Stefan Feldin Trajan

Jätä kommentti

28.2.2016 Kirjoittanut JK

Trajan ei ole mikä tahansa voittopistesalaatti – se on Stefan Feldin voittopistesalaatti. Niin uusi en minäkään ole tämän harrastuksen parissa, etten olisi oppinut tuntemaan ja arvostamaan Stefan Feldiä. Jos kirjoittaisin tätä vuonna 2006, voisin sanoa, että Feld on liekeissä. En tiedä miten sama asia nykyään ilmaistaan, mutta idea on, että hän tekee paljon pelejä, jotka ovat jotakuinkin kaikki erinomaisia, arvostettuja ja paljon puhuttuja.

Trajan (2011) on Feldin toiseksi arvostetuin häviten vain Castles of Burgundylle (jota en ole vielä saanut pelata) – ainakin jos arvostus siis määritellään BGG:n rankingsijoituksella, jossa Trajan on tällä hetkellä sijalla 45. Yllätyin vähän tämän huomatessani, koska kaikissa lukemissani arvioissa pelistä valitettiin: on sieluton, ei ole teemaa, on voittopistesalaatti, ei ole uusia mekaniikoita jne. Moni tykkää Feldistä, moni tykkää valittaa Feldistä, mikä kumpikin on menestyksen indeksi. Ja kuten Freud huomautti, vihamiehetkin sentään lisäävät mainetta.

DSCF3459

Trajanissa on sälää ja liikkuvia osia niin paljon, että asetteluun ja siivoukseen menee tovi. Pelaajien omat laudat pilkottavat reunoissa. Pisteet muuten tummanruskean käyttämisestä pelaajaväriksi.

Teemaltaan Trajan on antiikin Rooman pyörittämistä maineen ja voittopisteiden perässä. Aina hyvä teema, jos joku erehtyisi minulta kysymään. En tiedä miksi englantilaiset päättivät jättää latinankielisistä nimistä -us-päätteet pois. Niinpä Trajanus on heille Trajan ja Marcus Antonius muuttuu plebeijimäiseksi Marc Anthonyksi. Trajanuksen hallitsemisaikana vuosina 98 – 117 Rooman valtakunta oli laajimmillaan. Trajanus oli suosittu ja jälkimaineeltaankin hyvä keisari, joka kävi voittoisia sotia ja antoi köyhille leipää ja sirkushuveja. Hänen Roomaan rakennuttamastaan Trajanuksen foorumista on jäljellä kauppahallit ja 38 m. korkea marmorinen Trajanuksen pylväs, johon on kuvattu hänen maineikas Daakian-sotansa (jonka voittoa juhlittiin yli sata [sic] päivää kestäneillä gladiaattoriesityksillä) sekä länsimaiden historian ensimmäiset kravatit. Lisäksi hän rakensi lukuisia riemukaaria pitkin Italiaa ja Välimerta, ja tästä kaikesta Feld on ottanut kopin, minkä tajusin vasta tätä kirjoittaessa. Teemaa siis on mietitty. Pelissä käydään sotia, kauppaa, rakennetaan rakennuksia, annetaan kansalle panem et circenses et pietatem, vaikutetaan foorumilla ja senaatissa. Lisäksi pieni riemukaari pyörii pelaajien oman pelilaudan mancala-pyörässä ja suo lisävoimalaattoja ilmeisesti kuvaten keisarin suosiota.

Trajanuksen kauppahallit kesällä 2008

Trajanuksen kauppahalleja kesällä 2008

Trajanissa on hirveästi mitä haluaisit tehdä, eikä kaikkea millään ehdi tehdä. Se on pelissä hienoa: niukkuus luo halua ja onnistumiset tuntuvat sitäkin makeammilta. Oman kierteensä tähän tuo pelin mancala-systeemi, joka osoittautuikin kokemattomalle pirulliseksi mekanismiksi. Mancala tarkoittaa systeemiä, jossa nostat kiviä/pelimerkkejä ja pudotat niitä yksi kerrallaan seuraaviin ruutuihin ja sen ruudun toiminnon, johon kivet loppuvat, suoritat. Jossain vaiheessa ekaa peliä huomasin, että en muuten pysty tekemään mitään toimintoa, jonka oikeasti tarvitsisin, koska mancalan kivet nyt vain eivät ole suotuisissa asemissa. Pitää ensin siirtää nämä kaksi pelimerkkiä tuonne senaattitoimintoon (millä en tee juuri nyt mitään), että voisin siirtää nuo kolme sitä seuraavalla kerralla tuonne sotilastoimintoon, että voisin saada sieltä sen sirkuslaatan, joka minulla pitäisi olla… jo ensi vuorolla. Myöhemmissä peleissä tuntui tulevan vähän vähemmän näitä ikäviä mancalayllätyksiä. Hieno systeemi, jonka käytöstä pidin tässä enemmän kuin Five Tribesissa (Bruno Cathala 2014). Five Tribesissa vaihtoehtoja taisi olla minulle jo liikaakin, ainakin pelin alussa.

Minulle muodostui Trajanin suhteen ongelmaksi, että sain päähäni idean, joka ei enää lähtenyt sieltä. Nimittäin mitä jos lautaa olisi vähän kuvitettu: Jos tylsän senaattirakennuksen päätykolmiossa kiipeilemisen sijasta siinä olisi kuva senaatin istunnosta ja senaattoreista toogassaan väittelemässä laista ja retoriikasta ja muista tärkeistä asioista? Ja jos foorumitoimintokohdassa olisi taustalla oikea foorumi tai Trajanuksen kauppahallit? Miten hienon tästä olisi sillä voinut saada! Mutta nyt kun katson lautaa, näen vain sen, mitä siinä olisi voinut olla.

Mutta älkää lukeko tuota, ja jos luitte, älkää antako sen häiritä pelinautintoa. Peli on hieno ja laaja ja lihaisa ja tarjoaa monien erilaisten strategioiden kokeilemista: voit keskittyä eri peleissä eri elämänpiireihin ja kokeilla vaikka miten pärjäisi joko ilman lisävoimatiiliä tai satsaamalla niihin. Entä onko niistä estra action -laatoista hyötyä? Lisävuoron saamiseen kuitenkin menee yksi vuoro. En tainnut koskaan saada selvyyttä, sillä veikkaan, että omaan kokoelmaani päätyy pari muuta Feldiä, mistä myöhemmin lisää.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pelejä

7 Wonders Duel 1775: Rebellion Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: Family Edition Alhambra Alias Amerigo Antiquity At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Bang! Battle Line Best Treehouse Ever Biblios Blood Bowl Blueprints Bohnanza Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Bus Cacao Camel Cup/Camel Up Carcassonne Carcassonne Junior Castles of Burgundy Castles of Mad King Ludwig Catan Catan Junior Caverna Caylus Celestia Chez Greek Citadels Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Codenames Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Compatibility Concordia Cottage Garden Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Deus De Vulgari Eloquentia Diamant Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Falling Sky Fiasco Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Fog of Love For Sale Freedom: The Underground Railroad Fuji Flush Fungi Glory to Rome Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Hacienda Halli-Klack Hanabi Here I Stand Hoity Toity Honshu Hornet Imhotep Imperial Isle of Skye Istanbul Jaipur Jamaica Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Karuba Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of Tokyo Kingsburg Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos Lanterns Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Love Letter Mad Madeira Mallorca Marrakech Masters of the Universe Matryoshka Medieval Academy Menolippu Mice and Mystics Mint Works Modern Art Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Mysterium My Village Myyräpeli Mölkky Nations New York 1901 Noa No Thanks! Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Orléans Pandemia Patchwork Pelaajien valinta Port Royal Potion Explosion Prodigals Club Puerto Rico Qwinto Qwixx Race for the Galaxy Railroad Tycoon/Railways of the World Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Rocky Road à la Mode Rokokoo Rory's Story Cubes Roskis Saboteur Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan Santiago Santorini Savannah Cafe Seasons Sherlock Holmes Consulting Detective Splendor Star Wars: Imperial Assault Stone Age Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Targi Terraforming Mars Terra Mystica Thebes The Golden Ages Thurn & Taxis Tides of Time Tikal Tokaido Torakkapokeri Tournay Trajan Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Wacky Wacky West Wallenstein When I Dream Yspahan Zooloretto Zoo Panic
%d bloggers like this: