Nyt pelataan jo kolmevuotiaan kanssa – testissä pienten lasten pelien hittejä ja huteja

Jätä kommentti

12.4.2019 Kirjoittanut JK

Makasin aamulla vielä sängyssä, kun kuulin olohuoneesta kolmivuotiaan poikani kysyvän äidiltään: ”Sitten kun isi herää, pelaako isi mun kanssa ritaripeliä?”

Nousen vuoteesta. Poika seisoo olohuoneen lattialla. Hän tervehtii minua sanomalla: ”Kato isi, mikäs tuossa on?” ja vilkaisee lattialla olevaa – ritaripeliä.
”Jaa, siinähän on ritaripeli…”
”Joo.”
”…Haluisitko sä ehkä… pelata sitä?” kysyn.
”Joo-o.”
Ja sitten aamiaisen jälkeen pelasimme ritaripelin ja toisen ritaripelin ja vielä lohikäärmepelinkin. Ja illalla siskon kanssa pelattiin lohikäärmepeli ja ritaripeli ja toinen ritaripeli ja merirosvopeli.

*

Tilasin Saksasta erän HABA:n lastenpelien keltaisia laatikoita. Hedelmätarhaahan on meillä jo pojan kanssa pelattu – toisin sanoen ”Korppipeliä” päätähtensä mukaan. Poikani on kolme, täyttää pian neljä, joten otin harppauksen nyt eteenpäin.

Käydäänpä näitä läpi jonkinlaisessa arvojärjestyksessä.

 

My First Stone Age: The Card Game

”Mammuttipeli” on näistä ainoa ei-Haba, ”Ensimmäinen kivikauteni”-pelin maailmaan sijoittuva itsenäinen muistipeli, jonka voi ilmeisesti ympätä myös emopeliinsä pieneksi laajennukseksi. Mammuttipeli on muistipeli. Martti Mammutti kiertää myötäpäivään, mikä on opeteltava konsepti pienelle lapselle, ja pysähtyy 1, 2, 3 tai neljän kortin päähän. Siinä opitaan laskemista ja sitä, että abtraktit numeraalit vastaavat yksi yhteen konkreettisia kortteja – tämäkin on opeteltava konsepti. Abstraktit käsitteet kuten numerot ovat oikeastaan ihmisaivoille hyvin vaikeita. Olemme vain niin tottuneet numeroihin vuosikausien koulumatematiikan myötä, ettemme tajuakaan tätä, mutta niitä ei ole aistein havaittavissa olemassa eikä niihin liity tunteita, joten numerot, kinkkinen juttu. No, tässä iässä pelaaminen on perusasioiden opettelua, kuten että kaikki tärkeä ei ole aistittavissa.

Joka tapauksessa Martti Mammutti kiertää myötäpäivään 1- 4 korttia, ja jos kortin kääntöpuolelta paljastuu rakennusaine, jota tarvitset majaasi, otat sen ja majasi on lähempänä valmista. Kolme rakennusainetta niin majasi valmistuu, kolme (tai meillä kaksi) valmista majaa ja voitat.

Valintoja: On, se, mihin Marttia siirrät. Muistatko missä mustikka oli? Jos muistat oikean, valinta on itsestäänselvä, muuten hakuammuntaa.
Jännitystä: Mikäs sieltä paljastuu?
Oma arvio: Tavallinen muistipeli on helpompi lapselle ja harmittomampi aikuiselle.
Kolmivuotiaan arvio: Unohtanut jo, kun tuli ritaripelejä.

Glücks-Piraten

Merirosvopelissä ”Onnen-piratit” ei tule varsinaisesti peliä mukana, mutta tämä on nätti setti, jolle saa itse kehittää oikeat säännöt. Heitä noppaa ja liiku saarilla, vähän kuin lasten Lunassa (Stefan Feld, 2010). Jos noppa vie sinut aarresaarelle, saat kultakimpaleen. Viisi kultaa ekana ja voitat pelin.

Paketissa tulevien sääntöjen mukaan menetät yhden aarteistasi, jos päädyt merirosvolaivalle. Tämä olisi ”kaksi askelta eteenpäin, yksi taaksepäin”, joten meillä vain rikkaimmalta merirosvolta varastetaan. Ja ne kaksintaistelut lyhennettiin: emme heittele kolikoita siihen hamaan tulevaisuuteen asti, jolloin joku mahdollisesti saa kaksi laivamerkkiä, vaan siihen asti kun toinen saa ekana enemmän.

Valintoja: Ei.
Jännitystä: Nopan heitto, mihin päädyn? Kaksintaistelut, kumpi voittaa kolikoita flippaamalla? Onhan tämä jännitystä.
Oma arvio: No joo. Ihan hauskasti tuotettu kyllä.
Kolmivuotiaan arvio: Pelataan joskus.

Rumpel-Ritter

Heität noppaa ja laitat kaksi tai yhden ritarin pahvitorniin. Nopan kuudes sivu on portti, sillä saat vetää tornin portin auki. Ritarit rymisevät tornista pahville, osa hukkuu kuoppiin. Kun jollain on kaikki ritarit loppu, kultamitalin voittaa se, jolla on eniten ritareita yhä edessään.

Käytännössä siis viisi vuoroa kuudesta on rakentamista sille, että joku pääsee avaamaan portin. Puiset keila-ritarit ropisevat ulos ryminällä. Se on lapsista sitten hurjan jännittävää, ja niinpä tämä ”Ritaripeli” on poikani suosikki. Kaksinpelinä ”Ryminäritarit” ei oikein toimi, koska useammin kuin kerran peleissämme kumpikaan ei ole heittänyt porttia, jolloin peli koostuu siitä, että tiputtelette vuorotellen puisia pikkukeiloja torniin. Ensimmäisen pelaajan haitta.

Valintoja: Ei merkittäviä. Joskus pääset valitsemaan, minkä värisiä ritareita torniin tiputat, mutta tällä ei ole isompaa taktista merkitystä.
Jännitystä: Tuleeko portti? Yleensä ei, mutta kun tulee, lapsista on hauskaa, kun ritari rymisevät tornista alas.
Oma arvio: Taasko tätä?
Kolmivuotiaan arvio: Pelataan ritaripeliä!

Funkelschatz (Dragon’s Breath)

Mitä veikkaat, minkävärisiä jalokiviä tippuu, kun seuraava rengas otetaan pois? Sinisiä? Okei, sinä otat siniset. Minä otan keltaiset.

Sitten rengas nostetaan pois, ja timantteja tippuu. Jotkut hukkuvat koloista isälohikäärmeen luolaan. Vuoro vaihtuu. Kellä on eniten timantteja lopussa voittaa.

Valintoja: Valinta, siis yksi: minkä värisiä veikkaat tippuvan? Ja sitten vähäsen sorminäppäryydellä vaikuttamista, kun olet renkaannostovuorossa.
Jännitystä: Jalokiviä ropisee, tuleeko omia vai muiden, ja solahtaako joku koloon?
Oma arvio: No joo. Veikkaaminen on ehkä ihan kehittävää lapsille, ja renkaanpoistovuorossa voi sormella sörkkiä jalokiviä. Kauniisti tuotettu peli ja värikkäitä akryylijalokiviä.
Kolmivuotiaan arvio: Mä oon keltanen lohikäärme kun se on poika.

Richard Ritterschlag

Nyt puhutaan. Carcassonne Junior oli omanlaisensa harjoite, josta lähes sai pelin, kun poisti pari x-risteyksistä. Mutta enää sitä ei tarvitse pelata, kun on ritariseikkailupeli ”Riku Ritarinisku”, engl. Brandon the Brave. Tämä on parempi peli olematta juurikaan vaikeampi.

Nostat laatan ja jatkat sillä yhteistä maisemaa. Tarkoitus on saada yhdistettyä kaksi samanväristä rastia. Siellä nimittäin pääset suorittamaan jonkin ritarillisen urotyön, voittaa jättiläisen tai karkoittaa noidan tai löytää aarteen. Ensimmäisenä kaikki urotyönsä suorittanut voittaa pelin. Urotyölaatat ovat alassuin, joten suorittamalla vaikka punaisen urotyön, et vielä tiedä, mitä se piti sisällään. Tupla-annos laatankääntöilahdusta on siis luvassa. Lisäksi voit vähän katsella, kuinka monta eriväristä urotyötä sinulla on tekemättä, eli mikä kannattaisi suorittaa.

Mutta ritariseikkailupelissä on juuri sopivasti lisäsääntöjä, ettei se ihan tähän tyhjene. Joissain laatoissa on turnajaisteltta, ja se on laitettava toisten viereen turnajaiskentäksi. Kentän täydentänyt saa suorittaa siellä minkä tahansa urotöistään. Lisäksi mukavan yksityiskohtaisesti kuvitetussa maastossa seikkailee Konrad-ritari etsimässä hevostaan. Jos laitat laattasi Konradin viereen, saat ottaa vielä toisenkin laatan.

Valintoja: On.
Jännitystä: Millainen laatta tulee? Mihin se käy? Kun suoritan tehtävän, mikä laatta se on?
Oma arvio: Kiva, tuleeko vielä siskotkin mukaan, että saadaan oikein iso maisema rakennettua? Tämä voisi kestää vähän pidempäänkin, mutta lisäosia lienee turha odottaa.
Kolmivuotiaan arvio: Mä voitin lohikäärmeen! Mä pelastin prinsessan!

Lastenpelit eivät yleisesti ottaen kestä lukemattomia pelikertoja, niin keppoisia ne ovat haasteiltaan. Näitä pelejä olen itse pelannut kolmivuotiaan kanssa 4 – 9 kertaa, ja se melkein riittäisi, ehkä pois lukien Richard Ritterschlag. Olenkin hankkinut meille jo liudan lisää pelejä näiden jatkoksi. Tämä kirjoitus oli siis vasta Osa I  uudesta jatkuvasta sarjastamme, ”Nyt pelataan jo kolmivuotiaan kanssa”. Sarja jatkuu ainakin yhden jakson verran vielä ennen muuttumistaan sarjaksi ”Yhä pelataan, nyt nelivuotiaan kanssa”, tjsp.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Architects 7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game Arnak - Kadonneet rauniot At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Queens Garden Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Family Inc Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters Ghosts of Christmas ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino Kingdomino Origins King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Living Forest Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Nidavellir Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Paleo Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Quest for El Dorado: Dangers & Muisca Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Soccero Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Tiletum Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: