Ehdin toukokuussa sentään rikkoa etuhampaani kahteen kivenjärkäleeseen (Twilight Struggle, Antiquity)

2

31.5.2017 Kirjoittanut JK

Toukokuu on ollut hyvin kiireinen ja vaativa – muun muassa rugbynpeluun, tanssikurssien, laakeriseppelpäisten kolmen päivän juhlien sekä lähestyvän kirjadeadlinen takia. Lautapelitunti ovat jääneet varmaan matalimmiksi sitten vuoden 2015, mutta ehdin sentään päästä kokeilemaan kahta raskaan sarjan lautapelimonumenttia. Nämä ovat molemmat vaativia pelejä, joista ei ensipuraisulla osaa kirjoittaa vaikutelmia enempää – mutta vahvat vaikutelmat ne kyllä jättivät.

 

Antiquity

Jos luulit, että Agricola on ankara, sallikaa Jeroem Doumenin ja Joris Wiersingan nauraa. Agricolassa pitää pystyä ruokkimaan perheensä tai sitten ruokansa saa kerjäämällä. Antiquityssa (2004) sinun pitää pystyä ruokkimaan kaupunkisi tai ihmiset kuolevat ja haudat täyttävät kaupungin. Eikä siinä vasta kuin alku. Kaupunkisi peittää koko maaseudun hitaasti saasteeseen ja kun kaatopaikat ovat täyttäneet ympäristön, ihmisiä kuolee lisää ja haudat täyttävät kaupungin.

Itse asiassa Antiquity on peli, jota hyvin mahdollisesti kukaan ei voita. Kaikki pelaajat voivat hävitä. Peli voittaa. Viikatemies voittaa. Ja nauraa.

Antiquity yhdessä kuvassa – jos puissa ei olisi lehtiä ja kuva haisisi jätteeltä. (lähde fanpop.com)

Muiden Splotter-pelipuljun pelien tapaisesti Antiquity on visuaalisesti karu ja melko edullisesti tuotettu. Tältä näyttää kolminpelin lähtöasetelma:

Paperiarkeilla on pelaajan oma aloituskaupunki, ja ne sisältävät samalla kätevän apulistauksen vuorojärjestyksestä ja erilaisista rakennuksista, joita kaupunkiisi voi rakentaa. Kaupunki on ruudukko kuvassa etuvasemmalla. Se ikään kuin sijaitsee sitten tuolla keskellä olevalla heksakartalla. (Kunhan sininen pelaaja eka laittaisi sen sinne kartalle.)

Pelissä sitten rakennellaan omaan kaupunkiin rakennuksia, jotka mahdollistavat kukin erilaisia toimintoja ja kykyjä. Sitten nuo siniset puukuutiot asetellaan töihin ikään kun työläiset. Tämän jälkeen kaupunki alkaa täyttyä nälkään kuolleiden haudoista, koska et ole onnistunut tuottamaan tarpeeksi ruokaa.

Lopulta saat ehkä ruokatuotantosi järjestettyä niin, että ihmisiä ei enää kaadu joukoittain nälkään. Mutta maaseutu on siinä vaiheessa jo täynnä saastetta ja kaupunkiisi ei mahdu enää rakennuksia, joten koetat rakentaa uuden kaupungin, jotta pääsisit saastuttamaan uutta maata. Jos oikein kurotat, käy hyvin ja pääset saastuttamaan toisten pelaajien maita!

Koska pelin mukana ei tule pinsettejä, joudut asettelemaan resurssi- ja saastemerkkejä (etupäässä saastemerkkejä) joka heksalle vierekkäin ja päällekkäin hyvin tarkasti. Tässä on Antiquityn näppäryyspeliosuus.

Tässä vaiheessa ymmärrät, että et tule saavuttamaan täysin mahdottomalta tuntuvalta voittotavoitettasi millään, tai et ainakaan seuraavaan sanotaan kolmeen tuntiin, sillä olet käyttänyt tässä vaiheessa neljä tuntiasi pelkästään selviämiseen.  Joten koetat tehdä parhaasi, ettet huku saasteeseen ja kuolemaan, ennen kuin vastustajasi hukkuvat. Vika eloon jäänyt häviää vähiten!

Antiquity ei siis ole herkille tai masokismin puutteesta kärsiville. Mutta helppoihin ja voittopisteitä hersyäviin strategiapeleihin kyllästyneille se tarjoaa vaativan ja armottoman pelikokemuksen. Se siirtää maalitolppia – tämän jälkeen ei enää luule, että Agricolasta rankemmiksi eivät lautapelit mene.  Itse en voinut välttyä tunteelta, että temaattisesti peli olisi ollut kuin tehty 1800-luvun teollisen vallankumouksen maailmaan – kyllähän sitä ennenkin toki saastutettiin, mutta kaupunkia ympäröivät saastepilvet on kuin luotu dickensiläisiä tehtaanpiippuja varjostamaan.

Twilight Struggle

Twilight Struggle (Jason Matthews, Ananda Gupta 2005) taitaa olla kaikille lautapeliharrastajille vähintään moikkatuttu. Se piti nimittäin vuosikausia hallussaan Boardgamegeekin pelireittauksen ykkössijaa. Se oli siis peliharrastajien mielestä paras ikinä tehty lautapeli. Lopulta viime vuonna sen ohitti Pandemic Legacy, ja nyt tätä kirjoittaessa on näköjään myös Through the Agesin toinen versiokin mennyt ohi. Uutuudenviehätystäkö, se jää nähtäväksi. Twilight Struggle on silti todistanut kestävän ajan hammasta.

Kyseessä on kaksinpeli, jossa näytellään läpi kylmä sota toisen maailmansodan lopusta Reaganin ja Gorbatsevin aikaan asti. Toinen pelaa Yhdysvaltoja, toinen Neuvostoliittoa, ja kymmenen vuoron ja parin kolmen tunnin päästä toinen julistetaan pisteköydenvedon voittajaksi. (Tai sitten peli päättyy ydinsotaan… Mutta siinäkin tapauksessa toinen osapuoli julistetaan vähän vähemmän hävinneeksi. Paljon armollisempaa kuin Antiquityssa?)

TS luokitellaan sotapeliksi, mutta minä koin sen pikemminkin aluehallintapelinä. Tarkoitus on kerätä omia vaikutusvaltapahvinpalasia eri maihin. Maita on paljon enemmän voitettavana kuin pelissä ehtii niihin pahvia laittaa, joten tarkkana pitää olla. Peli voitetaan pienillä marginaaleilla oikealla hetkillä – silloin kun maanosan pisteytyksen aika tulee, pitäisi olla karvan verran vastustajaa vahvempi.

Tällaisia Card Driven Gameja (CDG) pelataan korteilla, joissa on esimerkiksi Here I Standin tapaan aina jokin tapahtuman kuvaus sekä pistearvo. Kortin voi sitten pelata joko tapahtumana tai käyttää pisteet johonkin lukuisista pelin toiminnoista: lisätä vaikutusvaltaasi jollakin alueella, poistaa vastustajan vaikutusvaltaa tai järjestää vallankaappausoperaatioita.

TS tarjoaa harvinaisen tunteen, jossa et haluaisi vuorollasi monesti pelata yhtäkään korttia. Kädessäsi olevista korteista kun keskimäärin puolet hyödyttävät vastustajaa, ja nämä tapahtumat tapahtuvat joka tapauksessa, vaikka pelaisitkin kortin toimintapisteinä. Niitä ei pääse siis pakoon. Kuvan Grain Sales to Soviets -kortin venäläispelaaja voi esimerkiksi pelata kahtena pisteenä – mutta sen jälkeen amerikkalaiset saavat tapahtuman kuvauksen mukaisesti napata yhden kortin pois venäläisten kädestä. Tämä lienee tarkoitettukin kylmän sodan paranoidia ilmapiiriä mallintamaan. Jos suurvalta puuttuu johonkin, se väistämättä aiheuttaa vastareaktiota ja tienaa vaikutusvaltaa ja faneja vastavoimille.

Peli on siis jonkinlaista vahingonhallintaa. Tulet pelaamaan kortteja, jotka hyödyttävät vastustajaasi, joskus enemmän kuin sinua. Sen paineen kanssa on elettävä. Kokeneemmat pelaajat lienevät sitä taitavampia, mitä paremmin he osaavat tyhjentää ilmat saamistaan vastapuolen tehokorteista. Kun esimerkiksi Charles de Gaulle pääsee kortilla Ranskan valtiaaksi, hän poistaa sieltä Yhdysvaltain vaikutusta ja lisää Neuvostoliiton voimaa. Jos kortti päätyy Yhdysvaltain pelaajalle, hän osaa varautua ennen kuin pelaa sen, eikä esimerkiksi laita turhaan vaikutustaan Ranskaan.

Tai sitten hän dumppaa epätoivotun kortin varaventtiiliin, joka pelissä on avaruuskilpailu. Sinne pelattujen korttien tapahtumat kun eivät aktivoidu. Ensimmäisenä koiran tai ihmisen avaruuteen saattanut suurvalta tienaa pisteitä.

Lähi-itä punertaa!

Olin yllättynyt siitä, miten satunnainen peli TS on. Noppaa heitetään paljon, ja toiminnon tulos vaihtelee ratkaisevasti sen mukaan, heittääkö kuutosta tai ykköstä tai siltä väliltä. Avaruuskilpailussa etenemisestä esimerkiksi päättää noppatuuri. Korttien suhteen näin aloittelijana sitä tuntuu, että korttienjakotuurikin olisi pelissä merkittävä (joskus sitä saa vain vastapuolen toimintakortteja ja sekös turhauttaa aloittelijaa), mutta kun pitempään miettii, samat kortit ovat aina pelissä ja tulevat pelatuksi – yhtä paljon hyvää kummallekin osapuolelle. Jos minulla on vastapuolen kortteja, vastustajalla on vastaavasti minun korttejani taakaksi asti. Joten kyllä kortit edustavat pelissä huomattavasti enemmän taitoa kun tuuria. Parempi ja kokeneempi ja kortit paremmin muistava (missä vaiheessa mitkäkin tulevat mukaan peliin) pelaaja tulee viemään enemmän voittoja ja aloittelija tulee olemaan kovilla.

Twilight Strugglessa on paljon, paljon opittavaa, enkä yhtään epäile, että se viehättää pelaajia vuodesta toiseen. Lisäksi on mainittava, että tekijät tuntevat aiheensa ja peli opettaa poliittista lähihistoriaa leikin varjolla todella tehokkaasti. Minäkin opin yhtä ja toista erinäisistä Lähi-idän ja Afrikan herroista jo ensimmäisellä pelikerralla. Hyvin suositeltava peli siis tältäkin kannalta. Ja lapset, hipeistä teidän tulee muistaa se, että he olivat kommunistien tehokkaimpia kortteja!

Tein omassa pelissäni amatöörimäisen virheen ihastelemalla Afrikan ja eteläisen Amerikan karttojen etenemiskaavioita ja jättämällä tylsemmät Euroopan ja Aasian vähemmälle. Siinä on se ratkaiseva virhe, että ensiksimainitut ovat paljon vähemmän tärkeitä kuin toiseksimainitut. Ensi pelissä vain lisää niitä pahvilaattoja Saksoihin ja Italia haltuun!

2 ajatusta artikkelista “Ehdin toukokuussa sentään rikkoa etuhampaani kahteen kivenjärkäleeseen (Twilight Struggle, Antiquity)

  1. Matti sanoo:

    Ja muista että mainitsemasi ”Grain sales to soviets” on yleensä defcon-suicide kortti neukku pelaajan kädessä. Onnea tuleviin peleihin! 🙂 TS on rautaa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: