Castles of Burgundy, maukas voittopistesalaatti ja tutkielma beigestä

Jätä kommentti

29.5.2016 Kirjoittanut JK

Arthur Conan Doylella oli Sherlock Holmes -romaani nimeltä A Study in Scarlet, tutkielma punaisesta, Paul Wellerillä heti perään tutkielma sinisestä:

Vuonna 2011 Stefan Feld ja Alea tarttuivat soihtuun ja tarjoilivat oman väriopillisen tractatuksensa The Castles of Burgundy.

Kysymys kuuluu: Missä Castles of Burgundy oikeastaan oli kaikki nämä kuukaudet? Miksi en saanut sitä millään pelattua puoleen vuoteen? Tiesin hyvin sen maineen – ja se maine on vain kasvanut. CoB (joka tässä ei tarkoita Children of Bodomia) on BGG:n listalla nykyään top 10:ssä. Se on erinomaisen kaksinpelin maineessa, ja vähäkonfliktisena stefanfeldimäisenä europelinä suosittu myös pariskuntapelaajien keskuudessa (vaikea peputtaa toista = ei avioriitoja). Sain lopulta pelattua pelin CoBia, ja siitä innosta kirjoitan pelistä jo yhden pelin vähäisellä kokemuksella.

image

CoBhan on noppapeli. Vanhoissa peleissä nopanheiton tulos kertoo kuinka paljon voi liikuttaa nappulaansa. Nykyään noppia vaikkapa sijoitellaan. Jos heität CoBissa kolmosen, voit sillä suorittaa kolmosen toiminnot: ottaa vaikkapa laatan kolmosruudusta tai myydä kolmosmerkkisen hyödykkeen. 2000-luvun noppapeleissä – joiden nousua CoB taisi olla omalta osaltaan avittamassa? – silmälukuja voi myös yleensä manipuloida: kolmosesta voi saada nelosen vaikkapa maksamalla kameleita (kuten Marco Polossa), kuluttamalla vaikutusvaltapisteitä (kuten Troyes’ssa) tai yhden työläislaatan, kuten CoBissa. Ja se on mukavaa. Huonoja heittoja ei ole – tai jos onkin, ei peli niihin kaadu. Saa pitää kakun ja syödä sen, sanotaan anglismissa: pääsee heittelemään noppia ja kokemaan sen alkeellisen, pienen jännityssäväyksen, jonka arpa aina tuo – mutta pelin onnistuminen saati voitto ei ole kiinni noppatuurista. Sehän voikin pitemmän päälle olla ärsyttävää. Ensin näkee paljon vaivaa miettiäkseen järkeviä pelikeinoja, ja sitten lady Fortunan force majeure sössii kaiken.

Feld työnsä takana. Kuva www.cliquenabend.de

Siinä missä esim. Troyes’ssa ja Marco Polossa noin yleisesti ottaen on hyvä heittää isoja lukuja (vaikkei ole kaiken loppu, jos heittää pieniä), Burgundyssa ei ole edes väliä, heittääkö isoja vai ei. Eri silmäluvut vain aktivoivat eri laareja, mutta kaikkea voi tehdä ja on hyvä tehdä. Sikäli Burgundykin on feldimäinen voittopistesalaatti. Mikä ei ole moite. Monipuolisuus on mukavaa. Mahdollisuuksia ja tehtävää on paljon , ja kaikkea ei ehdi tehdä. Eri peleissä voi lähteä kokeilemaan eri strategioita.

Kaikkein vakavahenkisin ja tuurittomin strategiapeli Burgundy ei silti ole. Stategioiden onnistuminen on kiinni siitä, mitä laattoja tulee tarjolle. Omaan Burgundyynsa voi lähteä kehittämään maataloutta valitsemalla esimerkiksi sikalaattoja. Sitten voikin käydä niin, ettei sikalaattoja enää alkukierroksen jälkeen tunnu tulevankaan tarjolle. Sikastrategia pitää silloin osata vaihtaa lennosta. Hyvä puoli tässä on, että huonolla tuurilla voi selittää häviönsä – ”kyllä minä olisin vielä noussut, mutta kun ei niitä sikoja tullut…”

CoB on niitä pelejä, jotka ovat valmiita kahden pelaajan kanssa, eikä useampien pelaajien mukanaolo tuo varsinaista lisäarvoa, jos kohta ei haittaakaan. Moni muu pelihän herää vasta eloon, kun pelaajia on kolme, neljä, viisi.

Vielä yksi syy, miksi pidin Burgundysta: se on geograafinen. Pelaajalaudalla on kartta, jota pitkin edetä. Maantieteellä on väliä. Geograafinen ulottuvuus. Se on hieno asia, joka joskus etenkin europeleissä unohdetaan abstraktien laatikoiden sijasta, laatikoiden, joiden sijainnilla ei ole väliä.

image

Pelaajalauta pelin alkupuolella

Kuten usein käy, minullekin valkeni tästä asiasta jotakin vasta siitä kirjoittaessani. Nimittäin se, miksi en ole kokenut kiirettä Burgundyn peluun suhteen. Se näyttää vaisulta ja ponnettomalta kaikessa beigeydessään. CoB ei näytä hauskalta, yhtään niin hauskalta kuin se on. Se näyttää melkein prototyypiltä. Hyödykelaatat kuvaavat ankeita harmaita säkkejä väreissä, jotka eivät sovi toistensa kanssa yhteen. Rahat ovat muodottomia harmaita hopeamöykkyjä. Pahvinpalat ovat ohuita ja tuntuvat kilisevän. CoB ei näytä voittajalta. On osoitus peliharrastajien epäpinnallisuudesta, että se kuitenkin tunnustetaan voittajaksi.

image

Kamerassa softaus kuten ikäladya kuvatessa

Sivuseikkoja, sivuseikkoja, toki. Mutta painotalon paketteja avatessaan Feld ja tuotantoryhmä tuntuivat itsekin katsoneen luomustaan ja sitten toisiaan… ja kohta he lähtivät Boran Boran suuntaan:

Bora Bora, 2013. Kuva http://www.ravensburger.com

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pelejä

7 Wonders Duel 1775: Rebellion Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: Family Edition Alhambra Alias Amerigo Antiquity At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Bang! Battle Line Best Treehouse Ever Biblios Blood Bowl Blueprints Bohnanza Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Bus Cacao Camel Cup/Camel Up Carcassonne Carcassonne Junior Castles of Burgundy Castles of Mad King Ludwig Catan Catan Junior Caverna Caylus Celestia Chez Greek Citadels Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Codenames Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Compatibility Concordia Cottage Garden Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Deus De Vulgari Eloquentia Diamant Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Falling Sky Fiasco Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Fog of Love For Sale Freedom: The Underground Railroad Fuji Flush Fungi Glory to Rome Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Hacienda Halli-Klack Hanabi Here I Stand Hoity Toity Honshu Hornet Imhotep Imperial Isle of Skye Istanbul Jaipur Jamaica Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Karuba Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of Tokyo Kingsburg Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos Lanterns Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Love Letter Mad Madeira Mallorca Marrakech Masters of the Universe Matryoshka Medieval Academy Menolippu Mice and Mystics Mint Works Modern Art Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Mysterium My Village Myyräpeli Mölkky Nations New York 1901 Noa No Thanks! Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Orléans Pandemia Patchwork Pelaajien valinta Port Royal Potion Explosion Prodigals Club Puerto Rico Qwinto Qwixx Race for the Galaxy Railroad Tycoon/Railways of the World Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Rocky Road à la Mode Rokokoo Rory's Story Cubes Roskis Saboteur Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan Santiago Santorini Savannah Cafe Seasons Sherlock Holmes Consulting Detective Splendor Star Wars: Imperial Assault Stone Age Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Targi Terraforming Mars Terra Mystica Thebes The Golden Ages Thurn & Taxis Tides of Time Tikal Tokaido Torakkapokeri Tournay Trajan Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Wacky Wacky West Wallenstein When I Dream Yspahan Zooloretto Zoo Panic
%d bloggers like this: