Tällaisia pelejä on ehdolla Pelaajien Valinnaksi 2022 – Puutyöläisen vain vähän objektiivisuutta tavoittelevat luonnehdinnat jokaisesta

2

28.10.2022 Kirjoittanut JK

Blogihiljaisuus ei kuvasta pelihiljaisuutta. Olen tainnut ennenkin aueta WordPressin uudesta UI:sta ja AI:sta ja ÄO:sta, jotka ovat tehneet bloggaamisesta aika turhauttavaa taistelua, mutta jospa en tällä kertaa hauku WordPressiä, vaan kirjoitan lautapeleistä? Ellette siis vaadi. Voin haukkua WordPressiäkin, jos haluatte. Oletan että olette kuitenkin kiinnostuneempia peleistä, joten tässä pari sanaa Pelaajien valinnan finalisteista 2022.

PV on suomalaisten lautapelibloggaajien vuotuinen palkinto parhaalle suomeksi julkaistulle perhe- sekä harrastajapelille. Tämän vuoden ehdokkaita on taas pelailtu sekä erikseen että raadin puheenjohtajan luona PV-conissa yhdessä (kiitos Mirva @Koko perhe pelaa) ja taas erikseen. Raati äänestää voittajista tällä viikolla, joten nyt vielä usvan takaa kaikki ansiokkaat finalistit:

PERHEPELIEHDOKKAAT

Lakkasin muuten välittämästä, miten otsikoita saa nykyään luotua täällä WordPressissä , joten vanha kunnon versaali alias ALL CAPS saa hoitaa otsikoiden virkaa. Mutta ne ehdokkaat:

SAGRADA

Nämä kolme ensimmäistä peliä olivat minulle tuttuja jo Leluyhdistyksen Vuoden Strategiapeli -raadista 2022. Sagradasta olen kirjoittanut jo monta vuotta sitten, mutta tämähän on perusvarma valinta ja kiva saada kotimaan markkinoille tarjolle suomeksi.

LIVING FOREST

Elävä metsä on mekaanisesti aika hauska peli. Selvästi Räävelin rohtotohtoreista inspiroitunut onnenkoettelu toimii tässä mainiosti ja jouhevasti. Nyt vedetään metsänolentoja pakasta. Living Forest on säännöiltään aika kevyt ja siinä on hyvä flow. Peli on silti vahvasti strateginen: siinä on kolme voittoehtoa, ja muiden pelaajien tavoitteita pitää vahdata ja niiden mukaan mukauttaa omaa peliä. Olen antanut itselleni kertoa, että pelin alkuperäinen teema oli keskiaikainen kylä… ja voi kun olisivat pitäneet sen! Nyt tässä on joku Orimburu ja metsän keijukaiset hippasilla Pyhän Kehän ympärillä jne. jne. Mitään apua oppimiseen tästä hassusta fantasialuontokuorrutuksesta ei ole, eikä näitä Birimbauta kehtaa aikuisten kesken edes nimetä. Mutta jos sen yli pääsee, peli on onnistunut ja syystäkin ollut suosittu viime aikoina.

7 WONDERS: ARCHITECTS

Arkkitehdit on uusiksi tehty kevyt perhepeliversio 7 Wondersista. Ja se toimii. Se on helppo ja nopea ja kivan näköinen. Vuoden Strategiapeleissä se oli finalisti, mutta PV-raati näkee ihan syystäkin tämän kuuluvan perhepelisarjaan.

KINGDOMINO ORIGINS

Lisää Kingdominoa, josta aiemmin täällä on pelattuina Kingdomino, Queendomino, ja Vuoden lastenpeliksi 2022 (aivan oikein!) valittu Dragomino. Tämä on vähän same but different, viaton ja hauskan näköinen peli. Monta eri moduulia, joista voi valita, millaista peliä pelaa. Vähän tulee vaikutelmaa, että palkintolehmästä lypsetään kaikki irti.

FAMILY INC.

No mutta, tämähän on Cheeky Monkeyn uusi iteraatio. Ajattelin ensin, että Family Inc on näin ollen turha omistaa, mutta niin vain tämäkin uusi versio on taas pikkasen parempi. Kyllä se Knizia tietää mitä tekee. Familyssa voit napata toisilta pelaajilta muitakin chippejä kuin vain päällimmäisen, mikä tekee riskianalyysista kiinnostavampaa; ja kosahtaminenkaan ei tunnu niin karmealta, koska varhaisesta kosahduksesta saa potentiaalisesti arvokkaita timantteja. Harmi että pistelaskurata epäonnistui, mutta hauska superhelppo peli koko suvulle tämä on.

VUODEN HARRASTAJAPELIFINALISTIT

ARNAK – KADONNEET RAUNIOT

Arnakki on ollut peliharrastajien suuressa suosiossa ilmestymisestään lähtien. Enpä tästä osaa kirjoittaa mitään mitä ei olisi sanottu sata kertaa ennenkin. Sen suosio perustunee kombotteluun, jossa saat yhden tällaisen, niin voit edetä tällä radalla, jolloin saat tuommoisen kortin, jolla pääset matkustamaan pidemmäs, jotta saat tällaisen dimangin, jolla saat ja niin edelleen. Tällainen on tätä päivää pelisuunnittelussa – dopamiinit jylläävät kun palkintoja ropisee ja kun nämä palkinnot mahdollistavat uutta ajatusten eksploraatiota, joka onnistuessaan johtaa uusiin palkintoihin… Puutyöläisen konttorilta lähetetään miinus fantasiateemasta, tämän olisi voinut sijoittaa ihan Tellus-planeetallekin, mutta subjektiivista, subjektiivista.

AZUL: THE QUEENS GARDEN

Azul on toinen palkintolehmä, jota on lypsetty yhä uudestaan joka vuosi. Nyt taisi metafora hajota, mutta että Kuningattaren puutarha on jo sarjan neljäs osa neljässä vuodessa, ja nyt on vuorossa tämän alun perin helposti saavutettavan sudoku&värväyspelisarjan selvästi raskain ja monimutkaisinkin osa. Sinänsä loogista jatkoa Summer Pavilionille siis. Mutta Sintran lasi-ikkunat on edelleen kirkkaasti oma suosikkini. Tämä ei ehkä ole suosituin mahdollinen mielipide, mutta pidän siitä kiinni.

NIDAVELLIR

Värväämisestä puheen ollen… nyt tuli suomeksikin tämä kääpiönkeräilypeli. Tavernoissa tulee vastaan liuta kääpiöitä, joita sitten nappaillaan omaan tiimiin vuorotellen huutokauppamenestyksen mukaisessa järjestyksessä. Eri sortin kääpiöt pisteyttävät kaikki eri tavalla, mikä vaatii vähän opettelua muuten supersulavassa ja simppelissä pelissä. No vielä enemmän opettelua vaativat ne erikoisvoimakääpiöt, joita saa myös tiimiinsä, jos keräilee kokonaisia settejä erisorttisia kääpiöitä… Mutta kai se lisää uudelleenpelattavuutta? Erityisen ansiokasta Nidavellirissä on, etteivät kehittäjät ole tyytyneet pelkkään kortinvärväykseen, vaan päälle on leivottu lisäkerros, vähän kuin oma minipelinsä siitä, kuinka pääset kehittämään omia huutokauppakolikoitasi paremmiksi kaiken sivussa. Se onkin aika nokkela ”B-juoni”, kuten narratologisesti sanottaisiin – irrallinen kehityskaari joka silti kytkeytyy pääjuoneen elimellisesti.

PALEO

Tätä peliä odotin ennakkoon eniten, jo siitä hetkestä kun kuulin että Lautapelit.fi tekee sen suomeksi. Paleo on yhteistyöpeli, jossa pelaatte kivikautista heimoa päivittäisessä selviytymistaistelussaan. Pelissä on melko harvinainen juju, jossa eteesi tulee kolme korttia, joista tiedät vähäsen, mutta et kaikkea. Et voi mitenkään olla varma, että noilta vuorilta löytyy kauris eikä kivivyöryä. Melko temaattisesti joudut päättämään tällaisen epätietoisuuden vallassa vaikkapa, että lähdetkö joelle, metsään, vuorille, tai jäätkö leiriin työstämään vaikka kivikirvestä, vai sen mammutin perään, minkä näetkin jo vilaukselta. Mitä kortista paljastuu yllättää kuitenkin yleensä.

Harmiksi pelin sääntökirja on toistuvasti jättänyt minut turhauttavaan pulaan ja lopulta pelaamaan väärin. Pelin jonkin verran työläässä alkukalustelussa pitää myös olla todella tarkkana. Minäpä kerrankin unohdin lisätä laudalle yhden kortin, minkä myötä koko pelistä tuli käytännössä mahdoton voittaa – ja tajusin tämän vasta puolentoista tunnin maratonsession jälkeen… No, epäreiluahan se on peliä tällaisista syyttää – vaikka sääntökirjamoitteita löytää kyllä netistä lukemattomilta muiltakin – mutta kyllä se aina vaikuttaa. Tällä caveatilla kuitenkin suosittelen Paleota niille, joita tällainen osittaisen tiedon seikkailupeli yhteistyönä kiinnostaa. Se nimittäin onnistuu luomaan simppeleillä korteilla ja pelimerkeillä tarinallisen seikkailun. Ja onhan se nyt hienoa kun kesyttää itselleen vahtikoiran.

Kuvia en tähän nyt saanut liittää, koska WordPress kertoi että

”Sorry, you are not allowed to edit posts as this user.” Sellaista. Toisella yrityksellä antoi sentään julkaista tämän.

EDIT: Aha, antoipa lisätä toisella yrityksellä. Kiitos WP.


Kiitos lukemisesta, voittajat tiedossa ensi viikolla!

2 ajatusta artikkelista “Tällaisia pelejä on ehdolla Pelaajien Valinnaksi 2022 – Puutyöläisen vain vähän objektiivisuutta tavoittelevat luonnehdinnat jokaisesta

 1. Anssi Alanampa sanoo:

  Mukava kun olet palannut bloggaamisen pariin. Alkoi jo huolestuttaa, onko Puutyöläinen saanut savotan valmiiksi ja siirtynyt muihin hommiin. Pelaajan valinta- kavalkadi on laadukasta kauttaaltaan, vähempää ei voisi odottaakaan. Samaa ei voi sanoa Vuoden Peli-valinnoista. Vaikka merkittävä osa lapsuutta vierähtikin Uutta Finanssia pelaten, en olisi uskonut, että vuonna 2022 se selviää vielä voittajana jossain muussa kuin Vuoden nostalgiapläjäys -kategoriassa. Toivottavasti Puutyöläinen selättää jossain vaiheessa WordPressin!

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Ååå, ilo kuulla, kiitos kun kirjoitit. Tämä oli kelpo vuosi suomennetuille peleille, ja Pelaajien valinnassa se näkyy. Vuoden Strategiapeleissäkin oli aika tasainen kärki. Mutta olen yhtä lailla yllättynyt tuosta ”uudesta Uudesta Finanssista”. Kaupan raati katselee asioita eri silmin.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Architects 7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game Arnak - Kadonneet rauniot At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Queens Garden Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Family Inc Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters Ghosts of Christmas ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino Kingdomino Origins King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Living Forest Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Nidavellir Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Paleo Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Quest for El Dorado: Dangers & Muisca Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Soccero Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Tiletum Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: