My City on maailman suurimman lautapelipalkinnon voittaja – moraalisesti!

Jätä kommentti

28.2.2021 Kirjoittanut JK

Mitähän tästä vuodesta 2021 vielä tulee? No ainakin lautapelikäännösten suhteen näyttää lupaavalta. Suomeksi on tullut jo tässä vaiheessa kiinnostavia käännöksiä. Näistä vahvimpana ehkä Reiner Knizian My City.

My City oli viime syksynä maailman arvokkaimman lautapelipalkinnon Spiel des Jahresin voittajaehdokkaana. Katselimme tyttäreni kanssa silloin netistä SdJ-julkaisustriimiä. Nyt, pelattuamme My City -kampanjan loppuun, hän muisteli: ”Mua harmittaa ettei Knizia voittanut, kun se oli niin iloinen ja sillä oli ne vaatteet, ja sitten ne voitti, jotka vain oli sillai totisena.”

Aivan totta! Harva edes muistaa kuka Spielin lopulta voitti, joten voimme saman tien sopia, että oikeasti My City on moraalinen Spiel des Jahres -voittaja 2020.

Sillä moraalisesti My City on oikea valinta Saksan vuoden peliksi pandemiavuonna, jolloin partyhassuttelut pitikin jättää sivuun ja ihmiset pelasivat kotona perheen kanssa toivottavasti My Cityä. My City on ainoa oikea valinta vuoden peliksi vuonna 2020 myös siksi, että se tuo ns. legacy-pelit harrastajien laitamilta kaiken kansan tietoisuuteen. 

Sillä sitä My City on  – ”legacy-peli”. Sana tarkoittaa suomeksi perimä, perintö, polveutuminen, mutta lautapelikielessä se tarkoittaa, että pelikerrat muuttavat peliä pysyvästi. Kortteja saadaan ja heitetään pois, pelilautaan tehdään fyysisiä muutoksia, kiinnitellään tarroja, asioita tuhotaan tai pyyhitään pois, ja tämä uusi ”perintö” sitten kantaa seuraavaan pelikertaan. Peleistä tulee uniikkeja. 

Legacy ei ole uusi keksintö – tietääkseni Risk Legacy teki sen ensin 2011, mutta peliharrastajat se löi äimällä Pandemic Legacylla 2015, joka kohosi maailman arvostetuimmaksi harrastajapeliksi. Tähän mennessä legacy-pelit ovat tupanneet olla vähän vaativampia harrastajapelejä, mutta 2020 Reiner Knizia halusi, että pandemiavuonna kaikki perheet pääsevät jo kouluikäisten kanssa rakentamaan kaupunkiaan legacy-tyylillä turvallisesti kotioloissa, ja niinpä saksalaiset kaiken järjen mukaan ymmärsivät palkita My Cityn Spiel des Jahresilla 2020. Eikö niin? Niin se varmasti oli.

 

 

Legacyn käsite herättää monissa yhä äimistystä: peli on siis kertakäyttöinen? Niinpä, mutta aika harvaa leffaa katsot kahta kertaa, ja aika harvan kirjan luet kahdesti. Silti me ostamme leffalippuja (10€) ja kirjoja (30€). My Cityn hinnalla jopa neljä pelaajaa saa kampanjan, joka tarjoaa 24 ainutlaatuista pelikertaa á 30 minuuttia.  Taloudellisesti diili on ihan perusteltu. 

My City on kuitenkin myös pelattavissa kampanjan jälkeen. Siitä lisää myöhemmin. Nyt kyse on vain siitä, onko My Cityn pelaaminen hauskaa.

Kahdeksan kirjekuorta, 24 erilaista pelikertaa

Tästä peli alkaa:

My City on erittäin helppo oppia. Nosta kortti, aseta sen kuvaama tetrispala pelilaudallesi. Ja sitten vain seuraava kortti! Yksi pelikerta kestää tuskin puolta tuntiakaan. Kampanjan myötä uusia sääntöjä on helppo oppia pikkuhiljaa lisää. Oikeastaan My City on vähän kuin ”lautapelitutoriaali” – ainoa toimiva, jonka itse olen tavannut. Kaiken kaikkiaan peli ei silti muutu mahdottoman vaikeaksi kymmenvuotiaan voittaa. 

Koko 24 pelin kampanja on paras pelata samojen pelaajien kanssa läpi. Kampanjan aikana avataan kirjekuoria, jotka muuttavat pelin sääntöjä. Osa säännöistä pysyy, moni muuttuu tai poistuu, ehkä väliaikaisesti, ehkä pysyvästi… Vähän uutta, vähän vanhaa, ei mitään täysin mullistavaa… Ymmärtänette ympäripyöreyden, mutta osa legacy-pelin viehätystä on suljettujen kirjekuorien avaamisessa ja uusien juttujen löytämisessä. 

Me pelasimme kampanjan läpi tammi-helmikuussa parin kolmen viikon sisällä, joten My City edustaa suurta osaa talven pelaamisessani. Taaja pelaaminen auttaa pitämään jännitteen päällä ja tavoitteet muistissa. Kampanjan aikana kaupunki syntyy ja elää ja muuttuu aikojen myötä. En ole toivottavasti eläissäni kirjoittanut näin onttoja lauseita, mutta välttelen spoilereita. My City vähän niin kuin mallintaa historiallista kehitystä. 

 

Todellinen voittaja vasta 24 pelin jälkeen

Jos voittaja selviää vasta 24 pelin jälkeen, eikö ole vaarana, että joku on niin paljon parempi kuin muut, ettei muilla ole saumaa enää joskus kampanjan puolivälissä? 

Tätä mietin etukäteen. Mutta meidän kokemuksemme on: ei ole vaarana. Kiinniottaminen onnistui meillä, kaikki johtivat kokonaiskampanjaa vuorollaan, ja monenkin pisteen takamatka kääntyi välillä johdoksi. Meillä koko kampanjan voittaja oli puoliväliin asti muista jäljessä, alussa jopa pahasti. Silti viimeiseen pelin 24 alkaessa hän oli vuorostaan jo niin edellä, että voitto meni jo vähän muodollisuudeksi. 

Pelikerran jälkeen voittajat saavat ehkä jonkinlaista ”pahuutta” haittamaan voittamista jatkossa. Häviäjät saattavat saada jonkinlaista hyvyyttä pelilaudalleen auttamaan. Lisäksi kampanjan myötä nousee uusia tapoja kerätä loppupisteitä. Kiinniottomekanismit vaikuttavat siis tehokkailta.

Oma suosikkivaiheeni oli ensipuolisko kaikessa sujuvuudessaan. Jälkipuoliskolla lisäelementit aiheuttavat jo tarkkuutta vaativaa kirjanpitoa. Valmiita pisteytyslomakkeita olisin kaivannut.

Paras tetrispeli?

Polyomino- eli tetrispalapelit ovat olleet suosittuja jo monta vuotta. Olen pelannut aika montaa, mutta jostain syystä mikään ei ole onnistunut nousemaan suursuosioon.

Arkadia on varhaisimpia polyominolaattapelejä.

Copenhagen – omia polyominosuosikkejani viime vuosien buumilta.

My City on kaikessa simppeliydessään varmaan nyt oma tetris-suosikkini. Se on yllättävää, sillä peli on eittämättä myös kaikkein helpoimpia polyominopelejä. Mutta jokin Knizian taikakosketus tämänkin vain järjesti hirveän sujuvaksi ja viehättäväksi. Puhdasta palapelinautintoa, hyvä virtaus, sääntöjä ja sitä kautta valintoja juuri sopivan kokoinen annos… Erinomaista työtä tohtori Kniziankin korkealla asteikolla.  

Keskustelemme polyominopeleistä Lautakunta-podcastissa

Ikuinen peli kampanjan jälkeen

My Cityn juju on kiistatta legacy-kampanjassa, mutta peliä voi yhä pelata 24 kerran jälkeenkin. Pelaajalautojen kääntöpuolella on ”ikuiseksi” kutsuttu peli, joka ei ole legacya, eli siihen ei tehdä muutoksia. Se vastaa suunnilleen kampanjan peliä 10, eli on vieläpä omaa suosikkivaihettani.

Ikuinen My City alkaa.

Hidastelin tämän arvion julkaisemisessa, koska halusin nähdä, palaammeko My Cityn pariin vielä kampanjan läpikäynnin jälkeenkin.  Olisihan peli jo täysi hitti, jos se toimisi hauskan ainutlaatuisen kampanjan jälkeenkin pysyvästi kiinnostavana. Onko ikuinen My City sitten pelaamisen väärti?

On se ihan. Se on edelleen kiva ja näppärä polyomino, joka onnistuu kaikessa simppeliydessään viehättämään ja liikuttamaan. Mutta kampanjasta taitaa olla vielä liian vähän aikaa, ja kampanjan jälkeen ikuinen peli ei kuitenkaan tunnu yhtä jännittävältä. Lähikuukausina nähtäväksi jää, kuinka paljon tämä alkaa taas vetää puoleensa. Pelistä en kuitenkaan kieltäytyisi.

Summa summarum

My City on erinomainen valinta tarjoamaan perheille uudenlaisen pelikokemuksen. Se on syystäkin moraalinen Spiel des Jahres -voittaja 2020.

 

 

Lautapelit.fi luovutti arvostelukappaleen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: