Diamant säntäsi pää kolmantena jalkana ostoslistalle

2

30.9.2016 Kirjoittanut JK

Diamant on mm. Menolipun tekijän Alan R. Moonin sekä mm. Citadelsin tekijän Bruno Faiduttin nopea onnenkoettelupeli vuodelta 2005. Diamant on oiva osoitus siitä, että pelin ei viihdyttääkseen tarvitse olla monimutkainen. Se on myös haaste pelien numeraaliselle arvostelulle, joka mm. Boardgamegeekissä niin paljon valtaa käyttää. Kuinka moni itseään kunnioittava peliharrastaja nimittäin rohkenee antaa tälle kiitettävän arvosanan, kasin saati ysin tai kympin? Eihän Diamant nyt palkitsevuudessaan vedä vertoja pitkille aikuisten peleille.

Mutta Diamantin ja vaikka jonkun Terra Mystican vertaaminen keskenään samalla arvostelumittarilla onkin aika epäreilua. Peleillä on eri tarkoitus, ja omassa ekolokerossaan ne joko onnistuvat paremmin tai huonommin. Diamant on kaikessa yksinkertaisuudessaan elegantti peli, joka tekee erittäin kiitettävästi sen, mikä sen on tarkoituskin: hauskuttaa ja liikuttaa koko perhettä kahdenkymmenen minuutin verran.

image

Vanhan Lautapelit.fi-painoksen komponentteja

Diamant on onnenkoettelupeli (engl. push your luck). Temaattisesti se tarkoittaa tässä, että pelaajat etenevät hylätyissä jalokivikaivoksissa keräten jalokivia. Kaivokset ovat kuitenkin vaarallisia, ja milloin tahansa käytävän nurkan takaa saattaa vastaan hyökätä käärmeitä tai kiviensortuma, joka ajaa pelaajat päätä pahkaa pakoon niin kauhuissaan, että he tiputtavat hamstraamansa jalokivet.

Käytävän kortteja käännetään yksi kerrallaan. Jos tulee jalokiviä, ne jaetaan mukana olevien pelaajien kesken. Jakojäännös jää kortille odottamaan, sen saa ensimmäisenä luolasta poistuva lähtevä. Kortin paljastamisen jälkeen jokainen äänestää salaa, ottaako vielä toisen kortin – toisin sanoen jatkaako pitemmälle kaivokseen – vai viekö jo kaivoksesta keräämänsä jalokivet varmasti suojaan oman pahviarkun uumeniin. Äänestäminen tehdään ainakin tässä Lautapelit.fi-editiossa niin, että jokainen avaa samaan aikaan nyrkkinsä, ja siellä on joko oma ukkeli tai ei. Nyrkkiin piilotettu ukko tarkoittaa poistumista, tyhjät nyrkit jatkavat. Kun käytävää jatketaan eteenpäin, rikkauksilla on nyt vähemmän jakajia. Toisaalta tässä vaiheessa myös eri vaaroja on tapetilla entistä enemmän. Yksi vaarakortti, vaikkapa skorpioni, ei vielä rohkeita hollywood-arkeologejamme pelota, mutta jos pakasta kääntyy toinen samanlainen vaara, sitten on myöhäistä katua. Pakokauhun vallassa pelaajan paidanhelmaan käännetyt timantit lentelevät sinne tänne, ja hän poistuu luolasta yhtä köyhänä kuin sinne menikin.

image

Viides kaivoskäytävä alkoi kahdella eri vaaralla, sitten alkoi löytyä jalokiviäkin, mitä nyt välillä vuoren syvyyksistä tuprahti myrkkipilvi. Ensimmäinen luolasta poistuja saisi nyt taakse jääneet rubiinit.

Lapsille tämä opettaa riskin käsitettä ja riskinhallintaa. Ehkäpä myös jonkinlaista finanssipolitiikkaa: viisivuotias kun alkoi ensin mököttää, että hän menetti keräämänsä timantit. Hänelle piti selventää, että kaivoksesta löytämäsi timantit eivät vielä ole sinun. Ne ovat ikään kuin vain lupauksia, että saat nämä timantit, jos poistut luolasta ajoissa.

Taisi mennä läpi, ainakin viisivuotias on voittanut monta peliä aika kirkkailla tienesteillä. Ja tämä on tärkeää: Diamant on niitä onnistuneita perhepelejä, joissa aikuinen voi koettaa tehdä parhaansa, muttei siltikään voita liian usein. Ainakin meillä kun voittaminen on lapsille ihan tärkeää, edes silloin tällöin. Jos isi voittaa liian usein, peli saa jonkinlaisen negatiivisen auran lasten silmissä. Ja tietysti, ei isä aina ihan tosissaan yritä voittaa (mutta älkää kertoko tätä lapsille), mutta mukavaahan se on, jos peli sallii myös isän tsempata aidosti.

Toki voisi Diamantia moittia siitä, ettei se vuosikausia varmaan jaksa viihdyttää: se on simppeli eikä siitä löydä lisäulottuvuuksia. Mutta pianhan ne lapsetkin ovat jo kasvaneet, ja voivat siirtyä komplekseihimpin peleihin. Nopeana perhepelinä Diamantilla voi helposti viihdyttää harvoin pelaavia vieraitakin.

Sen sijaan aitona moitteena todetaan, että pelin kuvitus ei suuremmin lämmitä. Kortit ja pelilaatikko ovat kuin taitavan harrastelijan tekemiä. Pahvilaatikot, puu-ukot ja muovijalokivet sentään ovat hauskoja, ainakin lapset jäivät niillä heti leikkimään pelien jälkeen. Olin kuitenkin valmis kääntämään kuvitukselle toisen posken ja aloin etsiä netistä itselleni omaa painosta tämän kaverilta lainaamani sijasta. Ja katso, ilokseni selvisi, että Iello julkaisee juuri tänä syksynä, siis nyt, pelistä uusintapainoksen – uusin, Paul Mafayonin kuvituksin:

Kuvahaun tulos haulle diamant Iello

Nähtävästi äänestykset tehdään jatkossa kortilla. Kuva Iello.fr

Tämän jälkeen en oikein löydä tekosyitä olla ostamatta Diamantia meille. Kunhan nyt tulee kauppoihin asti ensin.

Mainokset

2 thoughts on “Diamant säntäsi pää kolmantena jalkana ostoslistalle

 1. Tero H sanoo:

  Niin… en minä Diamantille voisi ajatellakaan antavani 10 arvosanaksi, mutta tämä vain siksi että en isommin välitä push-your-luck -genren peleistä. Noin muutoin uin valtavirtaa vastaan BGG:ssä, sillä käytän kyllä samaa arvoasteikkoa niin kevyissä kuin raskaissakin peleissä. Terävimmästä kärjestä löytyy siten niin vartin kestävä ’Love Letter’ kuin vaikkapa pari-kolmetuntinen ’Indonesia’.
  Mutta hyvä, että Diamant miellyttää ja vielä parempi että pelistä tulee uutta painosta myyntiin. Loppuun silti pari tärppiä samassa genressä, jos vaikka joskus tulee mahdollisuus näihin tutustua: ’Deep Sea Adventure’ vie Diamantia aavistuksen mielenkiintoisempaan suuntaan (mielestäni) unohtamatta silti helppoa opittavuutta. Saatavuus voi sitten olla hankalampi juttu. ’Welcome to the Dungeon’ taas on kevyt korttipeli, jossa kasataan yhteistä mörköpinoa kortti kerrallaan tai passataan, ja kun yksi pelaaja on enää jäljellä pitäisi tämän selvitä möröistä niillä apuvälinekorteilla mitkä on näkyvissä. Tätä saa paikallisista pelikaupoista tai ainakin pystynevät tarvittaessa tilaamaan lisää, jos on edelliset myyty loppuun.

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Kiitos vinkeistä! Deep Seasta olen joskus jotain lukenutkin, mutta taisin hylätä sen ajatuksistani juuri saatavuuden takia. Dungeon voisi kolahtaa kohderyhmälleni (nuo kohta 8- ja 6-vuotiaani).

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pelejä

7 Wonders Duel 1775: Rebellion Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: Family Edition Alhambra Alias Amerigo Antiquity At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Bang! Battle Line Best Treehouse Ever Biblios Blood Bowl Blueprints Bohnanza Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Bus Cacao Camel Cup/Camel Up Carcassonne Carcassonne Junior Castles of Burgundy Castles of Mad King Ludwig Catan Catan Junior Caverna Caylus Celestia Chez Greek Citadels Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Codenames Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Compatibility Concordia Cottage Garden Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Deus De Vulgari Eloquentia Diamant Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Falling Sky Fiasco Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Fog of Love For Sale Freedom: The Underground Railroad Fuji Flush Fungi Glory to Rome Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Hacienda Halli-Klack Hanabi Here I Stand Hoity Toity Honshu Hornet Imhotep Imperial Isle of Skye Istanbul Jaipur Jamaica Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Karuba Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of Tokyo Kingsburg Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos Lanterns Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Love Letter Mad Madeira Mallorca Marrakech Masters of the Universe Matryoshka Medieval Academy Menolippu Mice and Mystics Mint Works Modern Art Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Mysterium My Village Myyräpeli Mölkky Nations New York 1901 Noa No Thanks! Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Orléans Pandemia Patchwork Pelaajien valinta Port Royal Potion Explosion Prodigals Club Puerto Rico Qwinto Qwixx Race for the Galaxy Railroad Tycoon/Railways of the World Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Rocky Road à la Mode Rokokoo Rory's Story Cubes Roskis Saboteur Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan Santiago Santorini Savannah Cafe Seasons Sherlock Holmes Consulting Detective Splendor Star Wars: Imperial Assault Stone Age Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Targi Terraforming Mars Terra Mystica Thebes The Golden Ages Thurn & Taxis Tides of Time Tikal Tokaido Torakkapokeri Tournay Trajan Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Wacky Wacky West Wallenstein When I Dream Yspahan Zooloretto Zoo Panic
%d bloggers like this: