Vuosi 2016, lautapelien vuosi: TOP-listoja, muisteluita ja onnellisen pelaajan ajatuksia

Jätä kommentti

4.1.2017 Kirjoittanut JK

Mennyt vuosi 2016 jää minun elämäntarinassani muistiin muun muassa lautapelien vuotena. Tuore harrastus paisui koko vuotta leimaavaksi tekijäksi, niin paljon olen pelaillut, pelejä ostellut ja tutkinut, sääntökirjoja ja nettisivuja lukenut ja peleistä tänne kirjoittanut.

Ja se on ollut hauskaa. Vuosi 2016 oli hauskin vuoteni moneen. Olen ollut paremmalla tuulella kuin aikoihin. Ei kai se pelkästään lautapeleistä johdu, mutta on niillä vaikutuksensa ollut.

Olen myös kuluneena vuonna viettänyt enemmän aikaa ihmisten kanssa kuin niinä muutamana aikaisempana vuonna, jolloin olen tässä vapaan kirjoittajan ammatissa toiminut. Niinpä tämä postaus rakentuu muun muassa Suosikki-lehdestä tutulle ja Internet-tietoverkossa suositulle rakenteelle, jota kutsutaan nimellä TOP-LISTA. Ja koska lautapelaamisessa olennaista on se, että sitä tehdään ihmisten kanssa, tässä siis VUODEN 2016…

TOP 3 ihmiset, joiden kanssa olen vuonna 2016 viettänyt enemmän aikaa peliharrastukseni ansiosta

 

Sija 3: Suomen ja maailman Habsburg-seura

toisin sanoen peliporukkani. Meillä oli vuoden aikana monta väkevää peli-iltaa, kuten ylläolevan kuvan tärähtäneisyydestä näkee. Niistä mainittakoon nopeasti esimerkeiksi WallensteinHere I Stand ja Eclipse sekä tietysti seuran mestaruuskisojen mittavat kesäsessiot. Seuran jäsenten kukkaro on pelikauppareissujen takia keventynyt vuoden aikana muutamilla ryppyisillä seteleillä, mutta sehän on vain hyvän harrastuksen tukemista, toisin sanoen melkein hyväntekeväisyyttä, toisin sanoen varmaan verovähennettävissä? Eikä sitä paitsi yhtään niin turmiollista kuin esimerkiksi high stakes hold ’em tai suonensisäiset päihteet. Kiitos jätkät, jatketaan vähintään samaan malliin 2017! (Mites muuten se Blood Bowl -liiga…)

Pop-up-ikkuna aukesi tähän juuri kertomaan kiinnostavan kuriositeetin…

TOP 1 netissä pelatut lautapelit

Santiago

Pelasimme peliporukalla netissä monta peliä, joista osa oli mieleenjäävempiä kokemuksia kuin toiset, ja Santiago on jäänyt niistä paremmista vahvana mieleen – siitä huolimatta, että sillä on SpielByWebissä maailman ankeimman näköinen käyttöliittymä. Peli ei tosin lautaversionakaan ulkonäöllä koreile, mutta edelleen se aina houkuttelisi. Vielä kun saisi pelattua sitä ihan elävänä. Santiago vain mieluiten vaatisi sen viisi pelaajaa, joista kukaan ei ole naimisissa keskenään, etten joudu vastuuseen mahdollisista avioriidoista.

image
Sija 2: Tyttäreni

Kuinkahan moni tuttavapiirini miehistä viettää yhtä paljon aikaa tyttäriensä kanssa? Ehkä joku joka valmentaa heitä ammattiurheilijoiksi, mutta meillä on sentään hauskempaa yhdessä. Tyttäreni ovat vuoden kuluessa kehittyneet hurjan taitaviksi pelaajiksi. Jouluna 2015 pelasimme muistipelejä, Frozen Junior Labyrinthiä ja Afrikan tähteä, nyt pelaamme heidän kanssaan Honshua, Cacaota ja Eight Minute Empire: Legendsiä. Nuorempi tytär on nyt täyttänyt kuusi vuotta, vanhempi kahdeksan, ja jos pelilaatikossa lukee AGES 10+, he toteavat ”varmaan me opitaan se”. Ja saattavat oppiakin. Olen heistä ylpeä ja iloinen, ja jos yhteinen lautapelailumme jatkuu tulevina vuosina – enkä totta puhuen usko että ei jatkuisi – meillä on sitä kautta aina tekemistä toistemme kanssa. Sille on vaikea laittaa hintalappua.

Joitain vuoden perhepelisuosikkeja (ilman TOPeja):

Kilpikonnakisa oli eka oikea peli, jonka silloin hädin tuskin 5-vuotias tyttäreni oppi, ja peli toimi tärkeänä etappina siirtymisessä Tyynysodasta eteenpäin. Samalla perusteella voisi melkein mainita myös Takenokon, johon siirryimme seuraavaksi, mutta Kilpikonnakisaa jaksan vieläkin pelata kaikessa sen eleganssissa, ja muutaman vuoden päästä saatan hyvinkin opettaa sen pojallenikin.

Sushi Go! on toinen tärkeä vuoden 2016 pelisuosikki lasten kanssa. Tätä on tullut pelattua paljon ja opetettua menestyksekkäästi monille ihmisille. Colt Express tuli loppuvuodesta ja pääsi ylläkuvattuun isäinpäiväkorttiinkin. Salaisuuksien saari  ja Kadonnut kaupunki olisivat varmaan listalla, jos tyttäreni tämän kirjoittaisi, joten mainitaan nekin.

image

Ja tietysti. Best Treehouse Everia ei mitenkään voi syrjäyttää, kun puhutaan lasten kanssa pelatuista peleistä. Tahkoimme tätä yksin kesälomalla kymmeniä pelejä (kun mielikuvissani palaan kesään 2016, löydän itseni Savonrannan mökin pöydän äärestä edessäni kirjava puumaja ja vastapäätä pöytää innostunut tyttäreni), ja se oli vuoden pelatuin peli. Vaikka taidamme olla kuluttaneet Puumajaa jo ehkä turhankin paljon, sen yleinen perhepelionnistuneisuus ja leimaa-antavuus menneelle vuodelle ovat ylittämättömiä. (Dream Home on nyt vähän vallannut sen tonttia.)

 

image

Sija 1: Vaimo

Kuinka monena iltana ennen peliharrastusta minä ja vaimoni vain haahuilimme koti-iltoja toistemme ohi kuin yössä kohtaavat laivat: toinen luki jotakin, toinen katseli telkkarista Meryl Streep -elokuvaa tai surffaili netissä… lopulta jompikumpi huomautti, että jaa kello onkin jo yksitoista, eiköhän mennä nukkumaan. Nyt tämän vuoden kuluessa olen viettänyt enemmän aikaa vaimoni kanssa kuin koskaan ja nauttinut siitä suuresti. Meillä on lautapelaamisen myötä ensimmäistä kertaa yhteinen harrastus. On ollut viikkoja, jolloin olemme viikon jokaisena iltana lasten mentyä nukkumaan kokoontuneet keittiön pöydän ääreen pelaamaan. Ja hän on tehnyt sen vapaaehtoisesti, ihmiset! Mitä nyt Uwe Rosenbergin pelien kohdalla olen joutunut taivuttelemaan.

Niinpä tämän vuoden loppuraportin lopuksi listattakoon ihan oikeassa TOP5-järjestyksessä vuoden 2016 parhaat vaimon kanssa pelatut pelit:

 

 

 

 

Kuva: BGG

5. De Vulgari Eloquentia

Jos tämä vain olisi parempi kaksinpelinä, se voisi olla korkeammallakin, niin viehättävä tämä kulttipeli Italian kirjakielen synnystä on. Se on yhtä aikaa jännitteinen ja leppoisa, mikä ei minun kokemukseni mukaan ole yleistä. Se vie minut mukanaan kesäiltoihin järven äärelle. Vulgaria ei ihan ohimennen yhtä sessiota varten kavereille opeteta ja harmillisen paljon vuosia vain kuluu, ennen kuin sen voi opettaa lapsille.

 

 

 

image

4. Dale of Merchants 1 & 2

Dale taisi olla vuoden pelatuin ja suosituin alle puolen tunnin pelimme. Pelisessioista saa erilaisia eläinpakkoja vaihtelemalla, ja pelit ovat aina olleet loppuun asti jännittäviä, usein toinen jäänyt voitosta vain yhden vuoron päähän. Hauska, silmää miellyttävä ja oivallinen kaksinpelinä, olemme kantaneet tämän mukaan kaikille matkoillekin.

 

 

 

 

 

image

3. Village + Inn, Port

Village on oivaltava, persoonallinen, nätti ja jotenkin salasyvällinenkin peli, joka muuttuu entistä paremmaksi Port-lisäosalla. Port tekee matkustamis-minipelistä yksinkertaisesti hauskempaa ja tuottoisampaa. Inn-lisäosa sen sijaan muokkaa peliä enemmän tuomalla henkilökortit (ja oluenpanimon) mukaan ja tekee pelistä monipuolisemman ja aivojakorventavamman, haastavammankin, koska kuutioiden kanssa pitää nyt olla tarkempi. Pelasimme tätä paljon viime talvena sellaisenaan, ja se oli tärkeä etappi meille ensimmäisenä harrastajapelinä, jonka aikoinani ostin. Molempien lisäosien kanssa Village on suurenmoinen värikäs pelikokemus, jonka jälkeen kyllä tuntee pelanneensa. Vaimon suosikki tämä megapeli ei kuitenkaan ole, joten tämä on jäänyt viime aikoina turhan vähälle. Silti aivan lempipelejäni, toimii niin kahdella kuin viidelläkin pelaajalla, tarjoaa paljon väyliä tavoitteisiin aina sillä tavalla että ”haluan päästä tuonne… nyt jos teen tämän X, voin ensi vuorolla tehdä tuon Z ja sitten ehkä Å ja jos tuo on vielä vapaana siinä vaiheessa… ai se meni, no ei se mitään, vedän vivusta Ö ja ja ja…

 

 

 

 

Polo on värikäs peli

2. The Voyages of Marco Polo + New Characters

Tästä tuli, ehkä yllättäen, vaimoni suosikkipeli, joten nostan sen kernaasti listan kakkoseksi. Hyvä peli se on joka sessiolla ollut. Etenkin viimeinen vuoro korventaa sillä hyvällä tavalla aivoja, kun koettaa saada viimeisetkin tavoitteensa täytettyä ennen kuin nopat hupenevat. Minilisuri New Characters on meillä ollut jonkin aikaa käytössä, vaikkei peruspelikään vielä kulunut ole. Uudet hahmot ja Lahjat lisäävät entisestään pelin monipuolisuutta. Värikäs, hauska, ei helppo mutta palkitseva kyllä, tarjoaa tilaa luovuudelle. Tätä pelataan tänäkin vuonna.

 

 

 

image

1.Troyes

Troyes on yhä lempipelini, ensimmäinen suuri lautapelirakkauteni. Siinä on kaikki minulle napakymppiä estetiikasta pelikokemukseen. Luovuuden tunne huimaa, noppia voi käyttää oivaltavilla tavoilla, joista kaikki niin ihanan raastavasti tuntuvat toisiaan paremmilta. Joululahjaksi lopulta saapunut lisäosa Ladies of Troyes lisää nyt mahdollisuuksia entisestään. Kirjoitan lisää Leideistä myöhemmin kun olen saanut vielä pari peliä lisää alle, mutta tällä hetkellä suurin peliin liittyvä murheeni on vain, etten raaski heittää Alexander Rochen koristelemaa lisäosan laatikkoa pois, vaikka lisuri mahtuu perusboksin sisälle. Ehkä kannen voisi kehystää?

Kirjoitin Troyes’ta myös Lautapeliopas.fi:hin. Lautapelioppaaseen kirjoitin kesällä myös puolivuotisraportin Puoli vuotta pelihulluna – Kuinka rakastuin lautapeleihin, josta välittyy innostus, joka ei onneksi ole vähentynyt. Odotan kovasti tämän vuoden 2017 pelailuja.

*

Mennyt vuosi 2016 oli klassikoiden aikaa, koska olen uutena peliharrastajana koettanut rakentaa jonkinlaista peliyleissivistyksen pohjaa. En ole halunnut menettää perspektiiviä juoksennellessani haavi auki houkuttelevien mutta ehkäpä kämmenelle kuolevien päiväperhojen perässä. Klassikoita (jonka statukseen lautapelien maailmassa riittää jo muutaman vuoden historia arvostusta, siinä missä vaikka kirjallisuudessa klassikko on kirjoitettu ennen toista maailmansotaa) lautapeliklassikoita riittää pelattavaksi vielä loppuiäksi (teidät on nähty, Ra, Medici, Macao, Twilight Struggle, Hansa Teutonica…) mutta ehkäpä tänä vuonna hulluttelen joskus ja tartun johonkin ihan uuteenkin peliin jo ennen kuin se on ehtinyt vakiinnuttaa asemansa.

Sen lisäksi aion osallistua vähintäänkin seuraavaan Lautapelaamaan-tapahtumaan (vieläkin harmittaa, että se jäi väliin) ja sitä kautta tavata lisää ihmisiä lautapelien myötä.

Saa nähdä mihin sitä äityy. Kiitos 2016, tervetuloa 2017.

Bonuskiitos ihmiselle näiden TOPpien ulkopuolelta:

Kiitos sinulle, joka olet lukenut tähän asti tätä postausta ja tähän asti Puutyöläisen postaushistoriaa. Karttakoot käärmeensilmät sinua tänä lady Fortunan vuonna 2017!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pelejä

7 Wonders Duel 1775: Rebellion Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: Family Edition Alhambra Alias Amerigo Antiquity At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Bang! Battle Line Best Treehouse Ever Biblios Blood Bowl Blueprints Bohnanza Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Bus Cacao Camel Cup/Camel Up Carcassonne Carcassonne Junior Castles of Burgundy Castles of Mad King Ludwig Catan Catan Junior Caverna Caylus Celestia Chez Greek Citadels Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Codenames Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Compatibility Concordia Cottage Garden Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Deus De Vulgari Eloquentia Diamant Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Falling Sky Fiasco Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Fog of Love For Sale Freedom: The Underground Railroad Fuji Flush Fungi Glory to Rome Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Hacienda Halli-Klack Hanabi Here I Stand Hoity Toity Honshu Hornet Imhotep Imperial Isle of Skye Istanbul Jaipur Jamaica Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Karuba Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of Tokyo Kingsburg Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos Lanterns Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Love Letter Mad Madeira Mallorca Marrakech Masters of the Universe Matryoshka Medieval Academy Menolippu Mice and Mystics Mint Works Modern Art Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Mysterium My Village Myyräpeli Mölkky Nations New York 1901 Noa No Thanks! Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Orléans Pandemia Patchwork Pelaajien valinta Port Royal Potion Explosion Prodigals Club Puerto Rico Qwinto Qwixx Race for the Galaxy Railroad Tycoon/Railways of the World Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Rocky Road à la Mode Rokokoo Rory's Story Cubes Roskis Saboteur Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan Santiago Santorini Savannah Cafe Seasons Sherlock Holmes Consulting Detective Splendor Star Wars: Imperial Assault Stone Age Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Targi Terraforming Mars Terra Mystica Thebes The Golden Ages Thurn & Taxis Tides of Time Tikal Tokaido Torakkapokeri Tournay Trajan Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Wacky Wacky West Wallenstein When I Dream Yspahan Zooloretto Zoo Panic
%d bloggers like this: