Onko Rialto paras Venetsia-teemainen lautapeli?

Jätä kommentti

20.4.2016 Kirjoittanut JK

Suunnittelemme vaimon kanssa häämatkaa Venetsiaan. Mikäpä parempi keino tutustua kaupunkiin ennalta kuin pelata Venetsia-teemaista lautapeliä? Esimerkiksi kirjojen lukeminen, mutta tämä on lautapeliblogi. Ja mikä on paras Venetsia-peli kahdelle pelaajalle, se minulle nyt kertokaa? Alan Moonin San Marco voisi olla kandidaatti, mutta se vaatii vähintään kolme. Tehtyäni taustatyötä näytti siltä, että paras valinta on Rialto (2013), joka onkin, kas, luottosuunnittelija Stefan Feldin työ.

image

Rialto pelataan Venetsian kartalla. Kartta on lautapelissä aina hyvä olla.

Rialto on tavallaan kuusi kilpaa yhdessä. Pelaajat nimittäin kilpailevat vaikutusvallasta kaupungin vanhassa keskustassa lukuisin eri tavoin. Tämä tapahtuu korttimekaniikalla. Joka kierroksella jaetaan pöydälle kuuden kortin korttirivejä, joista sitten värvätään kullekin yksi. Tähän lisätään kaksi salaista korttia pakasta, minkä jälkeen yksi kortti pitää salaa hylätä. Jonkinlainen käsitys muiden korteista siis kannattaa pitää mielessä, mutta varmasti niitä ei voi tietää. Sitten kortteja pelataan, tavoitteena pelata kutakin korttityyppiä enemmän kuin muut. Koska tämä on mahdotonta, omat taistelut ja prioriteetit pitää valita.

Kortteja eli minikilpoja on kuusi erilaista:

Dogekorteilla edetään dogen suosio -radalla. Dogen suosikki kun voittaa kaikki tasapelit, ja tasapelejä pelissä on paljon.

Giovanni Bellini, portrait of Doge Leonardo Loredan.jpg

Bellinin maalaama Doge Leonardo Loredan näyttää kunnolliselta.

Rahakorteilla saa rahaa, joita taas tarvitaan rakennusten aktivointiin. Pelin mainiot pahvikolikot muuten näyttävät ihan aidoilta kultadukaateilta.

Rakennuksia rakentamalla taas saa paitsi voittopisteitä pelin lopussa, myös lisäkykyjä pelin aikana. Rakennuksia on neljää leveliä kolmessa eri värissä eli kaksitoista erilaista. Ylimmän, neljännen, levelin vihreä talo esimerkiksi lisää käsikorttien määrää seitsemästä yhdeksään – hyvin voimakas apu.

image

Sinisen pelaajalaudalla on joitain lihaksikkaita rakennuksia.

Siltakorteilla saa voittopisteiden lisäksi luvan rakentaa silta vaivaantuneen veden yli. Lisääntyneet yhteydet nostavat kaupunginosan vaikutusvaltaa. Tästä on iloa sille, jolla on kyseissä kaupunginosassa eniten konsiilimiehiä. Eri tavoitteet pitää siis saada synkkaan. Tämä vaikutti ensi pelissä minulle toivottoman vaikealta, mutta ei olekaan sitä. Miehitystä ja sillanrakennusta kun ei tietenkään tarvinnut toteuttaa samaan aikaan.

Gondolikorteilla voi kuljettaa omia ukkeleita ja heikentää (toisten hallitsemia) kaupunginosia: sekä siltaa että gondoliyhteyttä kun ei voi päällekkäin rakentaa ja gondoliyhteydet ovat selvästi siltoja heikompia.

Ja lopulta konsiilimieskorteilla saa asettaa omia ukkeleita kaupunkiin. Enemmistöjä tavoitellaan, sillä pelin lopussa kukin kaupunginosa pisteytetään sen mukaan, kuinka arvokkaat yhteydet (sillat ja gondolit) sinne johtaa, ja pisteitä saavat eniten ne, joilla on kaupunginosassa ukkoja. Konsiilimies ei muuten ole suomea. Se on lautapelifingliskaa sanasta councilman, joka tarkoittaa kaupunginvaltuutettua – ja sitä nuo värikkäät puupalat siis edustavat.

Rialto on harjoitus niukkuudesta. Kun kädessä saa olla normaalisti seitsemän korttia ja kortteja on kuutta erilaista, on selvä, ettei joka alaa voi joka kierroksella hallita. Pitää valita, mitä taisteluja käy ja missä vaiheessa. Dogerata esimerkiksi on hyvin kilpailtu. Käy luonnolle kulkea dogeradalla hännillä ja näin ollen hävitä tasatilanteissa järjestään pomon suosikille. Rakennukset taas voivat olla voimakkaita (mutta vaativat rahaa), ja toisaalta ukkojen saattaminen Venetsian turuille tienaa lopussa enemmistöpisteitä – ja on hirveän tyydyttävää kasata konsiilimiehiään äijiään kaupunginvaltuutettujaan kaappaamaan kylää haltuun.

image

San Marco meni tasan siniselle ja punaiselle. Ikävämpi punaiselle, että doge tykkää enemmän sinisestä ja päättää tämän voittaneen.

Rialto on todella ammattimaista pelisuunnittelua, kuten Feldiltä osaa odottaakin. Koko ajan on paljon enemmän asioita, joita haluaisi tehdä, kuin niitä, joita pystyy tekemään. Voittoon on monta strategista tietä. Ylivoimaiseen johtoon ei pelin aikana pääse karkaamaan. Silti Rialto ei ole raskas peli. Sääntökirjanen on lyhyt ja monimutkaisuudeltaan Rialtoa voisi melkein pitää jopa porttipelinä eli sopivan muillekin kuin kokeneille peliharrastajille – ainakin se on Feldin pelien spektrin kevyemmästä päästä verrattuna vaikka Trajaniin. Kun korttien funktiot sisäistää, voi keskittyä niiden pelailuun tai panttailuun ja joka kierros on täynnä kiperiä… tappioita (joskus voittojakin).

Rialto on suunniteltu 2 – 5 pelaajalle, ja kaksinpelaajille on tarjolla pari vaihtoehtoa. Pelata voi joko normisti tai sitten Feldin virallisilla lisäkaksinpelisäännöillä, joka ottaa mukaan neutraalin marionettipelaajan. Lähdin suoraan näillä säännöillä, koska sekä Rahdo että Mina suosittelivat sitä. Marionettipelaaja on yleensä keinotekoisen oloinen mekanismi, mutta tämän pelaaminen ei Rialtossa ole työlästä, ja kaksinpelinä Rialto ei ole huono. Kisa on kahdelle hyvin tiukka. Enemmillä pelaajilla voisin kuvitella pelinhallinnan katoavan. (Ehkäpä kolme olisi maaginen luku? Pitää palata aiheeseen, jos pääsen kokeilemaan eri pelaajamäärillä.)

Kortteja joutuu sekoittelemaan kyllä taajaan, ja se voi tuntua työläältä, jos seurasta ei löydy yhtään korttien sekoittelusta pitävää. Pelilaudan reunaa kiertävä voittopistelaskuri on muuten sekava: pitää muistaa pysähtyä pimeyteen aina kahden katulampun väliin. Kuka pysähtyy pimeyteen valojen väliin? Muut kuin ninjat.

Eihän Rialto nyt Venetsian-tuntijaa kenestäkään tee, mutta kartta, sillat ja gondolit sopivat teemaan ja vievät tunnelmaan. Laitan sitten vuoden päästä kuvia tänne häämatkaltamme, jossa päjötämme ”Dorsodurossa ihan niinku Rialtossa!”

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pelejä

7 Wonders Duel 1775: Rebellion Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: Family Edition Alhambra Alias Amerigo Antiquity At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Bang! Battle Line Best Treehouse Ever Biblios Blood Bowl Blueprints Bohnanza Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Bus Cacao Camel Cup/Camel Up Carcassonne Carcassonne Junior Castles of Burgundy Castles of Mad King Ludwig Catan Catan Junior Caverna Caylus Celestia Chez Greek Citadels Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Codenames Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Compatibility Concordia Cottage Garden Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Deus De Vulgari Eloquentia Diamant Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Falling Sky Fiasco Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Fog of Love For Sale Freedom: The Underground Railroad Fuji Flush Fungi Glory to Rome Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Hacienda Halli-Klack Hanabi Here I Stand Hoity Toity Honshu Hornet Imhotep Imperial Isle of Skye Istanbul Jaipur Jamaica Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Karuba Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of Tokyo Kingsburg Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos Lanterns Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Love Letter Mad Madeira Mallorca Marrakech Masters of the Universe Matryoshka Medieval Academy Menolippu Mice and Mystics Mint Works Modern Art Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Mysterium My Village Myyräpeli Mölkky Nations New York 1901 Noa No Thanks! Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Orléans Pandemia Patchwork Pelaajien valinta Port Royal Potion Explosion Prodigals Club Puerto Rico Qwinto Qwixx Race for the Galaxy Railroad Tycoon/Railways of the World Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Rocky Road à la Mode Rokokoo Rory's Story Cubes Roskis Saboteur Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan Santiago Santorini Savannah Cafe Seasons Sherlock Holmes Consulting Detective Splendor Star Wars: Imperial Assault Stone Age Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Targi Terraforming Mars Terra Mystica Thebes The Golden Ages Thurn & Taxis Tides of Time Tikal Tokaido Torakkapokeri Tournay Trajan Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Wacky Wacky West Wallenstein When I Dream Yspahan Zooloretto Zoo Panic
%d bloggers like this: