Pelisessio nimeltä joulu 2022 – pöydällä kävi uusia löytöjä ja vanhoja suosikkeja roppakaupalla

2

28.12.2022 Kirjoittanut JK

Meillä päästiin jouluna kovaan perhepelailuvauhtiin. Joulumme oli poikkeuksellisen ohjelmaton tänä vuonna, joten aikaa lasten kanssa oli rutkasti. Pelipöydälle pääsi moni vanha suosikki ja jokunen ihan uusikin kokemus. Tässä alkutiiserinä kaksi jälkimmäistä:

Jouluaattona ehdimme pitää pienen pelimaratonin, ennen kuin tajusin, että kinkulle pitää varmaan vielä tehdä jotakin ennen kuin se on tarjoiluvalmis jouluillallisille. Aattomaratoniin kuului seuraavaa.

Family Inc on meillä nyt korvannut Cheeky Monkeyn. Tämä toimii vieläpä kaksinpelinäkin, vaikka isommalla jengillä toki parempi. 10 minuutin hauska onnenkoettelu on aina täynnä voi ei!-, jiihaa!- ja sinä senkin!-hetkiä.

Kuvan Family Inc. -erä pelattiin kyllä Pelaajien valinta -conissa syksyllä.

Seuraavaksi oli vuorossa Bandido – pandemiavuoden 2020 pelejä, joka kestää yhä levittelyä. Pikkuinen yhteistyökorttipeli, jossa koetetaan yhdistää tai sulkea tunneleita niin, ettei bandiitti pääse tunneloimaan karkuun. Voitimme kolminpelin, taisi käydä tuuri vaihteeksi.

En saa ^tuota ”kuvaa” enää poistettua, sori. #vainWormpressJuttuja

Sitten Sundae Split eli Sushi Go! mutta kakunjakomekaniikalla. Isi pyyhki tällä kertaa pöytää tyttärillään. Noin kun tuon kirjoittaa, se ei kuulostakaan enää ylpeilyn aiheelta.

Ja sitten ehkäpä ensi kertaa nelinpelinä Karubaa, jota on meillä muuten tahkottu yli puolensataa peliä. Toimii yhä kuin machete!

Joulupäivänä vietimme kotosalla aamua uuden tikkipelin parissa.

Ghosts of Christmas (ks. eka kuva) on japanilaistaustainen tikkailu, jossa jokainen pelaa ei yhden, vaan kolme tikkikorttia joka kierroksella. Menneisyyden joulun haamulle pelattu kortti voi sitten vaikuttaa nykyisyyden jouluun, ja nykyisyys tulevaisuuteen… aihe on tosiaan Dickensin Joululaulusta. Tämä oli äkkiseltään oikein lisäpelaamisen arvoinen. Tosin se yleinen ongelma tikkipeleissä vaivaa tätäkin: vikalle kierrokselle lähdettäessä yksi oli jo varma häviäjä, toinen varma voittaja, ja vain 2. ja 3. sija enää kilpailtavissa. Sellainen on tylsää. Noo…

Myöhemmin pelailua jatkettiin kaksinpelisuosikeilla.

Ensin Matthias Cramerin kova duellikaksikko:

Fight for Olympus. Tämä on minusta paras korttikaksinpeli! Aivan suurenmoisen monipuolinen monikäyttökorttitaistelu, jokaa vieläpä käyttää kreikkalaista tarustoa osuvan oivaltavasti hyväkseen. Minä voitin taas. Voitan tämän pelin turhan usein, en ymmärrä miksei tyttäreni osaa juuri tätä peliä. Se vie hänen pelihalujaan. Olen koettanut neuvoa ja kertoa mitä teen, mutta ei. Aina valittaa että tuli huonot kortit. No ei tasan tule huonot kortit joka ikinen kerta. Noo, joka tapauksessa tämä on parhaita kaksinpelejä mitä tiedän, joten kokeile ihmeessä.

Castle Rampage on sitten Cramerin se lapsellisempi korttikaksinpeli. On se ihan hauska silti sekin. Tytär fanittaa tätä. Nyt hän voitti yllättyshyökkäyksellä aivan altavastaajan asemasta.

Sen jälkeen pääsin pitkästä aikaa pelaamaan Blitz Bowlia ihan täysillä säännöillä. Vaikka seitsenvuotias on jo aika kivasti oppinut ymmärtämään sääntöjä kentällä tapahtuvalle toiminnalle, pelissähän on oikeastan olennaisena osana mukana englanninkielisiä kortteja, joiden kääntäminen seitsenvuotiaalle lennosta ei ole toistaiseksi houkutellut. (Omaksi ansaitun kortin kääntöpuolellahan olisi lisää tekstiä – ja nyt salaista – mikä pidättelee vielä pitkään, ellei niitä joko a) suomentaisi post-it-lapulla itse korttin tai b) helpommin vain jättäisi pois pelistä.)

Illalla pöydälle leviteltiin Lucianin ja Tascinin uusi hitti Tiletum.

Kuva Poromagian sivuilta. Hyväksyn pelin vähän aneemisen ulkonäön muuten, koska historiallinen kartta, mutta pelaajalaudan hotelli on kyllä ihan liian Princes of Florencea jostain 00-luvulta. Come on nyt hei.

Huh huh, tämä onkin aikamoinen aivopähkinä. Mikään yksittäinen strategia ei taida viedä onneen ja pisteparatiisiin, vaan pitäisi tehdä vähän kaikkea muutakin siinä sivussa… Bonuksia sataa ihanasti, vuorot saattavat venyä aika pitkiksi varsinkin kun joutuu opettelemaan pelin aivoituksia ja vieläpä miettimään omaa strategiaansa siinä ohessa. Hurjan vaihteleva alkukalustelu tarkoittaa, että pelin alussa kannattaisi hetki miettiä omaa strategiaansa ennen ensimmäistä siirtoa.

Tiletumista voi aistia suunnittelijoiden rotulinjaston: Marco Polo ja Newton ovat tälle läheistä sukua, mutta myös Grand Austria Hotel ja Council of Four tulevat mieleen. Lisäksi sain vaikutteita Signoriesta sekä Stefan Feldin pelisuunnittelusta. Tämä on kyllä herkullinen peli, jota pitää päästä pelaamaan enemmän. Kaksinpelinä.

Apropoo, uskomatonta mutta totta, pelistä puuttuu apulaput kokonaan, joten niitä elintärkeitä bonus actioneita (”tasks”) pitää kaivella keskeltä sääntökirjaa. Sen sijaan sinkkupelaajia varten on kirjoitettu oma soolokirjakin… Nyt ovat Board&Dicen prioriteetit erikoiset. Surullista on länsimaisen ihmisen elämä 2000-luvulla, kun yksin pelataan lautapelejäkin. Robert Putnam huomasi jo 1990-luvulla, että amerikkalaiset keilaavat yhä useammin yksin tiimien sijasta: suuri muutos yhtenäisyydestä kohti atomistista yksinelämä oli jo alkanut. Ja entäs sitten nykyään. Ennen oli yhteisö ja ystäviä, nykyään jokaisella on netti, virtuaalirahaa ja oma yksinäinen laiffinsa. Jos ulos joutuu lähtemään, laitetaan korvatulpat korviin ja leuka rintaan. No, onneksi Tiletumissa saa palata aikoihin, jolloin kulttuurimme oli vielä elävä.

Tapaninpäivä!

Tapaninpäivän armoton pelimaratoni käynnistyi sillä, että kokeilimme miten seitsenvuotias oppii perhesuosikkimme Showtimen.

Helpost oppi, ja pojasta peli oli hauska, ja niinhän se vaan onkin hauskaa sabotoida toisten leffakokemusta heittelemällä popkorneja naapurin syliin tai istuttamalla pitkän miehen vastustajan eteen valkokangasta blokkaamaan. Tämä on oikeastaan party-peli tämä Showtime, sitä ei saakaan ottaa vakavasti. Kivaa pikku roolipelaamista tässä aina tapahtuu, kun on pakko esittää kovis-Keniä (”Häivy siitä, tää on mun paikka”) tai herttaista mummelia ”Anteeksi, tämä taitaa olla minun tuolini…”)

Sen jälkeen sain vuosien tauon jälkeen pelaajia Eight Minute Empire: Legendsille. Miksei kukaan lähipiiriläinen innostu tästä nopeannäppärästä aluehallintapelistä kuten minä? Hirveän sujuva ja vieläpä komean näköinen pikku peli se on, mutta ilmeisesti kuutioenemmistöjen puljailu ei muita yhtä lailla vaan säväytä.

EME: Legends oli muuten ihan ensimmäisiä Puutyöläisessä arvioituja pelejä helmikuussa 2016.

Loppuun vielä kaksi erää Mysterium Parkia – eka kun meni aivan penkin alle, piti ottaa toinen erä, josta tuli nopea voitto. Selvästi jotkut haamut hallitsevat ihmisten kanssa kommunikoinnin toisia paremmin?

Illalla pöydälle levitettiin jälleen eräs perhesuosikeistamme Quest for El Dorado, jonka sekaan blandasimme joulupukin Kampissa sijaitsevasta pajasta löydetyn aivan tuoreen lisäosan Vaarat ja ystävät (Dangers & Muisca).

Vaarat ovat erinäisiä lisälaattoja ja -moduuleja, joista mukaan otettiin vähän krokotiileja, virtaava joki, uhkaheksoja, sekä temppelit. Krokotiilien ohi pitää kulkea tarkkana, virtaukset kuljettavat hahmoasi, uhkiin ei saa pysähtyä… Temppelit taas vaativat, että käyt matkan varrella jokaisessa niistä uhraamassa yhden sopivan kortin – El Doradoon ei tällä moduulilla enää pääse sisään ilman temppeleistä saatavia talismaneja, joten tämä on peliä potentiaalisesti eniten muuttava moduuli.

Lisäksi korttimarkettiin tuli tarjolle Muisca-kansan ystäviä. Nämä ovat periaatteessa tavallisia kortteja ostettavaksi, mutta ne tuovat joustavuutta pakanhallintaan, sillä muiscalaisen voit varata eteesi käytettäväksi toivotulla hetkellä. He ovat hyvä lisä etenkin näiden uusien vaarojen kanssa, jotka kyllä vaativatkin korttikäden olevan iskussa oikealla hetkellä. Kelpo lisäosa tuomaan vaihtelua hienoon peliin.

Ja lopuksi: näiden lisäksi tänä jouluna ehdittiin opetella myös Socceroa, ja sehän oli futapojallemme suorilta hitti. Kun säännötkään eivät ole yhtään vaikeat, pääsimme futiksen makuun. Socceron on pakko olla futispelien parhaimmistoa, ja mikä hauskaa, peli on vieläpä kotimainen. Löysin kopion käytettynä kesämmällä Facebookin lautapelikirppiksen kautta. Hieno löytö!

Ensipeli oli innostavaa opettelua, tokassa pelissä saimme huomata, että ainakaan näillä pelin perussäännöillä ei maalin tekeminen ole mitään lastenleikkiä. Eihän se sitä ole oikeassakaan jalkapallossa – kysykää vaikka Romelu Lukakulta – mutta pitääpä vielä katsoa, mistä ne advanced rulesit nykyään löytäisi, jos pääsisi vaikka puskemisen ja seinäsyöttöjen makuun. Tärkeintä on, että poika innostui tästä, ja alkoi sen inspiroimana vieläpä askarrella omaa futispeliään. En lupaa, että kirjoitan siitä Puutyöläiseen.

Kiitos lukemisesta ja hyvää uutta vuotta 2023!


2 ajatusta artikkelista “Pelisessio nimeltä joulu 2022 – pöydällä kävi uusia löytöjä ja vanhoja suosikkeja roppakaupalla

 1. p3tei sanoo:

  Mahtava määrä pelejä! Meillä pelattiin kotona erä Terraa, mutten valitettavasti ehtinyt osallistumaan tietopeliin, jonka olen voittanut ja varmaan jatkossakin voitan joka kerta. Joulunlomalla olen pelannut 10 erää shakkia ja hävinnyt jokaisen pelin. Vaikka tiesinkin vastustajan paljoin paremmaksi, niin ei se noin murskaavasti häviäminen joulumieltä tuo. Lohdutan itseäni, että olen opetellut shakin säännöt vasta viime kesänä, joten noin 60 peliä ei vielä tee mestaria. Kesän jälkeen ensimmäistä kertaa pöydälle pääsi myös Clank! Pitkän tauon jälkeen pelasin nerokkaasti, harkiten ja sopivasti riskejä ottaen. Luoja suosii rohkeaa, joten minulla oli myös tavattoman hyvä onni yritysteni suhteen. Haalin pisteitä enemmän kuin kertaakaan aiemmin, mutta ei auttanut vaan hävisin tämänkin pelin. Pyysin ja sain joululahaksi Jaipurin, jota olen pelannut puhelimella varmaan 30 kertaa ja jota pidän kivana, leppoisna kortinläpsyttelynä. Opetin pelin ylimalkaisesti siihen ylimalkaisesti suhtautuvalle pelikumppanille. Pelasimme yhden pelin ja hävisin 2-0. Siinä vaiheessa alkoi jo masennus iskemään ja näyttää siltä, että tämä lahja taitaa jäädä keräämään pölyä päätyäkseen viimeistään kesällä myytävien pinoon. Alan pikkuhiljaa uskomaan, etten vaan osaa pelata mitään taitoa ja laskemista vaativaa peliä. Koska tietopelit, joissa yleensä loistan, eivät pääse meillä pöydälle, olkoot siis onni ja säkä puolellani. Joulun lopuksi, kovan vakuuttelun ja suoranaisen ruinaamisen jälkeen, pelasimme vielä isolla porukalla erän L.A.M.A.:a. Onneksi en hävinnyt tätä peliä, mutta totuuden nimissä on kerrottava, että jäin toiseksi viimeiseksi. Pelin hävisi teini, joka säännöt kuultuaan keksi, että keräämällä äkkiä 40 pistettä, peli loppuu ja hän pääsee pois piinaavasta perheen yhteisestä lautapelihetkestä oikeiden ihmisten luo jonnekin koulun nurkalle notkumaan. Joulun jälkeisissä pelitunnelmissa mietin, että: 1.) mitähän sitä alkaisi harrastamaan seuraavaksi ja 2.) onkohan missään perheenvaihtaja-ryhmää. Voisin kyllä harkita vahvasti tämän joulun perheen pelisessioiden jälkeen. (Vitsi, en vaihda, sillä en halua uutta nöyryyttävää sakkia vaivoikseni.)

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Auts! Suosittelen seuraavaksi rulettia tai bingoa. Niissä voi hävitä hyvällä mielellä, kun ei se ainakaan taidon puutteesta johdu.

   Peliharrastajilla on noita ketjuvaihtotapahtumia, joissa pääsee vanhoista peleistä eroon ja saa tilalle jotain itselle uutta. Voisikohan ketjuvaihtoa kokeilla pelikavereidenkin kohdalla…?

   Kiitos raportista ja hyvää uutta vuotta 2023!

   Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Architects 7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game Arnak - Kadonneet rauniot At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Queens Garden Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Family Inc Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters Ghosts of Christmas ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino Kingdomino Origins King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Living Forest Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Nidavellir Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Paleo Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Quest for El Dorado: Dangers & Muisca Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Soccero Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Tiletum Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: