Miksi Bora Bora on niin hyvä? Aito kysymys

Jätä kommentti

29.4.2018 Kirjoittanut JK

Joskus kolme syksyä sitten tutkin kiihkeästi Boardgamegeekin listoilta löytyvien pelien kuvia. Kun suunnittelijat ja mekaniikat eivät vielä silloin paljoa sanoneet, arvioin pelien kiinnostavuutta pitkälti ulkonäön ja teeman perusteella. Ei se itse asiassa niin huono konsti ole kuin miltä saattaa kuulostaa – ulkonäön ja teeman on niidenkin oltava kunnossa, jottan hyvä peli voisi nousta erinomaiseksi – mutta aika paljon ”vääriä positiivisia” tuli. Paljon oli myös pelejä, joista jäi naama mieleen. Yksi näistä oli tällainen omituinen tecnicolor-saaristo täynnä monenlaisia pahvikilkkeitä kuin ylikokoisia selluloosa-nonparelleja.

Peli oli nimeltään Bora Bora. Hirveän vaikealta se vaikutti, tai vähintäänkin sekavalta. Ajattelin silloin kolme syksyä sitten, että ehkä joskus vähän myöhemmin sitten. Kiva juttu, kattellaan – samat sanat kuin sille yhdelle tutulle, joka pitää sinua hyvänäkin kaverinasi vaikket ole ihan varma pidätkö sinä häntä kaverina, mutta hän kutsuu sinua aina juhliinsa ja kerran menit ja niiden kiusallisen puolentoista tunnin jälkeen olet osannut vastata että kiva juttu, kattellaan onnaako.

”Myöhemmin” oli huhtikuu 2018. Bora Bora oli ilmestynyt kirjastoon, Feld oli kivunnut suosikkisuunnittelijoideni joukkoon, oli kevät ja kevään kaukokaipuu veti jonnekin Varsovaan tai edes Tyynenmeren saarille. Ja totesin jo ensimmäisen pelin jälkeen: mikä kesti?

Bora Bora on nimittäin aika ihana. Mutta miksi oikeastaan? Katsotaan osaanko vastata.

No ensinnä, se näyttää kyllä mainiolta. Värikkyys on kuin luontoäidin omassa buffetissa.  Tyynenmeren saaret kutsuvat puumajoja pystyttämään. Omaan kylään voi värvätä naisia ja miehiä erikoiskykyineen, ja sini-oranssi-värikombo on täydessä käytössä. Rahana on simpukat sekä jumalille tarjottavat uhrihedelmäkorit (en ole katsonut tarkkaan, saattaa niissä olla jotain pieniä eläimiäkin). Puupaloilla kuvatuista puusta, hiekasta ja kivestä rakennetaan rakennuksia. Ei haittaa vaikken tiedä, miten hiekasta rakennetaan – kaikki tykkäävät hiekasta, se on lämmintä varpaiden alla etelässä. Pahvinpalat ovat Alea-peliksi poikkeuksellisen paksuja. On noppia, on kortteja. Missään ei moitteen sijaa.

Toiseksi, Bora Bora on noppapeli, ja ne ovat täälläpäin suosittuja. Noppamekanismi on persoonallinen. Noppia voi sijoittaa viiteen (kaksinpelissä viiteen) yhteiseen toimintoon, mutta vain jos noppa on silmäluvuiltaan pienempi kuin toimintoruudussa mahdollisesti jo oleva noppa. Toisin sanoen pieniä silmälukuja on helpompi asetella. Mutta toiminnon saa silmälukujen vahvuisena. Toisin sanoen isot luvut ovat tehokkaampia.

Tästä muodostuu hyvä jännite. Heität nopillasi vaikkapa 1, 3 ja 6. Hyvä, yksi iso toiminto olisi hyvä saada nopeasti laitettua, ennen kuin toiset pelaajat vievät siltä tilan. Mutta toisaalta, ykkösellä voisi blokata jonkin toiminnon muilta kokonaan… Se olisi hyvä tehdä nopeasti. Mitähän muut haluavat tehdä…?

Isoilla ja pienillä nopilla on molemmilla siis käyttönsä. Mutta noppien armoilla et sentään ole. Pelissä on jumalkortteja, joilla saa rikkoa sääntöjä.

Jumalkortit luovat takaportteja ja kiertoteitä. Sinisellä esimerkiksi pääsee varattuunkin toimintoruutuun; valkoisella feikataan, että noppasi on kuutonen. Kaikkea muutakin voi jumalkorteilla saada puljailtua. Tällaiset puljailut ja kiertotiet ovat minulle yleensä mieleen.

Mutta mitä tässä kaikessa oikein tähdätään? No nyt päästään asian ytimeen.

Pelasimme ennen Bora Boraa vaimon kanssa peliä nimeltä Islebound (Ryan Laukat, 2016):

Islebound.

Islebound on avoin peli, jossa pitää joka vuorolla liikkua saarelta toiselle. Miksi? No, se sinun pitää itse keksiä. Pitää itse luoda merkitys kaikelle.

Se on raskasta pienelle ihmiselle elämässä. Se on elämänmittainen urakka, ja ilman hyväksi havaittuja tukirakenteita se vaatii poikkeuksellisia lahjoja ja voimia. Lautapeliä pelatessa ei ehkä halua joutua tuijottamaan samanlaiseen eksistentiaaliseen kurimukseen. Mieluusti ottaa joitain tavoitteita eteen kannettuna.

Bora Bora antaa a) selkeät tavoitteet, mutta b) näiden tavoitteiden täyttäminen ei ole pakollista. Kumpikin kohta on tärkeä. Hiekkalaatikkomaiset ”luo omat tavoitteesi” -pelit kulkevat riskaabelilla veitsenterällä. Ne sanovat ”hei, luo itse merkityksesi, maailma on sinulle avoin”. Se kuulostaa kivalta, mutta siihen on helppo vastata: ”Entä jos ei huvita? Entä jos ei nappaa? Mitäs sitten?”

Tätä ikuisen teinimäistä ja ihmisen elämässä ikuisen relevanttia vastalausetta vastaan esimerkiksi Terra Mystica ja Clans of Caledonia tarjoavat kierrospisteytystavoitteet ja Troyes ja The Voyages of Marco Polo tarjoavat salaiset henkilöllisyys- ja tavoitekortit. Hyvä, tässä on sinulle tavoitetta, huvita itseäsi tällä. Tähtää tähän. Ota suuntima elämääsi. Ota itseäsi niskasta kiinni ja koeta nyt edes tätä. Wax on, wax off. Eikö minun pitänyt oppia supersankariksi? Miksi laitat minut vahaamaan autoa? Mutta hyvä on, alat vahata ja kas, pian huomaatkin olevasi täydessä työnteossa. Ja sitten tajuat osaavasi karatea.

Kuvahaun tulos haulle wax on wax off

Toisaalta mitään pahaa ei tapahdu, vaikket Bora Borassakaan pysty tavoitetta suorittamaan. Ehkä voit täyttää jonkun toisen tavoitteen ensin. Tai ehkä se jää kokonaan tekemättä. Entä sitten, kysyy teinimme nyt; so fakin what? hän osaa ulkomaan kielelläkin. No, et saa lisäpisteitä. Ja pelin lopussa sinulta jää kuusi bonuspistettä saamatta. Kuusi bonuspistettä voi saada toisaalta myös noin kuudella muullakin tavalla. Kaikissa näissä ei kuitenkaan yhdessä pelissä onnistu. Joten Bora Boran tavoitteet ovat yhtäältä tärkeän tuntuisia ja toisaalta kuitenkin vain kangastuksia. Ne ovat kangastuksia, joita jahdatessa löydät oikean keitaan.

Häsläisyys on kyllä käännetty yhteentoista asti. Alkuvalmisteluun menee kymmenisen minuuttia, ja kierrosten väliseen huoltoonkin hetki, laudalle kun pitää vaihtaa ainakin kolmenlaisia pahvinpaloja: uusia naisia, miehiä ja tavoitteita vanhojen tilalle. Mutta kun peli on mieluisa, esileikki ei haittaa. Säännöistä piti tarkistaa vielä kolmannessakin pelissä jotain pientä (mitä se vihreä jumalkortti tarkkaan ottaen mahdollisti), mutta eipä ne strategiatkaan toisaalta ekoissa peleissä vielä aukea. Ei paha siis. Kompleksi peli kuitenkin on kyseessä, Feldin ehkä raskain.

Feldin pelien suuri fani Richard ”Rahdo” Ham harmitteli omassa arviossaan Bora Boraa häijyksi. Rahdo on tosin halinalle, mutta tätä en sentään ymmärrä lainkaan. Nopilla blokkaaminen on niin syvällä Boran Boran ytimessä, ettei siitä voi suuttua – sitä paitsi jumalkorteilla blokitkin voi kiertää. Joskus kannattaa tavoitelaattoja ottaessa katsoa, voisiko toiselta viedä sopivan, jos ei samalla tee itselleen hallaa. Ihan peruskamaa europeleissä. Ei tästä nyt pitäisi kenenkään suuttua. Vuorovaikutus ei ole huonolla tasolla. Sitä on vähän – toisen tekemisiä tulee valvoa – mutta omaa peliä pelataan.

Omaa peliä pelataan – ja sitä voi pelata monella lailla. Majojen levittäminen on mukavaa, niin on myös hankkia hyviä miehiä ja naisia omiin kyliin erikoistemppujaan tekemään. Kaloja voi kalastaa, koruja on hyvä kerätä. Taloilla voi hankkia paljon pisteitä varsinkin jos on nopea rakentaja, mutta temppelirataakaan ei haluaisi luovuttaa toiselle. Tekemistä riittää.

Hieno peli.

Älkää ihmiset antako Bora Boran odottaa kolmea syksyä. Technicolor-saaristo kaipaa taitavia heimopäälliköitä, ja näillä saarilla ei ole vaarallista, vaikkei lopulta niin menestyksekkäitä oltukaan, kun on ollut mukavata.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: