Azuleita on jo kolme – miten uusi Azul: Summer Pavilion pärjää vanhojen rinnalla?
Jätä kommentti27.10.2020 Kirjoittanut JK
Michael Kiesling iski kultaa Azulilla vuonna 2017. ”Kaakelipeli” on jo julistettu tulevaksi klassikoksi, se on kerännyt merkittävimpiä pelipalkintoja ja sitä on myyty vuorettain ympäri maailmaa.
Seuraavana vuonna hän jatkoi varioimalla teemaa. Azul: Stained Glass of Sintra (2018) oli ”same but different” hengessä uusiksi tehty versio, jossa rakennettiin värikkäitä mosaiikkilasi-ikkunoita. Sintra lisäsi sinänsä helppotajuiseen Azuliin rahtusen sääntöjä syventäen peliä entisestään. Vuonna 2019 Sintra oli omalla perhepelien suosikkilistallani hyvinkin korkealla!
Molemmat ovat olleet Suomessa tapetilla paitsi Leluyhdistyksen Vuoden peleissä, myös pelibloggaajien Pelaajien valinnassa.
Tänä vuonna 2020 Pelaajien valinnan harrastajasarjassa on ehdolla sarjan kolmas peli. Azul: Summer Pavilion (2019). Nyt rakennetaan kuninkaan kesäpaviljonkiin kaakelilattiaa.
Millainen peli Paviljonki on ja miten vertautuu edeltäjiinsä?
Kesäpaviljonki on tietysti kovin tutun oloinen muita Azuleja pelanneille. Pelaajat värväävät pieniltä alusilta laattoja itselleen. Tällä kertaa laatat ovat ovat salmiakinmuotoisia:
Tuttuun tapaan otat aluselta kaikki samaa väriä olevat, ja siirrät loput keskelle yhteiseen pooliin. Ja tuttuun tapaan voit napata kaikki samanväriset laatat myös keskipoolista.
Erona tällä kertaa ovat jokeriväriset laatat. Joka kierroksella yksi laattaväreistä toimii jokerina. Ottaessasi laattoja aluselta sinun pitää ottaa myös yksi jokerivärinen laatta, jos sellainen alusella on. (Jos taas valitset jokerivärin, saat vain sen yhden jokerilaatan.)
Jokerilaattoja voi käyttää ”välirahana” pelin kakkosvaiheessa, jossa värvätyt laatat sitten asetellaan omalle pelialustalle.
Paviljonki on riisunut värväämisvaiheen paljaaksi. Siinä missä Azulissa ja Sintrassa värväämäsi laatat asetellaan saman tien omalle laudalle, nyt ne vain jäävät odottamaan kakkosvaihetta. Tämä tuntuu yllättävän alastomalta, ellei edellisiin Azuleihin verrattuna suorastaan tylsältä. Helposti sitä vain keskittyy napsimaan sitä väriä, mitä kulloinkin saa eniten.
Tämä strategia ehkä toimii pelin alussa, mutta viimeistään loppua kohden olisi hyvä olla tavoite mielessä.
Mitä Paviljongissa sitten tavoitellaan?
Koetetaan etupäässä saada tähtiä valmiiksi. Pelin aikana pisteitä saa aina sen mukaan, kuinka moneen laattaan asettamasi koskee. Pelin lopussa pisteitä saa lisäksi valmiista tähdistä – siis jos kaikki tähden kuusi laattaa on rakennettu täyteen.
Lisäksi pisteitä tienaa lopussa siitä, että on rakentanut täyteen kaikki seitsemän ruutua, joiden arvona on 1, 2, 3 tai 4.

Yhteisellä pelilaudalla on pisterata, kierroslaskuri, tarjolla olevat bonuslaatat sekä kätevä muistutus siitä, mistä saa bonuslaattoja ja kuinka paljon mistäkin tienaa loppupisteitä.
Palviljongin tavoitteet ovat edeltäjiä hieman strategisempia. Se tarkoittaa: vaativat pitkän aikavälin suunnittelua. Mitkä tähdet haluat saada valmiiksi, kun paria, kolmea enempää ei niitä kuitenkaan saa? Sintrassa omien lasitaulujen pisteyttäminen kannattaa ajoittaa harkitusti, mutta Paviljonki vie tosiaan strategian näistä kolmesta pisimmälle.
Tällainen strategisuus on peliharrastajien suosiossa. Monille on myös mieluisaa se, että Paviljongissa vuorovaikutus toisten pelaajien kanssa on edeltäjiä vähäisempää. Tässä on paljon vaikeampi napata toisilta juuri ne värit, joita nämä tarvitsevat. Valitettavasti omaan makuuni tämä vie pelistä pois juuri sitä keskeistä jännitettä, että älä vaan ota keltaisia, älä ota keltaisia…aarg se huomasi ottaa keltaiset!
Niinpä jos toinen pelaaja vie ne keltaiset Paviljongissa, voit kyllä napata jotain muutakin väriä. Väljyys on toisille siunaus, toisille taas jättää pelikokemuksen plätkyksi.
Toisaalta Paviljongin strategisuus tarkoittaa myös sitä, että tavoitteet pitää luoda itse. Peli ei ohjaa sinua kuten Azulin vaakarivit ja Sintran pystylaatat. Nyt olet omillasi raivaamassa tietäsi kohti pisteiden onnelaa.
Kokeneista peliharrastajista tällainen omilleen jättö on monesti palkitsevaa, ja siksi en ihmettele, että moni pitkän linjan pelaaja on tykästynyt juuri Paviljonkiin: siinä saa luoda oman polkunsa päätösviidakon läpi. Toiset pelaajat taas saattavat jäädä avoimuuden edessä neuvottomiksi, kaivata jonkinlaista ”karttaa”, joka viittaisi eteenpäin tai merkitsee tärkeät paikat.
Yksi välitavoite pelissä kyllä on. Bonuslaattoja voi ja kannattaa tienata. Niitä saa kun ympäröi pelilaudan patsaita, pylväitä ja ikkunoita:

Patsas on ympäröity, pelaaja saa kaksi bonuslaattaa. Alareunan pylväistä saa yhden ja yläreunan ikkunoista kolme.
Bonuslaatat luovat peliin myös sen tyydyttävimmän ominaisuuden: loppua kohden laattabonukset alkavat paukkua, ja niiden avulla saa rakennettua entistä enemmän ja niillä saa lisää laattabonuksia, ja… Tämä bonuslumipalloefekti ei ole ylenpalttinen, se on hyvin hienovarainen, mutta mukava silti.
Kolme Azulia rinnakkain
Ykkös-Azul on näistä se helpoimmin opetettava ja sikäli tulee varmaan aina olemaan myydyin ja suosituin. Toisaalta se tuntuu näistä häijyimmältä sikäli, että tässä on tärkeää tarkkailla mitä muut laattoja tarvitsevat ja napata ne itselle. Alkuperäistä Azulia on helppo suositella ensimmäiseksi.
Sintra ja Summer Pavilion lisäävät kumpikin monimutkaisuutta rahtusen. Lisäsäännöt tuovat toisaalta peleihin myös lisää syvyyttä, eli ovat perusteltuja.
Sintra pysyy kirkkaasti omana suosikkinani. Pahvipystylaattojen täyttö tarjoaa juuri sopivan kokoisen tavoitteen, mutta missä järjestyksessä näitä tavoitteita täydentää, luo herkullisen jännitteen. Sintrassa jännite on paras. Strategisuudeltaan se on kahden muun välissä ja vuorovaikutus on samaa luokkaa kuin alkuperäisessä. Minä jopa pidän sen kolmiulotteisista ”lasilaatoista” taktiilisesti ja visuaalisesti eniten!
Summer Pavilion kolahtanee (ja lukemistani arvioista päätellen näyttää jo kolahtaneenkin) niille pelaajille, jotka kaipaavat peliltään vahvemmin oman pelin pitkäjänteistä rakentamista ja vähemmän vuorovaikutusta toisten kanssa. Jännitettä ei tule enää muiden pelaajien valinnoista, vaan lähinnä siitä, miten onnistuu maksimoimaan omat laattansa. Yksinpelimäisempää kokemusta hakeva löytää varmaan Azul: Summer Pavilionista mieluisan pelin.
Pelaajien valinta -voittajat 2020 julkaistaan ma 2.11.