TOP 9 Stefan Feldin pelit – ja terävässä kärjessä uusin, Carpe Diem

4

23.10.2019 Kirjoittanut JK

Stefan Feld – hieno pelisuunnittelija. Tässä yhdeksän suosikkiani häneltä.

9. The Castles of Burgundy

Burgundyn linnoja olen kokeillut pari peliä ja nauttinut niistä. Noppia käytetään hyväksi sen seitsemään tarkoitukseen varsin miellyttävin ja moninaisin tavoin. Mutta jostain syystä se ei ole koskaan innoittanut ostopäätökseen, vaikka peli on monen mielestä omiaan kaksinpelailuun. Pelin uusi painos lupaa kuitenkin koristella valjunbeigen ulkomuodon, ja ehkä tämä antaa tarpeeksi pontta harkita peliä omaankin pelikirjastoon.

8. Amerigo

Amerigo innoitti alussa, mutta hiljakseen into laantui. Kuutiotorni! Huippua! Mutta se piti järkätä ummekkeisemmaksi, ettei pelistä tule liian helppoa. Kartalla liikkumista ja sen valmistamista tetrispaloilla! Mutta sitten oivalsimme, että Amerigo on aika häijy, etenkin kaksinpelinä, sillä monesti ainoa järkevä strategia on estää toista saamasta isoa saarta valmiiksi ja pistämästä sen pisteiksi. Ja kun tämän tajuaa, ei enää ala edes yrittämään tehdä isoja saaria, joten niitä ei enää ole olemassakaan. Ja lopulta silmä alkoi vaatia hieman kauniimpaa saaristoa vähemmän abstrakteine kojuineen…
Näistä pikku purnauksista huolimatta itse peli on hieno ja hauska hässäkkä, jonka säännöt ovat tukevaa ammattilaisen tekoa. Joten olen säilyttänyt Amerigon laatikon seikkailuarkkumaisesta koosta huolimatta. Tämä on simppelimmästä päästä Feldejä, joten se voisi toimia jatkossa moninpelinä vaikka perheen tai vieraiden kesken.

7. Macao

Macao on pelisuunnittelun mestariteoksia. Nopilla toimiva tuuliruusumekanismi tarkoittaa, että voit saada joko vähän resursseja nyt tai paljon monen vuoron päästä.  Peli puskee paniikinhallintamoodiin, kun joka vuoro on pakko rakentaa jotakin, mutta kuutiot eivät millään tunnu riittävän. Koetat samalla käydä kauppaa ja saada kauppalaivasi vielä ajoissa takaisin Eurooppaan (ja mitä reittiä?). Joten tulee kiusaus ottaa vähän kuutioita nyt eikä ladata niitä odottamaan myöhempää… Tästä seuraavat valinnat ovat aina korventavia. Kortteja on paljon, ja ne satunnaistavat pelin niin etteivät ne toista itseään. Yleisote etenkin korteissa oli tosin jäänyt kiusallisen puolitiehen: korteista olisi saanut teemallistakin pienillä kuvilla ja nimillä. Kaksinpelinä erinomainen, en neljällä pelaajalla kaipaisikaan.

Mahtava määrä kuutioita tulossa pian käyttöön. Tätä laivaa on lastattu jo monta kierrosta etukäteen.

Macao on parhaita pelejä, joita olen lopulta myynyt pois. Miksi? Vähän liikaa painetta pelikumppanini makuun; vähän liikaa luettavaa tekstiä hänen mieltymyksiinsä; ja vähän liikaa jälleenmyyntiarvoa – nyt vielä hetken, ennen mahdollista kymmenvuotisjuhlapainosta.

Nämä kortit (”rakennukset”) on rakennettu omaan kylään, ja ne ovat täynnä mahdollisuuksia.

6. Rialto

Taas hieman kevyempi Feld, mutta hyvin nokkela – ja harmillisesti vähän turhan kimurantti isovanhempien kanssa pelailuun. Omia miekkosia koetetaan saada Venetsian kaupunginosiin enemmistöksi asti, mutta kaikki tehdään ikään kuin ”mutkan takaa” – pitää hankkia oikeat kortit ensin ja sitten ukot ja saada ukot kylille… mutta on vaikea voittaa ilman rakennusten tuomaa apua ja ne tarvitsevat rahaa ja sitten pitäisi päästä tekemään hallitsemistasi kaupunginosista myös pistearvokkaita.

Kauheasti tarvitsee siis tehdä kaikkea, mutta kun kortteja mahtuu käteen vain muutama. Rialto toimii ihan kelpo kaksinpelinä vieläpä ilman erityistä kaksinpelivarianttia, joka tuntuu lisäävän työtä, mutta aluehallintana olisi vielä kivempi useammalla.

5. Trajan

Paluu antiikin Roomaan houkuttelee, ei voi mitään, Trajanus kutsuilee palaamaan pariinsa. Tuntuu, että olisin nyt ehkä valmiimpi yrittämään kesyttää mancalaa kuin peliharrastukseni alussa. Siinä oli niitä kertoimiakin… joku saa ne osumaan kohdalleen ja tienaa hirveästi. Olisinko se minä? Pisteitä satoi sieltä täältä ja minipelejä saattoi ottaa haltuun. Aijai, pitäisikö laittaa taas varaus kirjastoon?

4. Bora Bora

Ja tällaisina syysiltoina tulee välillä ikävä Bora Boralle. Joskus kesäiltoinakin. Iso trooppinen hässäkkä sai minut pohtimaan myös laajemminkin pelisuunnitteluteoreettisia valintoja. Klikkaa pelien nimiä, niin pääset laajempiin kirjoituksiin niistä.

3. Oracle of Delphi

 

Feldiä temaattisimmillaan. Pelatuin feldimme ja yksi pelatuimpia harrastajapelejämme. Niitä pelejä, joissa alkukalustelu tuntuu osalta pelinautintoa: vaihtelevat saaristot ja monsterit ja puupalaset ja kilkkeet kutsuvat sitten kilpaveneilykisaan. Jos tätä haluaa rakastaa, pitää hyväksyä, että se on satunnainen ja ajoittain ankarakin – pelinsä voi periaatteessa sössiä lähtemällä väärään suuntaan vuorolla yksi. Mutta suurin osa peleistämme ovat olleet kuitenkin erittäin tiukkoja.

2. Carpe Diem

Tämä uusi Feld, vuoden 2019 Kennerspiele-ehdokas taitaa olla pienoinen mestariteos hyvin understated tavalla. Mikään Carpe Diemissa ei ennalta huutanut mestariteosta,  mutta niin vain se tuntuu pelikokemuksena vaikuttavan harvinaisen etevästi ja kiehtovalla tavalla. Melkeinpä kiinnostaa viiden pelikerran jälkeen aina vain entistä enemmän. Sprezzatura, tuo taito kätkeä taito: se on Carpessa vahva. Palaset loksahtelevat toisiinsa tavalla, joka vaikuttaa helpolta. Kaikki soljuu ja erilaiset elementit kytkeytyvät yhteen kiperiksi valinnoiksi.

Carpe on laattainvalintapeli. Laattoja valitaan ukkelilla, ja sitten ne rakennetaan omalle pelaajalaudalle. Tästä saa feldimäiseen tapaan mukavia palkintoja riippuen rakennuksesta. Mutta ehkä laatoitusta omaleimaisempi ja leimallisempi systeemi Carpelle on pisteytys. Peliin arvotaan tarjolle liuta erilaisia pisteytyskortteja. Nämä tarjoavat tavoitteita, sillä tulet pelin aikana pisteyttämään niistä neljä naapuriparia. Mutta mitkä? Milloin? Ja aikovatko vastustajat napata samat pisteet nenäsi edestä?

Mikään pitkä peli tämä ei ole – kaksinpelin pelaa kolmeen varttiin. Mutta siihen aikaan sisältyy paljon kiinnostavia valintoja. Strategioitakin: pisteitä voi hamstrata myös mm. mätsäämällä rakennuksiasi oman pelaajalautasi kehikoihin tai rakentamalla valtavan asunnon. Vaihtelevuuttakin tuntuisi riittävän: sekä pelaajalaudan kehikot että etenkin pisteytystavoitekortit vaihtuvat joka peliin. Laatat tulevat eri tavoin tarjolle ja niin tuovat myös salaiset lisäpistekortit tavoitteita. Kaikin puolin hieno suoritus jopa Feldiltä tämä Poimi päivä.

Ensikierroksen jälkeen punainen ja sininen ovat pisteyttäneet ensimmäiset duot.

Carpen ankaran protestanttista ulkomuotoa ovat amerikkalaiset kalvinistit jo kovasti parjanneet, ehkä syystäkin. Pienet kanat ja kalat ovat sympaattisia, mutta talot ja yleinen värimaailma eivät ole maailmanluokan suorituksia. Ehkä Wingspanin Carpe Diemin nenän edestä viemä Kennerspiele-palkinto avaakin saksalaisia jatkossa ottamaan vähän mallia amerikkalaisesta ulkopinnasta?

1. In the Year of the Dragon

Kylläpä kutkuttaa ajatuskin päästä selviämään taas 10 kuukaudesta koettelemuksia keskiaikaisessa Kiinassa. Olisiko Im Jahr des Drachens listani ykkönen myös, jos olisin päässyt pelaamaan sitä useammin kuin kolmesti? Ehkä ei. Ehkä olisi. Nyt on.

Lohikäärmeen vuonna on ihana peli – vuoristorata, lohikäärmeen selässä lentämistä yli Himalajan; masokistinen selviämiskamppailu: Sinut tiputetaan puukko kädessä keskelle syvintä viidakkoa. Koeta päästä kotiin. Jos onnistut siinä, et voi ylpeillä muulla kuin arvillasi. Paitsi tuntumaltaan, myös mekaniikaltaan Lohhari on onnistunut suoritus. Tasapainottelu sen suhteen, valitsetko voimakkaamman toiminnon vai ah-ja-voi-niin-tärkeän vuorojärjestyksen, on yksinkertaisuudessaan nerokas. Ja se, että kaikki laatat tulee kyllä pelattua – joten missä järjestyksessä se kannattaisi tehdä? Asteen mietitymmässä kuin muut pelaajat…

Lohikäärme on verenpainetta nostattava paineinen peli, jota vihaisi, ellei sitä rakastaisi.

 


Merkittäviä Feldejä yhä kokeilematta:

Bruges, Aquasphere, Forum Trajanum, Strasbourg

Mikäs siinä ja mikäpä ei:

Speicherstadt/Jorvik, La Isla, Merlin, Luna, Notre Dame

Notre Dame on peliharrastajan peli, vaan näyttääkö se jo vähän vanhentuneelta?

Merlin taas on korean näköinen, mutta kaksinpelinä se oli turhan nollasummainen makuumme.


 

Stefan Feldillä tuntuu olevan välivuosi, kun Essenissä ei nyt julkaista uutta peliä. Kiinnostuneena odotamme, mitä 2020 tuo tullessaan eräältä suosikkisuunnittelijoistamme.

 

4 ajatusta artikkelista “TOP 9 Stefan Feldin pelit – ja terävässä kärjessä uusin, Carpe Diem

 1. Tapani Aulu sanoo:

  Notre Damen puuttuminen listalta hämmentää. Siihen tiivistyy europeli täydellisesti ja on paitsi paras Feldy, edelleen paras tunnin mittainen peli ylipäätään. Skaalautuu, pyörii nopeasti, ja tarjoaa monta polkua huippupisteisiin.

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Kiitos kommentista!
   Näin Notre Damen onnistuneena pelinä, kyllä vain. Selvästikin harrastajien peli, jossa taito jyrää pelkän korttituurin ja jossa voi kehittyä. Muistelisin, että siihen ihastumista esti pari asiaa. Pelissä taisi olla kortteja, jotka olivat absoluuttisesti huonompia kuin muut – ei siis vain situationaalisesti, tilanteesta riippuvasti huonompia, vaan aina. Ehkä tämän johdosta pelissä tehtävät valinnat vaikuttivat liian nopeilta, turhan helpoilta tehdä. Voi toki olla etten vain osannut.
   Toisekseen joissakin peleissä sitä tuntuu, että niitä haluaisi pelata useammalla kuin kahdella pelaajalla (millä määrällä olen enemmistön näistäkin pelannut). ND oli näitä. En kyllä torjuisi mahdollisuutta pelata uudestaan!

   Tykkää

 2. Matti Malinen sanoo:

  1 Dragon
  2 Bora
  3 Trajan
  4 Luna
  5 Notre
  6 Amerigo
  7 Burgundy
  8 Aquafeld
  9 Rialto

  Kolme viimeistä on vähän pakotettu listalle. Muita ei tarvi mainita.

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Aika kova lista ja melko samoilla linjoilla! Oma kokemukseni Lunasta on muuten tasan yksi nettipeli, ja sehän ei aina tee pelille oikeutta, joten otettakoon Lunan plaseeraukseni sillä suolalla.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Architects 7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game Arnak - Kadonneet rauniot At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Queens Garden Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Family Inc Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters Ghosts of Christmas ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino Kingdomino Origins King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Living Forest Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Nidavellir Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Paleo Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Quest for El Dorado: Dangers & Muisca Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Soccero Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Tiletum Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: