Martin Wallacen junapelijutun lyhyt oppimäärä (Railways of the World / Railroad Tycoon)

Jätä kommentti

2.4.2017 Kirjoittanut JK

Junat – mikä on junien idea? Se ei ole vain liikkuminen, koska liikkuminen onnistuu hevosilla ja autoilla ja lentokoneillakin. Junan idea on raiteissa. Juna liikkuu raiteita pitkin, ainoastaan pisteestä A pisteeseen B. Juna on edistysoptimismin airut, ja raiteiden rakentaminen oli edistysaskel luomassa Englantiin teollistumista, yhdistämässä Amerikan mannerta ja Eurooppaa Siperiaan ja hämmästyttämässä Juhani Ahon Rautatien mökkiläisiä. Koska edistysoptimismi liikkuu suoraa janaa eteenpäin aivan kuten juna, juna käytännössä tarkoittaa edistystä, on sen synonyymi.

Harmi ettei VR tiedä vastuutaan.

Joka tapauksessa junista on paljon enemmänkin hyötyä – niistä nimittäin saa erinomaisia lautapelejä. Ja jokaisen peliharrastajan elämässä tulee vastaan vaihe, jolloin hän yrittää ymmärtää, mikä tämä Martin Wallacen junapelijuttu on. Katsotaan osaanko auttaa jäljissäni tulevia. Konkarit korjatkoon, jos teen virheitä.

Martin Wallace on hyvin arvostettu englantilainen lautapelisuunnittelija, ja vanhan viidakon sananlaskun mukaan hänen pelinsä ovat hyviä, kun niissä on junia, ja huonoja, kun junia ei ole.

Wallace signeeraa junapelejään. Lähde BGG

Hän suunnitteli 1990-luvulla useita junapelejä, toisin sanoen pelejä, joissa rakennetaan rautatieverkkoa, kuljetetaan tavaraa ja hoidetaan junayhtiön taloutta. Näistä ns. Early Railways -sarjan junapeleistä pidettiin, ja ensimmäisen megahittinsä Wallace sai, kun hän lyöttäytyi John Bohrer -nimisen kaverin kanssa suunnittelemaan Age of Steamin (2002). AoS oli raskas harrastajapeli, jota raskaiden kiskojen fanit yhä rakastavat, vaikka/koska sitä luonnehditaan legendaarisen häijyksi ja se näyttää visuaalisesti legendaarisen karulta. Se voitti palkintoja ja oli aikoinaan BGG:n Top 10:ssä.

Tämän jälkeen Wallace ja junat taisivat olla kaikkien lautapelaajien tiedossa, ja niinpä ei ollut ihme, että hän suunnitteli lisää junapelejä. Nyt mukana oli Glenn Drover -niminen pelinkehittäjä, ja yhteistyö Droverin kanssa johti peliin nimeltä Railroad Tycoon: The Board Game (2005). Lisenssi oli hankittu legendaarisen ATK-pelisuunnittelija Sid Meierin samannimisestä pelistä, jota itsekin taisin pelata Amigalla joskus 90-luvun alussa. RT oli AoS:in pohjalta kehitelty selvästi kevyemmäksi peliksi ja tarkoitettu laajemmalle yleisölle, ja ilmeisesti onnistui sen tavoittamaankin. Pääpaino oli radanrakentamisella ja hauskanpidolla tilinpidon sijasta. Ulkonäköön panostettiin nyt. Kartta oli massiivisen kokoinen ja peli sisälsi isoja muovisia asemamerkkejä.

No ilmeisesti Bohrer ja Wallace saivat suksensa ristiin jossakin vaiheessa, pelattiin oikeudenkäyntipeliä lisenssin omistajuudesta, ja Bohrer julkaisi uuden, entistä painosta  näyttävämmän version Age of Steamista 2008. Wallace ei tunnustanut peliä ollenkaan, ja hänen vastaiskunsa oli työstää Age of Steamista sitten itse uusi versio, joka julkaistiin nimellä Steam (2009). Steam oli ja on Age of Steamia vähän kevyempi mutta Railroad Tycoonia kompleksimpi, eli siis raskaudeltaan näiden välimalli, mutta samat ideat kussakin taitavat pitkälti esiintyä.

Ja ai niin, Steam julkaistiin myös rajoitettuna painoksena nimellä Martin Wallace’s Totally Renamed Train Game, ilmeisesti protestina Bohrerin nimilisenssioikeuksia vastaan tms.:

Pikanttina yksityiskohtana olen oppinut, että Steamia voi pelata yhdessä Age of Steamin kanssa, mutta Age of Steamin osaset taas eivät sovi yhteen Steamin kanssa. Wallace on siis samalla lailla ovela kuin suomalaiset rynnäkkökiväärit, joissa voi käyttää venäläisen Kalashnikovin luoteja, kun taas suomalaiset luodit eivät käy Kalashnikoviin.

Joka tapauksessa näihin aikoihin Railroad Tycoonin lisenssi umpeutui ja painoskin oli lopussa, joten peli julkaistiin uudestaan nimellä Railways of the World (2009). Ja tämä Railroad Tycoon / Railways of the World (RotW) oli juurikin minulle ensimmäinen Wallacen junapeli.

RotW on hyvä lähtökohta Wallacen junapeleihin, koska se on helposti omaksuttava, eikä raskaudeltaan oikeastaan kuin kaksi piirua ylöspäin Menolipusta (joka on junapeli lähinnä teemaltaan – mitään ei kuljetella, eikä talouttakaan tarvitse hoitaa, ja jos ihan tarkkoja ollaan, pelaajat eivät rakenna ratoja, vaan kuulemma vain matkustelevat niillä).

Pelin idea on rakentaa kattava junaverkosto melkein nollasta – pelaajilla on alussa yksi kehno veturi eikä muuta. Alkupääomaksi tarvitaan aluksi osakkeiden myymistä sijoittajille. Näiltä saa rahaa, josta pitää sitten pelin aikana maksaa sitä enemmän osinkoa, mitä enemmän osakkeita on myynyt.

Rahalla aletaan rakentaa kiskoja kaupunkien välille. Kun kaksi kaupunkia on yhdistetty, voit vuorollasi kuljettaa toisesta toiseen sitten resurssikuution. Tästä saat pisteitä sen mukaan, mitä kauempaa tavarat tulee: naapurikaupungin tavara tienaa yhden pisteen, neljän kaupungin takaa rahdattava on jo neljän pisteen arvoinen, ja niin edelleen (ihmiset ovat eksotiikannälkäisiä.)

Rahalla voi myös päivittää omaa junaa paremmaksi. Jossain vaiheessa rahaa riittää jo kalliimpiinkin puuhiin: voit perustaa kylän, johon voit sitten kuljettaa haluamaasi tavaraa, tai jopa yhdistää Länsi-Amerikan pihvipreeriat Chicagoon, jonka kuuluisilla teurastamoilla voi tienata kivasti pojoja.

Pelin junia. Leveli kertoo vain, montako kaupunginväliä junalla voi yhdellä vuorolla ajaa.

Pelissä on myös tavoitekortteja, joista saat Menolipun tapaan pisteitä, jos yhdistät tietyt kaksi kaupunkia. Lisäksi on yleiskortteja, joita kukin voi vuorollaan värvätä, ja joilla saa erilaisia lisäkykyjä: ilmaista radanrakentamista valtion tukiaisilla, hotelleja, satunnaisia lisäkuutioita haluamaasi kaupunkiin ja niin edelleen.

Epäonnistunut yritys ottaa kuva koko hehtometrisestä kartasta (kolme erillistä pelilautaa).

 

Nyt alkaa itärannikko olla tukossa. Raleighin kaupunki etualalla on tyhjennetty kauppatavarasta, mitä kuvaamaan sinne asetettiin satunnainen muovipönttö.

Peli kestää ainakin pari tuntia, ja sen aikana saa tyydyttävän tunteen katsoessaan, miten oma yhtiö lähtee nollista kasvamaan ja leviämään pitkin karttaa. Talous kohenee sitä mukaa kun pisteitä kertyy ja talouskasvun tuntuma on elävä. Vuorovaikutus toisten pelaajien kanssa on vahva: kaupungeista ja reiteistä kilpaillaan, ja monesti muut rakentavat reittinsä juuri siihen, mihin itse halusit. (Toisten linjaa voi käyttää, mutta silloin hänkin saa pisteen.) Korteistakin kilpaillaan.  Koska jokainen kaupunki ottaa vastaan vain yhtä tuotetta, sanotaan vaikka Raleigh yllä keltaista kuutiota, pelaajat kilpailevat siitäkin, kuka ehtii naapuruston keltaiset tyhjentää ja Raleighiin kuljettaa. Hassusti pelin amerikkalaiset eivät osaa kapitalismia: kun kaupungin tuotteelle on kysyntä ja se myy kaikkensa, kaupunki laittaa tyytyväisenä lapun luukulle ja kaikki lähteävät ilmeisesti varhaiseläkkeelle.

Ainakin tämä meidän käyttämämme versio, Railroad Tycoon, oli hassun epäkeskosti tuotettu: pelilauta on suurin näkemäni, tyhjennettyjen kaupunkien erilaiset muovifiguurit ovat näyttäviä, mutta toisaalta pelin kortit ovat mustavalkoisia ja epähavainnollisia. Harmillista on myös, että raideheksalaatat usein peittävät kaupunkien nimet, ja koetapa sitten lukion maantiedon pohjalta arvata, missäpäin Yhdysvaltoja vaikkapa Richmond sijaitsee. Epäkeskosta puheen ollen, Yhdysvaltain karttakin on sitä: tiheään asutettu koillisrannikko tulee nopeasti tukkoon, etelään tai luoteinen preeria ei sen sijaan monia kiinnosta. Mutta ehkä tämä on niin sanotusti feature eikä bugi. Railways of the Worldiin on olemassa sitten paljon lisäkarttoja, joilla voi rakentaa koko maailman rautateitä.

Peli on oikein hauska. Vaikeudeltaan se on lähes perhepeli, mutta ei pienten lasten kanssa: en alle 10-vuotiaiden kanssa edes yrittäisi, ja 12 on yleisin ikäsuositus. Harrastajillekin RotW sopii silti erinomaisesti – ainakin näin ensimmäiseksi junapeliksi. Lisäksi se sopii hyvin jopa meille, joita niiden todella raskaiden junapelin (ns. 18XX-sarjan pelien) harjoittama röyhkeä ylenkatse kaikkea esteettistä kohtaan on hyvin mahdollisesti ylitsepääsemätöntä.


Muuten. Wallacelta tuli viime vuonna peli nimeltä Via Nebula, ja sitä on luonnehdittu uudelleenteemoitetuksi Wallacen junapeliksi. Se on kaunis ja kevyt perhepeli, jossa rakennetaan pilvimaahan reittejä ja kuljetellaan puisia pelimerkkejä. Olen kirjaston varauslistalla, joten vartokaa vain, kiinnostuneet.

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Architects 7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game Arnak - Kadonneet rauniot At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Queens Garden Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Family Inc Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters Ghosts of Christmas ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino Kingdomino Origins King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Living Forest Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Nidavellir Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Paleo Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Quest for El Dorado: Dangers & Muisca Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Soccero Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Tiletum Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: