image

Pinkin pelaajan strategiana oli täysin eläimellinen farmi ja aika kivasti sinne nelijalkaisia kertyikin.


Family Editionin jälkeen kokeiluvuorossa oli

Agricola: All Creatures Big and Small

(Uwe Rosenberg 2012). Tämä on näistä kahdesta pienempi.

image

ACBAS sisältää puiset eläinpelimerkit, mutta puu, ruoko ja kivi ovat vain pyöreitä kiekkoja.

ACBAS on vain kahdelle pelaajalle ja kestää puolisen tuntia – farminrakennus on siis nopeasti ohi. Laatikko on pienempi ja kevyempi, ihan kuin sen sisältökin. Näiden puitteiden lisäksi ACBS on keventänyt perus-Agricolan sääntöjä runsaalla kädellä: olennaisesti mukana on ainoastaan eläintalous – mitään ei siis viljellä. Rakennuksia on yksi, tallit, jonka voi myöhemmin päivittää hienommiksi talleiksi, sekä neljä erikoisrakennusta, jos sille päälle sattuu. Neljä on hyvin vähän ja ne oppii hetkessä. Ja ruokintavaihetta ei ole! Eläimet lisääntyvät joka kierroksen (niitä on 8) jälkeen, mutta missään vaiheessa ketään ei tarvitse ruokkia. Perheenjäsenet eivät voi lisääntyä hekään. Resursseja on vain kolme. Sääntökirja on ohuen ohut. Jos on joskus pelannut työläistenasettelupeliä, tämän oppii kerrasta. Jos on pelannut Agricolaa, riittää kun silmäilee sääntökirjan läpi ekalla vuorollaan. Liioittelen vain vähän. Pelasimme tyttären kanssa Agricola: Family Editionia ensin, joten tämä oli helppo jälkiruoka sen jälkeen.

image

ACBASissa rakennetaan eläintarhoja.

Nyt on tuomioiden aika. Kysytään kahdeksanvuotiaalta:

Kumpi oli kivempi, Eläintenkasvatuspeli (ACBAS) vai Maanviljelypeli (A:FE)?

Maanviljelypeli oli kivempi. Kun siinä on niin kivat ne kaikki puu- ja ruokopalat, ja se maanviljely on niin kivaa ja siinä ei ole aitoja.

Eikä haitannut, että piti aina välillä ruokkia kaikki?

Ei se haitannut.

 

Totuus tulee lasten suusta.

Isän tuomio taas on, että molemmat ovat hyviä pelejä. ACBAS onnistuu taitavasti kiteyttämään Agricola-kokemuksen puoleen tuntiin. Siihen on tehty lisäosia, jotka tuovat vaihtelua uusien rakennusten muodossa.

Family Editionin heikko puoli perhepelauksessa on kesto: Tunnin peli on vähän pienten lasten keskittymiskyvyn ylärajoilla. Jos heillä on vähän levoton olo tai kellonaika on tietynlainen, loppua kohti joutuu ehkä kehottamaan keskittymään. Mutta tuostahan nuo ikääntyvät hurjaa vauhtia ja keskittymisjänne voimistuu. Kohta muistelen jo, että ”vastahan me juuri eilen pelasimme Family Editionia, ja nyt opetan heille jo At The Gates of Loyangia…”

Jos ja kun toiseen näistä on tyydyttävä, olen lisännyt ostoslistalleni Agricola: Family Editionin. Molemmat lapset tykkäsivät Maanviljelypelistä ja ovat ehdottaneetkin sitä uudestaan.

Advertisements

6 thoughts on “Ensimmäinen Agricola lasten kanssa – Onko Family Edition parempi kuin All Creatures Big and Small?

 1. Kai Saarto sanoo:

  Agricolan perheversio toimisi varmaan pelikerhossakin hyvänä introna, ennen kuin siirtyy siihen klassiseen versioon.

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Varmasti. Toimisi hyvänä introna työläistenasettelugenreen yleensäkin.
   Kyse lienee vain siinä, että kannattaako ostaa Family Editionia perus-Agricolan rinnalla. Jälkimmäisessä on kuitenkin se kortiton versio siinäkin, mutta samalla korttien myötä huimasti enemmän uudelleenpelattavuutta.
   Toisaalta FE on kyllä aika edullinen. Enkä usko, että itse ostan koskaan perus-Agria omaksi (vaimo inhosi sitä ja ennemmin ostaisin itsekin Cavernan).

   Tykkää

 2. janne sanoo:

  Tuota ACBAS -versiota ei näköjään saa enää oikein mistään?

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pelejä

Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: Family Edition Alhambra Alias Amerigo At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Battle Line Best Treehouse Ever Biblios Blood Bowl Blueprints Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Bus Cacao Camel Cup/Camel Up Carcassonne Carcassonne Junior Castles of Burgundy Castles of Mad King Ludwig Catan Junior Caverna Caylus Celestia Citadels Clans of Caledonia Co-Mix Codenames Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Compatibility Concordia CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Deus De Vulgari Eloquentia Diamant Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Dream Home Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Fiasco Five Tribes Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Fog of Love For Sale Freedom: The Underground Railroad Fungi Glory to Rome Grand Austria Hotel Gulo Gulo Hacienda Hanabi Here I Stand Hoity Toity Honshu Hornet Imhotep Imperial Isle of Skye Istanbul Jaipur Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Karuba Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of Tokyo Kingsburg korttien sekoittaminen Kristallikaivos Lanterns Lords of Waterdeep Love Letter Mad Madeira Mallorca Marrakech Medieval Academy Menolippu Mint Works Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Mysterium My Village New York 1901 Noa No Thanks! Once Upon a Time Oracle of Delphi Oregon Orléans Pandemia Patchwork Port Royal Prodigals Club Puerto Rico Qwixx Race for the Galaxy Railroad Tycoon/Railways of the World Reef Encounter Rialto Rokokoo Rory's Story Cubes Roskis Saboteur Salaisuuksien saari Samurai San Juan Santiago Santorini Savannah Cafe Seasons Splendor Stone Age Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Targi Terra Mystica Thurn & Taxis Tides of Time Tikal Torakkapokeri Tournay Trajan Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Village Village Inn Village Port Voyages of Marco Polo Wallenstein Zooloretto Zoo Panic
%d bloggers like this: