Splendor – hieno, haalea peli

Jätä kommentti

28.2.2016 Kirjoittanut JK

Mistä johtuu, etten osaa vain kehua Splendoria? Splendor (Marc Andre 2014) on hieno ja onnistunut peli, jota on kiva pelata, ja jonka oppii ja opettaa nopeasti. Sen kortit ovat ihan nättejä ja jalokiviä kuvaavat pelimerkit ovat mahtavan painavia pokerichipejä. Pelejä on näppärä tahkota kolmekin tunnissa, jos sille päälle sattuu.

Splendor on melko puhdas koneistonrakennuspeli. Pelaajat siis kehittävät omaa systeemiään (temaattisesti jalokiviseppäfirmaansa) koko ajan paremmaksi tuottamaan asioita ja keräämään voittopisteitä. Tämä tapahtuu keräämällä jalokiviä, joilla saa kortteja, joilla saa ”alennuksia jalokivistä”, joilla on mahdollista kerätä yhä arvokkaampia kortteja. Lisämausteena pelissä on aatelislaattoja: aateliset haluavat tietynlaisen yhdistelmän jalokiviä, ja kun koneistosi tuottaa näitä, saat aatelisen suosion ja tuomat voittopisteet.

Robert Downey Jr. on kiinnostuneempi timantista kuin Natalie Portmanista

Robert Downey Jr. on kiinnostuneempi timantista kuin Natalie Portmanista

Kuten pelien kohdalla monesti, niiden kuvaaminen ei kuulosta kovin jännältä, mutta niiden pelaaminen on silti kivaa, Splendorinkin. Mutta miksen osaa suhtautua Splendoriin vain hyvänä pelinä, jota on kiva pelata? Miksi vaadin peliltä enemmän voidakseni kehua sitä? Haluaisin jonkinlaisen suhteen syntyvän pelin ja minun välille. Siihen vaaditaan, että pelissä on luonnetta. Särmiäkin. Että peli kolahtaa minulle monella tavalla (kuten estetiikaltaan, haptiikaltaan, elävältä teemaltaan…), herättää muitakin tunteita kuin ”kiva ja onnistunut peli”. Kuten paras romaani ja rakkaus, paras peli voi kolhia ja hoitaa, olla raivostuttava ja vaativa, usein erittäin turhauttava ja oikeastaan näiden ansiosta tulla sitäkin palkitsevammaksi. Kunhan ei jätä haaleaksi. Rakkaus ja viha ovat toistensa sukulaisia, eivät vastakohtia.

Otetaan esimerkki niin kaukaa, että vertailu on jo väärin, mutta sitäkin havainnollistavampi, Blood Bowl. Kun Blood Bowlia pelaa kuten sitä kannattaa pelata eli liigana, sinun joukkueestasi tulee omasi. Tunteet ovat pelissä: iloitset kunkin itse nimeämäsi pelaajan onnistumisesta, hänestä tulee uusien taitojen myötä uniikki, haluat aina kehittää häntä enemmän eteenpäin kuin mahdollista (on pakko saada Sidestep… ja tuokin olisi kiva… ja tuo…) ja kun hänet runnotaan kentälle, suret hänen ja hänen perheensä kanssa. Blood Bowl on kuuma tai kylmä, mutta ei haalea.

Jos otamme vähän läheisemmät esimerkit: pieni filleripeli Battle Line liikuttaa pelaajaansa, ja niinkin simppeli vanha peli kuin Mad-korttipeli saa lapsen täysin valtaansa.

Painotan tässä vaiheessa jotain ilmiselvää, mutta kuten Tsehov tiesi, ilmiselvät asiat kaipaavat usein eniten ääneen sanomista: tämä on makuasia. Tällaiset peliarvostelut ovat subjektiivisia, ja eri ihmisten maut vaihtelevat pelienkin suhteen. Splendor on hyvä ja onnistunut peli. Tämä on lähes objektiivinen väite.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pelejä

7 Wonders Duel 1775: Rebellion Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: Family Edition Alhambra Alias Amerigo Antiquity At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Bang! Battle Line Best Treehouse Ever Biblios Blood Bowl Blueprints Bohnanza Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Bus Cacao Camel Cup/Camel Up Carcassonne Carcassonne Junior Castles of Burgundy Castles of Mad King Ludwig Catan Catan Junior Caverna Caylus Celestia Chez Greek Citadels Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Codenames Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Compatibility Concordia Cottage Garden Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Deus De Vulgari Eloquentia Diamant Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Falling Sky Fiasco Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Fog of Love For Sale Freedom: The Underground Railroad Fuji Flush Fungi Glory to Rome Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Hacienda Halli-Klack Hanabi Here I Stand Hoity Toity Honshu Hornet Imhotep Imperial Isle of Skye Istanbul Jaipur Jamaica Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Karuba Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of Tokyo Kingsburg Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos Lanterns Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Love Letter Mad Madeira Mallorca Marrakech Masters of the Universe Matryoshka Medieval Academy Menolippu Mice and Mystics Mint Works Modern Art Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Mysterium My Village Myyräpeli Mölkky Nations New York 1901 Noa No Thanks! Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Orléans Pandemia Patchwork Pelaajien valinta Port Royal Potion Explosion Prodigals Club Puerto Rico Qwinto Qwixx Race for the Galaxy Railroad Tycoon/Railways of the World Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Rocky Road à la Mode Rokokoo Rory's Story Cubes Roskis Saboteur Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan Santiago Santorini Savannah Cafe Seasons Sherlock Holmes Consulting Detective Splendor Star Wars: Imperial Assault Stone Age Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Targi Terraforming Mars Terra Mystica Thebes The Golden Ages Thurn & Taxis Tides of Time Tikal Tokaido Torakkapokeri Tournay Trajan Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Wacky Wacky West Wallenstein When I Dream Yspahan Zooloretto Zoo Panic
%d bloggers like this: