Kolme yhteistyöpeliä lasten kanssa – Ghost Fightin’ Treasure Hunters, Castle Panic ja Concept Kids: Animals

Jätä kommentti

7.4.2020 Kirjoittanut JK

Kolme yhdessä -sarjassamme esitellään tällä kertaa kolme arvostettua yhteistyöpeliä lasten kanssa. Onko ”Kolme yhdessä” oikeasti Puutyöläisen ”sarja”? En muista kirjoittaneeni sellaista aiemmin. Ehkäpä tämä on sarjan ensimmäinen? Mutta tässä kolme yhteistyöpeliä, joita voit pelata yhdessä lastesi kanssa. 

Ghost Fightin’ Treasure Hunters

italiaksi komea Caccitori di Spettri alla Ricerca del Tesoro, meillä päin ”Kummituspeli” on vähän kuin jenkkirässiversio Flash Point: Fire Rescuesta pienille lapsille. Edellä mainitun ”Palomiespelin” kanssa yhteys on vain mekaaninen: kummassakin pelissä eri puolilla taloa tapahtuu aina satunnaisesti ”pahuutta”, ja pelaajat juoksevat ympäriinsä sammuttamassa sitä. Tässä pahuus on kummitukset, jotka ilmestyvät eri huoneisiin vanhaa kartanoa. Pääasiassa pelaajat ovat täällä kuitenkin keräämässä jalokivia – nämä taas ovat kuin Flash Pointin ihmiset, jotka on pelastettava palavasta talosta. Jalokivet pitää ehtiä kantaa ulos talosta ennen kuin talo romahtaa tulipalojen alta, tai siis kummitukset ehtivät yhdistyä superkummituksiksi ja pelaajat häviävät. 

GFTH vain on Flash Pointia vielä helpompi. Noppa kertoo, montako ruutua voit liikkua. Sitten otat kortin, joka kertoo, mihin huoneeseen laitetaan uusi kummittelija. Samassa huoneessa olevia kummituksia vastaan voi taistella heittämällä noppaa, pitää saada sivu, jossa on kummituksen kuva. Heitä ja liiku, heitä ja ratkaise. Kumpikin mekanismi on kaikille ihmisille tuttu, vaikkeivat ehkä vaadi pelaajilta päätöksiä. Päätökset tässä pelissä ovat: mihin liikkua. Kannattaako kenenkin mennä minne päin keräämään jalokiviä, kannattaako käydä taistelemassa kummituksia vastaan…

GFTH on ikävä kyllä niitä pelejä, joissa ylläpitovuorot kestävät monesti pitempään kuin pelaajien vuorot. Ylläpito: etsi noppa pöydältä sieltä, mihin lapset ovat sen heittäneet, heitä noppaa, tarkista tulos, ota kortti joka kertoo mihin huoneeseen lisäät kummituksen, etsi kyseinen huone, lisää sinne kummitus. Nyt olet valmis tekemään oman vuorosi: liikut nopan silmäluvun verran. Joskus heität uudestaan noppaa, taistelunoppaa. 

Flash Pointissakin ylläpitovuorot kestävät joskus pitkään, mutta nopein pelaaja eli aikuinen voi tehdä ne itse ja tulipalojen ilmestyminen ja mahdolliset räjähdykset ja kuolemat ovat paljon jännittävämpää seurattavaa kuin taas yksi kumikummitus jonnekin päin taloa.

Peli on onnistuneesti viritetty, voitto tai tappio on meillä aina ollut hyvin pienestä kiinni eli se jännitys, mitä on, säilyy kyllä loppuun asti. Vaikeammalla tasolla tulee lisäkortteja ja jotkut talon ovista menevät välillä lukkoon – emme ole kokeilleet tätä.

GFTH on kovin suosittu amerikkalaisten perhepelaajien keskuudessa, onpa se voittanut 2014 Kinderspiel Des Jahres -palkinnonkin. BGG:n lastenpelirankingissa se on tätä kirjoittaessa jopa kolmantena. Minua tämä yllättää. Toisaalta peli on suhteellisen halpa ja ison valmistajan Mattelin myötä kait laajalti saatavilla. Peli sopii noin viisivuotiaasta ylöspäin, avoimen tiedon yhteistyöpelinä pientä kummitustenjahtaaja voi aina auttaa, joten jos aihe ja ulkonäkö kiinnostaa ja haluaa päästä heittelemään noppaa, ehkä Ghost Fightin’ Treasure Hunters vois teidän perheellä toimia.

*

Trilogian vanhin ja ehkä kuuluisin peli on 

Castle Panic

 

My First Castle Panic on meille entuudestaan tuttu, se on helpotettu versio tästä, ja se sopii jo jostain 3-4-vuotiaasta ylöspäin. Mutta nyt olemme siirtyneet jo apupyöristä tähän isojen poikien versioon.

Castle Panic on vuodelta 2009 ja ikä näkyy ja tuntuu jo. Yksitoista vuotta on lautapeliajassa melkein saman verran kuin koiran iässä. Vähän rujon vanhanaikaiselta näyttää etenkin pelilauta, jossa on annettu käytettävyydelle 100% ja estetiikallle 0% – olkoonkin että ellei lapsesi osaa lukea (englantia), käytettävyys kärsii sittenkin, koska jostain syystä lautaan on kirjoitettu ARCHER, KNIGHT, SWORDSMAN näitä esittävien ikonien sijasta.

Vuorollasi pelaat kortteja ja yrität saada niillä aiheutettua tuhottua linnaa kohti rynnistäviä örkkilaumoja. Em. Archer, Knight ja Swordsman esimerkiksi ovat kortteja, jotka tuhoavat örkkejä vastaavasti kaukaa, keskimatkalta ja läheltä. Kullakin on myös väri, joka kertoo millä sektorilla he voivat toimia.  Örkit rynnivät tuhoamaan ensin linnan muurin, ja ellei sitä pystytä uudestaan (laasti- & tiilikortit pelaamalla), itse linna alkaa sortua. Perustornipuolustuspelien mukaisestai, jos linna sortuu, häviätte. Muuten saa juhlia voittoa.

Pelaajavuorojen välissä öttiäiset etenevät yhden eteenpäin. Sitten laudalle tulee kaksi uutta öttiäislaattaa. Mukavaa on, että peruslaattojen joukossa on kierrepalloja: ota neljä uutta laattaa; kaikki öttiäiset vaihtavat rintamaan yhden myötäpäivään; valtava kivi vyöryy kohti linnaa tuhoten kaiken edeltään… Öttiäisten joukossa on myös bosseja, jotka vaikkapa parantavat tovereitaan tai marssittavat näitä eteenpäin ja niin edelleen. Kaikki nämä erikoislaatat tuovat tervetullutta vaihtelua muuten melko suoraviivaiseen ”mätsää kortti ja sektori” -harjoitukseen.

Toisekseen tärkeitä pikku päätöksiä tuo myös mahdollisuus vaihtaa kortteja toisten pelaajien kanssa. Siinä voi sitten koordinoida, että missä mikäkin örkki on Ollin vuorolla, jaaha, Ollille kannattaa jakaa sininen ritari ja minä otan jousimiehen…

Erikoiskorttejakin on, pelaajilla. Tervaa ja barbaareja ja kill shoteja. Suoraviivaisesta pelistä kuitenkin on kyse. Varsinaista tornipuolustuspelien tuntumaa en tästä ikävä kyllä itse saa.

Castle Panic on ollut tietääkseni ihan verrattain suosittu kymmenisen vuotta ja saanut lukuisia lisäosia, joista yleisesti pidetään. Näen jo että lisäosia tulisikin pian ikävä ja sellaisia on varmasti helppo peliin lisätä: lisää öttiäisiä, kortteja, kommervenkkejä… Castle Panic Big Box sisältäisi nämä kaikki kerralla, mutta pelistä on Deluxe-painos kuulemma tulossa sekin…

Ensimmäiseksi yhteistyöpeliksi Castle Panic saattaa olla monessa perheessä hyvinkin jännittävä valinta. Meillä tuo melkein-viisivuotias poika on nyt tästä innostunut, vaikkei ihan sääntöjä ymmärräkään, haluaisi nähdä Castle Panic -aiheisen elokuvana ja tahtoo painia trollimaagi-painia isin kanssa.

*

Eikö taistelu kiinnosta? Tämä toinen peli on aivan jotain muuta.

 

Concept Kids: Animals

 

Arvaako näillä vinkeillä, että possua haetaan?

Concept Kids: Animals on yhteistyöpeli, jossa toiset kuvailevat eläintä ja yksi joutuu arvaamaan, mikä eläin mahtaa olla kyseessä. Eläimen kuvailu ei kuitenkaan tapahdu sanallisesti, vaan merkkaamalla pelilaudalla erilaisia ominaisuuksia, joita eläimellä on: Missä se elää? Minkä värinen se on? Onko monta jalkaa, onko turkkia? Onko eläin iso tai nopea, uiko vai lentääkö…? Eläimen käytöstä tai funktiota ei vinkeistä löydy, joten nauravaa laumaeläintä (hyeena) tai haisunäädän hajua tai sitä, että eläimestä saa maitoa tai villaa ei voi näillä konstein vinkata. 

Tällaisia ominaisuuksia vinkkaajat kertovat laittamalla pelilaudalle oransseja muovikehikoita. Milloin vain arvaaja uskoo keksineensä vastauksen, hän lausuu arvauksensa. Peliä ei varsinaisesti voiteta tai hävitä, siitä saadaan tulos: kuinka monta eläintä arvasitte oikein? 

Peliä tässä on hyvin vähän, sellaista yhdessätekemistä tämä on, joka ehkä kehittää lapsen hahmottamiskykyä, konseptuaalisen ajattelun kykyä, ehkä yleissivistystä eläinkunnasta. Aloittelijan säännöillä aikuinen arvaa eläimiä, mutta suosittelen kuitenkin nopeasti jakamaan lapsille arvausvastuuta. Parasta Concept Kidsissä nimittäin on nähdä pienen lapsen ajatusprosessi hänen kasvoiltaan, jännitys, kun hän toteaa ”haluan arvata”, ja ilo, kun hän osuu oikeaan; turhautuminen, kun ei millään keksi ’kotkaa’, ja oppimisen riemu, kun myöhemmässä pelissä jo keksiikin.

Korttien laatu vain on valitettavan heikko! En näistä yleensä nillitä, mutta kun kortit ovat niin ohuita, että niistä näkyy läpi… Pieni paperinpala kortin taakse korjaa tämän. 

 

Pelin kuvitus on sarjakuvamaista ja ajoittain melko tulkinnallista. Kultakala esimerkiksi on minusta oranssi eikä tulenpunainen ja niin edelleen. Keskustelua siitä, oliko eläimen nimitys nyt sitten oikein, voi seurata sitäkin. Mikähän antilooppi tai pukki tuolla vasemmallakin on ja asuuko missä…?

”Eläinarvauspeli” on toiminut meillä jo nelivuotiaalla, varmaan tuossa eskari-iässä se on parhaimmillaan. Peli tarjoaa kaksi settiä kortteja, joista toinen, punareunainen, sisältää vesinokkaeläimen ja katkaravun kaltaisia vaikeampia eläimiä. Ne osoittavat myös, kuinka vaikeaa näillä spekseillä on erottaa varis pulusta. Samat eläinkortit toistuvat pelistä toiseen melko pian, joten tulevan peliklassikon sijasta Concept Kids on tällainen kevyt tapa viettää hetken aikaa lasten kanssa. On niitä paljon hullumpiakin tapoja!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: