Terra Mystica: Kiitos 17.45 – 20.48

Jätä kommentti

24.9.2016 Kirjoittanut JK

Syyskuussa 2016 sitten tapahtui niin mukavasti, että pääsin kokeilemaan itseään Terra Mysticaa. Tässä vaikutelmiani pelistä, josko niistä olisi iloa ja hyötyä etenkin heille, jotka miettivät, olisiko peli heitä varten.

image

Metapelijohdanto:

Terra Mystica (Jens Drögemüller, Helge Ostertag 2012) on raskas harrastajapeli, ja niistä kaikkein arvostetuimpia. Boardgamegeekin rankingissä se on tällä hetkellä sijalla 4. (siis kaikista maailman lautapeleistä neljänneksi arvostetuin). Pelin keskiarvo asteikolla 1 – 10 on yli kahdeksan. Harva Terraa pelannut ei siis ole pitänyt pelistä, ja keskimäärin sitä on rakastettu.

Temaattinen johdanto:

Terra Mystica, Salaperäinen maa on koti neljälletoista fantasiarodulle, joilla kullakin on omat erikoistaitonsa. Siellä rodut kilpailevat keskenään siitä, kenellä on kehittynein sivilisaatio ja kuka on jumalten suosikki.

image

Alkuasetelmassa päälauta ja kolme pelaajalautaa.

Pelasimme Terra Mysticaa kolmena ensikertalaisena. Jos Hämähäkkivaistosi varoitti heti vaaroista, se on oikeassa, mutta melko vähin sääntövirhein taisimme selvitä pelistä, eikä aikaakaan mennyt opetuksineen, kertauksineen ja taukoineen kuin kolme tuntia. Sääntökirja suosittaa järjestämään ensimmäiseen peliin tietyt laatat ja käyttämään rotuina aavikkolaisia, noitia ja alkemisteja. Tottelimme kiltisti. Roduilla on kullakin omat piirteensä. Aavikkolaiset (nomads) esimerkiksi saavat yhden talon lisää heti alussa, ja jos he rakentavat linnan (stronghold), he saavat lisätehoja ympäristön aavikoittamiseen. Kullakin rodulla kun on pelissä vain yksi ympäristö ja ekolokero, jolle he voivat rakentaa. Niinpä maaston muokkaus (terraforming) on pelin ytimessä: aroja muokataan vaikkapa suoksi ja soita metsäksi. Tähän tarvitaan lapioresursseja. Lapiota voi saada mm. muuttamalla työläisiä sellaisiksi, siis temaattisesti laittamalla duunarit lapion varteen.

Itse pelasin vihreitä wiccanoitia, jotka tykkäävät puista kuin edesmennyt Paavo Haavikko konsanaan. Noitien erikoiskyky selvisi minulle vasta pelin loputtua kun luin sääntökirjan vikan sivun…

Terraa pelataan kuusi kierrosta. Joka kierroksen alussa joka pelaaja värvää itselleen erikoiskyvyn tälle kierrokselle. Tämä voi olla vaikka lisää rahaa, työläisiä, pappi tai lisäpisteitä. Sitten tienataan tulot: mm. työläisiä, rahaa ja pappeja saa sen mukaan, kuinka paljon olet rakentanut kartalle eri rakennuksiasi.

Itse kierros alkaa tämän jälkeen, ja se on muodoltaan hyvin vapaa. Pelaaja valitsee ja suorittaa yhden toiminnon kahdeksasta mahdollisesta, ja sitten vuoro aina kiertää myötäpäivään. Tätä jatketaan niin kauan, kunnes kaikki pelaajat ovat tehneet kaiken mitä haluavat ja/tai voivat ja passaavat. Kierros loppupisteytetään, ja seuraava alkaa.

Rakenteeltaan TM ei ole vaikea. Mukava strategian helpottaja on myös se, että joka kierroksen loppupisteytyslaatasta näkee, mitä sillä kierroksella on erityisen hyödyllistä tehdä. Tulevia vuoroja katsomalla taas näkee esim. minkä kulttien palvominen on tässä pelissä hyödyllisintä tai että viitoskierroksella kannattaisi rakentaa lisää kauppahuoneita (trading house), joten kannattanee varautua siihen jo ajoissa.

Terra Mystican raskaus tulee alkuvaiheessa siitä, että toimintoja on tosiaan monta opeteltavana, ja se, miten pelin moninaiset resurssit kertyvät ja mihin niitä käytetään pitää tehdä itselle selväksi. Myöhemmässä vaiheessa Terran raskaus tulee sen strategisesta syvyydestä ja mm. mahdollisuuksista kokeilla kaikkia eri rotuja.

Esimerkinomaisesti kerrottakoon, että juuri tuo resurssien hahmottamisen vaikeus pääsi yllättämään minut pelin toisella kierroksella. Jotenkin menin olettamaan, että tässä  pystyy muuttamaan yhtä resurssia toiseksi kuten laajemmissa europeleissä usein. Mutta puljailuvaraa olikin hintsusti tarjolla. Minulla oli tasan kaksi rahaa liian vähän linnoituksen rakentamiseen, eikä kerta kaikkiaan mitään keinoa hankkia niitä. Olisi pitänyt siis varautua jo edellisellä kierroksella. Kierroksen loppupisteytyksessä minulta jäi sitten saamatta linnoituksen rakentamisesta tienattavat voittopisteet, joihin tähtäsin.

Muistiin itselle: kun opettelet uutta, raskaampaa europeliä, tee aina itsellesi selväksi, mistä keskeisiä resursseja saa ja mitä kaikkea niillä tehdään. Vältyt kysymästä ääneen liian myöhään ”Niin öö mistä saikaan rahaa?”

Kartalle siis rakennetaan rakennuksia, ja näitä voi päivittää paremmiksi. Rakennusrykelmät voivat vahvistuessaan muodostaa kaupunkeja. Tämä tuo peliin hyvin palkitsevan aikaansaamisen tunnun: vuoro vuorolta oma valtakunta kehittyy tehokkaammaksi ja saat enemmän työläisiä, rahaa, pappeja ja valtaa. Parhailla rakennuksilla saat lisäksi valita erityisiä jumaltensuosiolaattoja, sekä pääset hyödyntämään rotusi erikoistaitoja: noidat esimerkiksi voivat joka kierroksella rakentaa kerran ilmaisen talon metsäheksaan. (Ja sitten kun pelin lopussa luet sääntökirjan viimeisen sivun tarkkaan, huomaat, että noitien ei tarvitse rakentaa rakennuksiaan viereisiin heksoihin kuten yleensä pitää, vaan he voivat rakentaa niitä minne metsään tahansa…)

image

Mystican puupalat ovat erikoisimmillaan vaihtoehtoisen universumin avaruusgeometriaa. Liila nurkkaus sisältää voimakiekkoja, jotka etenevät kupista toiseen mancalahkolla mekaniikalla, jossa kaveria ei jätetä.

Lisäksi kilpaillaan johtoasemista neljällä eri kulttiradalla. Tulen, veden, maan ja ilman jumalat palkitsevat suosikkinsa pelin lopussa, ja jo pelin aikana radalla etenijä saa lisää voimaa. Voimakiekot kiertävät pelaajalaudalla kupista toiseen aika vängällä mekanismilla, ja näillä voi mm. ostaa loitsuja tai muuttaa suoraan vaikkapa työläisiksi.

image

Kulttirata ei ole visuaalisesti palkitsevin. Oikealla puukuutiot edustavat työläisvoimaa, takana näkyy ovaaleja jumaltensuosiolaattoja sekä heksanmuotoisia kaupunkilaattoja.

Ei käy kiistäminen: Terra Mystica on kiinnostava ja palkitseva peli. Luomisen tuntu on käsinkosketeltava jo ensimmäisellä pelikerralla, ja herättää jo näkymän mitä sitä saisikaan aikaan, jos oikeasti osaisi tämän. En ihmettele, että moni Mysticco, tai miten pelin faneja kutsutaankaan, on tahkonnut peliä kolminumeroisia lukuja. Uudelleenpelattavuutta on roimasti eri rotujen (ja lisäosien) ja pisteytys- ja kykylaattojen myötä.

Kartasta puheen ollen: pelin ulkoasu on melko onnistunut (Dennis Lohhausen on vakiotekijä), mutta tarvitsiko kartan heksat rajata valkoisilla rajoilla? Karttamaisuuden tuntuma on sillä menetetty ja peli muuttuu suotta abstraktimmaksi.

Pelaajamääristä nelinpeli on suosituin ja viisin- ja kolminpelaamista pidetään myös hyvänä, kahdelle epämodulaarinen kartta taitaa olla vähän iso. Osin tästä syystä ei tyyris Terra Mystica ole omaan kokoelmaani välttämätön, mutta peliharrastajan tulisi vähintäänkin kerran kokeilla sitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: