Trendikäs roll & write eli heitä & piirrä – ja kaksi genren hyvää edustajaa (Qwinto, Octodice)

Jätä kommentti

21.3.2018 Kirjoittanut JK

Myöntäkää pois, hyvät lukijat, että tekin tahtoisitte olla trendikkäitä. Kukapa ei – sitä nykyihminen haluaa, koska mikään ei ole muodikkaampaa kuin olla trendien aallonharjalla. Oikeastaan aiemmin puhuttiin muodikkuudesta, mutta trendikkyys on nykyään sitäkin muodikkaampaa – muodikkuus on jäänyt jotenkin 1900-lukulaisen kuuloiseksi, kun taas ”trendi” tulee ulkomailta. Harva tietää, että ”trendi” on saanut nimensä Trenton konsiilista, jossa kirkkoisät 1563 julistivat tuolloin muodikkaat kilikellot hiippatossujen kärjissä tyhmiksi. Tämä jos mikä on omiaan antamaan trendi-ilmiölle kansan parissa kielletyn hedelmän houkuttelevan maun, ja kuten se punainen kojelaudan nappi, jota kapteeni kieltää näytöksessä yksi ikinä koskaan painamasta ja joka tietysti tulee katastrofisin seurauksin siitä huolimatta tai juuri sen vuoksi painetuksi viimeistään näytöksessä kolme, niin myös kansan mielissä kilikellohiippatossuista tuli nyt kuumempaa kamaa kuin koskaan. Syksyyn mennessä kilikellohiippatossujenkin nimikin oli vääntynyt, monikossa, muotoon trenti. Ensimmäinen trendivillitys oli näin syntynyt.

Trentikkäät ovat nykyaikana elossa lähinnä enää tonttuversionaan.

Kauas pohjolaan kerettyään trentit muokkautuivat muotoon rentit tai, Itä-Suomessa, rentot, josta sanasta ajan myötä kehittyi adjektiivi rento. Joten vaikka kilikellohiippatossut ovat jääneet joulutonttujen yksinoikeudeksi, olemme silti tulleet etymologisesti täyden ympyrän, koska rennot lököasut ovat nykyään trendikkäitä. (*

Mutta tiedättekö, millä muulla tavalla kenestä tahansa voi nykyään tulla trendikäs? Sen kun heität ja piirrät – siis pelaat roll & write -pelejä. Ne ovat sekä rentoja että nykyään trendikkäitä.

Tässä kaksi hyvää genren edustajaa.

Qwinto

Tämä on Qwixxin poika vuodelta 2015 (eri tekijät tosin, tässä Bernhard Lach ja Uwe Rapp). Qwixxille kävi niin, että meiltä loppui siitä paperit. Näin ollen peliä ei ole käytännössä enää olemassa, koska vaikka säännöt, nopat ja kynät ovat tallella, millään näistä ei tee mitään ilman pelipaperia, jolle heittojaan merkkailla. Koska etenkin perheen naiset kuitenkin pitivät pelistä, ajattelin saman tien napata tämän Qwixxin jatko-osan.

Qwinto on edeltäjäänsä vähän opaakimpi, siihen on siis vaikeampi hahmottaa parasta strategiaa. Pelissä on vähän sudokufiilistä, sillä samaa numeroa ei saa nyt laittaa edes samaan kolumniin eli pystyriviin. Vaakarivit pisteytetään kaikki, ja kolumneista pisteytetään ne, joissa on jokaisessa kolmessa ruudussa numero. Qwintossakin saa miinuspisteitä, jos ei omalla vuorollaan pysty käyttämään heittämäänsä numeroa (ja tässäkin voi toisen vuorolla käyttää tämän numeroita, muttei ole pakko), mutta nyt voit valita, minkä kolmesta nopasta tai näiden yhdistelmästä heität.

Ostin uuden puhelimen puoliksi sen takia, että saan parempia pelikuvia. Vertaa vaikka edellistä valokuvaa näihin neljään seuraavaan.

Voit siis heittää yhden nopan ja laittaa sen numeron vastaavan väriselle riville. Tai kaksi noppaa, ja laittaa näiden summan kummalle tahansa riville; tai kaikki kolme noppaa ja näiden summa mille tahansa riville. Kerran saa aina heittää uusiksi.

Qwinto on siis hieman pulmikkaampaa pohdittavaa kuin Qwixx, rahtusen verran. Lyhyt ja helposti opittava noppailu tämäkin on. En osaa näitä kahta laittaa järjestykseen; Qwinto lisää haastetta, mutta nopsalle, abstraktille heitä & piirrä-pelille ei Qwixxin helpostikäsitettävyyskään ole haitta.

Mutta tosiaan, teemat ovat kyllä allekirjoittaneen pöydällä abstraktiutta korkeammassa arvossa. Niinpä:

Octo Dice

OctoDice (Christoph Toussaint, 2015) on Stefan Feldin Aquaspheren maailmaan sijoittuva ”itsenäinen jatko-osa”, jälkiruoka noppapelin muodossa. Lunkisti kirjoittaa emopeli Aquaspherestä täällä, mutta lyhyesti sanottuna siinä ollaan merenalaisessa tutkimuskeskuksessa tutkijoita, jotka ohjelmoivat tutkimusbotteja ja taistelevat samalla keskukseen punkevia octopodeja eli mustekaloja vastaan.

OctoNautit the Board Game: The Dice Game toimii vähän niin kuin yatzy-mekaniikalla. Mutta onneksi vain vähän – pelissä on pieni mutta minulle ratkaisevan tärkeä muutos. Heität vuorollasi kaikki kuusi noppaa, mutta sinun on laitettava niistä tasan kaksi sivuun. Sitten heität neljä noppaa ja laitat kaksi sivuun, sitten vielä viimeiset kaksi. Nyt löydät sivustasi kuusi noppaa, jotka tässä vaiheessa järjestelet haluamiksesi pareiksi. Pariin kuuluu valkoinen ja musta noppa. Olen itse vähemmän innoissani perus-yatzy-mekaniikan rannattomasta heittelystä, joten tämä rajoite ruokkii luovuutta juuri sopivasti.

Arvasin, että jos lataan tähän jonkun pistelappukuvan, siinä on virhe. Ei laskuvirhettä kuitenkaan, olenpa vain melko varma, ettei tämä pelaaja yhdellä kristallillaan voittanut kristallienemmistön neljää pistettä. Loppupisteitä po. siis 34.

OctoHälytys tuntuu jo vähän strategiselta roll & writelta, mikä käsiteparina vaikuttaa ristiriitaiselta. Kevyestä, parinkymmenen minuutin noppailusta on kyse, mutta kun peli tarjoaa kuitenkin paljon erilaisia väyliä kerätä voittopisteitä – siinä voi siis koettaa kokeilla eri strategioita. Keräisikö paljon botteja ja näille sukellusveneitä? Vai tähtäisikö kristalleihin tai tutkimusteknologiaan? Ja sitten on vielä pelin hauskin jippo, laboratoriot, jotka ovat kolme pientä teknologiapuuta:

Labratoiminnolla voit edetä alaspäin jollain näistä kolmesta puusta, ja saat niiden myötä lisäkykyjä ja mahdollisesti loppupistebonuksia. Kukin labralaatta on vieläpä kaksipuoleinen, joten peleissä on aina vaihtelevat lisäkyvyt käytössä. Joissain peleissä voit laiminlyödä labrat, toisissa satsata niihin täysillä. Kummallakin on meillä pelejä voitettu.

No noppa aina tuo ja vie, eikä omaa strategiaa kannata kiveen kirjoittaa vaan sopeutua lady Fortunan mukaan. Toisen noppia voi tässäkin pelissä toisen vuorolla kerran kopioida – modernin pelisuunnittelun mukaisesti pidetään siis pelaajat mukana pelissä myös toisten vuorolla, aivan kuin QwiXXXissakin. Kaksinpelissä heitetään vielä vuorojen jälkeen aina neutraali noppakäsi tarjolle, jos ei omaa kopsaamismahdollisuutta ole vielä käyttänyt.

Yhdeksänvuotiaani oppi myös OctoDicen, joten näitä kumpaakin on meillä viime aikoina pelailtu koulun/työpäivän jälkeen välipalaa syödessä ja kevättä kohti kulkiessa.

 

 


 

(*: Tämä etymologinen tarina saattaa olla tottakin, en ole tarkistanut. On se mahdollista siis. Vai voitteko todistaa, ettei ole?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: Family Edition Alhambra Alias Amerigo Antiquity Arboretum Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Bang! Battle Line Best Treehouse Ever Biblios Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza Bora Bora Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Bus Byzanz Bärenpark Cacao Camel Cup/Camel Up Carcassonne Carcassonne Junior Castles of Burgundy Castles of Mad King Ludwig Catan Catan Junior Caverna Caylus Celestia Century: Spice Road Chez Greek Chicago Express Citadels Claim Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Compatibility Concordia Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Deus De Vulgari Eloquentia Diamant Diamonsters Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Dragon Castle Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa EXIT Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fiasco Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Fog of Love Forbidden City For Sale Freedom: The Underground Railroad Fuji Flush Fungi Ganz Schön Clever Gemblo Genial Glory to Rome Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Hacienda Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Here I Stand High Society Hoity Toity Hokkaido Honshu Hornet Imhotep Imperial In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul Jaipur Jamaica Julkkispeli (Time's Up!) Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Karuba Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Linko! Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Love Letter Mad Madeira Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marrakech Masters of the Universe Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Menolippu Mice and Mystics Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Mysterium My Village Myyräpeli Mölkky Nations New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Orléans Otys Pandemia Paperback Parade Patchwork Pelaajien valinta Pelaajien valinta 2018 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Rory's Story Cubes Roskis Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan Santiago Santorini Savannah Cafe Scotland Yard Seasons Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Signorie Silk Road Smile Space Freaks Splendor Star Wars: Imperial Assault Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Targi Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Gallerist The Golden Ages The Mind This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Tides of Time Tikal Tokaido Torakkapokeri Tournay Trajan Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome to... When I Dream World´s Fair 1893 Yspahan Zooloretto Zoo Panic
%d bloggers like this: