Muutan teidän Grand Austria Hoteliinne, jos saan kaksi struudelia ja punaviinin

Jätä kommentti

21.7.2016 Kirjoittanut JK

Olivatpa Fortuna sekä (uhka)pelaajien suojeluspyhimys Pyhä Cajetan suosiollisia: oltuani pari kuukautta Grand Austria Hotelin kirjastojonossa peli saapui minulle juuri sillä viikolla, jonka olin mökkeilytauolla täällä etelässä käymässä. Pari päivää myöhemmin, ja olisin menettänyt kauan odottamani tilaisuuden kokeilla tätä Simone Lucianin ja Virginio Giglin tykättyä nopanvärväyspeliä viime vuodelta.

image

Grand Hotel täyttää pöydän kaksinpelinäkin.

Hmm, Simone Luciani, te ehkä makustelette nimeä. ”Simooone Lutshiaaaani…. Missä olen kuullut nuo aaltoilevat tavut kuin Salvatore Quasimodon runoudesta?” Onko tämä se Luciani, joka oli tekemässä Tzolkinia ja The Voyages of Marco Poloa?

Kyllä. Grand Austria Hotel (GAH) muistuttaakin Marco Poloa, jos ei muuten, niin siinä, että puisia noppia heitellään ja käytetään eri tarkoituksiin. GAH on tosin tarkkaan ottaen nopanvärväystä, siinä missä Marco Polo nopanasettelua. Nopat ovat tässä siis kaikille tarjolle, ja pelaajat valitsevat vuorollaan poolista yhden ja suorittavat nopan tarjoaman toiminnon. Paljon liikkuvia osia joka tapauksessa kummassakin pelissä on, ja molemmat ovat selvästi peliharrastajille tarkoitettuja, komplekseja pelejä, joiden oppimiseen menee peli tai pari ja hallitsemiseen pitkään.

Siinä taas GAH muistuttaa vähän toista noppainasettelupeliä Castles of Burgundya, että kummassakin on joka kierroksella ytimekkäästi vain kaksi noppaa käytössä. Muutenkin moninaisuus, voittopistesalaattimaisuus ja erinomainen kaksinpelattavuus tuo CoBin mieleen. Mitä olen lukenut, joillakin peliharrastajilla GAH on korvannutkin CoBin. (Lyhenteiden käytöllä annan itsestäni kiireisen eli menestyneen kuvan.) Näin voinee helposti käydä etenkin jos GAHin teema kolahtaa enemmän kuin CoBin melko geneerinen keskiaikahallinnointi.

Lisäksi GAH tuo mieleen Isle of Skyen, varmaan koska molemmat ovat Mayfairin pelejä ja Klemens Franzin kuvittamia. Pelilaudan lisäksi myös joka peliin erikseen arvottavat pisteytysehdot muistuttavat Skyesta.

Jotain tuttua GAH:issa siis on, mutta paljon myös omaa. Ensinnäkin se teema on omintakeinen: kahvilan ja hotellin pyörittäminen on hauskaa ja kaikkea muuta kuin kulunutta. Lisäksi Itävallan kulta-aika tuo mieleen kirjailija Stefan Zweigin, mistä tulee minulta lisäpisteitä.

Wieniläinen Stefan Zweig oli sotien välissä maailman suosituimpia kirjailijoita.

Joka tapauksessa, Grand Austria Hotellin katutasossa on kahvila. Kahvilaan on jonoa. Pelaajat valitsevat jonosta asiakkaat sisään. Jonon periltäkin voi jonkun kiilauttaa, mutta se vähän maksaa. Asiakkaat ovat joko aatelisia, taiteilijoita, tavallisia kansalaisia tai turisteja, ja kunkin mielihalut tulee täyttää: he haluavat vaihtelevia määriä ja yhdistelmiä punaviiniä, kahvia, struudelia ja kakkua.

image

Yhteinen pelilauta, jossa pisteytys ja kahviloihin jonottavat asiakkaat.

Kun asiakkaalle on tarjoiltu kaikki tarvittava, hänet saa majoittaa huoneeseen. Sinne hän sitten jää pelin loppuun asti sulattelemaan struudeliaan.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/40/Strudel.jpg

Strudel. Wikimedia

Voittopisteiden monsuunikausi

GAH:issa tapahtuu paljon. Ensimmäisellä pelikerralla vaikutelma on ajoittain jo lähes kuumeinen. On niin paljon muistettavaa, ja asiat johtavat toisiin, ja kaikkien vaikutukset pitäisi pitää mielessä ja samalla tietysti punnita parhaita mahdollisia seuraamuksia. Yksi vuoro voi kuulostaa vaikkapa tältä:

”Mä valitsen tän nopan ja maksan yhden rahan niin että niitä noppia onkin kolme ja otan kaksi struudelia ja yhden kakun ja laitan ne…hmm näille asiakkaille, ja sitten maksan yhden rahan, että kuljetan keittiöstä vielä tän punaviininkin ja nämä kahvit, hetkinen, näille asiakkaille… ja nyt mä saan tän asiakkaan tarjoilun valmiiksi ja majoitan sen… tähän huoneeseen. Ei kun tähän, niin sitten tuolle vihreälle turistille jää tuo reunahuone vielä. Ja palkkioksi mä saan kolme voittopistettä ja valita yhden uuden asiakkaan ja yhden uuden kahvin… ja mä laitan sen kahvin… tälle tyypille ja otan… hetkinen… tän uuden asiakkaan, ei kun tän… ja nyt kun tuo huone on täytetty, mä sain tän huoneryhmän valmiiksi ja saan pisteitä emperor trackkiin… ja ai niin, saiko siitäkin voittopisteitä, että liikuu emperor trackillä.”

”Ei vielä, vasta kun emperor-pisteytyskierros tulee. Otitko sä viime kierroksella voittopisteen kun sä valmistelit ton huoneen?”

”Ööö.”

Voittopisteitä sataa vaakasuunnassa. Koska hotelliasiakkaista tienaa vielä pelin loppupistetyksessä, sama majoitus voi tuottaa kolmessa vaiheessa pisteitä.

image

Pelin lopun lähestyessä hotelli on jo melko kivasti täynnä. Kahvilan asiakkaille on heillekin vuoteet jo pedattu.

Älä siis odota ensimmäisen pelikertasi olevan helppo, varsinkaan sääntökirjasta opeteltaessa. Eri henkilökuntakorttien funktioita tulee varmaan tarkisteltua vielä neljännessäkin pelissä.

Grand Austria Hotel on kuitenkin miellyttävän monipuolinen peli, jossa voi kehittyä hyväksikin strategistiksi. Kahvilan ja hotellin pyörittäminen on mukavaa, pelikerrat ovat erilaisia paitsi eri strategioiden takia, myös siksi, että lisäpisteytystavoitteet ja keisarin mielihalut arvotaan joka peliin eriksi – ja vaihtelevathan myös pelissä mukana oleva asiakaskunta ja henkilökuntakin. Henkilökuntaa voi palkata omaan tauluunsa ja he voivat muuttaa vähän pelin sääntöjä – joku voi kannustaa nopeaan huoneiden täyttöön, toinen keisarin miellyttämiseen, kolmas rahan törsäykseen…

Onko Hotel parempi kuin Marco Polo? Melkein. Ellei minulla olisi jo Poloa, joutuisin miettimään, kumman näistä itselle valitsisin. Onneksi minulla on jo Polo, ja voin nyt keskittyä helpompiin kysymyksiin, kuten mistä johtuen maailmassa on seitsemän miljardia ihmistä ja silti enemmän yksinäisyyttä kuin koskaan ennen.

image

Tällä kierroksella olisi halpa palkata lisää henkilökuntaa (5).

Sen vain sanon, että tämän kahvilan pyörittäminen tuottaa hypoglykemiaa. Minua huimaa huonovointisuuteen asti ajatella, että asiakkaat eivät kuluta muuta kuin viiniä ja kahvia ja ätläköitä jälkiruokia. Apua. Yksikin sankari tilaa kahvin, kaksi viiniä ja struudelin. Viini blokkaa maksan sokerintuotannon, kahvi ja struudeli nostavat insuliinit hetkeksi tappiin, josta ne romahtavat – ja kolmen vartin päästä hänellä on raivoisa nälkä ja ärrinpurrin olo. Mitä hän silloin yksin hotellihuoneessa tekee? Vajoaa kokolattiamatolle tärisevänä kekona? Heittää gramofoneja ikkunasta? Kuristaa käytävällä ohi kulkevan ladyn koiran? Kuristaa ladyn maidonvaalean, pitsiin verhotun kurkun?

Olin ortoglykemian nimissä pakotettu tekemään peliin kotisäännön: nimesimme Strudelin uudestaan Schnitzeliksi. Schnitzelkin on itävaltalainen keksintö. Schnitzelkin on vaaleanruskea puukuutio. Mutta vain Schnitzel voi pelastaa meidät itävaltalaisilta verensokerikiukunpuuskilta.

Wiener Schnitzel. Kuva Kobako, Wikipedia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Antiquity Arboretum Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Bang! Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carpe Diem Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Mad King Ludwig Catan Catan Junior Caverna Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelt So Clever Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Imhotep Imperial In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul Jaipur Jamaica Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marrakech Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mysterium My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe Scotland Yard Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Smile Space Freaks Splendor Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yokohama Yspahan Zooloretto Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: