Dominionin opettelu, eli Kuinka lautapelisääntöjen on muututtava MS-DOSista Appleksi

Jätä kommentti

16.3.2016 Kirjoittanut JK

Dominionia on hyvin helppo pelata, kun sen oppii. Katsotaan mistä siinä on kyse.

Dominion on puhdas korttipeli. Mekaniikaltaan se on pakanrakennuspeli, eli siinä pyritään rakentamaan omaa henkilökohtaista pakkaa paremmaksi hankkimalla aina parempia kortteja. Alussa jokaisella pelaajalla on samat kymmenen korttia pakassaan. Sitten he alkavat ostaa uusia ja parempia kortteja. Kortteja ostetaan erityisillä rahakorteilla.

Joka pelaajalla on oma nostopakka hänen omia korttejaan. Pelikierroksen alussa pelaaja ottaa nostopakastaan käteensä aina viisi korttia. Nämä ovat käsikortit, toisin sanoen kortit, jotka ovat kädessä. Kun hän on pelannut kortteja kädestään, ne laitetaan poistopakkaan.

Kullakin pelaajalla on joka kierroksen alussa kädessä tasan viisi korttia. Kun säännöissä sanotaan, että ”nostat 5 uutta korttia seuraavaa vuoroasi varten”, se tarkoittaa, että otat nostopakan viisi ylintä korttia. Saat siis viisi satunnaista korttia käteesi. Kortteja ei siis saa valita. Tämän voi päätellä samalla metodilla kuin muinaisten puolituhoutuneiden papyrusten tutkijat tekevät: konjektuuralla eli valistuneella oletuksella. Voit olettaa, että jos saisit valita kortit, säännöissä varmaan lukisi esimerkiksi ”valitset 5 uutta korttia”, eikä ”nostat”. Jos et lähde tämän konjektuuran varassa pelaamaan peliä, huomaat tulevissa peleissä ehkä, että korttien valitseminen tuntuu pikkuhiljaa jotenkin… vääränlaiselta. Hämähäkkivaistosi varoittaa, että olet jättänyt ratkaisevan konjektuuran tekemättä. Luet säännöt uudestaan ja päättelet, miten peliä halutaan pelattavan.

Me täällä Dominionin sääntökirjatiimissä halusimme antaa sinulle tällaisen mahdollisuuden elinikäiselle oppimiselle, siksi emme sano mitä tehdä ja mitä ei.

Pelaajalla on kullakin vuorollaan kaksi vaihetta suoritettavana: Toimintavaihe ja Ostovaihe. Pelaaja pelaa ensin Toimintakortin, jolla on tiettyjä seurauksia. Se saattaa myös oikeuttaa toisenkin Toimintakortin pelaamiseen. Kun Toimintakorttien toiminnot on selvitetty, seuraa saman pelaajan Ostovaihe. Siinä pelaaja, voi ostaa uusia kortteja, jos hänellä on kädessään rahakortteja. Ostovaiheen jälkeen pelaajan kierros ohi. Kaikki kierroksen käsikortit, niin pelatut kuin pelaamatta jääneetkin, laitetaan poistopakkaan. Emme kerro, että järjestyksellä, jossa laitat kortit poistopakkaan, ei ole väliä. Sinä kyllä huomaat sen myöhemmin kun opit, että poistopakka sekoitetaan aina ennen uudelleenkäyttöä ja ymmärrät, että siinä vaiheessa ne kuitenkin menevät sekaisin. Joka tapauksessa seuraava pelaaja aloittaa nyt oman vuoronsa, ja sillä aikaa sinä nostat uudet viisi korttia nostopakasta käteesi seuraavaa vuoroasi varten.

Kun nostopakka on tyhjä, poistopakka sekoitetaan ja siitä tulee nostopakka. Pelaajan hankkimat kortit kiertävät siis sekalaisessa järjestyksessä hänen kädessään. Välillä käteesi tulee hyviä kortteja ja niiden yhdistelmiä, välillä hyödyttömämpiä, kuten voittopistekortteja, joilla ei pelin aikana tee mitään. Pakkasi kasvaessa voi olla hyvä päästä eroon huonommista korteista viemässä paikkoja kädestä paremmilta korteilta. Monella Toimintakortilla voi myös päivittää kortteja paremmiksi.

Pelaajat pelaavat vuorojaan loppupeleissä voidakseen ostaa arvokkaita Pistekortteja. Toimintakortit ja rahat ovat vain välineitä niiden saavuttamiseksi. Eniten pistekorttien pisteitä kerännyt voittaa noin puolen tunnin päästä.

*****

Lautapelit ovat kasvava laji, ja saatamme juuri elää lautapelien kulta-aikaa. Jos lautapeliala haluaa kapitalisoida momentin, sen pitää nousta pienestä nissistään tarjoilemaan suurempaa väestönosaa. Sen sääntökirjojen on silloin muututtava nykyisestä MS-DOSista Windowsiksi tai Appleksi.

Sääntökirjat on nyt kirjoitettu pienelle asiantuntijaryhmälle, ryhmälle, joka osaa purkaa koodia, hallitsee taikasanat, näkee rivien läpi ja tietää jo ennalta mitä tekee. Käytännössä ne on kirjoitettu ihmisille, jotka osaavat jo pelata peliä. Jatkossa sääntökirjat tulisi kirjoittaa kahdeksanvuotiaille – ainakin jos pelilaatikossa lukee ikäryhmälle 8+ kuten Dominionissa. Niistä pitäisi tulla selkokielisempiä ja intuitiivisempia, sellaisella tavalla, joka ei tunnu myöskään peliharrastajista kapulakieliseltä (kapulakieli onkin määritelmällisesti päinvastainen asia kuin selkeä kieli). Lautapeleillä on se haitta esim. videopeleihin verrattuna, että ne vaativat sääntöjen opettelua, siinä missä ATK-pelit melko pitkälti opettavat pelaajaa itse. Tätä kynnystä olisi hyvä madaltaa.

Sääntökirjojen tulisi myös ulkonäöltään kehittyä kutsuvammiksi. Tällaisen näköinen sääntökirja ei oikein kutsu pelaamaan:

Ei tämä kutsu pelaamaan

Ehkä pelivalmistajien lähtökohta on, että koska sääntökirjojen lukija on jo ostanut pelin, on myöhäistä itkeä sääntökirjasta.

Joka tapauksessa Dominionin sääntökirja on paitsi luotaantyöntävä, saa yksinkertaisen pelin vaikuttamaan vaikealta. Onkohan se uusi sääntökirjojen huonousmestarini? Se ohittaa siis huonojen sääntökirjojen kärjessä täpärästi jopa Agricolan sääntökirjan, koska vaikka Agricolaa on vielä vaikeampi oppia sääntökirjaa lukemalla, se on sentään huomattavasti monimutkaisempi peli kuin hyvin simppeli Dominion.

Sivuhuomautuksena, jota en osaa olla tekemättä koulutukseltani äidinkielen opettajana, jonka oli aikoinaan opeteltava pilkkusäännöt vaikean kautta (ja joka, kuten lukijani huomaavat, ei ole niistä turhan tarkka normaalisti): Painava sana, joka tekee tärkeää työtä kääntäessään suuren osan lautapeleistämme suomeksi ja hyvää työtä tekeekin, tekee helposti korjattavissa olevia pilkkuvirheitä. Suomennoksissa on ylimääräisiä pilkkuja. Esim. seuraaviin kohtiin on painettu turha pilkku:

”Ennen ensimmäistä peliä, poista korttipakkojen muovisuoja.”

”Ensimmäiseen peliin, suosittelemme käyttämään seuraavia 10 Valtakuntakorttia:…”

”Myöhemmissä peleissä, pelaajat voivat valita pelissä käytettävät Valtakuntakortit.”

”Pelivuoronsa toimintavaiheessa, pelaaja saa pelata Toimintakortin.”

Tämä maneeri ei auta ymmärtämään lausetta eikä (siksi) ole pilkkusääntöjen mukainen.

Lauseenvastiketta ei eroteta pilkulla. Vain aidot lauseet voidaan erotella pilkulla, ja lauseenvastike ei ole oikea cowboy lause. Lauseenvastikkeet tunnistaa verbinkaltaisesta sanasta, joka ei kuitenkaan ole ”oikea” verbi. ”Oikea” verbi taipuu persoonamuodoissa (minä poikkean, sinä poikkeat, hän poikkeaa, me poikkeamme…) tai on passiivi (poiketaan). Lauseenvastikkeet taas ovat näitä tällaisia kuin poikkeava, poikennut, poikettu, poiketen, poikkeamalla.

Eli esim. lause ”Edellä totutusta poiketen, vastavetokortteja voi kuitenkin pelata myös muina aikoina.” tulisi kirjoittaa: ”Edellä totutusta poiketen vastavetokortteja voi kuitenkin pelata myös muina aikoina.”

Jos halusit lukea Dominionista (Donald X. Vaccarino 2008) etkä sen sääntökirjasta, anteeksi tämä. Dominion on jo niin etabloitunut peli, että tuntuu turhalta minun siitä kirjoittaakaan. Kaikki tietävät sen, kaikki tietävät sen olevan hyvä ja vaikutusvaltainen, ja loppu on vain makuasioita. Strategisia mahdollisuuksia on paljon, vaikka pelin kulku on yksinkertaista. Dominionissa voi rakentaa koneistoa, joka yltää aina parempiin suorituksiin, mikä on palkitsevaa. Ja siinä haluaa aina kurottaa vähän pidemmälle kuin voi yltääkään. Man’s reach should exceed his grasp, tiesi Robert Browning. Browning ei suunnitellut lautapelejä, mutta ymmärsi mikä on lautapeleissäkin palkitsevaa. Se että haluaa enemmän kuin pystyy. Ihminen on kyltymätön masokisti.

Todennäköisesti tykkäisit Dominionista sinäkin. Mutta sitä voi koettaa varmistaa sellaisilla kysymyksillä kuin:

Tykkäätkö seurapasianssista? Dominionissa pelataan omaa peliä ja katsotaan mihin asti se riittää. Pelaajien välinen vuorovaikutus on peruspelissä erittäin vähäistä. Toisen voi aika lailla unohtaakin (tosin ei se varmaan edistä voitonmahdollisuuksia).

Tykkäätkö puhtaista korttipeleistä – sellaisista, jotka kuitenkin vievät pöydältä pelilaudan verran tilaa?

Tykkäätkö peleistä, jota miljoona nuorta miestä takoo ympäri maailmaa voittoyhdistelmiä kuumeisesti optimoiden? Johon on tusina lisäosaa kerättävänä ja opittavana?

Jos vastaat näihin edes varovaisen myöntävästi, edes no miksei, edes ei siitä kai haittaa ole, edes iha sama niskojen nakkauksella – liity miljoonien joukkoon – Dominion on varmaan sinuakin varten.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pelejä

7 Wonders Duel 1775: Rebellion Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: Family Edition Alhambra Alias Amerigo Antiquity At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Bang! Battle Line Best Treehouse Ever Biblios Blood Bowl Blueprints Bohnanza Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Bus Cacao Camel Cup/Camel Up Carcassonne Carcassonne Junior Castles of Burgundy Castles of Mad King Ludwig Catan Catan Junior Caverna Caylus Celestia Chez Greek Citadels Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Codenames Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Compatibility Concordia Cottage Garden Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Deus De Vulgari Eloquentia Diamant Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Falling Sky Fiasco Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Fog of Love For Sale Freedom: The Underground Railroad Fuji Flush Fungi Glory to Rome Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Hacienda Halli-Klack Hanabi Here I Stand Hoity Toity Honshu Hornet Imhotep Imperial Isle of Skye Istanbul Jaipur Jamaica Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Karuba Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of Tokyo Kingsburg Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos Lanterns Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Love Letter Mad Madeira Mallorca Marrakech Masters of the Universe Matryoshka Medieval Academy Menolippu Mice and Mystics Mint Works Modern Art Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Mysterium My Village Myyräpeli Mölkky Nations New York 1901 Noa No Thanks! Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Orléans Pandemia Patchwork Pelaajien valinta Port Royal Potion Explosion Prodigals Club Puerto Rico Qwinto Qwixx Race for the Galaxy Railroad Tycoon/Railways of the World Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Rocky Road à la Mode Rokokoo Rory's Story Cubes Roskis Saboteur Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan Santiago Santorini Savannah Cafe Seasons Sherlock Holmes Consulting Detective Splendor Star Wars: Imperial Assault Stone Age Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Targi Terraforming Mars Terra Mystica Thebes The Golden Ages Thurn & Taxis Tides of Time Tikal Tokaido Torakkapokeri Tournay Trajan Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Wacky Wacky West Wallenstein When I Dream Yspahan Zooloretto Zoo Panic
%d bloggers like this: