Mistä Oracle of Feld- – Delphissä mahtaa olla kysymys?

Jätä kommentti

13.4.2017 Kirjoittanut JK

Ne tavalliset tarinat, te tiedätte: Poika tapaa tytön. Tavis nousee ryysyistä rikkauksiin. Hyvis lankeaa kiusaukseen ja turmeltuu pahikseksi. Sankari taistelee lohikäärmettä vastaan ja voittaa prinsessan. Sankarinna etsii itseään ja löytää itsensä itsensä keskeltä ja se kuuma, ihastuttavan arrogantti pomo ihastuu häneen. Puutyöläinen haluaa uuden Stefan Feldin pelin ja tutkii Aquasphereä, mutta päätyy lopulta The Oracle of Delphiin, koska arvelee vaimonsa tykkäävän enemmän sen satunnaiselementeistä ja kilpajuoksuluonteesta.

Kyllä, me kaikki tunnemme nämä tarinat. Nämä tarinat ovat yhtä vanhoja kuin ihmiskunta. Ne on kirjattu geneettiseen koodistoomme. Uutta tässä on ainoastaan se, että Puutyöläinen on nyt ostanut lähes uunituoreen pelin. The Oracle of Delphi ilmestyi vain puoli vuotta sitten Essenin messuilla 2016. Ja siitä asti se on hämmentänyt Feld-faneja ja ei-faneja yhtä lailla.

Sillä mitä ihmettä – kaikkien näiden voittopistesuihkujen jälkeen Feld on tehnyt pelin, jossa ei ole voittopisteen voittopistettä? Pelin, jossa heität noppaa taistellaksesi hirviötä vastaan, ja tarvitset ison luvun voittaaksesi hirviön? Pelin, jossa pitää kääntää laattoja löytääksesi jonkun laatan vatsapuolelta sen mitä tarvitset – ihan kuin Afrikan tähdessä? Pelin, jossa heitetään ”titaaninoppaa”, jonka mukaan pelaajat saavat joka kierroksella vammoja, ja jos sinulla on liikaa vääränlaisia vammoja, joudut jättämään ensi vuoron väliin?

1990-luku soitti, Stefan, se haluaa pelisuunnittelunsa takaisin.

Mutta tämä kaikki oli tiedossani, ja ostin silti Oracle of Delphin.

Suhteeni Feldeihin on se, että olen pitänyt kaikista häneltä pelaamistani peleistä. (Olen kirjoittanut ainakin näistä: Trajan, Castles of Burgundy, Rialto, Amerigo.) Mutta toisaalta en ole ollut niistä mihinkään hulluna. Ne ovat aina jääneet karvan verran etäiseksi ja hieman haaleaksi synnyttääkseen intohimoja. Ja Delphi, poikkeuksena muista Pheldeistä, näytti olevan jotain muuta, intohimoisempaa, rosoisempaa, ikään kuin viallisempaa kuin ne teknisesti täydelliset mutta kuitenkin ehkä vähän ulkokohtaiseksi jääneet muut suoritukset.

Ainakin Delfissä on ns. spatiaalinen ulottuvuus, siis kartalla liikkuminen, mieluisa ominaisuus, joka europeleistä aivan turhan usein puuttuu. Siinä on vieläpä modulaarinen kartta, jonka voit koota joka peliin eri lailla: kartalla on myyttisen Kreikan saaristo, jolla laivasi matkaa tehtäviä suorittaen sekä uhrilahjoja ja patsaita poimien ja toimittaen. Kaiken tarkoituksena on täyttää ensimmäisenä Zeuksen vaatimat kaksitoista urotyötä ja palata näiden jälkeen Zeuksen luo. Se voittaa, joka on ekana. Delphi on siis kilpajuoksupeli. Olen niissä huono, koska olen hidas pitkän linjan strategian rakentaja, joka luottaa aina loppupistevyöryyn, siinä missä vaimoni usein tahkoo pisteitä nopeasti kautta linjan. Tämä ei haitannut.

Delphi on visuaalisesti kaunis peli, joka yhdistää em. mekanismeihin vähän taulunrakentamistakin: mukaan saa matkan varrella esimerkiksi puolijumalia ja myyttisiä oliota, jotka antavat sinulle lisäkykyjä. Uskollisesti kreikkalaisteemalle jumalat ovat läsnä ja voivat auttaa pelaajia. Kun esimerkiksi pääsee Neptunuksen suosioon, hän siirtää sinut hyökyaallolla hetkessä ihan minne päin kartalla haluatkin; Afrodite parantaa haavasi, ja niin edelleen. Muutenkin pelissä on astuttu selvästi syvemmälle kreikkalaiseen perinteeseen: siinä esiintyy monia Iliaasta ja Odysseiasta tuttuja hahmoja Aiaasta/Ajaxista Kirkeen ja Theseuksesta Herakleeseen, joka toki oli se ensimmäinen kahdentoista urotyön tekijä. (1)

Lisäksi yhtäläisyyksiä on suosikkiimme The Voyages of Marco Poloon: paitsi nopat, myös Delphi on peli, joka kannattaa ennen ensimmäistä vuoroa aloittaa maaston tarkalla tutkimisella ja oman suunnitelman punomisella. Ja samoin Delphi tarjoaa vaihtelevia pelaajavoimia. Delphissä tämä tarkoittaa sitä, että alussa värvätään kullekin pelaajalle oma laiva, jolla on jokin erityiskyky. Jotkut ovat kestävämpiä, jotkut nopeampia, jotkut toimiltaan joustavampia ja niin edelleen.

Sinisen pelaajalauta. Vasemmalla on paikat nopille. Noppia voi muuttaa aina myötäpäivään seuraavaksi symboliksi maksamalla oikeasta yläkulmasta löytyviä jumalten suosio -merkkejä. Pilvipatjastossa taas näkyy jumalpörssin tilanne: Neptunus on pelaajalle palveluksen velka. Punainen kortti oikealla tarkoittaa, että Odysseus on liittynyt joukkoon ja tuonut mukanaan lisää staminaa (+2 shields). Sininen pelaaja on suorittanut jo puolet tehtävistä, kuusi merkkiä näkyy laudan yläreunassa vielä odottavan.

 

Vuorovaikutukseltaan Delphi on seurapasianssia: mahdollisuudet vaikuttaa toiseen pelaajaan ovat lähinnä luokkaa ”ota kuutio toisen nenän alta”. Tämä korostuu etenkin kaksinpelissä, jossa kartalla on tilaa. Jännitteen tuottaa kilpajuoksu – ainakin silloin, kun peli on tasainen. Delphi tosin voi tässä olla armoton. Jos mokaat vuorolla kaksi, voi olla, ettet saa etumatkaa enää kiinni. (Minä otin toisessa pelissäni hetken torkahduksen aikana kyytiin punaisen uhrikuution, jonka takia matkaani ei sitten mahtunut niitä tärkeämpiä kuutioita neljään vuoroon, ja siinä ajassa toinen urotyöläinen suoritti neljä tehtävää enemmän. Toisaalta, joskus hyvä Homeroskin torkahti.) Parhaimmillaan pelin loppu on kuumeinen, no, kilpajuoksu, jossa joutuu pähkäilemään vikojen vuorojen optimointia tuli takaliston alla.

Delphiin on turha lähteä, jos vihaa satunnaiselementtejä. Pelissä tosiaan pitää löytää nurinpäinkäännettyjä laattoja, ja vaikka väärienkin kääntämisestä saa hyvän palkkion ja pelissä on ”kurkkimismekanismeja”, eräs peli meillä voitettiin sillä, että toinen käänsi vasta viimeisenä sen oikean. Samoin pelissä taistellaan hirviöitä vastaan noppaa heittämällä – kuinka retroa! Tämä vaatii joko huoletonta nopanheittäjää tai riskinhallintaa, jossa arvioit mahdollisuutesi voittoon sen perusteella, kuinka vahvat puolustukset sinulla on (”Kilpiä” voi kerätä) ja kuinka paljon jumalten suosiomerkkejä (niillä saa uusintaheiton ja kumuloituvan +1 aina seuraavaan heittoon). Silti välillä joku heittää suorilta sen tarvittavan ysin ja toinen ei kolmellakaan yrityksellä saa edes viitosta. Toisaalta tämä on satunnaiselementtien viehätys: joskus pitää riskeerata ja silloin onnistuminen ja toisen etumatkan kurominen on sitäkin makoisampaa. Siihen pitää osata asennoitua oikein: tämä on Feldein peleistä ameritrashein by a country mile, kuten ameritrashiassa sanotaan.

Kreikan meri, meri Kreikan – täynnä saaria temppeleineen, uhrilaatikoineen, hirviöineen, sumuisine salaisuuksineen… ja keskellä kaikkea valvoo kolmiulotteinen Zeus itse.

Oracle of Delphi on sitä tyyppiä, jota helposti joko rakastaa tai inhoaa, eikä vain jotain siltä välillä. Voisin kuvitella sen olevan peli, josta joku Feldin inhoaja tykkää enemmän kuin toinen Feld-fani konsanaan.

Siltikin, tuttu feldimäinen noppien käyttö on tuttua. Delphissä toiminnot lunastetaan nopilla: nopanheitto kertoo, mitkä toiminnot ovat tällä vuorolla tarjolla ja hyvinkin Castles of Burgundyn tapaan näitä noppia voi sitten muokkailla oman maun mukaisiksi. Toinen peli joka tulee mieleen, on Kingsburg ja sen mekaniikka, jossa vihollisjoukko hyökkää kierroksen lopussa aina satunnaisen voimakkaana, ja tähän pitäisi varautua ennakkoon. Delphissä tätä vastaa titaaninopan tarjoamat vammat.

Minulle itselleni Delphi tuntuu ainakin tässä vaiheessa viiden pelin jälkeen päihittävän Amerigon, toisen yhtä lailla melko kepeän painoluokan pelin, jossa seikkaillaan kartalla ja toivotaan tarjolle tulevan niitä toimintoja, joita tarvitsee. Delphi vain on näistä vähän monipuolisempi ja paljon kauniimpi. Tunnun häviävän jokaisen pelini sitä, mutta silti haluan pelata uudestaan, mikä on merkki siitä, että peli on minulle onnistunut.

Jotenkin tuntuu kuin Delphi olisi Feldiltä punk-henkinen käsimerkki kaikkien kriitikoiden suuntaan: ”Hei kaikki voittopistesalaateista valittajat, katsokaa tätä! Hei kaikki, jotka valitatte, ettei peleissäni ole teemaa, tässä teillekin!” Ja ne, jotka haluavat valittaa, löytävät taas syyn valittaa – tällä kertaa päinvastaisista syistä. ”Nyt se Feld on mennyt sekaisin, ei tämä ole yhtään hänen tapaistaan…!

 


(1) Latinanopettajat tietävät kuiskia myös Herakleen kolmannestatoista urotyöstä,  labor gravissimuksesta Thespiuksen luona, mutta mistä latinantunneilla puhutaan, se jää latinantunneille.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Architects 7 Wonders Duel 10 Days in Europe 80 Days 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Akropolis Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game Ark Nova Arnak - Kadonneet rauniot At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Queens Garden Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Cascadia Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Family Inc Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamecraft Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters Ghosts of Christmas ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Heat - Pedal to the Metal Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino Kingdomino Origins King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lands of Galzyr Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Living Forest Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Nidavellir Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Paleo Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Pelaajien valinta 2023 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Quest for El Dorado: Dangers & Muisca Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Soccero Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Tiletum Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triqueta Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic