Tällaisia pelejä on ehdolla Pelaajien Valinnaksi 2022 – Puutyöläisen vain vähän objektiivisuutta tavoittelevat luonnehdinnat jokaisesta
228.10.2022 Kirjoittanut JK
Blogihiljaisuus ei kuvasta pelihiljaisuutta. Olen tainnut ennenkin aueta WordPressin uudesta UI:sta ja AI:sta ja ÄO:sta, jotka ovat tehneet bloggaamisesta aika turhauttavaa taistelua, mutta jospa en tällä kertaa hauku WordPressiä, vaan kirjoitan lautapeleistä? Ellette siis vaadi. Voin haukkua WordPressiäkin, jos haluatte. Oletan että olette kuitenkin kiinnostuneempia peleistä, joten tässä pari sanaa Pelaajien valinnan finalisteista 2022.
PV on suomalaisten lautapelibloggaajien vuotuinen palkinto parhaalle suomeksi julkaistulle perhe- sekä harrastajapelille. Tämän vuoden ehdokkaita on taas pelailtu sekä erikseen että raadin puheenjohtajan luona PV-conissa yhdessä (kiitos Mirva @Koko perhe pelaa) ja taas erikseen. Raati äänestää voittajista tällä viikolla, joten nyt vielä usvan takaa kaikki ansiokkaat finalistit:
PERHEPELIEHDOKKAAT
Lakkasin muuten välittämästä, miten otsikoita saa nykyään luotua täällä WordPressissä , joten vanha kunnon versaali alias ALL CAPS saa hoitaa otsikoiden virkaa. Mutta ne ehdokkaat:
SAGRADA
Nämä kolme ensimmäistä peliä olivat minulle tuttuja jo Leluyhdistyksen Vuoden Strategiapeli -raadista 2022. Sagradasta olen kirjoittanut jo monta vuotta sitten, mutta tämähän on perusvarma valinta ja kiva saada kotimaan markkinoille tarjolle suomeksi.
LIVING FOREST
Elävä metsä on mekaanisesti aika hauska peli. Selvästi Räävelin rohtotohtoreista inspiroitunut onnenkoettelu toimii tässä mainiosti ja jouhevasti. Nyt vedetään metsänolentoja pakasta. Living Forest on säännöiltään aika kevyt ja siinä on hyvä flow. Peli on silti vahvasti strateginen: siinä on kolme voittoehtoa, ja muiden pelaajien tavoitteita pitää vahdata ja niiden mukaan mukauttaa omaa peliä. Olen antanut itselleni kertoa, että pelin alkuperäinen teema oli keskiaikainen kylä… ja voi kun olisivat pitäneet sen! Nyt tässä on joku Orimburu ja metsän keijukaiset hippasilla Pyhän Kehän ympärillä jne. jne. Mitään apua oppimiseen tästä hassusta fantasialuontokuorrutuksesta ei ole, eikä näitä Birimbauta kehtaa aikuisten kesken edes nimetä. Mutta jos sen yli pääsee, peli on onnistunut ja syystäkin ollut suosittu viime aikoina.
7 WONDERS: ARCHITECTS
Arkkitehdit on uusiksi tehty kevyt perhepeliversio 7 Wondersista. Ja se toimii. Se on helppo ja nopea ja kivan näköinen. Vuoden Strategiapeleissä se oli finalisti, mutta PV-raati näkee ihan syystäkin tämän kuuluvan perhepelisarjaan.
KINGDOMINO ORIGINS
Lisää Kingdominoa, josta aiemmin täällä on pelattuina Kingdomino, Queendomino, ja Vuoden lastenpeliksi 2022 (aivan oikein!) valittu Dragomino. Tämä on vähän same but different, viaton ja hauskan näköinen peli. Monta eri moduulia, joista voi valita, millaista peliä pelaa. Vähän tulee vaikutelmaa, että palkintolehmästä lypsetään kaikki irti.
FAMILY INC.

No mutta, tämähän on Cheeky Monkeyn uusi iteraatio. Ajattelin ensin, että Family Inc on näin ollen turha omistaa, mutta niin vain tämäkin uusi versio on taas pikkasen parempi. Kyllä se Knizia tietää mitä tekee. Familyssa voit napata toisilta pelaajilta muitakin chippejä kuin vain päällimmäisen, mikä tekee riskianalyysista kiinnostavampaa; ja kosahtaminenkaan ei tunnu niin karmealta, koska varhaisesta kosahduksesta saa potentiaalisesti arvokkaita timantteja. Harmi että pistelaskurata epäonnistui, mutta hauska superhelppo peli koko suvulle tämä on.
VUODEN HARRASTAJAPELIFINALISTIT
ARNAK – KADONNEET RAUNIOT
Arnakki on ollut peliharrastajien suuressa suosiossa ilmestymisestään lähtien. Enpä tästä osaa kirjoittaa mitään mitä ei olisi sanottu sata kertaa ennenkin. Sen suosio perustunee kombotteluun, jossa saat yhden tällaisen, niin voit edetä tällä radalla, jolloin saat tuommoisen kortin, jolla pääset matkustamaan pidemmäs, jotta saat tällaisen dimangin, jolla saat ja niin edelleen. Tällainen on tätä päivää pelisuunnittelussa – dopamiinit jylläävät kun palkintoja ropisee ja kun nämä palkinnot mahdollistavat uutta ajatusten eksploraatiota, joka onnistuessaan johtaa uusiin palkintoihin… Puutyöläisen konttorilta lähetetään miinus fantasiateemasta, tämän olisi voinut sijoittaa ihan Tellus-planeetallekin, mutta subjektiivista, subjektiivista.
AZUL: THE QUEENS GARDEN
Azul on toinen palkintolehmä, jota on lypsetty yhä uudestaan joka vuosi. Nyt taisi metafora hajota, mutta että Kuningattaren puutarha on jo sarjan neljäs osa neljässä vuodessa, ja nyt on vuorossa tämän alun perin helposti saavutettavan sudoku&värväyspelisarjan selvästi raskain ja monimutkaisinkin osa. Sinänsä loogista jatkoa Summer Pavilionille siis. Mutta Sintran lasi-ikkunat on edelleen kirkkaasti oma suosikkini. Tämä ei ehkä ole suosituin mahdollinen mielipide, mutta pidän siitä kiinni.
NIDAVELLIR

Värväämisestä puheen ollen… nyt tuli suomeksikin tämä kääpiönkeräilypeli. Tavernoissa tulee vastaan liuta kääpiöitä, joita sitten nappaillaan omaan tiimiin vuorotellen huutokauppamenestyksen mukaisessa järjestyksessä. Eri sortin kääpiöt pisteyttävät kaikki eri tavalla, mikä vaatii vähän opettelua muuten supersulavassa ja simppelissä pelissä. No vielä enemmän opettelua vaativat ne erikoisvoimakääpiöt, joita saa myös tiimiinsä, jos keräilee kokonaisia settejä erisorttisia kääpiöitä… Mutta kai se lisää uudelleenpelattavuutta? Erityisen ansiokasta Nidavellirissä on, etteivät kehittäjät ole tyytyneet pelkkään kortinvärväykseen, vaan päälle on leivottu lisäkerros, vähän kuin oma minipelinsä siitä, kuinka pääset kehittämään omia huutokauppakolikoitasi paremmiksi kaiken sivussa. Se onkin aika nokkela ”B-juoni”, kuten narratologisesti sanottaisiin – irrallinen kehityskaari joka silti kytkeytyy pääjuoneen elimellisesti.
PALEO

Tätä peliä odotin ennakkoon eniten, jo siitä hetkestä kun kuulin että Lautapelit.fi tekee sen suomeksi. Paleo on yhteistyöpeli, jossa pelaatte kivikautista heimoa päivittäisessä selviytymistaistelussaan. Pelissä on melko harvinainen juju, jossa eteesi tulee kolme korttia, joista tiedät vähäsen, mutta et kaikkea. Et voi mitenkään olla varma, että noilta vuorilta löytyy kauris eikä kivivyöryä. Melko temaattisesti joudut päättämään tällaisen epätietoisuuden vallassa vaikkapa, että lähdetkö joelle, metsään, vuorille, tai jäätkö leiriin työstämään vaikka kivikirvestä, vai sen mammutin perään, minkä näetkin jo vilaukselta. Mitä kortista paljastuu yllättää kuitenkin yleensä.
Harmiksi pelin sääntökirja on toistuvasti jättänyt minut turhauttavaan pulaan ja lopulta pelaamaan väärin. Pelin jonkin verran työläässä alkukalustelussa pitää myös olla todella tarkkana. Minäpä kerrankin unohdin lisätä laudalle yhden kortin, minkä myötä koko pelistä tuli käytännössä mahdoton voittaa – ja tajusin tämän vasta puolentoista tunnin maratonsession jälkeen… No, epäreiluahan se on peliä tällaisista syyttää – vaikka sääntökirjamoitteita löytää kyllä netistä lukemattomilta muiltakin – mutta kyllä se aina vaikuttaa. Tällä caveatilla kuitenkin suosittelen Paleota niille, joita tällainen osittaisen tiedon seikkailupeli yhteistyönä kiinnostaa. Se nimittäin onnistuu luomaan simppeleillä korteilla ja pelimerkeillä tarinallisen seikkailun. Ja onhan se nyt hienoa kun kesyttää itselleen vahtikoiran.
Kuvia en tähän nyt saanut liittää, koska WordPress kertoi että
”Sorry, you are not allowed to edit posts as this user.” Sellaista. Toisella yrityksellä antoi sentään julkaista tämän.
EDIT: Aha, antoipa lisätä toisella yrityksellä. Kiitos WP.
Kiitos lukemisesta, voittajat tiedossa ensi viikolla!
Mukava kun olet palannut bloggaamisen pariin. Alkoi jo huolestuttaa, onko Puutyöläinen saanut savotan valmiiksi ja siirtynyt muihin hommiin. Pelaajan valinta- kavalkadi on laadukasta kauttaaltaan, vähempää ei voisi odottaakaan. Samaa ei voi sanoa Vuoden Peli-valinnoista. Vaikka merkittävä osa lapsuutta vierähtikin Uutta Finanssia pelaten, en olisi uskonut, että vuonna 2022 se selviää vielä voittajana jossain muussa kuin Vuoden nostalgiapläjäys -kategoriassa. Toivottavasti Puutyöläinen selättää jossain vaiheessa WordPressin!
TykkääTykkää
Ååå, ilo kuulla, kiitos kun kirjoitit. Tämä oli kelpo vuosi suomennetuille peleille, ja Pelaajien valinnassa se näkyy. Vuoden Strategiapeleissäkin oli aika tasainen kärki. Mutta olen yhtä lailla yllättynyt tuosta ”uudesta Uudesta Finanssista”. Kaupan raati katselee asioita eri silmin.
TykkääTykkää