Thurn und Taxis – seepianvärinen Menolippu plus, ja mikseivät kaikki pelaa sitä?

6

12.2.2017 Kirjoittanut JK

”Thurn und Taxis parka! Jossain toisessa maailmassa olisit aina Catanin, Carcassonnen ja Menolipun mukana, kun suurimmat porttipelit listataan.”

Tähän tapaan joku peliharrastaja kirjoitti joskus internetiin. Keskustelu koski Andreas & Karen Seyfarthin peliä, joka ei siis ollut fanien mielestä saavuttanut läheskään niin suurta suosiota kuin olisi ansainnut. Se on jo paljon vaadittu, koska T&T on kuitenkin voittanut Spiel des Jahresin 2006, käännetty suomen lisäksi lukuisille muille kielille, saanut pari lisäosaa ja kiikkuu edelleen BGG:n rankingissa noin kolmensadan paikkeilla.

Mutta että T&T:n pitäisi muuttaa Iso Kolmonen Big Fouriksi, että se olisi ikään kuin porttieuropelien Anthrax… Pisti mietityttämään ja kävi säälittämään pelin puolesta, joten pitihän sitä pelata. Onko se kärsinyt suurta vääryyttä? Tulisiko kaikkien myötätuntoisen peliharrastajien kampanjoida kaltoinkohdellun T&T:n puolesta? Katsotaanpa yksi mielipide.

image

Thurn & Taxis on oikeastaan vähän kuin Menolipusta asteen kehittyneempi versio. Tässäkin kerätään kortteja – nyt niissä ei ole junanvärejä vaan keskieurooppalaisten kaupunkien nimiä. Kortteja pöydätään, että kasvatetaan kaupungista naapurikaupunkiin postireittiä. Oman reitin voi sitten vuorollaan myös pisteyttää. Tällöin saa laittaa kartalle omia puisia postitaloja: clou on, että talon voi laittaa joko kaikkiin yhden maahan kaupunkeihin reitin varrella, tai yhteen kaikkien maiden kaupungeista reitin varrella.

T&T:ssä samaa reittejä ei voi sulkea toisilta, joten pahaa mieltä muttei toisaalta jännitystäkään ole yhtä paljon kuin Menolipussa. Peli on melko yksityistä puurtamista, joskin toisten etenemistä pitää muistaa seurata. Thurn und Taxisissa on toisaalta mahdollista sössiä pahasti: jos ei saa jatkettua postireittiään yhdelläkään kortilla, koko reitti menee pipariksi. Tiukassa pelissä tämä kylläkin harvinanen moka tarkoittaa usein tappiota ja arvatenkin pahaa mieltä. Noin muuten peli on hyvin piikitön, ja vaikea ajatella, että se nostattaisi suurempia tunteita.

image

Kaupunkikortteja tarjolla tänään

Omalla vuorolla siis aina nostetaan yksi kaupunkikortti ja sitten pöydätään yksi kaupunkikortti. Tämän jälkeen voi halutessaan pisteyttää reittinsä ja aloittaa seuraavan reitin. Tämän lisäksi on käytössä neljä lisätemppua, neljä ”apulaista”. Joka vuorollaan voi käyttää yhden näistä. Niillä saa joko ottaa yhden ylimääräisen kortin, tai pöydätä yhden ylimääräisen kortin, tai tyhjentää kaupunkikorttien tarjottimen, tai sitten, mitenhän tämän nyt nopeasti selittäisi… hän saa ottaa itselleen arvokkaamman postivaunun kuin mihin olisi oikeutettu. Postivaunukortteja saa aina isompia, kun rakentaa pitempiä postireittejä. Niistä saa loppupisteitä ja ne laukaisevat pelin lopetuksen.

Tässä omat uumoiluni, miksei T&T ole suurten porttipelien joukossa.

Ensinnäkin, tuo äskeinen vaikeuteni selittää lyhyesti koko tuo postivaunujuonikuvio. En ole varma onko tuo koko sääntöalue tarpeellinen. Se tuntuu lisäävän kompleksiutta tekemättä pelistä silti parempaa. Siis se tuntuu vähän turhalta? (Itse asiassa huomasin vasta kolmannen pelini jälkeen, ettei vaunuista saa sitä voittopistemäärää, joka niiden arvo on, vaan vasemmassa alanurkassa on välillä eri numero. Minulla on paha tapa langettaa puusilmyydestäni välillä syy pelintekijöille silloin jos he tekevät puusilmyydestäni helppoa… Aasiakas on aina oikeassa?)

Toiseksi, pelin nimi. Historian ystävänä arvostan pelin tapaa tuoda kiinnostava historian vaihe eläväksi, ensimmäiset tehokkaat säännölliset kuljetusverkostot uuden ajan alussa; kirjallisuuden ystävänä pidän sen viitauksesta Thomas Pynchoniin; mutta onhan sitä vähän vaikea kuvitella, että obskurantti vanha saksalainen aatelisnimi vetoaisi ihmisiin yleisemminkin ja maailmanlaajuisesti ja saisi vaikkapa amerikkalaiset kokemaan yhteyttä peliin.

Mutta entä sitten Catan, voi vastalauseena kysyä – eihän sekään tarkoita yhtään mitään? Ei kai tarkoitakaan, mutta siksi siihen voi kaikessa neutraaliudessaan ehkä samaistuakin. Se vain kuulostaa osuvalta erisnimeltä, vähän kuin Porsche tai Nordea tai Mordor.

Entä Carcassonne? Siihen pätenee sama, uskoisin. Siinä on vähän enemmän jännyyttä ja tiettyä ranskalais-eurooppalaista eksoottisuutta suuhun sopivassa määrässä, mutta ei liikaa, ja sitä paremmin se jäänee mieleen. (Että sen niminen kaupunki todella on olemassa tuli minullekin jälkijunassa – Carcassonnen kaupunki on toivottavasti tehnyt Klaus-Jürgen Wredestä kunniakansalaisensa, niin paljon tämä on kaupungin tunnettuutta ja varmaan turismiakin edistänyt.)

Toiseksi teema. Pitkälti tuntemattomien keskieurooppalaisten kaupunkien nimien kerääminen ei ole huippujännä. Niihin rakennetaan sitten postilinjoja, käytännössä vain kaupungin päälle laitetaan puinen mökki – Menolipussa suoritettava matkailu tunnetusta kaupungista toiseen on ehkä jännempää ja lukuisat värikkäät muovijunat saattavat vedota ihmiskuntaan puumökkejä enemmän?

Kolmanneksi – ja tämä on ehkä suurin este T&T:n megasuosiolle – voi, se näyttää vähän ankealta. Kaikki on seepianruskeaa. On kuin koko pelin päälle olisi laitettu vanha tupakankellastama lyijylasi filtteriksi. Pienenä kun piirsi aarrekarttoja, sitä opetteli antiikistamaan tavallisen a4:sen hyväilemällä sitä tulenliekillä kunnes se muuttuu keltaiseksi ja, ajoittain käden pysähtyessä liian pitkäksi aikaa, ruskeaksi. T&T:lle on annettu ikään kuin sama käsittely.

image

Pelilauta paljaana

Neljänneksi, sääntökirja. Olin taannoin oluella vanhan ystäväni kanssa, ja jossain vaiheessa iltaa tuli sattumoisin puheeksi lautapelit. Hän pelailee joskus lastensa kanssa lautapeljä ja pelaisi mielellään lisääkin, mutta kerran hän oli hankkinut sellaisen pelin kuin Thurn et Taxis tai jotain sinne päin, ja he olivat yrittäneet opetella sen sääntöjä. Ei ollut tullut mitään. ”Varmaan ihan hyvä peli”, ystäväni kiteytti, mutta sinne se meni hyllyn perukoille ja sinne on jäänytkin – eikä uusia lautapelejä ole paljon sen jälkeen uskalletukaan ostaa tämän kokemuksen jälkeen.

Jos joku eksyy lukemaan Puutyöläisen alkutuotantoa kohta vuoden takaa, hän törmää toistuvasti purnaukseen siitä, kuinka hankalasti sääntökirjat on kirjoitettu. Nyt purnausta esiintyy harvemmin, koska olen sittemmin lukenut sääntökirjoja sata, pari lisää ja törmännyt suurimpaan osaan yleisistä pelimekanismeista. Mutta muidenkin peliharrastajien olisi kiva oppia Thurn und Taxisin pelaamisen nollapisteestä. T&T:n sääntökirja oli minullekin kohtuuttoman hankala sisäistää vielä nytkin ottaen huomioon, että peli on lopulta kuitenkin melko kevyt.

Mutta nyt pitää muistaa, että nämä moitteet ovat siis vain vastauksina kysymykseen: ”Miksei Thurn und Taxis ole maailman neljän suosituimman perhepelin joukossa?”

Huippu on kapea, ja vaikkei T&T ihan sinne kapeimmalle laelle olekaan yltänyt, se on silti onnistunut perhepeli. En tiedä onko Thurn und Taxisilla puolellaan kauheasti intohimoisia fanaatikkoja, mutta helppo siitä on tykkäillä.


Ajankohtainen huomautus! Ellet ole vielä Pöydällä-blogista huomannut, Helsingissä toimii la 25.2. pop up-lautapelikahvila Tasapeli. Herttoniemen kirkolla klo 12 – 20 pidettävän tilaisuuden voitot menevät Yhteisvastuukeräykseen. Toivon itsekin pääseväni paikalle, tervemenoa/tuloa kaikki!

6 ajatusta artikkelista “Thurn und Taxis – seepianvärinen Menolippu plus, ja mikseivät kaikki pelaa sitä?

 1. ToniB sanoo:

  Itse pidän pelistä kovasti, mutta kyllähän nuo mainitsemasi seikat pelin nimestä/teemasta/ulkonäöstä vaikuttivat kovasti siihen, että ei peli ihan ensimmäisenä ollut aikanaan kokeilu/ostoslistalla. Menolippuun tätä helposti vertaa ja pelinä pidän T&T parempana.

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Terve, ja kiitos kommentista. Minuun tämä vetosi, kun ajattelin, että se voisi sopia lastenkin kanssa pelattavaksi. On se kyllä siihen vähän liian vaikea vielä. Odotellessa on mennyt ihan aikuisseurassakin välillä silloin kun ei ole jaksanut mitään heviä.

   Tykkää

 2. Mikko Saari sanoo:

  Antiikistaminen tehtiin liottamalla paperia teessä, sen jälkeen aarrekartasta poltettiin vienosti reunat, ei koko paperia. Muuten vallan asiallinen arvio.

  Pelasin taannoin pitkästä aikaa Tornia ja mäyrää, kun se nyt Tavernan hyllystä löytyi ja onhan se kelpo peli, jota voin toistekin pelata – mutta eipä herännyt sellaista ”missä olet ollut kaikki nämä vuodet”-tunnetta, joka parhaimmillaan herää. Aika taskulämmintä tavaraa siis, eikä suurikaan ihme, ettei tästä sen isompaa melua pidetä.

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Taisimme skipata tuon teessä liottamisen vaiheen – ehkä siksi aarrekarttani tuppasivat palamaan… Ei siinä, ei minulle lapsena koskaan opetettu myöskään oikeanlaista korttien nakkailusekoittamista (overhand shuffle). Vaikea lapsuus.

   Tykkää

   • Sankari sanoo:

    Meillä Varsinais-Suomessa aarrekartat kasteltiin laihassa kahvissa. Nakkailusekottamisen taitamattomuudesta ei sen sijaan kannata huolehtia, se ei ole kovin kummoinen sekoitustyyli. Mättösekoitus (mash shuffle) sen sijaan olisi jokaisen hyvä osata (ja tätä varten ne korttisuojat ostetaan).

    Minua on Thurn und Taxis jollain tasolla kiinnostanut, mutta ei niin paljoa että viitsisi omaan kokoelmaan hankkia. Koittaisin toki mielelläni.

    Tykkää

   • JK sanoo:

    Terve Varsinais-Suomeen!
    Mättösekoitus, hyvä suomennos. Lisään tuon vanhaan korttiensekoittamisartikkeliini, kiitos! https://www.youtube.com/watch?v=_39ROWJbM7w

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: