Clans of Caledonia on noussut kohisten maailman suosituimpien pelien joukkoon – ymmärrettävästi

3

25.11.2017 Kirjoittanut JK

Clans of Caledonia (Juma Al-JouJou 2017) kävi keväällä läpi hyvin menestyneen Kickstarter-kampanjan. Essenin pelimessuilla se oli kuumimpien pelien joukossa, ja viimeisetkin tukijat ovat näinä viikkoina päässeet korkkaamaan pelinsä. Lähdin itse melko poikkeuksellisesti kickstarttaamaan Caledoniaa, koska siinä oli niin suurta lupausta: se uhosi olevansa

 • vähän kuin Terra Mystica, mutta fantasian sijasta historiallisen Skotlannin teemalla
 • …ja Klemens Franzin kuvituksella
 • vähän Terra Mysticaa kevyempi säännöiltään
 • Terra Mysticaa parempi kaksinpelinä
 • muutenkin siinä on samanlaiset vaihtelevat pelaajasupervoimat kuin The Voyages of Marco Polossa (ja samanlainen kontrahtien täyttö)
 • ja bonuksena samanlaiset dynaamiset markkinat kuin Mac Gerdtsin Navegadorissa.

Siinä mainittiin nyt pari kertaa Terra Mystica, huomasitte kyllä. Sieltä suunnalta Clans of Caledonia tosiaan on helpointa hahmottaa, mutta aivan oma pelinsä se on, joka ei lopulta tunnu liikaa tuolta esikuvaltaan. Joka tapauksessa peliä on nyt neljä kertaa pelattu, ja on aika kirjoittaa ensivaikutelmat siitä.

Ensimmäinen ensivaikutelma Caledoniasta on, että… se on piskuinen.

Laatikko on pienempi kuin tuo perus Carcassonne-suorakulmio, ja kaikki osaset tuntuvat olevan kuin 80% pienennetty. Tässä vertailukohtana Caledonian kontrahdit ja pelaajalauta ja Marco Polon vastaavat:

Piskuisuus on lähinnä tottumiskysymys eikä haittaa käytännössä. Plussapuolella peli vie hyllyssä vähän tilaa. Paksusta pahvista tehdystä laatikossa ei tyhjää ilmaa ole.

Miten se pelaa? Edelleen lähdetään vähän liikkeelle niin kuin Terra Mysticasta. Vuorollasi voit vapaasti tehdä yhden seitsemästä erilaisesta toiminnosta, ja vuoroja voit tehdä niin pitkään kuin rahaa riittää. Sen jälkeen passaat, ja mitä pikemmin, sitä enemmän saat rahaa ja sitä varhaisemman pelaajavuoron ensi kierrokselle. Samoin terramysticamaisesti pelissä on viisi kierrosta, joista jokaisella on käytössä satunnaisesti arvottu lisäpisteytyslaatta: tämän kierroksen lopuksi esim. tulee lisäpisteitä kaikista maahantuomistasi hyödykkeistä, seuraavaksi työläisistä kartoilla. Pelit siis tarjoavat mukavasti pieniä välitavoitteita ja näin auttavat olemaan hukkumatta hiekkalaatikkoon.

Tämän lisäksi terramysticamaista (tämä oli kolmanneksi viimeinen kerta) on ”naapuribonus”: pelit kannustavat rakentamaan toisten pelaajien viereen antamalla tästä lisäedun. Caledoniassa naapurietu on vain aivan erilainen: ei mahtikulhojen minikiekkojen kierrätystä, vaan mahdollisuus ostaa naapurin tuottamaa juustoa hyvällä alennushinnalla.

Ja tässä kohtaa Caledonia menee itselläni Terra Mystican ohi. Mahtikulhojen sisyfosmainen pyörittäminen on juuri se ylimääräinen elementti, joka itselleni taitaa olla siinä vähän liikaa. Ja siinä missä Terra Mysticassa on karttatouhuista irralliset kulttiradat, Caledoniassa on markkinat – jotka ovat täysin kaiken muun touhun ytimessä.

Caledonia on nimittäin talouspeli, ja tuntuu sen ansiosta pelatessa täysin omanlaiseltaan. Vaikutelmat tunnistaa jos esikuvat tuntee, mutta niistä muodostuu uutta. Caledonia on täydellinen esimerkki siitä, miten kehitys tavallisesti etenee – astumalla jättiläisten olkapäille ja katsomalla sieltä kauemmas. Romanttiset poikkeusyksilöt ovat yleensä myyttejä; anomalisilta vaikuttavat uutuudet ovat yleensä vain piilottaneet vaikutteensa, tai yleisö ei tunne niitä. Harvoin keksitään mitään uutta ex nihilo. Tristram Shandyllakin oli esikuvansa.

 

Caledonian tarina on kertomus klaanista, joka lähtee kahdesta duunarista, metsurista tai kivenlouhijasta. Klaanilla on kullakin omat erikoiskykynsä. Kuka on erikoistunut viskeihin, kuka kirnuamaan maidosta arvokasta voita, kuka viihtyy jokisuistoissa tai osaa kalastaa. Näistä lähtökohdista levittäydytään yli ylämaan nummien ja jokien, kehitetään karjataloutta, viljellään maata, jota voidaan jalostaa leiväksi tai viskiksi… ja kaikki tämä Adam Smithin kotimaassa tietysti kaupankäynti mielessä. Suuri(n) osa pelin pisteistä tulee vientisopimusten täyttämisestä. Uuteen maailmaan viedään villaa, juustoa, viskiä ja lihaa, ja sieltä saadaan arvokkaita tuontihyödykkeitä, kuten sokeria, puuvillaa, tupakkaa ja humalaa. Hyödykkeitä voi tuottaa itse, tai, jos rahaa ja kauppiaita riittää, niitä voi ostaa vapailta markkinoilta.

Markkinat nelinpelin loppupuolella. Leivän hinta on noussut pilviin ja juustokin on kovassa kurssissa. Perushyödykkeistä taas ei paljoa voittoa liikene. Kun tuotetta myydään, sen arvo laskee, kun ostetaan, nousee.

Markkinamekanismi on kaikessa yksinkertaisuudessaan hauska, simppeli mutta syvällinen – siis macgerdtsmaisen elegantti. Vaatii pelejä, että oppii laskelmoimaan miten markkinat tulevat toimimaan – mitä ja milloin itse kannattaa myydä, jos toiset vaikka näyttävät tuottavan hirveitä määriä villaa tai maitoa. Aivan hirveästi markkinat eivät kaksinpelissä taida aina vaihdella, mutta pienilläkin rahasummilla voi olla merkitystä: kaikki toiminnot (paitsi itse myyminen) maksavat rahaa, ja Power Gridmainen ”multa puuttuu yks vaivainen raha ja sen myötä kaikki” saattaa aina vaania. Markkinapuljaamiseen erikoistunut klaani Stewart on toisaalta hyvä opettamaan, miten yhtenä vuorona voi ostaa villaa, ihan vain koska se on halpaa, ja seuraavalla myydä sen voitolla.

Pelin aikana oma pelaajalauta tyhjenee tyydyttävästi, kun omat palikat rakennetaan kartalle.

Pelin loppupuolella Cunninghamit rypevät rahassa runsaan työmiehistönsä ja tehokkaan karjataloutensa ansiosta.

Mitä itse kontrahteihin tulee, niissä on pelin satunnaiselementti, ja se voi olla ajoittain vahvakin: tarjolla olevat kontrahdit voivat osua juuri siihen, mitä tuotat, tai sitten eivät. Suunnittelija Al-JouJou on kertonut kokeilleensa vaihtoehtoa, jossa ensi kierrokselle tarjolle tulevat kontrahdit olisivat jo etukäteen nähtävissä ja varauduttavissa, mutta hylänneensä sen, koska se aiheutti niin pahaa analyysihalvausta.

Juma Al-JouJou kuulostaa Ahmed Ahneen sivuhenkilöltä tai Trickerionin lisäosan illusionistilta mystisestä Arabiasta. Hän on saksalainen, Dubaissa syntynyt yrittäjä ja  shakinpelaaja, joka voinee Caledonian menestyksen myötä keskittyä jatkossa täysipainoisesti pelisuunnitteluun. Onnea, Juma, ja kiitos myös onnistuneesta pelistä. Caledoniassa on sen edellä mainitun ison esikuvansa jännitys mutta vähemmillä säännöillä sekä minun ja vaimoni makuun osuvammalla teemalla. Ja se toimii kivasti kaksinpelinä.

Etenkin kaikkine poikkeavine klaanierikoistaitoineen Caledonia on sen verran laaja peli otettavaksi haltuun, että tämä kirjoitus pitää vielä laskea ensitunnelmien puolelle, mutta ne ovat hyvin positiiviset. Clans of Caledoniaa tullaan pelaamaan vielä paljon meilläkin.

3 ajatusta artikkelista “Clans of Caledonia on noussut kohisten maailman suosituimpien pelien joukkoon – ymmärrettävästi

 1. Iivari sanoo:

  Peli vaikuttaa oivalta! Tiedätkö miten peli on tätä nykyä saatavilla? suomeen ei ole saapunut..

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Hei!
   En valitettavasti tiedä. Eka Kickstarter-erä on mennyt kuluttajille – olisikohan toinen painos joskus tulossa. Tulisikohan siitä ilmoitusta Juman pelipuljun sivuille: karma-games.com.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Architects 7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game Arnak - Kadonneet rauniot At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Queens Garden Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Family Inc Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters Ghosts of Christmas ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino Kingdomino Origins King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Living Forest Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Nidavellir Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Paleo Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Quest for El Dorado: Dangers & Muisca Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Soccero Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Tiletum Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: