Taas kajahtaa Italiasta – Lorenzo Il Magnifico elää

2

2.2.2018 Kirjoittanut JK

Lorenzo Il Magnifico voi tarkoittaa seuraavia asioita:

  • Lorenzo de’ Medici (1449–1492), italialainen valtiomies, Firenzen tasavallan vaikutusvaltainen johtaja ja mesenaatti.
  • Lorenzo Il Magnifico, Flaminia Brasinin, Virginio Giglin ja Simone Lucianin lautapeli vuodelta 2016.

Lorenzo de’ Medici Verrocchion ikuistamana. Kuva Wikipedia.

Lorenzo Il Magnifico Klemens Franzin kuvittamana.

Jos teilläkin on tapana painaa mieleenne italialaisten lautapelien suunnitteilijoita, edellämainitut nimet Luciani, Brasini ja Gigli saattavat soittaa duomonne kelloja. Pariskunta* Brasini-Gigli on mm. Egizian takana, ja ensimmäinen, Simone Luciani mm. sellaisten merkkiteosten kuin The Voyages of Marco Polon, Tzolk’inin ja Grand Austria Hotelin takana. Tähän listaan kun lisää vielä yllä olevan portretin kaikessa vihreässä ornamentalismissaan, allekirjoittaneen kiinnostus on hankittu. Pitkään siinä lopulta meni, ennen kuin Lorenzosta tänne kirjoittelen, mutta mikäs kiire tässä, valmiissa maailmassa.

Ensimmäiset asiat aluksi, eli näköhavainnot. Pelilaatikko ja pelilaudan takapuoli on upeasti kuvitettu, mutta itse lauta on vähän tylsemmän näköinen: neljä tornia, erilaisia ratoja ja talon seinää. Kortit ovat elävämmin kuvitettuja, etenkin liilat Puuhailukortit, mutta toisaalta niin pieniä, ettei niitä oikein jää ihastelemaan. Kun pelaajalautakin on lähinnä lokeroja korteille, visuaalinen esillepano on kieltämättä hieman kuivakka.

Nyt pitäisi saada jotain laatua näihin valokuviin.

Lorenzo on noppainsijoittelupeli, joskin tässä pelissä nopat ovat yhteiset. Niinpä ne vain määräävät sen, kuinka ”tehokas” jokaisen pelaajan työläiset kullakin kierroksella on. Eli oikeastaan peli on työläistenasettelupeli. Nyt ei siis voi noppatuurilla saada toisiin nähden etua tai haittaa. Melko looginen pelisuunnittelullinen kehitys siis, kun halutaan minimoida onnen vaikutusta strategisiin europeleihin.

Noppia on kolme. Pelaajalla on kolme työläistä, perheenjäsentä, joista jokainen vastaa teholtaan yhden nopan silmälukuja. Lisäksi on neljäs, onneton äpäräpoika, jonka arvo on lähtökohtaisesti kirjaimellisesti (”numerollisesti”?) nolla. Hänestäkin saa kyllä tehoja irti, kun laittaa mukaan Apulaisia. Apulaiset ovat siis yksi pelin neljästä resurssista, ja heillä saa lisää silmälukuja omalle työläisellesi. (Ne muut resurssit ovat puu, kivi ja raha.) Tämä kaikki kuulostaa ihan hauskalta ja elävältä, mutta totta puhuen ei pelistä nyt sellaista temaattisuutta synny, että tuntisi laittavansa Paolo-sedän valloittamaan Linnoitusta tai Francesca-tädin kaveeraamaan Piispan kanssa kahden apulaisen kera. Mutta hei. Mikään ei oikeastaan estä korvaamasta puupaloja oikeanvärisillä figuilla tai fimo-hahmoilla, joilla olisi luonnetta ja nimi.

Tällä kierroksella oranssi perheenjäsenesi panee parastaan ja valkoinen on melko reipas, mutta musta melko ponneton.

Mitä työläisilläsi teet? Etupäässä hankit kortteja. Kortit ovat joko maa-alueita, rakennuksia, henkilöitä tai tekoja. Nämä antavat sitten vaihtelevia etuja. Maa-alueet (vihreät kortit) voivat esimerkiksi tuottaa puuta, kiveä tai rahaa.

Pelaajalautaa. Tässä tehokas koneisto tuottaa alarivillä ensin puuta ja kiveä ym ja ylärivin rakennuksissa muuttaa näitä voittopisteiksi.

Keltaiset rakennuskortit jalostavat sitten vaikkapa puita rahaksi (Saha) tai kiveä voittopisteiksi (Kuvanveistämö) ja sellaista monimutkaisempaakin, yleisesti ottaen kaikki on sillä lailla mukavasti kevyen temaattista. Sitten on sinisiä Henkilöitä, jotka antavat jonkin kerta-edun taikka pysyvän kyvyn. Violetit Teot tuovat etupäässä voittopisteitä pelin lopussa, mutta vaikkapa kirkkoja kunnostamalla saat myös Uskonpisteitä. Sekin on juttu. Ja vielä on Sotilasvoimapisteet, sellainenkin rata on, ja sotilasvoimaa tarvitaan niiden maa-alueiden valtaamiseen ja joihinkin Tekoihin. Nämä ovat kaikki selkeästi esillä peli- ja pelaajalaudoissa.

Lorenzo on aika helppo peli oppia. Sääntökirja on lyhyt ja säännöt selkeät. Silti ensimmäinen peli menee vähän kuin ajaisi sumussa lähivaloilla.

Tämä siksi, että kortteja ei ensimmäisellä pelikerralla tunne. Et vielä tiedä, mitä kaikkea vastaan tulee seuraavilla kierroksilla. Kuinka paljon Uskonpisteitä on tulossa tarjolle? Voiko tällä puulla nyt enää tehdä mitään, kun Tarja vei Saha-kortin? Onko kiveä tulossa lisää? Pystynkö suorittamaan Sadonkorjuuta enää koskaan, kun Timo on näköjään joka kierroksella blokkaamassa minut sadonkorjuuruudusta? Mikä on oikeasti niukkaa eli arvokasta, mikä ei? Peli hahmottuu vasta sitä mukaa, kun kortit tulevat tutuiksi, eli tulevien pelikertojen myötä. Lorenzo ei olekaan erinomainen valinta yhden kerran kokeiluun.

Samalla alkaa hahmottua pelin tarjoamat eri väylät voittoon. Esimerkiksi ne mystiset Uskonpisteet. Pelissä voit hankkia sellaisia, ja niitä käytetään etupäässä kirkonkirousten välttämiseen. Kirkonkirous on kierrosten 2, 4 ja 6 lopussa napsahtava paavillinen rangaistus uskottomille, malus peliteknisesti. Rangaistukset vaihtelevat joka pelissä, mutta noppasi esimerkiksi voivat olla koko loppupelin ajan yhden silmäluvun heikompia. Tai liiloja kortteja ei pelin lopussa pisteytetäkään. Tai joudut skippaamaan joka kierroksen ensimmäisen vuorosi. Jotkut näistä maluksista ovat tosi pahoja, toiset eivät juuri sinua juuri tässä pelissä haittaa ollenkaan – ehkä et kerää liiloja kortteja lainkaan.

Niinpä näistä kirkonkirouksista piittaamattomuus voi olla toimiva strategia. Voit olla keräämättä uskonpisteitä ollenkaan. Tai sitten keräät pisteitä, mutta et kulutakaan niitä miellyttämällä paavia ja otat ne pelin lopussa voittopisteinä. Niistä saa parhaimmillaan 30 voittopistettä, ellei omaa uskoaan siis koskaan nollaa miellyttämällä paavia. Mielenkiintoisesti puhtaan protestanttinen teologinen kommentti siis.

Jos oranssi noppa on viitonen tai enemmän, perheenjäsen pääsee tornin kolmannelle tasolle nappaamaan vaikkapa kauniin puutarhan ja siitä kymmenen voittopistettä kertalaakista.

Vaikka kaikki pelaajat puuhaavat omien pelaajalautojensa ja korttikokoelmiensa parissa, mitään joukkopasianssia Lorenzo ei ole. Toisten puuhia ja haluja pitää tarkkailla ei vähiten sen takia, että jos haluaa niitä maa-alueitaan tai rakennuksiaan hyödyntää, ne pitää käydä aktivoimassa joka Sadonkorjuu- tai Tuotantoruudussa. Kaksinpelissä näitä ruutuja on vain yksi kutakin. Toisin sanoen jos Tarja tekee tällä kierroksella Sadonkorjuun, sinun territoriosi ovat tällä kierroksella tyhjäkäynnillä, hyödyttömiä, kesannolla, ripostolla.

Ankaraa blokkailua on siis odotettavissa. Jos Tarja kerää rivin täyteen Rakennuksia, siinähän hankit ekan pelaajan oikeuden ja teet Tuotannon hänen edestään. Paljonpa hyötyä hänen komeista pankeistaan nyt on!

Lorenzon tagline on siis:

Renessanssi – hyvä aika blokkailulle

Mutta onneksi vastaan tulee myös kortteja, joilla voit käynnistää sen tuotannon blokkauksista huolimatta. Tällaiset takaovet ja sivutiet ovat peleissä mukavia.

Pelasimme kolme peliä Lorenzoa, ja kuten onnistuneissa strategiapeleissä vähän kuuluukin, voittopistelopputuloksemme olivat nousujohteisia. Kolmannessa pelissä otimme mukaan Johtajakortit. Kirjoitan näitä termejä ehkä vähän oudosti isolla alkukirjaimella sen takia että niiden käsitemäisyys jotenkin korostuisi. Joka tapauksessa Johtajakortit tuovat sinulle lisäkykyjä, jos täytät niiden vaikeat ehdot.  Kun saat lisäkyvyn ehkä käyttöön, peli jo kohta loppuukin. Tai sitten pistät johtajasi lihoiksi ja saat niillä vaikka pari rahaa. Ei mikään välttämätön lisä peliin, mutta miksei. Renessanssin italialaisia merkkihenkilöitä näissä mukavasti seikkailee.

Savonarolaan tarvitaan röykkiöittäin rahaa.

Nappasin Simone Lucianin vanhemman pelin Council of Four saksaversion Das Konzil der Vier äskettäin tammialesta, ja Marco Polon lisäosakin on jossain vaiheessa meille tiensä löytämässä. Nämä ovat Lorenzo Il Magnificon tavoin hyvä osoitus siitä, että Italialla on yhä tänä päivänäkin maailmalle kaikenlaista hyvää annettavana.

Kuivaaa euroaaa, lauloi Anne Mattilakin.

 


*) En totta puhuen ole yhtään varma, ovatko Brasini ja Gigli pariskunta vai ei. Jostain kuvittelin, että ovat. Mutta ainakin pelisuunnittelijoina he ovat ”pariskunta”, ellei tuota sanaa sitten ole varattu yksinomaan aviopariskunnille. Ehkä on, ja minun pitäisi ehkä tietää se. Kielitoimisto saa kommentoida, joka tapauksessa vinkkaan tässä etukäteen vielä heidän seuraavasta pelistään Coimbra, joka toivon mukaan kannustaa lisää ihmisiä opettelemaan ulkoa italialaisten lautapelisuunnittelijoiden nimiä.

2 ajatusta artikkelista “Taas kajahtaa Italiasta – Lorenzo Il Magnifico elää

  1. Annika S. sanoo:

    Kyllä, Brasini ja Gigli ovat pariskunta!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: