Ohjelmoitu junaryöstö kolmiulotteisessa junassa – voiko se olla muuta kuin hauskaa? (Colt Express + Horses and Stagecoach)

2

21.12.2016 Kirjoittanut JK

image

Colt Express (Christophe Raimbault 2014) näytti niin hauskalta, että harmittelin pitkään etukäteen sen sisältämää väkivaltaa. En ole itse pasifisti, mutta omien lasten hahmojen ampuminen ei kuulosta kaikkein hauskimmalta. Ja olin aika varma, että nuorempi tyttäreni, perheeni lautapelipasifisti, ei siedä pelin sisältämää ampumista ja ammutuksi tulemista. (Tajusin muuten jossain vaiheessa, että hän oli voittanut jokaikisen Hornet-pelinsä sillä, ettei valinnut yhdessäkään pelissä yhtään kertaa aggressiivista toimintoa.)

Colt Expressissä on väkivaltaa. Siinä paitsi motataan toisia pelaajia seuraavaan junavaunuun, ammutaan näihin luoteja. Luotien ampuminen sisältää, pelimekaanisesti ottaen, negatiivista pakanrakentamista: kun sinua ammutaan, joudut ottamaan ampujan luotikortin omaan toimintakorttipakkaasi viemään tilaa oikeilta toiminnoilta. Pahasti siipeensä saanut hahmo löytää pelin lopulla helposti kädestään puolet luotikortteja. Siinä on vaikea saada järkevää tehdyksi.

No ei se ota ellei annakaan, päätin eräänä syysiltana ja lainasin Colt Expressin kirjastosta. Tarjosin peliä tytöille varuillani. He ennalta-arvattavasti innostuivat pahvisista junavaunuista ja Cheyennesta ja Bellestä (pelin naishahmot), ja halusivat heti lähteä ryöstämään junaa. Säännöt opittiin nopeasti, eikä kukaan pahoittanut pelistä mieltään. Päinvastoin, Colt Expressia pelattiin ekana kahtena päivänä heti kuusi peliä. Olipa mukavaa olla väärässä.

image

Colt Express pääsi isänpäiväkorttiin. Kirjoittaja vasemmalla.

Colt Express oli juuri niin hauska kuin miltä se etukäteen vaikutti. Pelaajilla on kullakin oma junaryöstäjä, joka koettaa haalia mahdollisimman arvokasta saalista junasta – rahapusseja, timantteja tai rahasalkun, jota sheriffi vartioi veturissa. Tämän lisäksi pelin lopussa palkitaan ankarin pyssysankari, eli ammuskelusta voi olla jotain hyötyä myös itselle, ei vain haittaa toisille.

Oman hahmon toiminnot ohjelmoidaan etukäteen, joka pelaaja yhden teon kerrallaan pinoon Sitten nojataan taaksepäin ja katsotaan mitä kaikki hahmot tulivatkaan tehneeksi. Ohjelmointia on hauska mekanismi, jota voisi kai käyttää lautapeleissä enemmänkin – itse olen pelannut kai vain Wallensteinia, josta sokko-ohjelmointi tekee hauskan ja kiperän, sopivasti taktisen ja kaoottisen, sekä Wings of Waria, joka oli hauska ilmasotakokemus sekin. Colt Expressissa toiminnot ohjelmoidaan – yleensä – avoimina, eli mielessä voi koettaa rakentaa samalla elokuvaa siitä, mitä tapahtuu: nyt Django on noussut katolle, ja Belle on juossut arvatenkin veturin päälle. Voisin siirtää seriffin seuraavaksi tunnelin aikana veturin sisälle, joten jos ne aikovat laskeutua alas, ne törmäävät suoraan virkavaltaan… Välillä sitä tajuaa pelanneensa korttinsa väärin tai toinen on tehnyt jotain arvaamatonta, ja nyt hahmolla ei ole ketään jota lyödä eikä mitään mitä ryöstää. Parhaimmillaan sitä taas saa ovelasti sabotoitua toisten vuorot viemällä salkut heidän nenän edestä tai odottamalla että kävelevät sen kanssa nyrkkiisi.

Pelissä on siis muistielementti, mutta tässä pelissä tuo yleensä ikävältä työltä vaikuttava muistielementti ei haittaa ollenkaan, vaan tuntuu hauskalta visualisointiharjoitukselta, päänsisäiseltä elokuvan ohjaukselta.

image

Ennen ensimmäistä peliä joutuu askartelemaan.

Peruspelin mukana tulee kuusi erilaista pelihahmoa, joilla kullakin on jokin erikoiskyky. Doc saa käteensä aina yhden toimintokortin enemmän, Django ampuu niin roisilla puhvelikiväärillä, että uhri lentää seuraavaan vaunuun, ja niin edelleen. Vaihtelua peleihin tuo myös se, että joka peliin valitaan ”reittikortit”, joiden mukaan kortteja ohjelmoidaan vähän eri tavoin ja kunkin etapin jälkeen tulee vähän erilaisia tapahtumia: junan katolla oleva konna vaikkapa lentää viimeisen vaunun päälle, tai matkustajat kapinoivat ja ampuvat junaryöstäjiä.

Colt Express toimii kolmella, mutta on paljon parempi neljällä ja paras varmaan viidellä tai kuudella, riippuen kuinka kaoottisena junaryöstönsä haluaa.

Spiel des Jahres -voittajana Colt Expressiin on julkaistu tietysti lisäosia. Ostin oman kappaleeni kylkiäisiksi ensimmäisen lisurin Horses and Stagecoach (2015), joka opettaa pelajat hyppäämään junasta satulaan ja hevosvankkureihin. Ratsut lisäävät uuden keinon liikkua junassa edestakaisin – nyt junan ulkopuolelta. Lisäksi hepasta (samoin kuin junan katolta) pääsee vankkureihin. Vankkureista kaapataan panttivankeja, jotka sitten hankaloittavat kaapparinsa elämää eri tavoin, mutta toisaalta heistä saa pelin lopussa lunnaat – usein. Panttivangit ikään kuin tekevät pelistä strategiapelin: jos käyt kaappaamassa esimerkiksi Valokuvaajan, sinua palkitaan pelin lopussa jokaisesta ampumahaavasta (arvet näyttävät hienoilta ja muistuttavat siitä, että menneisyys on totta). Mutta tämä vaatii, että sinua myös ammutaan. Niinpä strategiasi voi olla ryhtyä kunnon paukuttajaisiin ja toivoa vastakaikua. Toisaalta sinua ei ehkä nyt haluta ampua, joten Valokuvaaja voi toimia suojakilpenä.

image

Sieltä ne rosvot nyt laukkaa vaunun kimppuun. (Tilanne lavastettu)

Horses & Stagecoach lisää peliin myös Haulikkomiehen, jonka voi kolkata unestaan vankkureiden päältä rahasalkkua vartioimasta ja hän sitten ampuu jokaista liki tulevaa. Lisäksi tulee viskivarpusia, joista saa energisoivaa naukkua – tärkeitä lisäkortteja etenkin paljon ammuttujen virkistykseksi. Kaiken lisäksi mukaan tulee uusia ”reittikortteja” uusine tapahtumineen. Oivallinen lisäosa, kun peruspeliin haluaa lisää mahdollisuuksia, hauskuutta ja rahtusen verran kompleksiutta.

image

Ghost on vaikeuksissa vankkureiden katolla. Alla ei ole hevosta, jolle hypätä, ja junan katolla vastassa on liipasinherkkä haulikkomies.

Tuore lisäosa Marshal and Prisoners (2016) näyttää lisäävän mm. uuden naispelaajahahmon Mein, vankeja, vankivaunun sekä uuden lainvalvojan roolin, jota yksi pelaajista voi pelata. Kolmas naishahmo on kyllä varmaan meille pakko-ostos: tyttäreni haluavat aina pelata Cheyennella ja Bellellä, joten vaihtelu on tervetullutta. Lisäksi vuonna 2017 on tulossa lisäosa Indians and Cavalry, eli intiaanit ja ratsuväki – mikä kesti?!

2 ajatusta artikkelista “Ohjelmoitu junaryöstö kolmiulotteisessa junassa – voiko se olla muuta kuin hauskaa? (Colt Express + Horses and Stagecoach)

  1. Kai Saarto sanoo:

    Colt Express on ollut täyshitti meilläkin. Lasten ja aikuisten yhteiseen pelaamiseen varsinkin hyvin onnistunut.

    Tykkää

    • JK sanoo:

      Juu, taisitte kirjoittaa tästä jo kuukausia sitten, kun minä yhä emmin. En ole päässyt vielä kokeilemaan täysaikuisseurassa, mutta sekajengillä kyllä toimii hienosti.

      En muuten vieläkään onnistu jättämään kommenttia eloon blogiinne. Kirjoitan kommentin sinne ja kun painan lähetä (tai esikatsele), kommentti katoaa. Eri sisäänkirjautumisvaihtoehdoilla olen kokeillut, mikään ei toimi. Piti ainakin kirjoittaa harmittelut, etten päässyt Lautapelaamaaniin. Oli kova tahtotila osallistua, mutta sitten tuli vastaan yhtä ja toista, ja siirtyi nyt sitten vuoden päähän.

      Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Architects 7 Wonders Duel 10 Days in Europe 80 Days 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Akropolis Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game Ark Nova Arnak - Kadonneet rauniot At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Queens Garden Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Cascadia Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Family Inc Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamecraft Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters Ghosts of Christmas ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Heat - Pedal to the Metal Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino Kingdomino Origins King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lands of Galzyr Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Living Forest Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Nidavellir Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Paleo Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Pelaajien valinta 2023 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Quest for El Dorado: Dangers & Muisca Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Soccero Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Tiletum Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triqueta Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic