Kultapoika Wolfgang Warsch ja muita eksoottisia kirjaimia peleissä Doppelt So Clever ja Die Quacksalber von Quedlinburg

Jätä kommentti

27.2.2019 Kirjoittanut JK

Väärinhän se on pojitella etabloitunutta aikuista miestä, mutta noin käsitteena käsitettynä ”kultapoika” nyt vaan tuntuu osuvan itävaltalaiseen Warschiin. Tuoretta verta, joustava nuori mieli, tulee spottivaloon ryminällä patonki repussa ja näyttää onnistuvan kaikessa, mitä tekee.

Itävaltalainen Warsch pukeutuneena Habsburgien keltaiseen. A.E.I.O.U.

Meillä on suuresti pidetty Warschin peleistä The Mind, Ganz Schön Clever. Edellinen oli viime vuoden pelatuin pelini, jälkimmäinen suosikkikupongintäyttöpelini. Tämän kirjoituksen aiheena ovat kaksi seuraavaa warschia: Kennerspiel des Jahres 2018 -voittaja Die Quacksalber von Quedlinburg, englanniksi Quacks of Quedlinburg, suomalaiseen suuhun sopivasti Paraisten puoskarit, sekä tuore kupongintäyttöpeli Doppelt So Clever, joka jatkaa Ganzin mekaniikalla mutta uudella kupongilla.

Onnea pussista

Paraisten puoskarit (en rehellisesti myönnettynä jaksa kirjoittaa oikeaa nimeä enää uudestaan) on pussinrakentelu- ja onnenkoettelupeli. Omasta pussista pitäisi kalastaa pahvinattereita, joilla saa kattilansa täytettyä ja hyvyyttä kerättyä. Mutta seassa on myös ikäviä valkoisia nattereita. Jos niitä tulee käteen liikaa, kattila räjähtää.

Mitään dramaattista räjähdyksestä ei ikävä kyllä seuraa, ei mitään konkreettista. Lautaa ei saa flipata. Räjähtänyt ei vain saa sekä voittopisteitä että uusien nattereiden ostovoimaa, vaan sinun on valittava vain toinen. (Kierroksella pisimmälle kattilan valkoisissa ostovoimapisteissä päässyt saa myös heittää pikkubonusnoppaa, kunhan ei räjähdä.)

Harmillisesti pelin onnenkoetteluaspekti on yksityinen: muut eivät jännitä vieressä, miten kaveri onnistuu, koska heillä on oma koettelu kesken. Onnenkoettelu on minusta kivointa seurassa!

Ostovoimalla ostat pussiisi lisää hyviä taika-aineksia. Nämä paitsi auttavat täyttämään kattilaa paremmin, antavat myös lisäkykyjä, jotka antavat taas lisähyvyyttä.

Pelissä on neljä eri säännöillä toimivaa sarjaa pahvinattereita eli ainesosia. Ne pelaavat yhteen vähän eri tavoilla. Kokeiltavaa piisaa.

Pussia pikku hiljaa rakennellaan paremmaksi samalla kuin kerätään yhä tehokkaammin voittopisteitä. Kehityshän on aina mukavaa. Välillä sitä ottaa riskin poksauttaa kattilansa, ja jos poksahtaa, sen kanssa on elettävä. Pussistakalastelu on melko helppoa ja nopeaa, ja koska eri taika-aineiden efektejä ehtii opiskella pelin edetessä vähitellen lisää, Puoskarit mahtuu vahvasti perhepelien kategoriaan, joskin sen raskaimpaan päähän. Eikä sellaisena ole yhtään hullumpi.

Pisteradan rotanhännät toimivat samalla kätevästi kiinniottomekanismina: johtajan ja sinun pisteiden välissä olevat rotanhännät esitäyttävät kattilaasi.Lainaan kattavasti aiempaan blogaukseeni porttipeleistä tullutta kommenttia, jossa Lautapelioppaan Mikko Saari kertoo, miksi Puoskarit on hyvä porttipeli ei-harrastajille:

1. Teema. ”Pelissä keitellään taikajuomia aina vain paremmista aineksista, mutta varovasti, ettei pata kiehu yli” sisältää jo jonkinlaisen lupauksen vaarasta.

2. Ulkonäkö. Okei, kansikuva voisi olla parempikin [–], mutta ainakin peli on värikäs, ja kun komponentit levittää näkyville, se näyttää hyvältä ja on sopivan täynnä kiinnostavia pieniä yksityiskohtia.

3. Yllätysten hauskuus. Tätähän peli oikeastaan on, eikä muuta. Saa syyttää huonoa tuuria kun häviää, saa riemuita rohkeaa riskinottoaan kun voittaa, saa nauraa toisten epäonnelle.

4. Nokkeluus. Ainesten yhdisteleminen tuo sopivasti ahaa-elämyksiä, kun pelin aikana tajuaa joko että ”aah, nyt keksin hyvän yhdistelmän” tai ”ei vitsi tolla toisella on nyt hyvä juttu menossa, kokeilenpa sitä ensi kerralla”.

Juurikin näin.

Silti Puoskarien iso laatikko katselee minua pelihyllystä laiskalla silmällä kuin viitosluokan Paavolla, jonka rillien toinen linssi oli sumennettu. Kauankohan jaksan vastata katseeseen? Minulle henkilökohtaisesti Puoskarit nimittäin osuu hankalaan peliseurarakoon. Isovanhemmille se on liian vaikea, peliporukalle liian kevyt ja muille kavereille liian lapsekas. Lasten kanssa voisin pelata sitä, mutta he eivät ole siitä jostain syystä isommin innostuneet. (Kymmenvuotias suostui kokeilemaan kerran ja sanoi niin kuin lapset sanovat kaikesta, ”no, ihan kiva”.)

Vaimon kanssa taas tällaisille välipalan ja pääruoan välimaastoon osuville peleille on tällä elämänhetkellä melko vähän tarvetta. Ja hän kiteytti Puoskari-ajatuksensa aika osuvasti: Valkoiset laatat harmittaa enemmän kuin muut laatat ilahduttaa.

Pelin loppupuolella pussiin voi mennä vaikka tällainen määrä pahvia.

Negatiiviset ovat negatiivisempia kuin positiiviset positiivisia. Kun pussissa on pelin alussa lähinnä soraa, tuntuu mälsältä napsia sitä kädet täyteen. Kun pussi pelin lopussa on täynnä hyviä laattoja, tuntuu väärältä, kun sieltä tulee yhä lokaa niskaan. Tämä on asennevika pelaajan päässä, pitäisi opetella iloitsemaan hyvistä laattavedoista. Pitäisi oppia kiitollisuutta.

Ihminen ottaa helposti itsestään selvyytenä sen, mitä hänellä on, ja keskittyy harmittelemaan puutteita. Ehkä Puoskarit paljastaa asennevian.

Ehkä Puoskareita pitäisi pelata tällaisena kasvattavana harjoituksena. En tiedä.

Lisäosakin Die Kräuterhexen on jo kuulutettu tulevaksi.

Katselemme nyt toistaiseksi toisiamme, Puoskarit pelihyllystä, minä nojatuolista, vailla kyräilyä,  tunnustelevasti. Tarjoan sitä lapsille ensi kuussa uudestaan. Kaikki on mahdollista.

Seuraavan warschin taas tiedän varmasti saavan pöytäaikaa:

Raskas noppafilleri

Doppelt So Clever (engl. Twice as Clever, 2019) on Ganz Schön Cleverin itsenäinen jatko-osa. Mekaniikka on tuttu: vuorolla heität kaikki nopat ja värväät niistä yhden ja raksit sen ruudun kupongistasi. Toistat tämän vielä kahdesti. Pienemmät luvut jäävät tarjottimelle, ja muut pelaajat saavat tämän jälkeen valita niistä yhden.

Kolme heittoa pähkäilyineen, mahdolliset rerollit ja sitten vasta on muiden pelaajien vuoro osallistua taas – Ganz oli jo suorastaan vanhanaikainen vähäisessä vuorovaikutuksessaan. Doppeltiin tämä pätee vielä vahvemmin, koska peli on edeltäjäänsä mietittävämpi. Pelaaminen kestää vähän pidempään, koska pähkäiltävää on enemmän.

Tämä johtunee seuraavista syistä.

Ensinnä, uusi lisätoiminto. Voit saada bonuksina kyvyn ottaa tarjottimelle joutuneen nopan takaisin. Tämä avaa kummasti mahdollisuuksia. Voit valita ison nopan eikä enää haittaa menettää monta pientä, kun voit lisäkyvyllä napata takaisin vaikkapa valkoisen jokerinopan. Päätösavaruus laajenee.

Toiseksi, kupongin alueet ovat vähän kimurantimpia. Sininen alue vaatii aina pienemmän tai yhtä suuren tuloksen. Se pitää siis aloittaa aika isolla luvulla. Isoja lukuja on hankalampi saada kuin pieniä. Pinkki alue taas on vähän kuin Ganzin vihreä alue, mutta vapaampi ja päätösavarampi, koska nyt voit laittaa sinne mitä lukuja vain (kuin punainen Ganzissa), mutta jos ja vain jos täytät ruudun vaateen, saat sen bonuksenkin. Ja bonuksia haluat.

Ja sitten on hopeinen alue, joka on tähänastisista hankalin, ainakin sääntöutelujen määrästä päätellen. Hopeisen nopan aktiivinen valitsija saa samalla raksia hopeiseen alueeseen kaikki hopeista pienemmät nopat. Siis mahdollisesti kaikki kerralla. Ja ne menevät tarjottimelle. (Tämä yhdistyy kivasti takaisinottokykyyn…)

Tuntuu, että Doppelt on yhtä aikaa karvan verran strategisempi ja rahtusen satunnaisempi kuin Ganz. Doppeltissa käytän useammin rerollikykyä. Yksi strategisuuden syy: jos kerään kaikki tietyn tyypin bonukset, saat lisäbonuksen. Tämähän puuttui Ganzista. Fiksu veto.

Mikä kaikkein fiksuinta, Warsch on selvästi tajunnut, mistä ihmiset Ganzissa pitivät: bonusketjutus. Täytän tämän, niin saan täyttää tämän, niin saan täyttää tämän… Se on Ganzin clou ja hauskuuden ydin, Doppeltissa bonuksia on vielä enemmän. Ja tämän takia pidänkin pelistä vielä Ganziakin enemmän.

Kahdelle pähkäilyä vaativalle pelaajalle suosittelisin Doppeltia, kolmelle kahvin kanssa jotain pelaavaa haluavalle suosittelisin Ganzia. Siitä väliltä? Kumpaa vain.

Päivitys 2021: Tämä ei lähtenyt meillä lentoon kuten ensimmäinen Clever. Etenkin keltainen alue tuntui velvollisuudelta – kun bonukset oli jo saatu, sitä piti rastia uudestaan pelkkien pisteiden takia. Dreimal sen sijaan tuntuu muutaman pelin jälkeen paremmalta!

*

”Dreimal So Cleveriä” odotellessa tarkkailussamme on Warschin vuoden 2019 iso peli, nopanvärväystä ja kortteja yhdistävä Tillintallin taverna (Die Tavernen im Tiefen Tahl 2019). Muistuttaa My Villagesta?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: