Lopputalven kovia kertapuraisuja: Mechs vs. Minions, Arkham Horror: The Card Game, This War of Mine

2

31.3.2018 Kirjoittanut JK

Huomaan nostaneeni Puutyöläisen vaatimustasoa ja standardeja, niin uskomattomalta kuin se teistä voi vaikuttaakin. Blogin alkuvaiheessa kirjoittelin melko surutta mistä pelistä tahansa vähäiselläkin kokemuksella oman postauksen, joka sitten usein lähtikin käsittelemään vaikkapa REM:n rumpalin aivoverenkiertohäiriöitä tai saksalaisen maantiepolisiin innovatiivisia miinaratkaisuja. Nykyään, kun blogini on vakavasti otettava, autoritatiivinen ja informatiivinen katsaus globaalisti nousevaan harrastukseen eikä vain omaa kivaa, tuntuu kuin täällä pitäisi pyrkiä paremmin suomustamaan, perkaamaan, fileoimaan ja kuullottamaan pelinvonkaleet ilman että lukijat tukehtuvat ruotoihin. Niinpä kynnys kirjoittaa pelistä on noussut.

Mutta sitten taas mietin, kumpi palvelee pelaavaa ja lukevaa maailmaa (no, lähinnä Suomea) paremmin: en kirjoita mitään – vai kirjoitan ensivaikutelmia? Joten siinä uskossa, että ensivaikutelmatkin ovat inspiroivaa luettavaa oman pelaamisesi sytykkeeksi, lanseeraan uuden kirjoitussarjan

kertapuraisuja 

[AD: laita ^tohon joku magee fontti comic sans tms]

joka ei ole ollenkaan samanlainen kirjoitussarja kuin Pöydällä-blogin Ensipuraisut. Toisin kuin Ensipuraisut, Kertapuraisut ovat pelejä, joita en varmaan koskaan saa pelattua uudestaan. Ensipuraisu taas implikoi jatkopuraisuja. E capito tutti? Plagioinnista ei ole kyse. Jatkakaa.

Ensinnäkin, kokeilimme helmikuun lopussa peliporukalla tällaista listakomeettaa kuin:

Mechs vs. Minions

(Cantrell, Ernst, Librande, Saraswat & Tiras, 2016)

Tämä peli on BGG:n listalla jossain 22:n paikkeilla tätä kirjoittaessa. Se on ollut hyvin suosittu varmaan siksi, että se perustuu johonkin tunnettuun videopeliin, osin siksi, että MvM on valtava ruumisarkku täynnä muovifiguja hyvällä hintasuhteella. Lelufaktori on  tässä pelissä korkea.

Valtava ruumisarkku laatikoksi on täynnä huolellisesti pakattuja figuja, modulaarisia pelilautoja ynnä muuta jännää.

Lautapelina MvM toimii ohjelmoinnilla, ja sehän on hauska pelimekaniikka. (Ks. esim. Wallenstein tai vielä paremmin, pelaa itse.) Pelaajat ohjelmoivat oman mekaanisen koneensa ampumaan ja liikkumaan eri tavoin, niin että pahikset (minionit) toivon mukaan jäävät näiden tulilinjalle ja/tai alle. Käytännössä pahikset kuitenkin vaurioittavat konettasi, jolloin se alkaa pyöriä vaikka joka kolmannen askeleen jälkeen vaikka ympäri. Tällaiset vauriot pitää sitten ottaa huomioon ja niiden kanssa pärjätä. Siitä tulee osa pelin hupia.

Tässä ohjelmointitaulukkoni:

Mekaanikone toteuttaa nämä ohjelmat vasemmalta oikealle. Lähinnä vain erilaisia aseita on tällä hetkellä käytössä.

Mechs on kampanjapeli, josta pelasimme kaksi ekaa skenariota. Onnekkaasti ja täpärästi voitimme molemmat kolminpelinä. Peliporukkamme jäsen Terminaattori II (nimi muutettu) olisi tälle sopivaa kohdeyleisöä, hän kun tykkää ohjelmoinnista sanan molemmissa tarkoituksissa ja hänellä on alakouluikäisiä poikia, joiden kanssa pelata. Ei ole kuitenkaan vielä rientänyt kaupoille. Taitaa olla kitsas mies. Uusia jättitelevisioita kyllä ostelee, eikä autokaan taida olla montaa vuotta vanhentunut, mutta yhtä peliä ei  voi omille pojilleen hankkia.

Eräänä maaliskuun vaihteen iltana taas kokoonnuimme kokeilemaan toista listarakettia:

Arkham Horror: The Card Game

(Nate French, Matthew Newman, 2016)

Nää kuvat.

Minulle tuli ällistyksenä, että tämä peli on nykyään ’Geekin listalla sijalla 17. Sinne se on hiipinyt täysin varkain kulmakarvanikaan kohoamatta. Olen periferaalisesti tietoinen sen edeltäjästä Arkham Horrorista, jossa kuulemma kahdeksan tuntia kierretään pelilautaa ja sitten heitetään nopalla ykkönen ja kaikki on mennyt hukkaan, hulluus valtaa ja Ktulu vie maailman, jonka toki oikeastaan jo omistaakin. Minua Lovecraftin teemat eivät lähtökohtaisesti lautapeleissä kiinnosta siitä syystä kuin ei erään erämaan profeetan kuvaaminenkaan: se ei vain ole mahdollista. Lovecraftin maailma elää mielikuvituksessa ja toimii näin ollen kirjoissa ja roolipeleissä. En halua nähdä Muinaisia. Haluan kuvitella miltä ne näyttävät – jos uskallan. Piirrustus latistaa, koska se häviää mielikuvituksen luomalle kauhulle.

Ja ehkä koska piirretty Ctulhu, Yog-Sothot tai Dakka-Dakka-Boooomm ei ole pelottava, tämäkin peli on tehty pelottavammaksi lisäämällä verta ja suolenpätkiä, siis splatteria. Raakaa on meno Arkhamissa. Mikään tästä ei kuitenkaan tee itse pelistä huonoa. Itse asiassa tämä oli aika näppärä yhteistyöpeli, jonka ehdoton avu oli narratiivi. Se loi pelkistä korteista kartanon, joissa sitten seikkailtiin huoneesta toiseen arvoituksia tutkimassa ja pahiksia vastaan taistelemassa. Kun jokin ovi saatiin auki, sieltä paljastui seuraava askel. Peli voi varmasti viedä mukanaan.

Nyt on muuten myyvät kuvat. Ostin sittemmin uuden kameran puhelimen.

AH:tCG on yhden tai kahden pelaajan peli, ja sen suursuosio taitaa johtua osin soolopelaajien suosiosta. Peliin on jo nyt paljon lisäosia, lisäpakkoja ja tarinoita, joita voi sitten halvalla ostella itselleen palkinnoksi menneestä viikosta tai onnistuneesta uimahypystä. Kätevää, hyvä bisnessmalli on aina win-win.

Vähän kuin Oktonauteissa, tässäkin tutkitaan, suojellaan ja tapellaan. Mekaanisesti peli sisältää oman tutkijan oman pakan rakennusta, mutta sen päälle aika tavalla roll-to-resolvea, siis heitä mitä tapahtuu. Heitä noppaa, jotta näet osuitko ja teitkö paljonkin vahinkoa? Tämä jenkkityylin pelien suosikkimekaniikka toimii roolipeleissä, mutta lautapeleissä se ei ehkä minun makuuni ole pitemmän päälle kaikkein kiintoisinta. Tosin Card Gamessa nopat on korvattu pahvilaattasilla, joita vedetään sokkona säkistä, joten kyseessä lie pikemminkin pull-to-resolve. Välillä tulee hyvä laatta, välillä huono tai vielä huonompi. Takaisin säkkiin ne aina menevät, eli voisi korvata vaikka d20:llä.

Pelasimme muuten joskus yhden session Call of Cthulhu -roolipeliä. Minun hahmoni oli ylipainoinen psykologi, jolla oli vaaleanpunainen kesäpuku. Se meni ehkä vähän läskiksi se peli. Pelinjohtaja ei edes ehdottanut toista sessiota.

[Joonas: ota toi kohta pois, ei se liity mihinkään.]

Soolopelaajille AH:tCG voi olla antoisa maailma ja ehdottomasti myös jos pelaajaparivaljakkoa kiinnostaa laajat, tarinavetoiset pelit jääghoulien raateluhampaita väistellen.

Tarinoista puheen ollen toinen peli, joka perustuu videopeliin:

This War of Mine: The Board Game

(Michał Oracz, Jakub Wiśniewski 2017)

Tämä sotani on mahdollisesti Black Flagin juristien pelossa kirjoitettu englanniksi genetiivin pitkään muotoon This War of Mine. Nimi on kummin päin tahansa hyvä pelille, jonka tarkoitus on kuvata sotaa tavallisten ihmisten näkökulmasta. Nyt ei olla sotilaita, vaan yritetään selviytyä sodan keskellä. Sinnitellään hengissä piiritetyn kaupungin arjessa.

Pelin pitempää esittelyä toivovat kannustan Lautapeli, helvetti! -blogin erinomaiseen artikkeliin This War of Minesta. Minulla on kiire toteamaan, että This War of Mine on poikkeuksellinen ja hieno, ellei jopa poikkeuksellisen hieno. Pelaajat ohjaavat kourallista tavallisia ihmisiä, jotka koettavat väsätä vaurioituneesta talostaan asumakelpoisen turvapaikan, haalia jostain ruokaa ja vettä eloonjäämiseen sekä aseita selviytyäkseen. Sivistyksen pintakiilto rakoilee, ja jokainen vastaantulija saattaa olla ryöstäjä tai pahempaa.

Peli jakautuu eri vuorokauden vaiheisiin. Päivällä esimerkiksi koetetaan talossa nikkaroida sänkyä tai korjata radiota, yöllä joku lähtee ehkä kaupungille etsimään jotain hyödyllistä ja muut koettavat puolustaa taloa sisääntunkeutujilta tai kerätä voimia lepäämällä. Pelissä ”voittaminen” tarkoittaa, että kaikki hahmot eivät kuole. Siitä ei rimaa voi enää paljon laskea. Synkästä pelistä on kyse. Empatia aiheuttaa vaikeuksia.

Pavle hirttäytyi ensimmäisenä. Kun Emilia menetti toivonsa ja katosi, jäljelle jäi se Anton, se tyyppi, joka luki öisin niitä pirun kirjoja, ettei vaan saanut koskaan palattua voimiinsa että olisi voinut tehdä mitään hyödyllistä päivisin.

Tusinoittain eri korttipakkoja eri tarkoituksiin, liuta pahvipelimerkkejä ja muovisia resurssimerkkejä, ja kaiken lisäksi valtava pelikirja Book of Scripts – TWoM:ssa on kyllä osia, leveyttä ja syvyyttä. Kortit opastavat ajoittain lukemaan pelikirjasta otteita. Välillä ne luovat ”vain” tarinaa, välillä tarjoavat peliin vaikuttavia päätöksiä, kuten esim. pelikirjapeleissä Above and Below ja Tales of Arabian Nights.

Pelikirjan otteita.

TWoM:ssa on tutoriaali, joka opettaa ensikertalaisille pelin säännöt kylmiltään. Se on aina hyvä idea ja toimii tässä melko kivasti. Harmillisesti pelin muut säännöt on jostain syystä piilotettu yo. pelikirjan sivuille satunnaisiin kohtiin. Kun osa säännöistä on vielä sitten korteissa itsessään, tätä ensikertalaista tämä haparointi vähän turhautti.

Pelin voittaminen vaikutti kertapuraisun perusteella vaikealta. Hahmot olivat mennyttä kalua jo toisessa luvussa. Lohduton peli ei sovi niille, jotka haluavat pitää hauskaa – masentunelle en suosittelisi. Mutta ainutlaatuista kokemusta haluavat, katselkaa This War of Minen suuntaan. Minulle tämä oli hurja kertapuraisu, joka meinasi jäädä palaksi kurkkuun. Sillä antoisalla tavalla.

2 ajatusta artikkelista “Lopputalven kovia kertapuraisuja: Mechs vs. Minions, Arkham Horror: The Card Game, This War of Mine

 1. Olli sanoo:

  Facebookissakin jo ohimennen artikkeliasi vinkkasin, kun sattui sen verran sopivasti tämä This War of Minen nosto. Itsekin pelailin tässä muutaman päivän peruskampanjaa taas pitkästä aikaa. Ei ollut yhtään helpompi mitä muistin, mutta huomattavasti syvällisempiä tarinanpätkiä tuli vastaan aiempaa enemmän. Osui lähes joka käänteessä Reality Impact kohdalle, joka tarjoili monenlaista raadollista realismia, yllättäen ja pyytämättä. Kaikki ei ollut hauskaa, osa oli. Silleen kuivakalla tavalla.

  Käytin myös Farmarit-lisäosaa, mikä vähän helpotti osaltaan, mutta pääasiassa toi vain sinne tänne pientä vaihtelua ja mahdollisuuksia. Nyt pääsin melkein viimeisen luvun loppuun. Vain kaksi Event-korttia oli jäljellä, kun kaikki paleltuivat keuhkokuumeissaan nurkkiin… Dang.

  Olen samaa mieltä kanssasi, että sääntöjen esittelytapa on vähintäänkin sekava. Korteista löytyvät sääntölisät eivät ärsytä niin paljoa kuin ne kirjaan piilotetut perusjutut. Vaikka piilotusidea on kiva, sitä olisi kannattanut testauttaa vielä pikkasen lisää. En nimittäin vieläkään löytänyt kaikkia sääntönyansseja, vaikka pelikertoja on sentään alla jo useampi. Todella ärsyttävää.

  Mutta ehdottomasti kannattaa pelata vielä pari kertaa enemmän! Jokaisella pelikerralla muistaa virheensä ja tekee asiat fiksummin (kuten rakentaa vedenkeräys- ja lämmityslaitteet…). Samalla pelinautinto paranee kun näkee pidemmälle ja saa välineitä pistää rosvoille hanttiin myöhemmässä vaiheessa. Loistopeli!

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Kiitos viestistä! Ah, minäkin rakensin karkean lämmityslaitteen, mutta sitten karu todellisuus iski tykistökeskityksen muodossa, ja se tuhoutui…
   This War of Mine saattaa jäädä kertapuraisuksi, koska siihen on vaikea löytää peliseuraa. Kotona en aio tarjotakaan, ja peliporukassa yhteistyöt ei isommin iske. Menisi sooloiluksi, ja siinä olen aika huono. Mutta tosiaan, ehdottoman suositeltavan arvoinen kokeilu kyllä muillekin.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: