Aikuistuminen on Coloretton hyväksymistä

Jätä kommentti

7.3.2016 Kirjoittanut JK

Kaikki kehuivat sitä. Se kuulemma oli nopea, hauska, fiksu ja sopi yhtä hyvin harrastajille kuin jästeillekin, tai millä nimellä ei-harrastajia sitten voisi nimittääkään (”normaali ihminen” ei ihan tavoita sitä mitä haetaan). Se sädehti jokaikisella olennaisten filleripelien listalla. Se oli open lellikki, unelmavävy, jos unelmavävy kestäisi viisitoista minuuttia, se ärsyttävän mukava jätkä, joka on niin mukava, ettei sille voi edes ärsyyntyä (ja mikäs sen ärsyttävämpää).

Mutta kun Coloretto (Michael Schacht 2003) on jotenkin niin ankea.

DSCF3487

Colorettosta ei saa jännittävää valokuvaa

Ensinnä nimi. Coloretto. Mitä se on muka tarkoittavinaan? Minä kerron mitä se tarkoittaa. Se tarkoittaa: En keksinyt mitään nimeä tälle pelille, jossa ei olekaan mitään ideaa tai erikoislaatua tai persoonallisuutta, jonka mukaan sen voisi nimetä, joten pyörittelin sanaa väri ja yhdistin sen sanaan cornetto, jolle löysin Wikipediasta monta diippiä merkitystä.

Ja toiseksi, ulkonäkö. Kameleontteja taustalla, joka on kuin Don Draperin solmio – niitä ei voi muistaa (pyydän, kuvailkaa minulle yksikin Don Draperin solmio tai kertokaa minulle, minkälaiset taustat Coloretto-korteissa on?) Kameleontteja. Koska värit, tajusitteko. Sama kameleontin kuva eri väreissä.

Niitä kameleontteja sitten keräillään. Pitää saada paljon. Jee. Mihin voin ilmoittautuzzzzz z z z

Mutta en ole enää ihan teini-ikäinenkään. Kaiken tyhmyyteni ansiosta olen oppinut jotain viisastakin – tyhmyyteni voi muuttua viisaudeksi. Viisautta on oman tyhmyytensä tunnustaminen. Sokrates taisi sanoa jotain samansuuntaista ja hän sentään oli haka pelaamaan korttia. Viisaus on sitä, että älyää olla luottamatta omaan horjuvaan älyynsä ja omiin eksentrisiin mielipiteisiinsä. Todennäköisemmin muut tietävät paremmin kuin sinä.

Kuten kaikki ne Coloretton kehujat. Niinpä puolivälissä elämämme vaellusta tein kuten kypsä aikuinen tekee, pelasin Colorettoa.

Tiedättekö sen jätkän, joka on ärsyttävän mukava, ja kun tutustutte häneen, selviää, että oikeastaan hän oli ärsyttävä vain siksi, ettei hän ollut mukava sinulle, ts. olit kade, koska hän ei ollut sinun kaverisi? Coloretto on se jätkä. Se on hienon hieno peli. Sen lätkii vartissa ja sitten lätkii aina uuden. Siinä on kiperiä päätöksiä kortintuoman tuurin ohessa. Oikeastaan siinä on paljon perinteisten korttipelien tuntua, paitsi että se on niistä kehittyneempi pähkäilypeli. Mihin riviin kortti sijoittaa, missä vaiheessa napata rivi itselle, milloin kannattaa hylätä jokin väri ja hyväksyä miinukset suurempien plussien toivossa  – nämä ovat kiehtovia ja koukuttavia kysymyksiä miettiä.

Hanki Coloretto. Se ei paljon maksa. Se on avoimen tiedon peli, eli sen voi opettaa seitsenvuotiaallekin. Se toimii myös kaksinpelinä isomman seuran puutteessa. Sellaista matkaa ei olekaan, jolle se ei mahdu mukaan. Haluaisin lätkiä sitä aurinkotuolissa siemaillen margaritaa ja välillä nostellen aurinkolaseja tarkistaakseni, etten ole peliflow’ssa ehtinyt polttaa nahkaani.

 

***

PS: Ummikoille tiedoksi pelin sääntöjä tankatessa: tarkkana niiden sanojen ”rivikortti” ja ”korttirivi” kanssa. Rivikortti on se, jonka alle tulee korttirivi. Kun joku on ottanut korttirivin yhden rivikortin alta, sen rivikortin alle ei saa enää lisätä uutta korttiriviä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pelejä

7 Wonders Duel 1775: Rebellion Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: Family Edition Alhambra Alias Amerigo Antiquity At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Bang! Battle Line Best Treehouse Ever Biblios Blood Bowl Blueprints Bohnanza Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Bus Cacao Camel Cup/Camel Up Carcassonne Carcassonne Junior Castles of Burgundy Castles of Mad King Ludwig Catan Catan Junior Caverna Caylus Celestia Chez Greek Citadels Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Codenames Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Compatibility Concordia Cottage Garden Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Deus De Vulgari Eloquentia Diamant Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Falling Sky Fiasco Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Fog of Love For Sale Freedom: The Underground Railroad Fuji Flush Fungi Glory to Rome Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Hacienda Halli-Klack Hanabi Here I Stand Hoity Toity Honshu Hornet Imhotep Imperial Isle of Skye Istanbul Jaipur Jamaica Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Karuba Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of Tokyo Kingsburg Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos Lanterns Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Love Letter Mad Madeira Mallorca Marrakech Masters of the Universe Matryoshka Medieval Academy Menolippu Mice and Mystics Mint Works Modern Art Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Mysterium My Village Myyräpeli Mölkky Nations New York 1901 Noa No Thanks! Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Orléans Pandemia Patchwork Pelaajien valinta Port Royal Potion Explosion Prodigals Club Puerto Rico Qwinto Qwixx Race for the Galaxy Railroad Tycoon/Railways of the World Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Rocky Road à la Mode Rokokoo Rory's Story Cubes Roskis Saboteur Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan Santiago Santorini Savannah Cafe Seasons Sherlock Holmes Consulting Detective Splendor Star Wars: Imperial Assault Stone Age Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Targi Terraforming Mars Terra Mystica Thebes The Golden Ages Thurn & Taxis Tides of Time Tikal Tokaido Torakkapokeri Tournay Trajan Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Wacky Wacky West Wallenstein When I Dream Yspahan Zooloretto Zoo Panic
%d bloggers like this: