For Sale on pikkupelien aatelia

Jätä kommentti

17.3.2016 Kirjoittanut JK

Etsin alati pelejä, joita aikuiset voivat pelata yhdessä lasten kanssa. Lastenpelivuodet ovat nyt pysyvästi takana, näin olen päättänyt. Eivätkä lapsemme ole näitä ”pikkuvauvojen” pelejä enää paljon vaatineetkaan. Eilen pelattiin Taikatornia kyllä, mutta muuten kaikki ne pelit, joita lapset, viisivuotiaskin, ovat viime viikkoina pyytäneet, ovat olleet perhepelejä: Pandapeli, Kamelipeli, Mattopeli, Kameleonttipeli, Mädi, Pupupeli. Mikä suurenmoinen edistysaskel! Yllä olevat ovat kaikki kelpo perhepelejä, joita tämä aikuinenkin pelaa ihan mielellään (Dixitiä lukuunottamatta). Pelaaminen ei ole enää palvelua. Se on yhteistä kivaa.

Ja nyt viimeiseksi: For Sale (Stefan Dorra 1997). Se on vähintään kolmelle pelaajalle tarkoitettu hyvin toimiva pieni peli, jonka sääntöjen opettamiseen menee pari minuuttia ja jonka pelaa vartissa. Ja se on hauska.

DSCF3521

Tällä kierroksella on tarjolla asuntoja luksuskartanosta vähän halvempiin

For Sale eli Myytävänä, kuten sen olisi helposti voinut suomentaa, on simppeli korttipeli, joka pelataan kahdessa vaiheessa. Mekaniikaltaan For Sale on huutokauppapeli. Ensimmäisessä vaiheessa huutokaupataan rakennuksia, jotka vaihtelevat arvoltaan pahvilaatikosta avaruusasemaan. Vuorollaan pitää aina joko nostaa edellisen pelaajan panosta tai passata. Jos passaa, saa korteista heikoimman itselleen ja puolet panostamistaan rahoista takaisin. Ensimmäisellä kierroksella passaaminen ei maksa mitään ja voi olla erittäin kannattavaa, jos heikoin kortti on kelvollinen sekin. Välillä pelaajat lukkiutuvat huutokauppataisteluun: kun pöydällä on jo seitsemän rahaa, on vaikea niellä tappionsa ja tyytyä ottamaan se koirankoppi – mutta toisaalta lisää maksaminen tarkoittaa rutikuivaa lompakkoa loppukauppoihin.

Toisessa vaiheessa rakennukset myydään, eli pelaaja tarjoaa nyt ostamiaan asuntokortteja voittaakseen niillä rahakortteja. Rahaahan tässä on tarkoitus kartuttaa, eli asuntojen ostovaihe oli tähän päämäärään vain väline.

Pelissä on jatkuvasti pähkäiltävää ja kiperiä valintoja. Satsaanko nyt all in, luovutanko suosiolla vai lähdekö tavoittelemaan toista sijaa? Silti For Sale onnistuu olemaan kevyt ja nopea peli ja oikein hauska. Huutokauppaaminen on kiva mekaniikka, joka toimii tässä puhtaasti, ja pelissä on sopivasti taktista ajattelua yhdistettynä satunnaisuuteen ja kevyeen kaoottisuuteen. Seitsenvuotias lapseni tykästyi tähän jo ensi pelissä ja pyysi toista erää. Vähintään yhtä hauska peli on aikuisillekin.

Pöydällä-blogin arviossa todetaan, että kortit olivat kestävää materiaalia. Mutta valokuvasta päätellen heillä ei ole käytössä tämä suomenkielinen Competon peli, jota minä kokeilin. Competon painosta en voi suositella. Kortit ovat paksua askartelupaperia, johon tulee helposti pysyviä murtumia (se majakka oli sellainen jo kun sain tämän kirjastosta!).

Korttien kuvitus on kyllä toimivaa, eli siinä mielessä parinkympin hinta on perusteltu. Mutta kun ostan tämän omaksi, en taida päätyä Competon painokseen.

Kun ostan omaksi siis. For Sale on oikein toimiva käyttö parillekympille.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pelejä

7 Wonders Duel 1775: Rebellion Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: Family Edition Alhambra Alias Amerigo Antiquity At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Bang! Battle Line Best Treehouse Ever Biblios Blood Bowl Blueprints Bohnanza Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Bus Cacao Camel Cup/Camel Up Carcassonne Carcassonne Junior Castles of Burgundy Castles of Mad King Ludwig Catan Catan Junior Caverna Caylus Celestia Chez Greek Citadels Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Codenames Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Compatibility Concordia Cottage Garden Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Deus De Vulgari Eloquentia Diamant Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Falling Sky Fiasco Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Fog of Love For Sale Freedom: The Underground Railroad Fuji Flush Fungi Glory to Rome Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Hacienda Halli-Klack Hanabi Here I Stand Hoity Toity Honshu Hornet Imhotep Imperial Isle of Skye Istanbul Jaipur Jamaica Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Karuba Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of Tokyo Kingsburg Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos Lanterns Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Love Letter Mad Madeira Mallorca Marrakech Masters of the Universe Matryoshka Medieval Academy Menolippu Mice and Mystics Mint Works Modern Art Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Mysterium My Village Myyräpeli Mölkky Nations New York 1901 Noa No Thanks! Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Orléans Pandemia Patchwork Pelaajien valinta Port Royal Potion Explosion Prodigals Club Puerto Rico Qwinto Qwixx Race for the Galaxy Railroad Tycoon/Railways of the World Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Rocky Road à la Mode Rokokoo Rory's Story Cubes Roskis Saboteur Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan Santiago Santorini Savannah Cafe Seasons Sherlock Holmes Consulting Detective Splendor Star Wars: Imperial Assault Stone Age Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Targi Terraforming Mars Terra Mystica Thebes The Golden Ages Thurn & Taxis Tides of Time Tikal Tokaido Torakkapokeri Tournay Trajan Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Wacky Wacky West Wallenstein When I Dream Yspahan Zooloretto Zoo Panic
%d bloggers like this: