Dixit pienten lasten kanssa, uhka vai mahdollisuus?

2

27.2.2016 Kirjoittanut JK

Dixit (Jean-Louis Roubira 2008) esiintyy tarinankerrontapelinä ja huijaa. Siinä on ”tarinankertoja”, joka ei kerro tarinan tarinaa, vaan lyhyen, usein yksisanaisen vihjeen pelaamastaan kuvakortista. Muut etsivät omasta kädestään sitten kortin, joka parhaiten vastaa ”tarinankertojan” sanomaa vihjettä. Pisteitä saa Kymppitonnin mukaisesti siitä, että osa mutta eivät kaikki arvaa oikein. Pisteen saa myös, jos joku haksahtaa luulemaan sinun pelaamaasi korttia ”tarinankertojan” kortiksi.

DSCF3440

Vihje oli ”sydän”, mitä korttia sillä tarkoitettiin?

Dixit tuntuu vanhalta lautapeliltä. Siis niiltä, joita pelattiin (ja pelataan yhä) ennen pelialan nouvelle vague’a, jolloin saksalaiset valloittivat maailman alkaen sellaisilla peleillä kuin Catan (1995) ja Carcassonne (2000) ja loivat koko tämän designer-pelien puupala-pelialan. Ero on siis kuin Disney-studioilla aikoinaan ja nyt. Ennen taiteilijat olivat nimettömiä ja toimivat firmansa kunniaksi, nyt oman alansa julkimoita, joiden uraa pelaajat voivat seurata ja suosikkisuunnittelijoidensa pelejä kerätä. 2000-luku, ihmiset, 2000-luku: ei se aina ole huonompi kuin edeltäjänsä.

Dixit on arvostettu ja palkittu ja laajennettu. Dixitissä on pupuja ja kaikkea. Säännöt ovat yhden sivun mittaiset ja ne oppii viisivuotiaskin. Vihjeiden vaikeustason kalibrointi vaatinee vielä vähän joko ikävuosia tai vain harjoitusta. Pelaajia tarvitaan ainakin neljä, ja lasten kanssa sitä on tarkoitus pelata: siinä on pupuja ja kaikkea. Toisaalta isommilla pelaajaryhmillä vihje saa olla aika helppo, että jokaikinen menisi äänestämään samaa, oikeaa korttia. Vähän pinnalliseksi pelikokemus helposti jää: kortteja sen kun valitaan. Ovatko tässä kortit pelin pääosassa pikemminkin kuin pelaajien psyyket? Mutta jotain on sanottava Dixitin puolesta: on aika liikuttavaa nähdä ja kuulla, mitä lapsesi miettii pienessä päässään, ja tämän pelin kautta siitä saa ajoittain väläyksiä. Vihje on arvokas, ja ”mä laitoin ton kun tossa on niin kuin ton koti, ja koti on arvokkain.”

Ehkäpä poimin pelin Dixit Odyssey -versiona myöhemmin. Odysseyn mukana tulee oikea pelilautakin.

Tuomio
Dixit pienten lasten kanssa: hiinä ja hiinä

Dixit isojen lasten kanssa: vahva mahdollisuus

Dixit ilman lapsia: pupuja ja kaikkea

Tämä Will Wheaton’s Tabletop on vähäsen tekopirteä ohjelma, mutta Dixitin tunnun se välittää:

Edit.14.3. Tästä tuli viisivuotiaan jostain syystä lempipeli, ja olen sittemmin joutunut pelaamaan kymmenisen peliä. Sanon joutunut, koska olen aivan kyllästynyt peliin: se on pelkkää korttien tuijottamista ja niihin kortteihin kyllästyy kolmannessa pelissä. Mitää strategista pelissä ei ole: muiden vuorolla on vain katsottava omia kortteja ja toivottava, että joku niistä sattuisi natsaamaan vihjeenkertojan vihjeeseen. Vihjeenkertojana olo on ainoa hetki, kun pelissä saa miettiä jotakin, mutta muut odottavat silloin täysin toimettomana, joten et voi miettiä pitkään. Luovuutta pelissä ei tarvita senkään vertaa kuin miettimistä. Tämä siis pienten lasten kanssa pelatessa.

Mainokset

2 thoughts on “Dixit pienten lasten kanssa, uhka vai mahdollisuus?

 1. Max sanoo:

  Puput ovat tässä nykyään trendikästä lapsekasta geek-estetiikkaa (vrt. anime) jota myös Tabletop muuten edustaa. Perinteisellä perhepelin sekajoukolla saa toki sinänsä piristävää RyhmäHau-läppää pöytään, mutta onhan tämä hyvä matalan kynnyksen peli (jaksatko esim,. Villageakaan lopulta opettaa kovin monelle ihmiselle) aikuistenkin kesken jolloin voi lähteä varioimaan: vihjeet vain kirjoja, julkkiksia, biisejä, jne.

  Tykkää

  • J sanoo:

   Moi,
   kiitos kommentista. Tällainen geek-estetiikka oli minulle tuntematon trendi. Liittyyköhän samaan trendiin kuin broniet? Ottaisin itse pupujen sijasta ennemmin vaikka ne käsittämättömät figuurit Monopolista (silitysrauta? miksi?). Tuo matala kynnys on tietysti ihan tosi huomio, ja variointi on hyvä idea. Ehkä tämä vielä päätyy omaan kokoelmaan.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pelejä

Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: Family Edition Alhambra Alias Amerigo Antiquity At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Battle Line Best Treehouse Ever Biblios Blood Bowl Blueprints Bohnanza Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Bus Cacao Camel Cup/Camel Up Carcassonne Carcassonne Junior Castles of Burgundy Castles of Mad King Ludwig Catan Catan Junior Caverna Caylus Celestia Citadels Clans of Caledonia Co-Mix Codenames Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Compatibility Concordia CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Deus De Vulgari Eloquentia Diamant Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Falling Sky Fiasco Five Tribes Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Fog of Love For Sale Freedom: The Underground Railroad Fungi Glory to Rome Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Hacienda Hanabi Here I Stand Hoity Toity Honshu Hornet Imhotep Imperial Isle of Skye Istanbul Jaipur Jamaica Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Karuba Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of Tokyo Kingsburg korttien sekoittaminen Kristallikaivos Lanterns Lords of Waterdeep Love Letter Mad Madeira Mallorca Marrakech Medieval Academy Menolippu Mint Works Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Mysterium My Village Mölkky New York 1901 Noa No Thanks! Once Upon a Time Oracle of Delphi Oregon Orléans Pandemia Patchwork Port Royal Prodigals Club Puerto Rico Qwixx Race for the Galaxy Railroad Tycoon/Railways of the World Reef Encounter Rialto Rokokoo Rory's Story Cubes Roskis Saboteur Salaisuuksien saari Samurai San Juan Santiago Santorini Savannah Cafe Seasons Splendor Stone Age Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Targi Terraforming Mars Terra Mystica Thurn & Taxis Tides of Time Tikal Torakkapokeri Tournay Trajan Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Wallenstein Zooloretto Zoo Panic
%d bloggers like this: