Vaikutelmia viime talven hypetetyimmästä lautapelistä – onko Terraforming Mars mistä kotoisin?

4

19.6.2017 Kirjoittanut JK

Verenvärisyytensä takia sodanjumalan mukaan nimetty Mars on tainnut olla viime aikoina esillä. Robotti ajeli sen pinnalla, Matt Damon kävi siellä elokuvassa, NASA meinaa lähettää sinne ihmisen ihan oikeastikin, hipit rakentavat kilpaayhteistyössä yhteisöjä, joissa eletään autarkisesti eli täysin omavaraisesti geokuplassa papujen ja vuohien kanssa. Kehitysoptimismia on ilmassa kuin 50-luvulla konsanaan – 1850-luvulla. Tuolloinen kehitysoptimismi päättyi jossain vaiheessa kun tajuttiin, ettei evoluutioteoria ehkä tarkoitakaan sitä, ihmisestä voi tehdä mitä vain, vaan pikemminkin päinvastoin sitä, ettei hänestä voikaan tulla mitä vain. Kerrankos sitä erehdytään, ja ainoastaan Kikka Korea ei tee elämässä virheitä.

Ehkäpä tämän Mars-buumin nosteessa oli Terraforming Mars (Jacob Fryxelius, 2016) kuluneen talven hypetetyimpiä lautapelejä, ja se on ampaissut huimassa vauhdissa BGG:n rankinglistallakin jopa top kymppiin. Aikamoinen suoritus peliltä, joka on Fryxeliuksen ruotsalaisveljesten oman puljun FryxGamesin jonkinsortin omakustannetta ja ITE-taidetta, ja jonka hintalappu on aika huima, seitsemisenkymppiä. Halusin kokeilla peliä, vaikka scifiteema ei minua yleensä innosta ja vaikka olen luonteeltani sitä sorttia, joka karsastaa hypetystä. Jotain perustaahan tällaiselle nousulle pitänee nimittäin olla?

Happea on ilmapiiri jo täynnä, ja meretkin on kartalle jo saatu. Nyt pitäisi enää saada lämpötila nousemaan pakkaselta.

TFM:in taustatarina on dystopia, niin kuin scifi järjestään näyttää olevan (yrittääkö fiktio kertoa meille jotakin?) Ihmiskunta on 2300-luvulla pakotettu totalitaristisen Maailmanhallituksen alaisuuteen, ja todistaakseen alamaisilleen olevansa olemassaoloon oikeutettu Maailmanhallitus haluaa pumppailla muskeleitaan todistamalla, etteivät sen tiedemiehet tee virheitä elämässä. Jättifirmojen tuella Maailmanhallitus tahtoo siis muuttaa Marsin maankaltaiseksi, mikä tässä tapauksessa tosin tarkoittaa hädin tuskin asumiskelpoista: kunhan on happea ilmassa, lämpötila vähän plussan puolella ja joitain meriä.  Ei puhettakaan siitä, tuleeko Marsissakin joka kesä James Bondit ja Sinkkuelämää-uusintoja. Tosin voihan se olla, että 2300-luvulla Maakaan ei ole tuota hääppöisempi paikka, ja on kova kiire päästä yrittämään alusta puhtaalta pallolta.

TFM:ia pelataan korteilla. Perusversiossa kortteja jaetaan pakasta pelaajille joka kierroksella, ja niistä voi valita itselleen niin monta kuinka haluaa, jos rahaa riittää – jokaisesta kortista kun pitää maksaa 3 avaruusrahaa käteen ostaessa, ja sitten 0 -41 avaruusrahaa, kun sen myöhemmin pelaa pöytään. Tämän jälkeen niitä pelataan vuorotellen pöytään. Korttien lisäksi on mahdollista käyttää pelin monia erilaisia resursseja erilaisten laattojen ja parannusten ostamiseen: kasviresurssikuutioilla saa metsälaattoja, kuumuuskuutioilla voi nostaa planeetan lämpötilaan. Tällaisilla myönteisillä tempuilla peliä viedään aina lähemmäs kohti yhteistä loppua: Marsista on tullut elinkelpoinen.

Sininen pelaaja pelaa tulevaisuuden YK:ta. Vasemmalla pelaajalaudalla on erilaisia resursseja, oikealla pöydättyjä kortteja, joista moni antaa sitten lisäkykyjä loppupelin ajaksi.

Korteissa piilee pelin ehdoton etu ja pieni haitta. Haitta on korttien kuvitus. On valokuvia ja on piirustuksia, eivätkä kuvat yleisesti ottaen estetiikaltaan saaneet ainakaan tätä pelaaja haltioitutmaan. Mutta korteissa on toisaalta myös se etu: nimittäin että pelissä on parisensataa ainutlaatuista korttia ainulaatuisine ja jotenkin (ainakin tällaisen ei-tiedemiehen korvaan) uskottavankuuloisine vaikutuksineen. Joissain lautapeleissä kortit ovat muutaman eri symbolien kierrätystä vain eri väreissä ja eri nimillä. Ei Terraformingissa, jossa niihin on huimasti vaivaa, tietoa, luovuutta ja rakkautta vuodatettu. Paitsi että ne ovat temaattisesti mukanaanvieviä, parhaimmillaan niistä jopa voi syntyä jonkinlaisia tarinoita. Ei ehkä niistä ”ruokin näitä mikrobeja levällä” -korteilla, mutta esimerkiksi sillä petoeläinkortilla, jolla voi käydä syömässä toisen pelaajan kaupungeista lemmikkieläimiä. (*)

”Mun karhu käy taas syömässä sulta yhden puudelin” on yllättävän hauska repliikki kesken Marsin miehittämisen.

TFM on sekä oman koneiston tai taulun (tableau) rakennusta että laattojen rakentamista yhteiselle Marsin heksakartalle. Näin yhden pelin kokemuksella pelissä näyttäisi voivan pärjätä satsaamalla kumpaan tahansa tai molempiin. Minä rakensin massiivisen taulun kortteja itselleni, ehkäpä koska pelilauta oli vähän kauempana enkä laiskuuttani jaksanut kurotella. Toinen pelaaja taas pelasi Viherpiipertäjäkonsernia ja sävelsi Marsin kartan täyteen metsiä, kolmas hamstrasi kortteja ja tykitteli niistä parhaita pelottavan tehokkaasti. Paljastettakoon, että loppupisteemme olivat neljän päässä toisistaan kaikki, eli se peli ainakin oli onnistuneen tiukasti viritetty.

TFM:sta tuli meille Eclipse-vibat, eikä ainoastaan avaruusteeman takia. Omaa firmaa/sivilisaatiota rakennetaan ja yhteisellä kartalla vallataan alueita molemmissa, Terraformingissa vain on Eclipsen ameritrash-vaikutteinen figusotiminen korvattu korttipeluulla ja totisemmalla tieteellä. Vaikeusasteiltaan ja kestoiltaankin ne ovat samaa luokkaa. Eikä Terraforming jää Eclipsen suorasta konfrontaatiostakaan ihan niin paljon jälkeen kuin voisi luulla – Terraformingissa on liuta jäynäkortteja, joilla voi vähän kurmootella toisen koneistoa vaikka polttamalla toisen puita asteroidilla tai sitten syömällä niitä herkullisia, herkullisia puudeleita.

Joku huomautti TFM:sta osuvan kuuloisesti, että siinä missä koneistonrakennuspelit on usein mitoitettu vähän niukoiksi – siis pelit loppuvat juuri kun on saanut koneiston täyteen vauhtiin, mikä on vähän turhauttavaa mutta myönnettävä se on, että se lisää halua pelata uudestaan – tässä pelissä niitä koneistoja pyöritetään vähän pitempään, ehkä joskus vähän liiankin pitkään. Mikään ihan lyhyt peli tämä ei ole, vaikkei raskaudeltaan huiman järkälemäinen olekaan. Kolmen ensikertalaisen peli kesti meillä kolmisen tuntia, ja kolme on sivumennen sanottuna oikein hyvä pelaajamäärä tälle muutenkin. Jos kortit pakasta vetämisen sijasta värvää, pelistä tulee strategisemmin hallittava ja satunnaisuus vähenee, mutta kesto lisääntyy entisestään. Jos saamme tämän pöydälle toistekin – mieli kyllä tekisi – voi olla, että itse tyytyisin keston takia silti tähän satunnaisempaan version.

Are you a winner, kysyy sääntökirja aina aiheellisesti.

Terraforming Mars sai äskettäin Kennerspiele des Jahres -ehdokkuuden – se on siis ehdolla viime vuoden parhaaksi harrastajapeliksi. Grattis Fryxeliuksen veljeksille! Huippuluokan palkintoehdokkuus ja kahdeksas sija BGG:n rankingissa – Terraforming Mars on siis oikeastaan jo aikamoinen voittaja. Ja mikäs siinä – se on kiinnostava peli, joka tuntuu tarjoavan strategioita tutkittavaksi ja tempaisee teemastakin epäkiinnostuneen mukaansa. Joskus hypekin on ansaittua.


(*) Tietooni on (ks. alla) saatettu, että Miku huijasi minua syöttämällä karhuilleni herkullisia puudeleitaan. Nyt kun sitä miettii, kuulostaa kyllä temaattisesti aika perustellulta: maankaltaisessa Marsissa ei pitäisi kulkea tappajakarhuja kaduilla syömässä viattomien ihmisten puudeleita. Kiitos täsmennyksestä!


Lisäys toukokuussa 2019:

Olen sittemmin pelannut peliä muutaman kerran lisää pelaajamäärillä 2 – 5 (aina ilman kortinvärväystä) ja nauttinut pelistä yhtä lailla. Tätä kirjoittaessa TfM on Eclipsen ohella ehkä ainoat avaruusteemaiset pelit, joihin olen aina valmis. Yllä olevaan tekstiin lisäisin nyt vielä huomion siitä, että vuorollasi voit valita tehdä yhden toiminnon tai kaksi toimintoa. Tämä on nokkelampi sääntö kuin äkkiseltään arvasi – se mahdollistaa vähäsen tempon säätelyä, viivyttelyä ja rykäisyjä, ja voi lisätä jännitystä. Mutta se on myös hidastanut pelejämme ja kampannut flow’ta melko lailla: Teitkö sä jo sun vuoron? Venaa, mä mietin teenksmä vielä toisen…  Kunnes lopulta kellon lähestyessä keskiyötä: Teinksmä jo kaks toimintoa?

Comme ci, comme ça!

4 ajatusta artikkelista “Vaikutelmia viime talven hypetetyimmästä lautapelistä – onko Terraforming Mars mistä kotoisin?

 1. Kalle sanoo:

  Paaaaaitsi että just niitä puudeleita ei voi käydä syömässä. Kortissa lukee, että lemmikkejä ei voi poistaa kortilta. 😁 Mutta joo, peli on ehdottomasti yksi suosikkipelejäni. Lisää vaihtelua ja taktisuutta (ja toki myös pituutta) saa Corporate Era -säännöillä.

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Miiikuuu, kuulitko?! Olisin voittanut jos olisit lukenut korttisi tarkemmin ja olisin syönyt sun varikset puudeleiden sijasta!

   Tykkää

 2. Miku sanoo:

  Noh, aloitetaan vaikka siitä, että sain pelattua lintukortin vasta myöhemmin, eli olisit saanut muistaakseni vain yhden variksen syötyä.
  Mutta kappas kehveliä, väite on tosi ja puudelini olisi turvassa villipedoilta. On ne vaan vikkeliä jaloistaan.
  Olisitko voittanut kuitenkaan: ehdit syödä multa ehkä 3 puudelia = 2pts (koska mulla jäi pariton määrä puudeleita jäljelle). Toisaalta olisit saany yhden linnun syötyä.
  Loppujen lopuksi siis mun on tyytyminen pronssimitaliin. Mitali on aina kuitenkin mitali…

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Kyllä pitäisi olla se videokamera nauhoittamassa pelit. Sieltä voisi nytkin videotuomari tarkistaa, missä vaiheessa varikset tuli peliin. Olen aika varma, että olisin ehtinyt syödä ainakin kaksi lihavaa siivekästä rottaa, ellei kolme… Mutta kun tämä ei kuitenkaan ollut ainoa sääntö, joka pelattiin väärin, joten ehkä alkuperäiset tulokset jää voimaan kaikesta spekuloinnista huolimatta.

   Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: