Kasvikset eivät ole koskaan maistuneet niin hyvältä kuin At the Gates of Loyang

2

3.10.2016 Kirjoittanut JK

Pelaamme pelin ensimmäistä kierrosta, kun vaimo kysyy minulta: ”Niin kenen suunnittelema tää olikaan?”

Nielaisen, hengitän rauhallisesti sisään ja ulos, nuolaisen huuliani. Hän on aavistanut. Koetan heittää suunnittelijan nimen mahdollisimman nonsalantisti. Lausun sen  ruotsalaisittain kuin ruotsalaisuus naamioisi miehen, kuin ruotsalaisuus olisi lieventävä asianhaara, viattomuus tai syyntakeettomuus tai yleinen harmittomuus ja lagom ja bekväm kuin kolmeprosenttinen lager-olut.

”Toi Uuvve Ruusenbäri…”

Ruotsalaistaminenkaan ei auta, vaimon hartiat kohoavat, vastaus tulee saman tien:

”Mitä, Agricolan tekijä…? Sä oot huijannut mut tähän!”

Ei, hyvä lukija, en ole huijannut, mainitsin Uwen nimen hänelle ohimennen viime viikolla, kun kerroin lainanneeni kirjastosta sellaisen hauskan vihannestenviljelypelin, jota olimme kavereiden kanssa Yucatassa pelanneet ja josta olin kovasti tykännyt: sellainen kuin At the Gates of Loyang, joo, se on Uwen, mutta se on ihan eri maata kuin Agricola, paljon leppoisampi, siinä vain vähän kiinankaalia ja kurpitsoita viljellään ja kauppaillaan torilla, tosi mukavaa kaikista – paljon värikkäitä kasviksia, painotin, koska kukapa koulutettu suomalaisnainen vastustaisi värikkäitä kasviksia, edes puisessa muodossa.

Patchworkin tekijä…”, minä korjaan painottaen sen ainoan Uwe-pelin nimeä, josta vaimo on pitänyt.

”Huoh”, vaimo sanoo, paitsi ettei sano, vaan huokaisee. Mutta, hyvä lukija: siirsi sitten katseensa takaisin kortteihin. Ei noussut pöydästä, ei pyyhkinyt purjosipuli- ja paksoikasaa lattialle, kaikkea muuta kuin lopetti pelin kesken: keskittyi kortteihinsa ja pelasi yhden niistä. Ja kun hän mutristi huuliaan, niillä oli pieni virnistys.

Avioliitto, hyvät lukijat! Mitä olisi miehen elämä ilman avioliittoa! Ilman vaimoa, joka suostuu pelaamaan Uwe Rosenbergin pelejä, mies on pariton huopatossu halla-aamuna.

Tietysti, oli ehkä pahakin virhe aloittaa yhteiset Uwe-pelimme Agricolasta. Ehkä Agricola vähän traumatisoi häntä. Traumatisoi se tietysti minutkin, ketäpä ei, mutta Agricola tekee sen sillä lailla hyvällä tavalla. Kuin katsoisi kolmituntista mustavalkoista puolalaiselokuvaa Breznevin ajalta, elokuvan nimi olisi Kurjet jotakin, ja siinä käytäisiin läpi lukuisia tapoja, joilla Puolan maaseudulla on ollut kurjaa: katovuosia, kasakkahyökkäyksiä, ruttoa, alkoholismia, puukotuksia, väkisinmakauksia ja rupisia siemenperunoita lounaaksi. Loppukuvassa kuvattaisiin yli lentäviä kurkia, heinät heiluisivat tuulessa noin seitsemäntoista minuuttia, jonkun känsäinen käsi aukenisi hitaasti – kuoliko hän? No varmana kuoli.

Mutta se Agricolasta. At the Gates of Loyang (2009) on toista maata, ja se on minun oma suosikkini pelaamistani Uweista.

image

Loyang on hyvän mielen peli. Siinä viljellään pellot täyteen värikkäitä kasviksia, satoa  korjataan ja myydään asiakkaille. Rahoilla sitten edetään Vaurauden polulla. Yhdeksän vuoron aikana kokee, kuinka oma kasvisfarmi leviää yhdestä vehnäpellosta varsinaiseksi tuotantokoneeksi, josta saa sitten vuoron alussa aina poimia nyrkillisen värikkäitä kasviksia – viehättäviä puupalasia.

image

Loyang on seurapasianssia: pelaajien välinen vuorovaikutus on hyvin vähäistä. Se sopii kyllä minulle välillä ja tähän peliin se sopii mainiosti. Vuorovaikutus tulee korteista, joilla peli toimii. Joka kierroksen korttivaiheen alussa pelataan kädestä yhteiseen pooliin valittavaksi kortteja. Tämä on itse asiassa aika salaovela konsti, jossa joutuu välillä riskeeraamaan: jos kädessäsi on kaksi korttia, jotka haluaisit, toinen on laitettava pöydälle toisten mahdollisesti otettavaksi, koska saat ottaa aina tasan yhden kortin kädestäsi ja yhden pöydältä. Vuorovaikutusta tuovat lisäksi jotkut pelin Helper-korteista, eli apulaisista.

image

Kortit lisäävät peliin tuurintuomaa satunnaisuutta: joskus ei vaikka vihannesten vaihtamisen mahdollistamia markkinakojuja tule sitten millään, ja sitten joutuu retiisinsa hankkimaan kalliilla kaupasta. Minusta sekin sopii pelin keveyteen ja huolettomaan tunnelmaan. Toisaalta satunnaisuus on ehkä osaltaan ollut vaikuttamassa siihen, ettei Loyang ole yhtä suosittu kuin Uwen ”sadonkorjuutrilogian” muut pelit, Agricola ja Le Havre, tai muutkaan miehen viljelypelit kuten Caverna, Ora et Labora, Fields of Arle, Glassroad, mitä näitä on, te tiedätte, helpompi olisi luetella hänen pelinsä, joissa ei viljellä. Loyang on myös luontevalta pelaajamäärältään melko rajoittunut – se lienee hyvä vain kahdelle pelaajalle. Useammalla pelaajalla joutuu helposti odottelemaan vuoroaan. Toimintavaiheen vuorot kun ovat pitkiä.

Mutta juuri niiden luovuudesta pidin Loyangissa. Suosikkipeleissäni on yleensä tällaista tilaa luovalle puljaamiselle ja keksimiselle yhden vuoron aikana (Troyes oiva esimerkki). Loyangissa toimintavaihe – pelin pihvi – on hyvin vapaamuotoinen ja voi olla pitkäkin: myyt ensin tuonne, myyt sitten tänne, ostat papuja kaupasta, pelaat Helper-kortin ja vaihdat vehnää retiiseiksi toisen pelaajan markkinakojulla, kylvät retiisipellon, päivität varastorakennuksen…

Maanviljely ei ole koskaan ollut näin mukavaa. Ei Loyangia meille omaksi tule – joku raja on siinäkin mihin vaimo suostuu – mutta jos hankittaisiin, viljelisin vihannespalstoja tyytyväisyydestä pyöreänä.

Mainokset

2 thoughts on “Kasvikset eivät ole koskaan maistuneet niin hyvältä kuin At the Gates of Loyang

 1. Mikko Saari sanoo:

  Nelinpeli ei ole niin paha kuin voisi kuvitella, koska toimintavaihetta voi tehdä yhtä aikaa, sitten kun pelaajat ovat sen verran kokeneita, että voi luottaa, että hommat menevät oikein. Mutta kyllä, kaksinpeli tämä on.

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Juu, tuo partnerinvalintasysteemi on ovela keino nelinpelin luppoajan lyhentämiseen. Tosin nelinpeliksi ehkä itse suosittelisin jotain muuta peliä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pelejä

7 Wonders Duel 1775: Rebellion Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: Family Edition Alhambra Alias Amerigo Antiquity At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Bang! Battle Line Best Treehouse Ever Biblios Blood Bowl Blueprints Bohnanza Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Bus Cacao Camel Cup/Camel Up Carcassonne Carcassonne Junior Castles of Burgundy Castles of Mad King Ludwig Catan Catan Junior Caverna Caylus Celestia Chez Greek Citadels Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Codenames Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Compatibility Concordia Cottage Garden Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Deus De Vulgari Eloquentia Diamant Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Falling Sky Fiasco Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Fog of Love For Sale Freedom: The Underground Railroad Fuji Flush Fungi Glory to Rome Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Hacienda Halli-Klack Hanabi Here I Stand Hoity Toity Honshu Hornet Imhotep Imperial Isle of Skye Istanbul Jaipur Jamaica Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Karuba Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of Tokyo Kingsburg Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos Lanterns Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Love Letter Mad Madeira Mallorca Marrakech Masters of the Universe Matryoshka Medieval Academy Menolippu Mice and Mystics Mint Works Modern Art Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Mysterium My Village Myyräpeli Mölkky Nations New York 1901 Noa No Thanks! Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Orléans Pandemia Patchwork Pelaajien valinta Port Royal Potion Explosion Prodigals Club Puerto Rico Qwinto Qwixx Race for the Galaxy Railroad Tycoon/Railways of the World Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Rocky Road à la Mode Rokokoo Rory's Story Cubes Roskis Saboteur Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan Santiago Santorini Savannah Cafe Seasons Sherlock Holmes Consulting Detective Splendor Star Wars: Imperial Assault Stone Age Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Targi Terraforming Mars Terra Mystica Thebes The Golden Ages Thurn & Taxis Tides of Time Tikal Tokaido Torakkapokeri Tournay Trajan Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Wacky Wacky West Wallenstein When I Dream Yspahan Zooloretto Zoo Panic
%d bloggers like this: