Ilmoja on pidellyt, pelejä on pelaillut – alkuvuoden pelikuulumiset

Jätä kommentti

8.2.2018 Kirjoittanut JK

Missä olette heikko, sanoi kenraali Sun Tzu, antakaa heidän luulla teidän olevan vahva; missä olette vahva, antakaa heidän luulla olevanne heikko. Kaartelevaan lintuun on vaikea osua. Niinpä juuri kun luulitte oppineenne tuntemaan Sun Tzun, hän on kaikkien näiden vuosisatojen jälkeen vaihtanut nimensä Sunziksi. Elämällä on monta suolaa, mutta yksi niistä on vaihtelu. Niinpä Puutyöläinenkin räväyttää kertomalla kuulumisia.

Luvassa ei nyt siis ole perusteellista, perusteltua, analyyttista ja alfabeettista arviota jostain onnekkaasta lautapelistä, joka blogimme syväruodinnan alaiseksi pääsee, kirjoitettuna tavalla, josta huokuu syvällinen ymmärrys peliteoriasta, pelimekaniikasta, pelihistoriasta, -filosofiasta, -psykologiasta, -teologiasta ja -hermeneutiikasta (koskaan vaipumatta -pedantiikkaan tai -egoistiikkaan), kuten olette oppineet Puutyöläisestä vaatimaan – ei, mitä Puutyöläinen suorastaan symboloi –  vaan ihan vain lautapeliturinoita vuodenvaihteesta.

Lyhyesti, mitä meillä on pelailtu, mitä meille on ostettu ja mitä odotellaan. Vuodenvaihde on nimittäin tuonut paljon kuulumisia kotimme henkilökohtaiseen pelivarastoon. Möimme liudan pelejä pois, mieluisiakin, tehdäksemme tilaa uutuuksille ja joulunjälkeisten alejen houkutuksille.

Ensin, tämä salkku:

Yhteistyöpakanrakennuspeli Harry Potter: Hogwarts’ Battle (2016) saapui lopulta Eurooppaan, ilmeisesti tekijänoikeusasioiden takia tämän verran myöhemmin kuin uudelle mantereelle. Samalla se saapui meille, koska taloudessamme on eräs yhdeksänvuotias Potter-fani, joka halusi sen niin kovasti, että laittoi omia tienestejään pottiin.

Hyväksi ostokseksi se osoittautuikin. Tylypahkan taisteluja on käyty meillä nyt taajaan. Peli on parissakin suhteessa hyvin onnistunut:

Ensinnäkin se on luotu pelattavaksi perhepelinä, ja onkin perusteiltaan hyvin simppeli pakanrakennuspeli, jonka vasta koulu-uraansa aloittelevatkin lapset oppivat. Peli on jaettu seitsemään eri ’gameen’. Käytännössä pelit ovat toistaiseksi (olemme nyt pelissä 4) olleet samoja pelejä, jokainen uusi ’peli’ on vain lisännyt lisää kortteja pakkoihin ja ne takakannessakin esitellyt nopat. (Tämä ei ole spoileri, koska ne esitellään laatikon takakannessa.) ”Pelit” vastaavat sarjan kirjoja, joten ne tuntevat osaavat aavistella, keitä pahiksia ja liittolaisia on mukaan mahdollisesti tulossa.

Toiseksi, se on Potter-faneille ilmeisen herkullinen, koska paitsi että pääset pelaamaan Harryna, Hermione, Ronina tai Nevillenä, vastaan tulee sata kirjoista ja elokuvista tuttua henkilöä, esinettä, taikaa ja niin edespäin. Minäkin olen potterologian alkeita nyt oppinut.

Spoilereista puheen ollen, tämä kuva on nyt ankea ja ylösalaisin, ettei kukaan pääse väittämään sitä spoileriksi. Älkää kääntäkö internetiänne, vika ei ole siellä päässä. Älkääkä katsoko liian tarkkaan, jos pelkäätte näkevänne kortteja, jotka esiintyvät kolmannessa Potter-kirjassa, -elokuvassa ja -gamessa.

Peli on tässä vaiheessa ollut hyvin helppo voittaa, mutta taitaa lukemani perusteella vaikeutua vielä. Ja se on ollut hyvin nautittava. Taidan pitää pakanrakennuksesta enemmän kuin tajusinkaan. Kun peli etenee ja oma pakka rakentuu täyteen hyviä loitsuja, liittolaisia ja taika-esineitä, pelivuorosta tulee melko luova ja monipolvinen vapaamuotoinen essee, jonka aikana ratkotaan, miten näillä eväillä voisi parhaiten mätkiä pahiksia, auttaa kavereita ja hankkia uusia kortteja pakkaan. Voitte odottaa kattavampaa kirjoitusta pelistä keväämmällä, toistaiseksi olemme pelailleet sitä nyt innokkaasti omien ja kaveripiirin lasten voimin.

Lautapelaaja järkyttyi muovittaessaan pöllöä – katso kuva!

Selluloosan ylivertaisuudesta dinosaurusliemeen nähden

Olen huono korttienmuovittaja, etupäässä koska pidän muotoonprässätystä luonnonkuidusta huomattavasti enemmän kuin muotoonprässätystä dinosaurusliemestä. Mutta Harry Potterin kortit kaipaavat kyllä suojaa. Ikävä kyllä Arcane Tinmenin kortinsuojat ovat oikeankokoisinakin yksinkertaisesti liian kookkaat, kuten ylläolevasta kuvasta näkyy. Perehdyin nyt korttimuovikenttään kokeneempien kortittajien neuvoilla ja tilasin lopulta peliin Ultra Pron suojat Puolenkuun peleistä. He eivät ole pitäneet kiirettä tilauksen kanssa – joten en osaa vielä kertoa kokemuksiani suojista – mutta se kaikista hitain verkkokauppa, Saksasta, mainitaan myöhemmin tässä postauksessa.

EDIT: Korttisuojat saapuivat ja ovat täydelliset Harry Potter -peliin, suosittelen. 

Myös perheen pienimmän kanssa on aloitettu pelailut.

Kuvassa on tietenkin Halli Klack (Haim Shafir, 2012) se sama peli, jolla viisi vuotta sitten aloitettiin pelailut keskimmäisen lapsemmekin kanssa. Pelin juju on magneetit, jotka aiheuttavat klaksahduksen, kun kiekkoja pinotaan. Se on lapsista kivaa. Halli Klackissa heitetään noppia, jotka kertovat, mitkä kiekot pitää nyt nopeasti kerätä. Nopein ja tarkkasilmäisin saa isoimman kiekkopinon. Tai sitten sen saa kaksivuotias, joka yksinkertaisesti päättää kerätä ne kaikki itse. Niin helppoa se on, kun sen kehtaa. Tästä se pelailu joka tapauksessa lähtee.

Cubistin taitamiseen menee kyllä vielä aikaa, mutta lapsi on terve, kun se leikkii komeasti marmoroiduilla nopilla.

Luvattakoon tässä yhteydessä, että voitte vielä lukea kirjoituksen pelistä Stuffed Fables. Ei vielä. En ole vielä ostanut sitä, nyt kun Harry Potter ehti ensin. Mutta tänä vuonna se vielä meille tulee, se on selvä. Luulin itseäni jo immuuniksi tuolle nykyihmistä rienaavalle FOMOlle (fear of missing out, pelko ulkopuolelle jäämisestä), mutta tunnustan tuntevani jotain sen suuntaista nyt, kun ihmiset tuoreeltaan internetissä intoilevat tuosta Mice and Mysticsin tekijän uudesta ”Pehmolelupelistä”. (Kirjoitin Stuffed Fablesista aiemmin täällä.)

Eteenpäin aikuisempiin suuntiin.

Fog of Love on aikuinen suunta.

En ole koskaan pelannut mitään vastaavaa kuin tämä ”romanttinen komedia lautapelinä”. Fog of Love oli ensimmäisiä Kickstarter-tuentojani koskaan, ja vähän huolestutti jo, olinko mennyt ostamaan oikein imisän potsin säkissä. Mutta kyllä tämä on kiinnostava peli. Olemme toistaiseksi pelanneet vain ensimmäisen skenaarion kahteen otteeseen, joten arvio on tästäkin tuloilla vasta keväämmällä. Näyttää sopivalta parisuhdeiltoihin viinilasin kera.

Jotain uutta, jotain vanhaa. Uutta cum vanhaa on tänä talvena edustanut klassikko nimeltä Yspahan (Sebastien Pauchon, 2006 – sic!). Tämä on aika jännä paketti, josta Grand Austria Hotel on napannut noppainvärväyssysteeminsä. Yspahan on näistä se kevyempi peli, mutta siitä huolimatta yllättävän strateginen – voit siis erikoistua eri suuntiin. Tavaran toimittaminen soukeihin eli myymälöihin on se ilmeinen, mutta sitten on karavaania ja kortteja ja rakennuksia lisävoimineen. Ei yhtään pöllömpi kevyt noppastrategia.

Tein jouluaattona tilauksen saksalaiseen lautapelikauppaan Spieleoffensiveen. Laatikkoa odotellaan yhä, joten näillä näytöillä ”max. 2 Woche” ei tarkoitakaan suomeksi sitä, mitä lukion C-saksalla luulin sen tarkoittavan. Spieleoffensiven hyllystä puuttuu kuulemma yhä Mario Papinin Lancelot, ja sen myötä odottelemme yhä koko lopputilaustakin, johon kuuluu mm. lisäosat The Voyages of Marco Poloon sekä Cacaoon, hieno nopparalli Las Vegas, pari trendikkääseen ”roll&write”-kategoriaan kuuluvaa peliä ja mitä vielä. Olen jo unohtanut. Ehkä ne ovat siis sitäkin mieluisampia yllätyspaketteja.

Joka tapauksessa tällaista on tullut jo muualta:

Lautapelaaminen vinyyliharrastuksena

Kuvassa vasemmalla on Marco Polon tekijöiden varhaisempi peli. Se vaikuttaa kuin joku olisi heittänyt kuivan europelin laatikkoon Thurn und Taxisin, Menolipun ja The Voyages of Marco Polon, ravistellut, nukkunut graafisen suunnittelun ajan ja herännyt nimeämään sen Council of Fouriksi, alunperin tietysti italiaksi Il Consiglio del Quattroksi, saksaksi Das Konzil der Vier. Peli vaikuttaa aikamoiselta pähkinältä, jossa pitäisi ottaa huomioon aika monta muuttujaa samanaikaisesti. Kiinnostaa.

Oikealla taas on La Venise du Nord, Pohjoisen Venetsia, joka ei tarkoitakaan Pietarin kaupunkia itänaapurissamme, vaan Brugesin kaupunkia Belgiassa. Harva on tästä pelistä kuullut, mutta hankin sen koska se on Sebastien Dujardinin teos.

Lautapeliharrastukseni on nimittäin viime aikoina lainannut yhä enemmän vinyylikeräilijän piirteitä. Jos löytyy mieluinen levy (peli), sitten on kiva tutkia ja keräillä sen tekijän tuotantoa laajemminkin. Ja aivan kuten musadiggarin tapauksessa, oman kokoelman tutkiminen, jäljittäminen ja järjestely on olennainen osa harrastusta, ei vain se aika teoksista nautittaessa.

Kerrotaan vielä lopuksi, että minulla on ilo ja kunnia toimia tänä vuonna 2018 Pelaajien valinta -palkintoraadin puheenjohtajana. Raatiin tulee pari uutta lautapeliblogajaa mukaan, tervetuloa minunkin puolestani.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: