Elfenland on hauskempi kuin Menolippu: Haltiamaa

2

4.2.2017 Kirjoittanut JK

”Isi – tää kartta on upea!”

image

Kahdeksanvuotiaan lapseni ensireaktio Elfenlandiin oli suunnilleen sama kuin hänen isällään. Noteerasin tämän Alan R. Moonin pelin juuri kartan takia. Se on valtava, värikäs, yksityiskohtainen ja kutsuu seikkailuun. Itse pelikin vaikutti hyvältä – Elfenland voitti vieläpä Spiel des Jahresin 1998. Alan Moon on tunnettu Menolippupeleistään, joten ei ole yllätys eikä pettymys, että Elfenlandkin on matkailupeli, eräänlainen esi-Menolippu.

Ostin Elfenlandin alennusmyynneistä vuoden 2016 alussa, ja se odotti meillä vuoden päivät lasten kasvamista. ”Ei pelata sitä vielä”, sanoin kesällä ja uudestaan syksyllä, kun peli nousi esiin ja lapset muistelivat karttaa, jonka olin heille keväällä tärppinä näyttänyt, ”se on vielä liian vaikea teille.” Haltiapeli kasvoi vuoden korkoa lasten mielikuvituksessa. Sitten emme jaksaneet enää odottaa, vaan rupesimme pelaamaan.

image

Elfenlandin eli Haltiamaan perinteenä on, että nuoret haltiat tekevät täysikäisiksi tultuaan grand tourin ympäri maata. Neljä kierrosta matkustetaan, ja lopussa voittaja on se haltia, joka on hakenut viestikapulan useammasta kaupungista. Fantasiateeman mukaisesti pelaajat ratsastavat yksisarvisilla, lentävät lohikäärmeillä tai taikapilvellä tai istuvat peikon tai villisian vetämissä vaunuissa. Kelpo meininkiä, ja voittaa vähintäänkin  K-junassa istumisen.

Matkustamiseen käytetään kortteja ja laattoja. Laatat värvätään joko viiden näkyvän joukosta tai sokkona kasasta. Sen jälkeen ne asetellaan kartalle vuorotellen yksi kerrallaan. Tämän jälkeen pelataan kortteja, jotka vastaavat laattoja, ja näin jokaisen haltia matkustaa vuorollaan niin pitkälle kuin pääsee.

image

Laattoja ja kortteja

Laattojen asettelussa tulee esiin pelin vuorovaikutus. Laatat kertovat, millä kulkuvälineellä tietyn kahden kaupungin välisen reitin voi matkustaa. Sinä haluat reitille tietysti pilvilaatan, koska sinulla on pilvikortteja kädessä. Toinen pelaaja taas haluaa asettaa reitille ehkä lohikäärmelaatan, joita sinulla ei ole, ja hän ehti ensin. Nyt sinun pitää suunnitella reittisi ehkä uudestaan tai mennä kaupunkiin toista tietä (tai pelata ”karavaani”, eli kuluttaa kolme mitä tahansa korttia).

image

Reitin ohjelmointi voi joskus olla jopa päätäkorventavaa puuhaa. Kukin reitti vaatii yksi tai kaksi kutakin matkustustuvälinekorttia, ja reittejä on aina lukuisia mahdollisia. Jo yksin oman reitin suunnittelu vaatii pähkäilyä, mutta kun seudulla on toisia pelaajia, jotka vielä lisäävät ennalta-arvaamatta omia laattojaan tiellesi, oman kortinpeluuvaiheensa joutuu laskeskelemaan aika tarkkaan. Tähän tapaan:

Minulla on lautta, joten voisin matkustaa tuonne jokea pitkin ja sitten jatkaa vuoristossa pilvellä… mutta en pääse enää sitten tasankoa pitkin, joten jospa minun on mentävä peikkovaunuilla vuoristossa, vaikka se vaatiikin kaksi korttia, että voin sitten mennä metsän läpi possulla… ei mutta Keke laittoi nyt sinne yksisarvisen, minulla ei ole yksisarvisia… en haluaisi haaskata kolmea korttia karavaaniin, joten jospa laskenkin vasta tässä vaiheessa lautalla ja jatkan tuonne toiseen vuoristoon pilvellä…?

Elfenland toimii kolmella pelaajalla, mutta lienee paras neljällä tai viidellä: silloin kartalla on sopivan tiivistä, ja pelaajien välistä vuorovaikutusta tulee riittävästi. Kuudella pelaajalla (kyllä, pelaajia mahtuu kuusi) kartta saattaa olla jo äkkiä tukossa, en ole kokeillut.

Pelissä on lisävariantti Tavoitekaupunki: pelin lopussa pitää olla salaisen korttisi  määräämässä kaupungissa tai kärsiä rangaistusta etäisyyden perusteella. Tämä on kokeneille pelaajille erinomainen pieni lisäjippo, joka lisää reitinsuunnitteluun entuudestaan haastetta. Myös Estelaattoja pidän lisävarianttina: niillä voi kukin pelaaja kerran pelin aikana hidastaa yhdellä reitillä kulkemista yhden kortin verran. Silkkaa jäynää, mutta toisaalta ne voivat toimia karanneen johtajan tavoittamiseen – Estelaatat voi antaa lapsille tasoitukseksi.

Elfenland sopii parhaiten kyllä vähintään 8-vuotiaille, ellei 9. Kuusivuotiaan kanssa voi jo pelata, mutta silloin kortit on paras pitää avoimina, mikä taas vie osan jännityksestä ja vuorovaikutuksesta, kun päältä jo näkee, mitä reittejä toinen haluaa ja pystyy kulkea. Reitinsuunnittelu ei pienillä lapsilla toimi niin hyvin, että he voisivat kilpailla isompien kanssa. Vähän hätiköimme siis – parhaat päivät tämän kanssa ovat vielä edessä.

Elfenland on Menolippua vähän vaikeampi vaihtelevine matkustuskustannuksineen ja reitinoptimointipähkäilyineen, mutta teemaltaan ja toteutukseltaan se on allekirjoittaneesta hauskempi kuin muovivaunujen kilauttelu St.Louisin ja Atlantan välille. Pöydällä-blogi aloitti äskettäin sarjan alennushyllyjen vakkarilöydöistä. Elfenlandia näkee alennuslaarissa aika ajoin, joten ehkä tämä on oma panokseni tuohon hienoon teemaan – ja puolivillainen suositus tutustumaan.

Mutta auttakaa joku vielä ymmärtämään, kenen mielestä joen suuntaus pitää merkitä nuolella, joka osoittaa ylävirtaan? Tätä ihmettelen joka kerta pelatessa. Ylävirtaan matkaaminen vie kaksi lauttakorttia siinä missä alavirtaan vain yhden, joten jokien suuntaus on olennaista. Mutta mikseivät joet virtaa nuolen mukaisesti? Tässä ollaan jonkin niin syvästi epäintuitiivisen äärellä, että se on jo tyrmistyttävää.


Alussa vuonna 1992 ilmestyi peli nimeltä Elfenroads. Siitä muokattiin tämä kyseinen vuoden 1998 versio Elfenland, joka oli edeltäjäänsä kevyempi. Elfenlandista taas tehtiin uusintapainos v. 2015 , ja sille annettiin taas nimi Elfenroads. Paitsi Saksassa, jossa peli on Elfenland de Luxe. Jos tämä sotki enemmän kuin selvensi, pahoitteluni. Uusi versio eroaa tästä tuotantoarvoiltaan ja uudessa on myös eri kartta ja lisämoduuleja.

Mainokset

2 thoughts on “Elfenland on hauskempi kuin Menolippu: Haltiamaa

 1. Sami Laakso sanoo:

  Ainakin omassa monikielisessä painoksessa ohjeissa neuvotaan selvästi, että joessa nuolen suuntaan kulkiessa täytyy maksaa 1 kortti ja nuolta vastaan 2 korttia. ”To travel downriver, you need one Raft Travel Card. To travel upriver, however, you need two Raft Travel Cards.” Tekstin alla on vielä selventävä esimerkki.

  Elfenland on omastakin mielestäni mainio peli. Voittaa Menolipun korttihamstrauksen mennen tullen.

  Tykkää

 2. JK sanoo:

  Kiitos kommentista – ja muusta tuotannostanne myös!

  Tosiaan: tuo ”upriver” ”downriver” selittää lauttakortin symboliikan, nyt kun sitä rupesin miettimään: että se ei tarkoita ”nuolta vastaan liikuttaessa tarvitaan yksi kortti” vaan ”alaspäin jokea liikuttaessa yksi kortti”… Mutta kartalla pääkaupungista Tichihiin virtaava joki… se näyttää nuolen mukaan virtaavan kohti vuoristoa. Ja alareunan joki näyttää sekin virtaavan kohti Grangorin vuoristokaupunkia. En millään pysty hyväksymään, että Haltiamaassa joet virtaa vuoristoon, eikä alas vuoristosta? Sitten taas Wylhienistä joki virtaa alas vuoristosta… Pääparkani.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 1775: Rebellion Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: Family Edition Alhambra Alias Amerigo Antiquity Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Bang! Battle Line Best Treehouse Ever Biblios Blood Bowl Blueprints Bohnanza Bora Bora Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Bus Bärenpark Cacao Camel Cup/Camel Up Carcassonne Carcassonne Junior Castles of Burgundy Castles of Mad King Ludwig Catan Catan Junior Caverna Caylus Celestia Chez Greek Citadels Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Compatibility Concordia Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Deus De Vulgari Eloquentia Diamant Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Falling Sky Fallout Fiasco Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Fog of Love For Sale Freedom: The Underground Railroad Fuji Flush Fungi Glory to Rome Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Hacienda Halli-Klack Hanabi Here I Stand Hoity Toity Honshu Hornet Imhotep Imperial Islebound Isle of Skye Istanbul Jaipur Jamaica Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Karuba Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of Tokyo Kingsburg Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Love Letter Mad Madeira Mallorca Marrakech Masters of the Universe Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Menolippu Mice and Mystics Mint Works Modern Art Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Mysterium My Village Myyräpeli Mölkky Nations New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Orléans Pandemia Patchwork Pelaajien valinta Port Royal Potion Explosion Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Qwinto Qwixx Race for the Galaxy Railroad Tycoon/Railways of the World Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Rory's Story Cubes Roskis Saboteur Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan Santiago Santorini Savannah Cafe Seasons Sherlock Holmes Consulting Detective Signorie Splendor Star Wars: Imperial Assault Stone Age Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Targi Terraforming Mars Terra Mystica Thebes The Gallerist The Golden Ages This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Tides of Time Tikal Tokaido Torakkapokeri Tournay Trajan Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Wacky Wacky West Wallenstein When I Dream Yspahan Zooloretto Zoo Panic
%d bloggers like this: