Dominionin opettelu, eli Kuinka lautapelisääntöjen on muututtava MS-DOSista Appleksi

1

16.3.2016 Kirjoittanut JK

Dominionia on hyvin helppo pelata, kun sen oppii. Katsotaan mistä siinä on kyse.

Dominion on puhdas korttipeli. Mekaniikaltaan se on pakanrakennuspeli, eli siinä pyritään rakentamaan omaa henkilökohtaista pakkaa paremmaksi hankkimalla aina parempia kortteja. Alussa jokaisella pelaajalla on samat kymmenen korttia pakassaan. Sitten he alkavat ostaa uusia ja parempia kortteja. Kortteja ostetaan erityisillä rahakorteilla.

Joka pelaajalla on oma nostopakka hänen omia korttejaan. Pelikierroksen alussa pelaaja ottaa nostopakastaan käteensä aina viisi korttia. Nämä ovat käsikortit, toisin sanoen kortit, jotka ovat kädessä. Kun hän on pelannut kortteja kädestään, ne laitetaan poistopakkaan.

Kullakin pelaajalla on joka kierroksen alussa kädessä tasan viisi korttia. Kun säännöissä sanotaan, että ”nostat 5 uutta korttia seuraavaa vuoroasi varten”, se tarkoittaa, että otat nostopakan viisi ylintä korttia. Saat siis viisi satunnaista korttia käteesi. Kortteja ei siis saa valita. Tämän voi päätellä samalla metodilla kuin muinaisten puolituhoutuneiden papyrusten tutkijat tekevät: konjektuuralla eli valistuneella oletuksella. Voit olettaa, että jos saisit valita kortit, säännöissä varmaan lukisi esimerkiksi ”valitset 5 uutta korttia”, eikä ”nostat”. Jos et lähde tämän konjektuuran varassa pelaamaan peliä, huomaat tulevissa peleissä ehkä, että korttien valitseminen tuntuu pikkuhiljaa jotenkin… vääränlaiselta. Hämähäkkivaistosi varoittaa, että olet jättänyt ratkaisevan konjektuuran tekemättä. Luet säännöt uudestaan ja päättelet, miten peliä halutaan pelattavan.

Me täällä Dominionin sääntökirjatiimissä halusimme antaa sinulle tällaisen mahdollisuuden elinikäiselle oppimiselle, siksi emme sano mitä tehdä ja mitä ei.

Pelaajalla on kullakin vuorollaan kaksi vaihetta suoritettavana: Toimintavaihe ja Ostovaihe. Pelaaja pelaa ensin Toimintakortin, jolla on tiettyjä seurauksia. Se saattaa myös oikeuttaa toisenkin Toimintakortin pelaamiseen. Kun Toimintakorttien toiminnot on selvitetty, seuraa saman pelaajan Ostovaihe. Siinä pelaaja, voi ostaa uusia kortteja, jos hänellä on kädessään rahakortteja. Ostovaiheen jälkeen pelaajan kierros ohi. Kaikki kierroksen käsikortit, niin pelatut kuin pelaamatta jääneetkin, laitetaan poistopakkaan. Emme kerro, että järjestyksellä, jossa laitat kortit poistopakkaan, ei ole väliä. Sinä kyllä huomaat sen myöhemmin kun opit, että poistopakka sekoitetaan aina ennen uudelleenkäyttöä ja ymmärrät, että siinä vaiheessa ne kuitenkin menevät sekaisin. Joka tapauksessa seuraava pelaaja aloittaa nyt oman vuoronsa, ja sillä aikaa sinä nostat uudet viisi korttia nostopakasta käteesi seuraavaa vuoroasi varten.

Kun nostopakka on tyhjä, poistopakka sekoitetaan ja siitä tulee nostopakka. Pelaajan hankkimat kortit kiertävät siis sekalaisessa järjestyksessä hänen kädessään. Välillä käteesi tulee hyviä kortteja ja niiden yhdistelmiä, välillä hyödyttömämpiä, kuten voittopistekortteja, joilla ei pelin aikana tee mitään. Pakkasi kasvaessa voi olla hyvä päästä eroon huonommista korteista viemässä paikkoja kädestä paremmilta korteilta. Monella Toimintakortilla voi myös päivittää kortteja paremmiksi.

Pelaajat pelaavat vuorojaan loppupeleissä voidakseen ostaa arvokkaita Pistekortteja. Toimintakortit ja rahat ovat vain välineitä niiden saavuttamiseksi. Eniten pistekorttien pisteitä kerännyt voittaa noin puolen tunnin päästä.

*****

Lautapelit ovat kasvava laji, ja saatamme juuri elää lautapelien kulta-aikaa. Jos lautapeliala haluaa kapitalisoida momentin, sen pitää nousta pienestä nissistään tarjoilemaan suurempaa väestönosaa. Sen sääntökirjojen on silloin muututtava nykyisestä MS-DOSista Windowsiksi tai Appleksi.

Sääntökirjat on nyt kirjoitettu pienelle asiantuntijaryhmälle, ryhmälle, joka osaa purkaa koodia, hallitsee taikasanat, näkee rivien läpi ja tietää jo ennalta mitä tekee. Käytännössä ne on kirjoitettu ihmisille, jotka osaavat jo pelata peliä. Jatkossa sääntökirjat tulisi kirjoittaa kahdeksanvuotiaille – ainakin jos pelilaatikossa lukee ikäryhmälle 8+ kuten Dominionissa. Niistä pitäisi tulla selkokielisempiä ja intuitiivisempia, sellaisella tavalla, joka ei tunnu myöskään peliharrastajista kapulakieliseltä (kapulakieli onkin määritelmällisesti päinvastainen asia kuin selkeä kieli). Lautapeleillä on se haitta esim. videopeleihin verrattuna, että ne vaativat sääntöjen opettelua, siinä missä ATK-pelit melko pitkälti opettavat pelaajaa itse. Tätä kynnystä olisi hyvä madaltaa.

Sääntökirjojen tulisi myös ulkonäöltään kehittyä kutsuvammiksi. Tällaisen näköinen sääntökirja ei oikein kutsu pelaamaan:

Ei tämä kutsu pelaamaan

Ehkä pelivalmistajien lähtökohta on, että koska sääntökirjojen lukija on jo ostanut pelin, on myöhäistä itkeä sääntökirjasta.

Joka tapauksessa Dominionin sääntökirja on paitsi luotaantyöntävä, saa yksinkertaisen pelin vaikuttamaan vaikealta. Onkohan se uusi sääntökirjojen huonousmestarini? Se ohittaa siis huonojen sääntökirjojen kärjessä täpärästi jopa Agricolan sääntökirjan, koska vaikka Agricolaa on vielä vaikeampi oppia sääntökirjaa lukemalla, se on sentään huomattavasti monimutkaisempi peli kuin hyvin simppeli Dominion.

Sivuhuomautuksena, jota en osaa olla tekemättä koulutukseltani äidinkielen opettajana, jonka oli aikoinaan opeteltava pilkkusäännöt vaikean kautta (ja joka, kuten lukijani huomaavat, ei ole niistä turhan tarkka normaalisti): Painava sana, joka tekee tärkeää työtä kääntäessään suuren osan lautapeleistämme suomeksi ja hyvää työtä tekeekin, tekee helposti korjattavissa olevia pilkkuvirheitä. Suomennoksissa on ylimääräisiä pilkkuja. Esim. seuraaviin kohtiin on painettu turha pilkku:

”Ennen ensimmäistä peliä, poista korttipakkojen muovisuoja.”

”Ensimmäiseen peliin, suosittelemme käyttämään seuraavia 10 Valtakuntakorttia:…”

”Myöhemmissä peleissä, pelaajat voivat valita pelissä käytettävät Valtakuntakortit.”

”Pelivuoronsa toimintavaiheessa, pelaaja saa pelata Toimintakortin.”

Tämä maneeri ei auta ymmärtämään lausetta eikä (siksi) ole pilkkusääntöjen mukainen.

Lauseenvastiketta ei eroteta pilkulla. Vain aidot lauseet voidaan erotella pilkulla, ja lauseenvastike ei ole oikea cowboy lause. Lauseenvastikkeet tunnistaa verbinkaltaisesta sanasta, joka ei kuitenkaan ole ”oikea” verbi. ”Oikea” verbi taipuu persoonamuodoissa (minä poikkean, sinä poikkeat, hän poikkeaa, me poikkeamme…) tai on passiivi (poiketaan). Lauseenvastikkeet taas ovat näitä tällaisia kuin poikkeava, poikennut, poikettu, poiketen, poikkeamalla.

Eli esim. lause ”Edellä totutusta poiketen, vastavetokortteja voi kuitenkin pelata myös muina aikoina.” tulisi kirjoittaa: ”Edellä totutusta poiketen vastavetokortteja voi kuitenkin pelata myös muina aikoina.”

Jos halusit lukea Dominionista (Donald X. Vaccarino 2008) etkä sen sääntökirjasta, anteeksi tämä. Dominion on jo niin etabloitunut peli, että tuntuu turhalta minun siitä kirjoittaakaan. Kaikki tietävät sen, kaikki tietävät sen olevan hyvä ja vaikutusvaltainen, ja loppu on vain makuasioita. Strategisia mahdollisuuksia on paljon, vaikka pelin kulku on yksinkertaista. Dominionissa voi rakentaa koneistoa, joka yltää aina parempiin suorituksiin, mikä on palkitsevaa. Ja siinä haluaa aina kurottaa vähän pidemmälle kuin voi yltääkään. Man’s reach should exceed his grasp, tiesi Robert Browning. Browning ei suunnitellut lautapelejä, mutta ymmärsi mikä on lautapeleissäkin palkitsevaa. Se että haluaa enemmän kuin pystyy. Ihminen on kyltymätön masokisti.

Todennäköisesti tykkäisit Dominionista sinäkin. Mutta sitä voi koettaa varmistaa sellaisilla kysymyksillä kuin:

Tykkäätkö seurapasianssista? Dominionissa pelataan omaa peliä ja katsotaan mihin asti se riittää. Pelaajien välinen vuorovaikutus on peruspelissä erittäin vähäistä. Toisen voi aika lailla unohtaakin (tosin ei se varmaan edistä voitonmahdollisuuksia).

Tykkäätkö puhtaista korttipeleistä – sellaisista, jotka kuitenkin vievät pöydältä pelilaudan verran tilaa?

Tykkäätkö peleistä, jota miljoona nuorta miestä takoo ympäri maailmaa voittoyhdistelmiä kuumeisesti optimoiden? Johon on tusina lisäosaa kerättävänä ja opittavana?

Jos vastaat näihin edes varovaisen myöntävästi, edes no miksei, edes ei siitä kai haittaa ole, edes iha sama niskojen nakkauksella – liity miljoonien joukkoon – Dominion on varmaan sinuakin varten.

Yksi ajatus artikkelista “Dominionin opettelu, eli Kuinka lautapelisääntöjen on muututtava MS-DOSista Appleksi

  1. Mikko Saari sanoo:

    Lauseenvastikkeiden pilkuttaminen on totta tosiaan helmasyntini kirjoittamisessa. Ehkä joskus vielä opin! Sen yleisyydestä huomannet myös sen, että lautapelien sääntösuomennoksista puuttuu täysin kustannustoimittaja, eli se mitä kääntäjä tuottaa menee jokseenkin sellaisenaan painettuun sääntökirjaan. Ei kannattaisi, mutta resurssit ovat mitä ovat.

    Varsinaisesta asiasta olen samaa mieltä: Dominionin sääntökirja on totta tosiaan yksi huonoimmista. Muistan aikoinani itsekin takunneeni sen kanssa ja siinä vaiheessa pelikokemusta oli kuitenkin jo paljon. Peli aukeni vasta, kun sitä alkoi pelaamaan. Pelkkä sääntöjen lukeminen jätti vain sekavan olon.

    Liked by 1 henkilö

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Architects 7 Wonders Duel 10 Days in Europe 80 Days 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Akropolis Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game Ark Nova Arnak - Kadonneet rauniot At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Queens Garden Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Cascadia Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Family Inc Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamecraft Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters Ghosts of Christmas ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Heat - Pedal to the Metal Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino Kingdomino Origins King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lands of Galzyr Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Living Forest Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Nidavellir Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Paleo Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Pelaajien valinta 2023 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Quest for El Dorado: Dangers & Muisca Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Soccero Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Tiletum Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triqueta Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic