Kortteja testattiin jo etuajassa – Hiihtoloman TOP 5 hittipelit

4

16.2.2021 Kirjoittanut JK

Kävimme etukäteen hiihtolomalla, jotta osaisimme antaa teille suosituksia hyvistä korttipeleistä. Tässä top 5 peleistä, jotka löivät vahviten leimansa meidän hiihtolomaamme! Mutta sitä ennen…

 

Mitä muuta pelattiin

Cabo (Second Edition) oli viime vuoden hiihtolomamme hitti ja itseoikeutettu pöytäseuralainen tänäkin vuonna. Tämä on edelleen pistämätön kevyt illanviettopeli koko perheelle (2 – 4 pelaajalle), ja sitä lätkittiin tänäkin vuonna takan loimussa ja saunan lämpiämistä odotellessa. Cabo on levinnyt lastemme kaveripiiriinkiin. Suositus!

The Cook-Off on brasilialainen peliharvinaisuus, jonka ostimme Lautapelaamanin 2019 hollantilaisesta huutokaupasta eurolla. Hintaansa nähden hyvä ostos. ”Kokkisota” on ohjelmointipeli, josta tekee jännittävän lähinnä mahdollisuus sabotoida toisten grillejä. Sabotointi ei kuitenkaan ole ihan niin kauheaa kuin miltä kuulostaa, sitä voi ennakoida toisia lukemalla ja siihen voi varautua toimintonsa valitsemalla. 

Gauntletia Kittilässä. Thanos vastaan Kostajat.

Infinity Gauntlet: A Love Letter Game

Yksi vastaan monta -versio Love Letteristä Marvel-teemalla? Mikropeli pikkupussissa? Kuulostaa hyvältä, sillä lapset ovat viime aikoina innostuneet vähän liikaakin Love Letteristä.  

IG vain on ratkaisevna piirun häsläisempi osumapisteträkkereineen, eikä päättelyä tuntunut kolmen pelin perusteella olevan Love Letterinkään vertaa. En oppinut saamaan käsitystä siitä, mitä kortteja muilla mahtaa olla kädessä, joten vähän satunnaista kortinnostoa tämä oli. Ehkäpä syvyyttä löytyisi lisäpeleillä? Tätä kannattaa varmaan testata, jos olet Love Letter -fani tai kova Marvel-fani. 

Sitten kärkeen!

Seuraavat pelit jättivät vahvimman merkkinsä hiihtolomamme pelipöytään.

5. Dixit

”Pupupeli” tuli mukaan, koska nyt voimme pelata sitä koko perheellä, siis myös kuopuksen kanssa. Itse peli on hyvin köykäinen, mutta sen juju onkin helppous. Pienet lapset antavat helposti turhan kirjaimellisiä vihjeitä (kortissa on aavikko ja vihje on ”aavikko”), mutta eivät silti jää pisteissä jalkoihin. Dixit ei edelleenkään saa villasukkia pyörimään jaloissani – pidän enemmän Dixit Jinxistäkin – mutta pelin juju onkin helppo hupi koko porukalla. Lapset viihtyivät ja pyysivät uudestaan, mikäs sen kivempaa. Ja onhan se edelleen hirveän liikuttavaa seurata pienen ajatustenjuoksua.

 

4. Beyond Baker Street 

Viime vuonna pelasimme hiihtolomalla kevyenä yhteistyönä Lost Expeditionia, tänä vuonna tähän rooliin napattiin Beyond Baker Street. BBS on huippuhienosti tuotettu paksusta pellavointipintaisesta laatikosta lähtien aina yksilöllisesti kirjoitettuihin kortteihin asti. Tekstit lienevät Sherlock Holmes -romaaneista?

Sherlockilla tämä yhteistyöpäättelypeli temaattisesti kulkee. Pelaajat koettavat pelata kortteja, jotka ratkaisevat rikokseen epäillyt syyllisen, motiivin ja tilaisuuden oikeaksi (tai vääräksi). Haaste? Kortit ovat Hanabin tavoin kädessä väärin päin. Näet siis vain muiden pelaajien kortit, et omiasi, joten joudutte vaihtamaan vihjeitä, että saatte oikeat numerot ja värit pelattua.  

Kuten Lost Expedition, BBS on ihan peruskiinnostava peli. Pelasimme kaksistaan ja kolmistaan muutamat pelit, ja voisin pelata toistekin. Selvästi tässä on mahdollisuuksia oppia paremmaksi, saimme jo tokalla vaikeusasteella selkäämme.

Ehkäpä ensi vuonna pitäisi hankkia mukaan kevyiden yhteistyöpelien genren suosikkini Fuji?  

3. Hertta

Nyt on jollekin tulossa penaltya hertoista… onneksi ei minulle

Korttipakka tuli mukaan tietysti, ja tikkiähän sillä pelattiin. Ensin herttaa. 

Neljän hengen tikkipelien klassikko Hertta on minun ikäpolvelleni Windowsista tuttu Hearts. Hertta on misääri eli tikinvälttelypeli. Tarkemmin sanoen koetat olla voittamatta pelin mustapekkaa, eli patarouvaa. Sen lisäksi et myöskään hirveämmin halua herttoja, mutta oikeasti, tämä on peli, jossa tarkoituksesi on olla voittamatta sitä tikkiä, jossa hirmuinen Justiina, pata-akka esiintyy (-13 pistettä!). Toinen tärkeä asia on koettaa välttää sitä loppukäden lumivyöryä, jossa ajaja joutuu helposti voittamaan kaikki viimeiset viisi-kuusi tikkiä, kun muilta on maat loppu.

Hertassa on hieno yksityiskohta se, kuinka jaon alussa vaihdat kolme korttia kanssapelaajan kanssa – käden strategia määräytyy jo tässä. Tämä on hieno tikkipeli, jota pelaan aina mielelläni.

Nuorimmainen taisi saada pari kertaa liian usein patarouvan, joten halusin kokeilla vähän vähemmän ankaraa peliä mielialan nostamiseksi:

 

2. Jätkä

Valtti-padalla tämän tikin nyt voittaisi, ja samalla pääsisi riskaabelista ässästä eroon…

’Jätkän’ säännöt bongasin amerikkalaiselta nettisivulta, jossa peli kulkee nimellä ’Knaves’. Ihmettelen, miksei peli ole tunnetumpi? Tämähän on erinomainen kolmen hengen tikkipeli, joka on lapsellisen helppo opettaa, mutta jonka taktiikka aukeaa hitaasti ja herkullisesti.

Koko pakka jaetaan pelaajien kesken, paitsi viimeinen kortti laitetaan esille määrämään valttia. Jätkässä on maantuntopakko, ässät ovat 13. Jokainen voittamasi tikki on yhden pisteen arvoinen, mutta jätkien voittaminen tuo miinusta: pata 4, risti 3, ruutu 2 ja hertta yhden.

(Toisin sanoen voit tienata vuorollasi teoriassa 13 pistettä, jos voitat kaikki muut tikit paitsi jätkät, tai -5, jos voitat tasan neljä jätkätikkiä. Käytännössä tulokset vaihtelevat jossain +7 – -3 välillä).

Ekana 20 pistettä saavuttanut voittaa. 

Jätkässä pelkäät etenkin mustien solttujen voittamista, ja taktiikka valitaan sen mukaan. Jännite on herkullinen, vaikka mustatpekat eivät tunnu sentään ihan yhtä pahalta kuin hertan patarouva. Soltutkaan eivät ole maailmanloppu, jos niitä nappaamalla pystyt voittamaan riittävästi tikkejä balsamiksi haavoille.

Kiinnostavasti peliin syntyy vahva metapeli, joka kiertyy toisten pelaajien lukemisen ympärille, etenkin: kenellä on mikäkin solttu? Tuo pelasi surutta rouvan, ilmeisesti hänellä on siis saman maan jätkä, koska ei pelkää että minä lyön sen pöytään…? ”Ahaa, hyvin mielenkiintoista…” on meidän jätkäpöydässä yleinen vitsi toisten pöytäysten jälkeen. Kympit ja ysit ovat jätkässä erinomaisia kortteja, koska niillä et vahingossa voita solttuja.

Meillä lapset tykästyivät jätkään niin, että sitä on jatkettu saman tien kotonakin. Vahva suositus, jos etsit helppoa mutta syvää kolmen hengen tikkipeliä!

 

1. Spicy

Spicy oli tämän vuoden hiihtolomamme Cabo. Se hurmasi lapset ja sitä nakkailtiin kahdeksan erää viikossa. 

Spicy muistuttaa klassista suomalaista korttipeliä valep-ska. Spicy on kiipeämispeli, jossa sinun pitää vuorollasi lyödä samaa maata, mutta isompi numero kuin edellinen. Mutta kortit pelataan alassuin, ja valehtelu on sallittua. Siihen suorastaan kannustaa pelin sääntö, jonka mukaan kortin haastajan on todettava, valehteliko pöytääjä maan vai numeron.

”Tämä sinun wasabi seiskasi ei ole wasabi”, sanoo haastaja esimerkiksi. Kortti tarkastetaan. Jos kortti oli wasabi, mutta ei seiska, haastaja epäonnistui, ja joutuu nostamaan kaksi korttia lisää, kun taas haastettu saa pakan pisteinä itselleen. Toisin sanoen ilman mitään pelinlukutaitoakin valehtelijalla on 50% mahis selvitä haasteesta kuin koira veräjästä. 

Bluffauspeleiksi tällaiset pelit on tapana luokitella, mutta valehtelupelistähän on kyse. Juju on oppia lukemaan – ja pelaamaan – muita pelaajia. Valehtelu on yllättävän raskasta, ja vartin erä Spicya tuntui melkein henkiseltä hiihtolenkiltä huonolla voitelulla. Omaa valehtelua voi koettaa piilottaa esimerkiksi näyttämällä valehtelijalta silloin kun ei valehtele, tai vetämällä oma epäilyttävyys överiksi toivoen, että muut luulevat minun sitten bluffaavanSpicya ei voi voittaa, ellei haasta toisia välillä, sillä haasteet voittamalla kerää pisteitä. Pisteitä saa myös pääsemällä korteistaan eroon, mutta siihen tarvitaan yleensä valehtelua…  

Spicy on upeasti kuvitettu, itämaiset kissakuvat ovat ehdottomasti pelin vetonaula. Laatikossa on myös variaatiokortteja, joilla perussääntöjä voisi vähän muutella, mutta vielä näille ei ole ollut tarvetta. Spicy on nyt meidän kokoelmamme ainoa puhdas bluffaus/valehtelupeli, ja tartumme siihen varmasti jatkossakin, jos haluamme vaihtelua peruslätkintään.  


Kiitokset lukemisesta ja hyvää hiihtolomaa sinne!

4 ajatusta artikkelista “Kortteja testattiin jo etuajassa – Hiihtoloman TOP 5 hittipelit

 1. p3tei sanoo:

  Kiitos! Hyviä huomioita taas olet kirjannut ainakin niistä peleistä, mitkä ovat minulle tuttuja. Vähän pahaa pelkään, ettei tuo Infinity Gauntlet: A Love Letter Game muutu sen paremmaksi pelaamalla enemmän. Olen pelannut noin 10 erää ja aika meh-kokemus se on. Toki Infinity Gauntlet on ihan kivaa vaihtelua Love Letteriin ja sopii alkuperäistä hieman isommalle palaajajoukolle. Teema myös kiinnostanee esiteinejä ja nörttiosastoa, mutta pelinä se ei nouse alkuperäisen tasolle millään lailla vaikka sille antaisi kuinka monta mahdollisuutta.

  Dixitin osalta olen kanssasi vähän eri linjoilla; se ei ole peli vaan huikea perhekokemus. En sitä suostu Dixitiä pelaamaan pelkästään aikuisten kanssa, mutta perheen (lue: lasten) kanssa sitä on kiva pelailla. Me olemme selittäneet kortteja jo vuosia ja hienosti tämän parissa huomaa lasten kehityksen ja tyylien erot. Nuorimmainenkin osaa jo antaa hyviä vihjeitä, joita kaikki eivät tajua. Meillä Dixitiin liittyy vielä oma juttu, sillä yksi kupeideni hedelmistä antaa vihjeet joka kerta kertomalla tätä peliä varten kehittämänsä hahmon seikkailusta. Ja jos emme lyö numerolätkiä pöytään, seikkailu ei lopu ollenkaan. Ja muuten tästä hahmosta ei ole ollut koskaan puhetta.

  Cabo täytynee hommata jossain välissä. Eli pankkitilini kiittää tästä arvostelustasi!

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Terve!

   Kuulostaa pikemminkin siltä, että olemme samoilla linjoilla Dixitin suhteen – siis että peli on perheellä kiva vaikkei muuten erikoinen. Teillä peli vain on uponnut syvemmälle, on jo osa perheen tarinaa tavalla, joka kuulostaa kadehdittavan hienolta.

   Kiitokset myös Gauntlet-huomioista, pelkään että olet oikeassa!

   Tykkää

 2. annadivinyi sanoo:

  Hei Puutyolainen!

  Terveisia Budapestista.
  Kiva etta tykkasitte Spicy-sta, laitoin viestin tasta kirjoituksesta eteenpain pelin keksijalle 🙂

  Oikein mukavaa helmikuun jatkoa sinne pohjoiseen!
  T. Anna

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Hei Anna!

   Oikein hauska kuulla, että blogia luetaan kauniissa Budapestissa. Kiitokset herra Györille meidän perheeltä!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Architects 7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game Arnak - Kadonneet rauniot At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Queens Garden Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Family Inc Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters Ghosts of Christmas ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino Kingdomino Origins King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Living Forest Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Nidavellir Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Paleo Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Quest for El Dorado: Dangers & Muisca Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Soccero Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Tiletum Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: