He-Man ja kartalla liikkumisen aliarvostetut ilot – ja missä Clank! tekee virheen

Jätä kommentti

6.3.2018 Kirjoittanut JK

Poikana minulla oli Hiimän-peli, tarkemmin sanottuna Masters of the Universe -lautapeli. Siinä seikkailtiin ensin pääkallolinnan (Castle Grayskull) ulkopuolella, piti löytää jokin liituri, jolla voi ylittää kuilun ja päästä sisään linnaan. Linnassa voi sitten valita sielläkin eri reitin, jota pitkin matkata Skeletoria kohtaamaan, kai. Vastaan tuli eri korteista sitten kaltereita tai jotain luurankovihulaisia ynnä muuta. Skeletor piti voittaa, jos halusi voittaa pelin. Muistaakseni peli oli ihan vaan että heität noppaa ja liikut ja käännät laattoja ympäri ja löydät sieltä jotakin. Siis niin kuin Afrikan tähteä. Ei se ollut ihmeellinen peli edes kahdeksanvuotiaana, mutta tiedättekö minkä takia sitä tahkottiin silti kymmeniä pelejä?

Kuvahaun tulos haulle Masters of the Universe lautapeli

Kuvahaun tulos haulle Masters of the Universe lautapeli

Käykäähän ostamassa peli Antikvariaatti.netistä.

Koska siinä pääsi liikkumaan kartalla. Ja tiedättekö mikä on kivaa niin lautapeleissä kuin elämässäkin? Kartalla liikkuminen.

Onkohan se jokin suomalainen juttu – meillä kuin em. Afrikan tähti on leimannut varhaisia pelikokemuksia vahvasti – mutta kartalla liikkumisessa on jotain oudon miellyttävää. Minua edustava puupalanen, joka kulkee sinne minne parhaaksi katson… joka (minä, ei puupalanen) voin tuumailla eri reittivalintoja ja ajatuksissani sijoittaa itseni eri sijainteihin erilaisten etäisyyksien päästä toisista sijainneista, ja sitten taittaa noita etäisyyksiä (puupalanen, en minä)… Ja ehkä se on jokin idiosynkratismi tai idiotismi, mutta kartathan ovat upeita ja pohjapiirrokset ja sen sellaiset, ja jotenkin niiden valloittaminen osana pelikokemusta on mitä kiehtovinta. Oletteko samaa mieltä? Yksinkertaisesti se, että voi kulkea eri reittejä, tuo peliin myös omanlaisensa uudelleenpelattavuuden ja strategisen väylän. Kaikessa rautalankaisuudessaan. Hieno homma. Enemmän sitä peleihin. Hetkinen. Mitäs tämä on?

Se on Klank (Clank!: A Deck-Building Adventure, Paul Dennen 2016), joka on noussut kohisten maailman suosikkipelien joukkoon. Nonsaleerasin sitä näinkin pitkään vain koska en tajunnut sen olevan perhepeli, ja aikuisten kesken se näytti vähän lapsekkaalta. Mutta Klank onkin siis helppo peli, jonka saattaa oppia seitsenvuotiaatkin, jotka ovat opiskelleet pakanrakennusta esimerkiksi Harry Potter -pelin avulla. Ei se ole paljon Colt Expressiä vaikeampi. Tämän tajuttuani riensin opettamaan sen lapsilleni. Ja Klankista löytyi jotain hyvää ja jotain pahasti kiusaavaa.

Klankissa olette seikkailijoita tai rosmoja, jotka haastavat toisensa kilpailuun: kuka käy linnan alla sijaitsevissa lohikäärmeen luolissa ja selviää sieltä ulos arvokkaimman voittopisteryöstösaaliin kanssa, on kylän etevin rosmo tms., siis voittaja. Kun kaiken lisäksi Clank! toimii pakanrakennuksella, mekaniikka, johon olemme em. Harry Potter -pelin avulla tykästyneet, Klankhan vaikutti aivan voittajalta.

Jokaisella on vaatimaton aloituskätensä (10 korttia), ja sitten ostat pelin aikana lisää kortteja pakkaasi. Alla olevan kuvan ylärivissä on aina saatavilla olevia peruskortteja, alarivissä aina vaihtelevia ison pakan satunnaiskortteja:

Arkeologin ostaminen esimerkiksi vaatii kaksi sinistä ostovoimaa, Herra Viiksikarva yhden. Sitten tarjolla on erilaisia pahiksia kuten ogre, joita voi voittaa punaisilla miekkasymboleilla, ja heistä saa palkinnoksi esim. rahaa. Joissain korteissa kuten ylärivin Exploressa on keltaisia saapassymboleita, ja nämä symbolit vievät sinua kukin yhden ruudun eteenpäin luolastossa.

Haluat matkustella luolastossa, sillä siellä odottavat arvokkaat artifaktit sekä liuta erilaisia Salaisuuksia, pieniä ja suuria, joista saa kivoja yllätysvoimia. Monet näistä kombottavat sitten erilaisten korttien kanssa – Arkeologi esimerkiksi tykkää, jos sinulla on Apinaidoli. Apinaidoli ei liity mitenkään Voice of Finlandiin, se on arvokas keräilyesine.

Vihreä seikkailija on Kristalliluolassa, josta pääsee ylöspäin kysymysmerkki-Salaisuuden luo vain jos on ostanut marketista yleisavaimen (sic). Alaspäin mennessä käytävällä taas on vastassa kaksikin hirviötä, jotka aiheuttavat kahden osumapisteen menetyksen.

Nimi Clank!? Se tulee sitten pelin melumekanismista. Liikkeesi luolastossa nimittäin aiheuttavat aika ajoin melua, ja ajoittain nämä melut pannaan kuution muodossa pussiin ja sieltä esiin vedetään kuutioita, jotka nyt muuttuvat vaurioiksi, siis osumapisteen menetyksiksi. Jos omat osumapisteesi menevät nollaan, voit arvata, ettei se ole hyvä juttu. Haluat pois luolan syvyyksistä ennen kuin pökräät, mieluiten kokonaan linnasta ulos vielä ehjin nahoin. Lohikäärme. Luolaston lohikäärme on se, joka vauriot aiheuttaa, kun häiritsette sitä melullanne. Lohikäärme pöhisee tulta meluajien päälle. (Itse kartalle asti hän ei tule.)

Tavallaan hyvin kaukaa haettuna selitin tytöille, että melumekaniikka on siis samanlaista onnenkoettelua kuin Diamant, jossa toiset menevät syvemmälle luolaan ja ottavat isomman riskin, että käy huonosti, mutta voivat toisaalta kahmia enemmän aarteitakin. Clank! on tietysti paljon Diamantia monisyisempi peli, mutta toisten pelaajien toimia pitää seurata. Jos joku on ryntäämässä jo ulos linnasta, sinulle voi tulla kiire, sillä sen jälkeen lohikäärme vasta häijyksi äityykin.

Clank! on siis peli, jossa joku voi lopettaa ennen muita ja toinen taas voi kuolla ja hävitä. Ja se on sitä onnistuneesti. Kumpikaan näistä ei haittaa, vaan on virkistävällä lailla erilaista ajan- ja reitinhallinnan pohdintaa ja toisen aikeiden arvailua. Hauskaa vaihtelua.

Pakanrakennuselementti on minun makuuni parhaimmillaan pitkäkestoisissa peleissä, joten Clank!in ehkä tunnin kestossa se ei kaikkein tyydyttävimmilleen ehdi kehittyä. Kortitkaan eivät ehkä ole joka jaolla aina kaikkein jännittävimpiä, mutta ihan ok, eikä tämä suinkaan ole Clank!in otsikossakin mainittu faux pas.

Tuo ratkaiseva menetetty mahdollisuus on nähdäkseni näinkin yksinkertainen juttu: luolasto ei ole kartta. Se ei ole pohjapiirros. Se on abstrakti kokoelma laatikoita ja  ympyröitä sekä nuolia näiden välillä. 😦

Olisi tietysti vaatinut isomman pelilaudan kuvittaa luolasto ihan luolastoksi, edes vähän maailman huonoimman He-Man-pelin tapaan. Mutta kyllä meidän pöydälle olisi isompi pelilauta mahtunut. Lohikäärmeradan ja osumampisteradat olisi voinut irrottaa vaikka toiseksi pikkulaudaksi. Komealla luolastolla Clank! olisi huima seikkailu, juuri se peli, jota kaikki lapsuusvuoteni olisin tarvinnut. Nyt näen vain laudan valkoiset liidunraapaisut ja mietin mitä olisi voinut olla.

No, Clank! on uudelleenversioitu peliksi Clank! in Space, mutta se ei auta allekirjoittaneen ongelmassa. Lisäksi peruspelille on tullut lisäosa Sunken Treasures ja näinä aikoina toinen lisäosa The Mummy’s Curse, ja siitä kuultuani riensin heti tarkastamaan, onko nyt tehty uusi lisälauta parhaiden pyramidipohjapiirrosten mukaisesti, että tuntisin oloni kuin olisin sisällä Kheops+:n fantasiapyramidissa valitsemassa reittejäni tuhansien tonnien kivien sisällä…

mutta ei, sekin on geometrisiä muotoja ja lyijynraapaisuja näiden välillä.

Mutta huomatkaa nyt, arvon lukijat, että tämä on allekirjoittaneen turha fiksaatio. Clank! on hieno perhepeli, ellei jopa erinomainen. Englannin taidon puute ei estä lasten kanssa pelaamista, sillä ostettavissa olevat kortit voit aina heille kääntää ja käsikortit he oppivat helposti muistamaan. Pelilauta on kaksipuoleinenkin. Pelikerroista tulee vähän erilaisia sen mukaan, millaisia kortteja paksusta pakasta tulee kulloinkin tarjolle: välillä kolaat huoletta, välillä hiivit hissukseen. Salaisuuslaattojen kääntely on jännittävää kuin Afrikan tähdessä konsanaan. Laittaisin Clank!in ostolistalleni heti, ellei minulla olisi tätä He-Man-fiksaatiota kartalla liikkumisesta. Älkää te antako kartan abstraktiuden häiritä. Unohtakaa koko tämä blogaus ja pelatkaa Clank!ia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: