Blitz Bowlin hissipitchi on niinkin houkutteleva kuin ”Blood Bowl alle tunnissa” – lunastaako se moisen väitteen?

Jätä kommentti

3.4.2019 Kirjoittanut JK

Pelasimme Blood Bowlia jo nuorina poikina. Pelit kestivät tuntikausia. Tun-ti-kau-sia. Kerran olimme yövahtina venesatamassa läpi yön. Ehdimme juuri ja juuri pelata yhden matsin. Mietittävää pelissä oli aikas paljon. Saattoi harkita vaikka, hyppääkö toisten pelaajien yli.

Sitten tuli kolmas edikka, joka toi peliin turnover-säännön. Löysimme pelin uudestaan, vuosien jälkeen, nyt olimme jo visusti aikuisiakin. Kolmannessa edikassa vuorosi loppuu, jos kaadut taklatessa tai et saa syöttöä kiinni. Tämä nopeutti pelejä jo aika lailla, mutta aikamoista vihreän veran shakkia pelit yhä olivat. Ostimme digitaaliset ajanottimet, jolla vahtia neljän minuutin vuorosääntöä. Minulla on sellainen vieläkin jääkaapin ovessa. Mutta käytännössä klikkasimme kellon tauolle esim. silloin, kun piti heittää injury rolleja. Ja sitten tuli vielä aina ne matsin esivalmistelut ja matsin jälkeiset kehittymisheitot yms. Kun pelasimme liigoja kavereiden kanssa, oli jo 00-luvun jälkipuolisko ja vielä juuri ja juuri aikaa varata sen kolme tuntia illasta yhteen matsiin.

Blood Bowl vei silti mukanaan. Se oli uskomattoman addiktoivaa. Pelaaminen oli hauskaa, mutta liiga vei sen toiseen potenssiin. Halusit kehittää tiimisi pelaajia, pelkäsit heidän puolestaan. Oli mahtava heittää uusia skillejä. Paljon aikaa sai käytettyä sen miettimiseen, mitä skillejä kellekin ottaisi – pelistrategioista puhumattakaan. Ja miten käyttää positionaleja. Necromancereilla oli werewolfeja! Dark Elfeillä witch elfejä! Ja niin edelleen. Kymmeniä joukkueita. Niin paljon pelattavaa.

Niin vähän aikaa.

Hypätään kymmenen vuotta eteenpäin, ja meillä on perheet ja lapset ja ammatit ja muitakin harrastuksia… Ja aika hassulta tuntuu ajatus, että sitä keski-ikäisenä enää maalailisi pikkuörkkejä. Tai no mistä sitä tietää. Hulluina hetkinä joskus huhtikuun iltoina, kun ilma tuoksuu kesältä ja ulkomailta, sitä käväisee mielessä kasata porukat taas yhteen

Kuvahaun tulos haulle put the band back together

Ja sitten sitä lyö nenänsä betoniin. Haloo. Aikaansa kutakin, iso mies.

Vuonna 2018 Games Workshop kuitenkin yllätti ilmoittamalla tehneensä tällaisen kuin  Blitz Bowl.

Blitz Bowl olisi ikään kuin Blood Bowlin light-versio, pikku- Blood Bowl, sama kokemus puristettuna 40 minuuttiin. Simppeli ja virtaviivainen. Vaikka lastenkin kanssa. Ja ensimmäiset reaktiot peliin Amerikassa olivat innostuneen myönteisiä.

Joten…

Pitäähän se nyt kokeilla

Blitz Bowlin konseptointi on tehty hyvin. Idea on, että Blitz on ikään kuin karsintasarja, puulaakiliiga. Puulaakissa kun pelaajien on tarkoitus tehdä vaikutus taidoillaan, että heidät ostettaisiin isoihin liigoihin. Täällä ei kisata vain siitä, kumpi jengi tekee enemmän maaleja. Nyt voittaja on joukkue, joka kerää eniten pisteitä. Maaleista eli touchdowneista tulee 3 pistettä, mutta paljon enemmän pisteitä tulee keräämällä kortteja. Kortit edustavat kentän laidalla olevia valkkuja, kykyjenetsijöitä ja ihan vain yleisöä, joka huutelee kentälle käskyjä: Niittaa se! Syötä jo, jos osaat! Vauhtia vauhtia! Turvatkaa maaliviiva! Nyt verta pakkiin! 

Vuorollasi sinulle on kolme eri tällaista käskyä tarjolla. Käskyn täyttämällä tienaa 1 – 3 pistettä kustakin. Blitz Bowlissa pelaat siis kahta rintamaa. Koetat asemoida joukkuetta paremmin maalintekoon tai -estoon sellaisella tavalla, joka ei estä sinua keräämästä kaiken aikaa irtopisteitä yleisöä imponeeraamalla.

Vanhat kaverit kaivettu maan alta

Seivästääkö tämä Blood Bowlin?

Vanhat Blood Bowl -tavat eivät hetkessä eläköidy. Kestää kauan tajuta, ettei knockdowneja tapahdu, vaikka epäonistuisi blokkaamisessa – sitä paitsi blokkaaja ei näissä säännöissä edes voi kaatua itse. Tai että syöttämisessä ei juuri ole riskejä. Vuorosi ei lopu, vaikka syöttö floppaa, ja monesti pystyt yhtä lailla noutamaan pallon maasta kuin ilmasta. (Pallokin on helppo poimia maasta.) Ja ennen kaikkea kestää kauan tajuta, ettei maalintekeminen useinkaan ole fiksuin mahdollinen veto. Hyvä taklaus joka vie vastustajan lasarettiin on maalin arvoinen.

Rottalaiset ovat taas juoksemassa lasaretista takaisin kentälle. Sentään he ovat siinä nopeita, eikä haltioita liian montaa kahdella jalalla ole.

Blitz on helppo opettaa. Vuorollasi sinulla on kolme liikettä. Voit jakaa ne pelaajien kesken tai vaikka peluuttaa kaikki samalla jätkällä. Kolme liikettä vain! Kaikkein nopeimmillaan vuoro saattaa kestää joitakin sekunteja: otan tämän rotan takaisin kentälle, ja tämän kans, ja tämä juoksee eteenpäin. Pari peliä tunnissa ei ole mahdoton tavoite kokeneille pelaajille.

Silti pelissä on taktista ja jopa strategista päätösavaruutta ilahduttavan paljon. Kääpiöt ovat hitaita, joten asemoinnin kanssa pitää olla aina tarkkana. Vastustaja saattaa antaa heidän jopa juosta yläkentälle ja tehdä maalin. Sieltähän kömmiskelevät sitten hitaasti takaisin maalin jälkeen (peli kun jatkuu suoraan samoilta jaloilta). Herkästi loukkaantuvien skavenien tai haltioiden kanssa pitää tasapainottaa se, kuinka paljon pelaa palloa ja kuinka paljon juoksuttaa piestyjä reserviläisiä takaisin kentälle. Ja tietysti vanhat Blood Bowl -opit häkin rakentamisesta ja asemoinnista pätevät yhä.

Säännöt antavat jopa mahdollisuuden oivalluksille. Jossain vaiheessa tajuat, että pelaajilla on mahdollista tehdä toisen tackle zonen kautta linkoliike, joka saattaa nostaa tämän nopeutta kolme ruutua. Ja mainitsinko jo, että kun tienaat jonkin kortin, saat pisteiden lisäksi kortin kääntöpuolella olevan lisäjipon käytettäväksesi? Onpa moka, etten mainnut, se on kuitenkin Blitz Bowlille aivan keskeistä. Kortit tulevat käteesi ja käyttöösi ja sieltä ne tuovat peliin aika elegantisti niitä yllätyksiä, mitä Blood Bowliin toivat tähtipelaajat ja taikurit ja lahjukset ym. lisäsäännöt.

Örkkipelaajalla on lisätemppuja hihassaan, ja niistäkös ihmiset tulevat vielä yllättymään.

Blitz Bowl todella siis tuntuu pika-Blood Bowlilta. Olin ensimmäisten pelien jälkeen pelistä niin innostunut, että nimesin sen viime vuoden uutuussuosikikseni.

Mutta.

Kokeelliset norset kaaosta vastassa.

Kymmenisen pelin jälkeen sitä kuitenkin huomaa, miksi Blood Bowl on niin yliverto koukuttaja. Joukkueseen samaistuu. Heidän onnistumisiaan toivoo, koska heitä pääsee kehittämään, heidän loukkaantumistaan pelkää, koska he saattavat kuolla.

Blitz Bowlissa näin ei ole. Pelaajilla ei ole nimiä eikä persoonaallisuutta. Kukaan ei kuole, kukaan ei saa uusia kykyjä. Liigasääntöjä ei ole (joskin harrastajat ovat sellaisia jo itsekseen hahmottelemassa).

Joka tapauksessa juuri Blood Bowlin vaativuus tekee siitä niin palkitsevan. Ja Blitz Bowlin helppous ja nopeus tekee siitä… helpon ja nopean. Se on käteensopiva sileä kivi, joka sivahtaa vedenpinnan alle väreitä jättämättä. Blood Bowl on murikka, jonka nostaminen vaatii kaikki lihakset täyteen verta, ja jonka molskahduksen kuulee vastarannalta. Roiskeet kastelevat.

Mutta mutta. Sellaista elämä on, ettei sitä keski-iässä noin vaan lähetä rantaan kivenjärkäleiden kanssa rehkimään. Tulee vielä aortan ruptuura. Parempi silti että viskelee sentään kivisiä veteen. Opettelee heittämään yhä enemmän leipiä.

Sillä kyllähän Blitz Bowl on hienosti onnistunut täyttämään konseptinsa lupauksen. On vaikea keksiä, miten isoveljen fiiliksen voisi tätä paremmin tiivistää.

(Paitsi tietysti luomalla peliin myös liigasäännöt. Ja jokin helppo, virtaviivainen tapa hahmojen kehittyä ja kuolla.)

Pro tip: Älä anna kaaossoturille palloa.

Kiinnostaa joka tapauksessa. Eihän se maksakaan kuin neljäkymppiä, ja vanhoja Blood Bowl -figuja voi käyttää peleihin huoletta. Mutta miksei tätä ole missään kaupoissa?

Hauskaa että kiinnostuit, fiktiivinen otsikkotyyppi. Ei se tosiaan hassumpi ostos ole hinta-laatusuhteeltaan, etenkin kun tarvitset vain kuusi figua per joukkue, eli yhdestä Blood Bowl -tiimistä saat kaksi joukkuetta. Pelin mukana tulee ihmis- ja örkkitiimien figut, sekä tiimikortit kahdeksaan eri jengiin. Viralliset Dark Elfit on jo julkaistu lisäosana ja epävirallisia tiimejä on tehtailtu niitäkin, joten varianssia löytyy. Blitz Bowlin laatikkoon mahtuu vieläpä aika liuta vanhoja Blood Bowl -figuja.

Peliä ei vain löydy kaupoista, koska se on jostain syystä lisensoitu ainoastaan Barnes and Noble -kirjakaupan ekslusiiviseen myyntiin. Sitä ei siis myydä missään muualla. Euroopassa sitä myydään Saksassa, ja peli on tällöin saksankielinen kaikkine lukuisine pelikortteineen täynnä tekstiä. Jos aikoo pelata ei-saksantaitoisten kanssa, peli pitää hakea Jenkeistä tai tilata siellä matkaavalta. Postitse tilaamiseenkin on tietysti väyliä, eivätkä kaikki edes sisällä Gibraltarin kautta tilaamista. Tutkikaa pois jos kiinnostaa, ja kyselijöille, voin etsiä linkinkin.

Ihan kaikkia vanhoja figuja 1980-luvulta ei ehkä kellareista tarvikaan kaivaa.

 

 


Jos haluat kuulla lisää Blood & Blitz Bowlista, laita duckduckgo’hun

Lautakunta podcast Europelaaja jenkkirässää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Architects 7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game Arnak - Kadonneet rauniot At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Queens Garden Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Family Inc Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters Ghosts of Christmas ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino Kingdomino Origins King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Living Forest Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Nidavellir Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Paleo Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Quest for El Dorado: Dangers & Muisca Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Soccero Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Tiletum Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: