Lautapelaamaan 2017 – Ensikertalaisena vuoden suurimmassa lautapelitapahtumassa

2

19.9.2017 Kirjoittanut JK

Menneenä viikonloppuna vietettiin Suomen suurinta lautapelitapahtumaa Lautapelaamaan Helsingin Kaapelitehtaalla. Osallistuin ensimmäistä kertaa, tässä tunnelmia.

Perjantaina saavuin paikalle myöhään ja pikaisesti etupäässä käydäkseni ketjuvaihtotiskillä asioimassa. Ensimmäinen ketjuvaihtoni ei ollut niin vaikeaa kuin OWLG-koodauksineen pelkäsin sen alkuun olevan. Pääsin peleistä, joita ei vain ole tullut pelattua, ja sain tilalle tusinan verran uusia.

 

Ketjuvaihdon noutopöydällä pelit odottavat uutta omistajaansa.

Hetken tunnelmaa sisäänhengitettyäni huomasin Pöydällä-blogin Kristianin kavereineen. He olivat juuri lopettelemassa Neuroshima Hexin kaksinpeliä, jonka luontaisena jatkona tartuimme peliin nimeltä

Super Rhino (aka. Rhino Hero, Scott Frisco, Steven Strumpf 2011).

Pelihän on lasten näppäryyspeli, jossa rakennetaan korttitaloa ja koetetaan olla kaatamatta sitä. Vuorotellen pelataan kortti, sen päälle laitetaan seinä tai mielellään kaksi. Erikoiskorteilla voi myös mm. skipata seuraavan pelaajan vuoron tai vaihtaa pelisuuntaa tai pakottaa seuraavan siirtämään Sarvikuonosankaria ylemmäs huterassa talossa. Se voittaa, joka pääsee korteistaan eroon. Jos joku kaataa tornin, muut voittavat!

En ole näppäryyspeleistä koskaan suuremmin innostunut, mutta tämä oli hauska. Tuoleja ei tarvita, sen verran korkeaksi talo äkkiä muodostuu. Kun ottaa huomioon, että pelin voi halvimmillaan saada uutena seitsemällä eurolla, hinta-hauskuus-suhde on aika pistämätön.

Tämän jälkeen huomasimme vapaana luksusversion viime vuoden Lautapelit.fi-julkaisusta

Flamme Rouge (Asger Harding Granerud, 2016)

Tavallisesta laatikosta ei löydy nurmea ja puita.

Flamme Rouge on kilpajuoksupeli, jossa kukin ohjastaaa kahta vähän erilaista pyöräilijää. Kuten pelin loppuun mennessä tuli opittua, tässä pitäisi olla strategista silmää pitää sprinter rouleurin peesissä ja säästää isoja irtiottokortteja loppukiriin. Oma sokea pisteeni on olla huomaamatta, että pelit loppuvat joskus, ja säästin yhden vuoron liian pitkään hyviä kortteja urku auki polkemisen sijasta. Muistaakseni strategisimmin voimia säästänyt Kristian katkaisi maaliviivan ensimmäisenä, eli peli taitaa tosiaan perhekeveydestään huolimatta olla strateginen – ei yhtään pöllömpi yhdistelmä!

Sprinterin ja (oik.) Roulerin kortteja. Yksi punainen puuskutuskorttikin on jo kerätty – niitä saa ilmanvastuksesta, jos on joukon kärjessä.

Tämän jälkeen raijasin ketjuvaihtokassini takaisin kotiin ja menin nukkumaan. Ai niin, juttelin Dized-applikaation promomiehille. Dized on vasta joukkorahoitettu systeemi, joka lupaa opettaa sinulle pelin puolestasi. Blogiani pitkään lukeneet ehkä muistavat turhautuneisuuteni siitä, miten epäselvästi lautapelisääntökirjat on kirjoitettu, joten Dized saattaa olla toimiva konsepti.

Lauantaina ehdin kuin ehdinkin käymään pikaisesti paikalla, ja vieläpä ennen kuin Todellisuuspako-blogin Annika ja Kai palasivat takaisin Turkuun. Samalla tuli tavattua pikaisesti Mikko Saarikin, joka oli juuri järjestänyt jonkinlaisen tietovisan pelaajakansalle.

Annikan ja Kain kanssa tartuimme tietysti Rhino Heroon.

Joku saattaa kysyä, miksi juuri valitsimme taas juuri tämän pelin, mutta ainahan sitä saattaa kysyä vaikka minne ovat vesimelonista kadonneet siemenet sitten lapsuuden, tai olisiko voinut luoda sellaisen universumin, jossa ei ole tuulta. Kysymyksiinne vastataan. Sanon vain. Ei noihin kahteen muuhun kysymykseen ehkä, mutta Super Rhinon valintaan. Jotain on tapahtumassa, ja sitä varten meidän oli tärkeää saada pelattua vastikään suomeksikin julkaistua Super Rhinoa.

Tämän jälkeen Saarrot suuntasivat junalle, mutta löysin porukan, joka oli aloittelemassa klassista seurapeliä nimeltä

Bang! (Emiliano Sciarra, 2002)

Birralla ei ole vaikutusta kuvan tärähtäneisyyteen.

…tarkalleen ottaen Bang! The Bullet -versiota, joka sisältää lisäosat ja mahdollistaa kahdeksan pelaajan pelit.

Bang!ssa pelaajilla on salainen identiteetti – tämä on siis sosiaalisen päättelyn pelityyppi, jollaisia en ole koskaan aiemmin tainnut päästä kokeilemaan. Jokainen on joko hyvis Apulaisheriffi, pahis Outlaw tai pahis Renegade – tai Sheriffi itse, ainoa joka on julkisesti oma itsensä. Tämä rooli osui minulle.

Salaisia käsikortteja. Birralla saa hitpointeja takaisin ja Bangillä tietysti ammutaan muita.

Peliä pelataan korteilla, jotka sisältävät esimerkiksi esineitä tai tapahtumia. Näistä muodostuu mukavasti tarinoita: oma hannari-sheriffini sai pitkänmatkan Winchesterin ja alleen mustangin, jolla karautti toisten luota kauas ja kyräili sitten kiikareilla näitä. Apassi turhautui jossain vaiheessa naapurinsa ammuskeluun ja meni kiven taakse piiloon juomaan kaljaa. Pelissä on aika kivasti tavoitettu italowesternien ladattu tunnelma, jossa kaikki ovat valmiina käsi revolverilla odottamassa, kuka ampuu ensimmäisenä – siis paljastaa aikeensa. Meillä oli hauska peliseurue, kiitos vain osallistuneille.

Valitettavasti sain tunnin kohdalla puhelinsoiton, jonka takia minun oli poistuttava kesken pelin. Paha juttu, mutta ammuin viime töikseni hengiltä yhden epäilyksenalaisen kaverin (joka onneksi todella oli pahis) ja hän pääsi jatkamaan sheriffinä puolestani.

Sunnuntaina sain sitten kuulla naapurissani istuneen pahiksen voittaneen.

Tuona vikana päivänä pelasin ensin King of Tokyota. En ole pelannut sitä aiemmin isolla porukalla, ja nyt meitä oli kuusi. Tokyossa pääsee silloin nopeasti hengestään! Näin minun Gigasaurukselleni kävikin ekassa pelissä, joten tokassa otin varovaisemmat otteet, ja niillä saatiinkin lopulta lyötyä muut laudalta.

Mieli teki jotain raskaampaa. En ole koskaan päässyt pelaamaan yhtään ns. sivilisaatiopeliä, joten kun näin hyllyssä Nationsin (Håkansson & Håkansson, Rosén & Rosén 2013) ja pari tyyppiä osasi sen opettaa, lähdin rakentamaan Egyptin sivilisaatiota.

Nykyään kun on tämä internet, joka on nähtävästi kirjoitettu englanniksi, sitä huomaa englanninkielisten ilmausten hiipineen omaankin puheeseeni. Välillä tämä on hyväkin asia. Esimerkiksi ilmaus ”Assumption is the mother of all f*ck-ups” on oiva sanonta. Siis että ”olettaminen on kaikkien munausten äiti”. Tämä päti tähänkin peliin.

Nationsiin lähdin oletuksella, että se olisi strategiapeli siinä mielessä, että siinä on erilaisia väyliä voittoon. Egyptillä ei ollut sotavoimia ja muut alkoivat nopeasti rakentaa omiaan, joten päätin kokeilla, olisiko mahdollista pärjätä pasifististrategialla. Ja lähdin sillä oletuksella, että pelissä voisi rakentaa tyydyttävän koneiston, joka jauhaa sivilisaatiolleni joka aikakaudella enemmän tuotantoa ja vaurautta ja kykyjä – se on aina mukavaa.

Mönkään menivät oletukseni. Paljastui, että Nations on koneistonrakennuksen sijasta pikemminkin Antiquityn ja Agricolan koulukuntaa eli hengissä sinnittelemistä ja pinnalla pysymisen opettelua. Ja paljastui, ettei (ainakaan tällä pelaajalla tässä pelissä) puhdas pasifististrategian valinta ja siinä pysyminen kannata, vaan pelissä pitäisi selvän painotuksen sijasta tehdä vähän kaikenlaista siellä ja täällä. Sotavoimia olisi voinut kompensoida Stabiliteetilla, mutta Stabiliteettiä lisääviä kortteja ei vain peliin tullut – tai jos tuli, ne menivät olivat menneet siinä vaiheessa kun huonoimpana armeijaltani olin pelaajavuorossa. Egyptin jääminen hiekkaan oli ilmeistä melko varhaisessa vaiheessa peliä, jolloin peliä oli vielä tuntikausia jäljellä… Huh. Viisinpeli kesti jotain neljä tuntia.

I wish I was a trapper / I’d give a hundred pelts / to sleep with Pocahontas / and find out how Egypt felt about having an Indian leader.

Sivilisaatiopeleihin aion kuitenkin tutustua enemmän jatkossa. Ostin kirjani valmistumisen kunniaksi itselleni todellisen europelaajan light-sivilisaatiopelin The Golden Ages, jota en malta päästä kokeilemaan. Ehkä näin kevyestä sivilisaatiosta onkin parempi lähteä liikkeelle. Through the Ages, jota pidetään ainakin uudessa versiossaan sivilisaatiopeleistä arvostetuimpana, ei hirveästi vedä puoleensa kartattomuutensa ja suunnittelijansa takia, mutta ehkäpä Sid Meier’s Civilization tai sen New Dawn -versio tai Clash of Cultures vielä joskus tulee kokeiltua.

Halusin jotain kevyempää jälkiruoaksi, ja jatkoin pelejä vielä kahvikupin äärellä kokeilemalla ketjuvaihdossa saamaani pientä korttipeliä Das Vermächtnis des Maharaja (2017). Hankin tämän pitkälti sen kylkiäisenä tulleen Oh My Goods!in takia, mutta myös suunnittelijan nimen vuoksi: mm. Colorettosta ja Zoolorettosta tuttu Michael Schaht tunnetaan hyvänä kevyeiden pelien taitajana.

 

Suurempia odotuksia ei minulla silti ollut, ja ehkä tämän ansiosta ”Maharadzan perintö” yllättikin iloisesti. Se on melko abstrakti vartin setinkeräyskorttipeli, jonka rutikuivuutta voi verrata poliittisen lakitieteen kirjoituksen lukemiseen 1700-luvulta – mutta hersyvän koskettavasti kirjoitetusta pamfletista. Pelaajat ostavat antiikkiesineitä, jotka ovat pisteen arvoisia, ja joista voi koostaa kokoelmia, jotka ovat vielä enempien pisteiden arvoisia. Ostamisen sijasta vuorollaan voi nostaa rahaa, mikä samalla tekee antiikkiesineistä kaikille halvempia. Aika näyttää, kestääkö tämä kymmeniä pelikertoja yhtä lailla kuin Coloretto, mutta toistaiseksi ”Maharaja” onnistuu valjusta ulkomuodostaan huolimatta hyvin pitämään mielenkiinnon varttitunnin ajan, jossa sen pelaa.

En päässyt ekassa Lautapelaamaanissani kokeilemaan pelisivistyksestäni puuttuvia Feldejä ja Knizioita, mutta ehkä ensi kerralla paremmalla kokemuksella osaan sellaisiin varautua ja sellaiset järjestää. Mutta nyt tuli ainakin kuparinen pelimessuilla rikottua ja pääsin kokeilemaan kahta minulle aivan uutta pelityyppiä. Mukava oli myös tavata livenä muita pelibloggaajia ja -vloggaaja Tuomo. Itse tunnelma tapahtumassa oli mukava ja leppoisa, paikalla oli niin tosipelaajia kuin perheitäkin, eikä jännitä osallistua myöhemmin uudestaan. Tervetuloa vain muutkin ensikertalaiset ensi vuonna!

2 ajatusta artikkelista “Lautapelaamaan 2017 – Ensikertalaisena vuoden suurimmassa lautapelitapahtumassa

 1. Kristian sanoo:

  Kovan sunnuntain sait kasaan! Nations on kyllä varsin julma. Tykkään, mutta haluaisin tykätä enemmän. Valitettavasti en, ja kun kestoa on varsin pitkästi niin ei oikein jaksa.

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Moi! Juu, kyllä Nations ehdottomasti vaatisi toisen pelikerran, nyt paremmin valmistautuneena. Mutta sen verran pitkä peli on, etten nyt varsinaisesti ole uutta peliä järjestämässä, ja tosiaan, vetoaa paremmin julmien pelien ystäviin.

   Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Architects 7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game Arnak - Kadonneet rauniot At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Queens Garden Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Family Inc Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters Ghosts of Christmas ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino Kingdomino Origins King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Living Forest Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Nidavellir Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Paleo Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Quest for El Dorado: Dangers & Muisca Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Soccero Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Tiletum Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: