Hanabi, se erilainen Rizla-peli

Jätä kommentti

12.3.2016 Kirjoittanut JK

Kun lähtee matkalle, voisi tehdä huonomminkin kuin pakata mukaan Coloretton ja Hanabin (Antoine Bauza 2010). Ne vievät kahden korttipakan verran tilaa, sopivat 2 – 5 pelaajalle, eivät kuluta loma-aivoja, vaan tarjoavat niille palauttavaa liikuntaa, ja ovat keskenään riittävän erilaisia. Hanabi voisi itse asiassa brändäytyä nimikkeellä ”se erilainen korttipeli”. Näen televisiomainoksia. Kuulen kuuluttajan äänen painottavan sanaa ERIlainen etovan vinkeästi.

DSCF3495

Hanabi on erilainen, koska pelaaja ei näe omia korttejaan. Se on siis vähän kuin sarjankeräyskorttipeliversio Rizla-pelistä. Rizla-pelissä jokaisen pelaajan otsaan nuolaistuun sätkäpaperiin on kirjoitettu joku kuuluisuuden henkilö, ja hän joutuu arvuuttelemaan oma henkilöllisyytensä kysymällä muilta kysymyksiä.

Rizla-peli on melkein Hanabita hauskempi, mutta negapuolella se kärsii toistuvuudesta: samat, optimaaliset kysymykset alkavat toistua kun kaikki ymmärtävät niiden optimaalisuuden: Olenko mies vai nainen? Olenko suomalainen vai en? Olenko kuollut? Olenko kuuluisa viihdealalta? Historiankirjoista? Urheilusta? Onko Pol Pot väärä kirjoitusmuoto Paul Pottsista? Mutta se Rizla-pelistä.

Kuva on Googlesta, ei meiltä

Hanabi vaikutti sääntöjä aluksi lukiessa hyvin hauskalta, mutta osoittautui työläämmäksi: etenkin kaksinpelissä tuntuu pelissä olevan ratkaisevan paljon muistielementtiä, ja muistipelit maistuvat omaan makuuni työltä.

Se toinen syy, miksi Hanabi on ERIlainen: se on yhteistyöpeli, mikä tuo virkistävää vaihtelua lomalaistemme ilta- tai allasbaarirepertuaariin. Pelaajat pelaavat pistetaulukkoa vastaan ja yrittävät voittaa edelliset ennätyksensä – tai olla olematta se tyyppi, joka sössi joukkueensa suorituksen, kuten yhteistyöpelit joskus tuntuvat. Hanabissa pelin voi sössiä myös unohtamalla pitää korttejaan jatkuvasti edessään selkä itseen päin… mikä itse asiassa sekin voi alkaa tuntua työltä. Moni käyttääkin korttitelineitä pelin kanssa.

Omalla vuorolla voi antaa vihjeen toisille heidän korteistaan (näyttää mitkä kortit ovat tiettyä numeroa tai maata); tai poistaa kädestään kortin poistopinoon; tai pöydätä kädestään kortin yhteisesti kerättäviin sarjoihin. Jälkimmäisiin toimintoihin tarvittaisiin mielellään niitä vihjeitä, että tietää mitä kortteja voi pelata pöytään ja mitkä voi heittää pois. Kiinnostavin löytö uudelle pelaajalle on, kuinka rajalliset toiminnot aiheuttavat peliin sen, että yksi pelaajista saa jatkuvasti suorittaa kortteja ampujana ja muille lankeaa kuin varkain rooli vihjeidenantajana eli syöttäjänä. Näin on kokemukseni mukaan etenkin kaksinpelissä, jossa tätä roolittamista vastaan joutuu aktiivisesti kamppailemaan – varsinkin koska keski-ikäisen muistikapasiteetti on rajallinen, ja ampujana hän alkaa jo helposti unohtaa saamiaan varhaisempia vihjeitä. Hanabi on parhaimmillaan vähintään kolmella pelaajalla.

Kiinnostavaa Hanabissa kuten fiktiossakin on alateksti: se mitä ei sanota. Jos pöydällä on kaikkia värejä jo pari kappaletta, mutta sinistä puuttuu, ja toinen antaa sinulle vihjeen ”sulla on tuossa sininen kortti”… niin… eikö hän samalla muka vihjaa, että se sininen kannattaa pelata… eli on ykkönen?

Ehkä tulevissa Hanabi-peleissä tuttujen pelaajien kanssa tällaiset sanomattomat sopimukset, mielten ja tahtojen fuusiot, alkavat murtaa peliä tavalla, joka tuntuu liikkuvan jo vähän harmaalla alueella. Tai sitten ei liiku. Sanotaanhan säännöissäkin, että pelatkaa niin kuin on hauskaa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pelejä

7 Wonders Duel 1775: Rebellion Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: Family Edition Alhambra Alias Amerigo Antiquity At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Bang! Battle Line Best Treehouse Ever Biblios Blood Bowl Blueprints Bohnanza Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Bus Cacao Camel Cup/Camel Up Carcassonne Carcassonne Junior Castles of Burgundy Castles of Mad King Ludwig Catan Catan Junior Caverna Caylus Celestia Chez Greek Citadels Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Codenames Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Compatibility Concordia Cottage Garden Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Deus De Vulgari Eloquentia Diamant Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Falling Sky Fiasco Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Fog of Love For Sale Freedom: The Underground Railroad Fuji Flush Fungi Glory to Rome Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Hacienda Halli-Klack Hanabi Here I Stand Hoity Toity Honshu Hornet Imhotep Imperial Isle of Skye Istanbul Jaipur Jamaica Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Karuba Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of Tokyo Kingsburg Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos Lanterns Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Love Letter Mad Madeira Mallorca Marrakech Masters of the Universe Matryoshka Medieval Academy Menolippu Mice and Mystics Mint Works Modern Art Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Mysterium My Village Myyräpeli Mölkky Nations New York 1901 Noa No Thanks! Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Orléans Pandemia Patchwork Pelaajien valinta Port Royal Potion Explosion Prodigals Club Puerto Rico Qwinto Qwixx Race for the Galaxy Railroad Tycoon/Railways of the World Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Rocky Road à la Mode Rokokoo Rory's Story Cubes Roskis Saboteur Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan Santiago Santorini Savannah Cafe Seasons Sherlock Holmes Consulting Detective Splendor Star Wars: Imperial Assault Stone Age Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Targi Terraforming Mars Terra Mystica Thebes The Golden Ages Thurn & Taxis Tides of Time Tikal Tokaido Torakkapokeri Tournay Trajan Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Wacky Wacky West Wallenstein When I Dream Yspahan Zooloretto Zoo Panic
%d bloggers like this: