Näitä pelailimme huhtikuussa – mukana mm. Shogun, The Princes of Florence, Wingspan sekä Palokuntapeli

2

9.5.2019 Kirjoittanut JK

Keskikeväällä pelailtiin sekä vanhaa että uutta. Kerhohuoneella muun muassa pidettiin peli-ilta, jonka ohjelmana oli:

Shogun

Shogun on Dirk Hennin Wallensteinista tekemä uudempi versio, joka sijoittuu feodaaliseen Japaniin. Lisäksi vuorojärjestyksen arvonnan sijasta siitä käydään huutokauppa. Paitsi me, me arvoimme sen vain vanhaan, ekan edikan Wallensteinin tapaan, koska en nähnyt ensikertalaisten kesken tarvetta tehdä pelistä vieläkin pitempää.

Wallensteinhan on hieno peli, mutta miten sitten Shogun, jota arvelin hyväksi porttipeliksi täällä taannoin. Sama peli käytännössä. Estetiikka on hieman ekaa editiota parempi ja tapahtumakorttien teksti on korvattu ikoneilla. Pelin ytimenä on toimintojen ohjelmointi. Jokainen maakunta ohjelmoidaan omalle pelaajalaudalle tekemään tiettyä toimintoa: täällä kerätään riisiä, täällä veroja, tänne rakennetaan teatteri ja täältä hyökätään. Kun kaikki ovat ”koodanneet”, ohjelmat käydään läpi.

Shogunin kartta on kaksipuolinen: toisessa läänien rajat menevät vähän eri tavalla. Pelasimme sillä konfliktikkaammalla puolella, mutta silti peli jäi turhan pitkälti asemasodaksi. Kertapuraisun jälkeen sanoisin, että Wallensteinin kartta taitaa vain olla Shogunia parempi. Wallensteinin kartta on pyöreä, ja kaikki ovat melko väistämättä tekemisissä kaikkien kanssa. Shogunissa on mahdollista jäädä nurkkiin tai muodostaa rautaesirippu saaren poikki, niin että Markuksella ei ehkä ole mitään kontaktia Simoon, ja juuri yhteisten rajojen kuumottavuus tekee tästä pelistä niin hersyvän.

Näin ollen näillä eväillä jaa ensimmäisen

Puutyöläisen virallisen suosituksen

Wallensteinin koulun peleistä:

Wallenstein (2002) 
Shogun (2006)
Wallenstein Toinen editio (2012)

Puutyöläinen virallisesti suosittelee:

[graafikko, tee tästä sellainen hieno merkki esim. liekkejä ja susi]

Wallenstein Toinen editio (2012)

Tosin Wallenstein ekakin editio on oikein hyvä – lähinnä toka on vain rahtusen parempi visuaalisesti, sisältää pisteradan ja ei saksan kieltä. Vuorojärjestyshuutokauppamahdollisuus lienee kiva olla olemassa sekin, jos sitä kaipaa.

*

Seuraavaksi mennään ajassa vielä kauemmas, nimittäin uuteen millenniumiin, aikaan jolloin ihmiset pelkäsivät luomiensa tietokoneiden uskovan numeromagiaan enemmän kuin he itse. Huhtikuun klassikkomme vuodelta 2000 on…

The Princes of Florence

Peli on Wolfgang Kramerin ja jonkun Ulrichin tekemä vuonna 2000. Aikakausi näkyy nikotiinisessa estetiikassa, mutta turha siitä sen enempää. On mitä on. Firenzen prinssit on varhaisia polyomino-harrastajapelejä. Toisin sanoen tetrispaloja asetellaan laudalle. Laattainasettelu on kuitenkin vain osa peliä, jonka keskiössä on huutokauppa. Joka kierroksella ensin huutokaupataan tavaraa. Hieman epäkeskoisesti tavara on joko laattoja tai kortteja. Laatat tulevat omalle laudalle, korteilla tehdään muita temppuja.

Kaikki saavat jotakin huutokaupassa, kysymys on vain mitä ja millä hinnalla. Tässä on hyvin taktisen pelin paikka. Avaatko kaupan ensin siitä, mitä oikeasti haluat, vai luotatko siihen, että muut tippuvat kaupoilta pois saaliineen niin, että saat varsinaisen tavoitteesi lopuksi halvalla? Ja tietysti: kuinka paljon uskallat nostaa sellaisen tavaran hintaa, jota et oikeasti halua voittaa?

Kun kaikki ovat voittaneet kauppansa, pelaajat voivat vuorollaan tehdä kaksi toimintoa. Voit ostaa lisää tavaraa, nyt toisenlaisia kortteja tai laattoja (rakennuksia). Voit myös kehottaa artesaanejasi tekemään Mestariteoksia. Tämä lienee pelin merkittävin pisteiden lähde. Artesaanit haluavat työhönsä kukin oman tarpeensa mukaisia polyominorakennuksia ja puistoja sekä yhteiskunnallisia vapauksia. Joku haluaa observatorion työpaikaksi ja soutaa vapaa-aikana lammella ja vapauden matkustaa. Toinen arvostaa vaikka kappelia, puistoja ja uskonnonvapautta. Mitä enemmän maun mukaista hyvyyttä kreaajille tarjoaa, sitä parempiin suorituksiin he pystyvät. Narrit sentään piristävät kaikkia.

Koreografi, Säveltäjä ja Juristi olisivat tarjoamassa töitään, kunhan vain saavat luomistyölleen suotuisat olosuhteet.

Firenzen prinssit tarjoavat siis kreaajilleen mieluisat olosuhteet ja keräävät näiden luomuksilla mainetta ja prestiisiä. Ihan osuvasti teemallistahan tämä on.

Kaikkinensa peli tuntui aika virtaviivaiselta harrastajapeliltä sillä hyvällä vanhan saksalaisen koulukunnan tavalla, jossa pelaajien välinen vuorovaikutus on sääntöjen opiskelua tärkeämmässä osassa. Huutokauppaaminen oli kivaa ja kuumottavaa viimeistään kun tajusin viimeisellä vuorolla tarvitsevani välttämättä Narrin tai en saa viimeistä Mestariteostani enää valmiiksi enkä oikeastaan mitään tehtyä koko kierroksella. Huutokauppapelejä voisi pelata enemmänkin.

Välisoitto Wienissä

Jos pelaaja yöpyy Grand Hotel Wienissä, mitä hän haluaa pelata sen baarissa? Emme kuitenkaan päässeet pelaamaan Grand Austria Hotelia, se kun oli loppu paikallisesta pelikaupasta. Aulabaarissa siis tässä vain Old Fashioned ja Ganz Schön clever.

*

Sitten aivan uuteen peliin nimeltä

Wingspan

Siipienväli oli vähän kuin Splendorista seuraava koneistonrakennuspeli, mutta paljon isommassa laatikossa. Sen myyntiargumentti on ”sata erilaista kaunista lintukorttia ja iso pahvinen linnunpönttö”. Linnunpönttö on noppatorni. Noppia välillä napataan sieltä, koska ne edustavat linnunruokaa.

Omalle pelilaudalle rakennetaan kolme lintuhabitaattia ruovikkoon, ruohikkoon ja metsään. Kullekin kerätään lintuja, ja uuden linnun pelaaminen laudalle laukaisee muistaakseni myös entisten lintujen bonukset.

Peli on tosiaan melko nopea, etenkin siinä vaiheessa kun sen osaa ja tuntee eri korttien tarjoamat käyttömahdollisuudet. Näitä ei tuntunut kertapuraisussamme kauheasti olevan, ja kortit jättivätkin hieman valjun fiiliksen. Ontolle muoviselle korttitarjottimelle sattui paljon ”Laita tähän matoja niin saat pelin lopussa niistä voittopisteitä” -tyylisiä kovin vähän innostavia kortteja. Ja kortteja oli vain kolme tarjolla kulloinkin, joten leveyttä innostuakaan ei ollut.

Wingspan saattaisi olla ihan kiva perhepeli, ellei siinä olisi hurjasti englanninkielistä tekstiä ja jos linnut olisivat pohjoisamerikkalaisten sijasta suomalaisia. Toivokaamme siis, että pelin keräämä hämmästyttävä hype johtaisi sen lokalisointiin (mitä ei muuten tule tapahtumaan, ellette liimaa itse kortteihin västäräkkien kuvia).

Mistähän lintupelin nostama hype muuten tosiaan johtuu?

Tarjolla olisi muutamakin selitys:

 • Stonemaier Gamesilla on hyvä brändi etenkin kotimaassa Yhdysvalloissa ja paljon uskollisia faneja #lovemesomestonemaier
 • Amerikkalaiset tuntevat sydänjuurissaan olevansa lopulta kuitenkin turhan vieraantuneita luonnosta, ja linnut vievät heidät takaisin sinne. #awesomesauce
 • Linnunpönttö näyttää hienolta Instagram-kuvissa #zomgsocute
 • Peli on naisen suunnittelema #justice
 • Kaikki muutkin pelaa sitä #yolo
 • Kanada

Puolet lukijoista ei enää ymmärrä viimeistä selitystä. #so90’s

*

Jatkamme hetken vielä näiden tuoreempien pelien parissa. Stefan Risthausilta ja Pegasus Spielen pikkuboksisarjassa ilmestyi 2017 peli nimeltä

Santo Domingo

Kuvahaun tulos haulle santo domingo board game

Hankin sen, koska Pegasuksella on hyvä julkaisuhistoria ja koska pelin sai edullisesti. Myös jos kaipaat Port Royalin viereen pelihyllyysi sen veljeä, Santo Domingo se on. Oikeastaan hankin sen, koska pidän näistä ”mielen teoria” -peleistä. Tarkoitan pelejä, joissa on tarkoitus arvella, mitä muut tekevät, porautua toisten pään sisään, samaistua heidän tilanteeseensa kognitiivisesti ja hyödyntää tätä. (Ks. Diamonsters)

Peli on kevyt ja koostuu identtisestä setistä kortteja kullekin pelaajalle, pisteytyslaudoista ja -kuutioista. Alkuun pääsee melko nopeasti, kunhan pelin kahdeksisen erilaista korttia on ensin opetettu. Kaikilla pelaajilla on samat kortit kädessään, ja kaikki paljastavat valitsemansa kortin samanaikaisesti – kunhan on ensin pähkäilty, mitä muut aikovat tehdä, ja millä kortilla hyödyn parhaiten siitä, mitä he luullakseni tekevät. Korteilla saa mm. suoraan pisteitä tai hyödykkeitä kaupankäyntiin tai voi myydä hyödykkeitä voittopisteiksi, mutta suurin osa korttien tehosta riippuu siitä, mitä muut pelaavat. Jos vaikka pelaat Kerjäläisen, saat sitä enemmän rahaa, mitä enemmän Kauppiaita on pelattu. (Samalla saat pelatut korttisi takaisin käteen – hyvin tärkeä valinta ajoittaa.)

Uumoilua ja paljastuksia ja ”ei mä olin ihan varma että se pelaat Kapteenin” ja ”eiks kukaan pelannut Amiraalia??” jatketaan, kunnes joku pelaajista tienaa riittävästi voittopistettä ja näin laukaisee pelin lopun. Vikan kierroksen jälkeen eniten pisteitä voittaa.

Santo Domingossa harmittaa omalla kohdallani ensinnä se, että korttien oppiminen vaatii hieman aikaa ja satsausta pelin alussa – varmaan tarpeeksi rajaamaan isovanhemmat pois peliseurapotentiaalistamme, vaikka kortit kyllä siitä selkeiksi muuttuvat viimeistään muutaman pöytäyksen jälkeen (niissä esiintyy samankaltaisia toimintoja parissa muodossa). Toisena harminani Santo Domingo taitaa vaatia ainakin neljä pelaajaa. Vähemmillä määrillä pelaajat valitsevat aina kaksi korttia, ja se kuulostaa kuin joutuisi tekemään jonkun muun työtä.

Nämä harmin aiheet ovat oikeastaan tapa sanoa, että haluaisin pelata tätä lisääkin. Kyseessä saattaa olla ammattivika, mutta pidän todella näistä kognitiivisen empatian peleistä, joissa eläydytään toisen henkilön pään sisältöön. Myös simultaanitoiminnot  yleensä miellyttävät mekaniikkana, joten Santo Domingo ei pettänyt. Pidän tämän mielelläni kokokoelmassani Diamonsterista seuraavan askelen uumoilupelinä. Kokeilkaa ehdottomasti, jos mekaniikat miellyttävät.

Ja ehkäpä tämä peleistä tältä kertaa, säästetään vähän seuraaviinkin posteihin. Lopuksi vielä jotain aivan muuta –

Nopista bitteihin

Kävin Helsingin-retkellä Kansalliskirjaston moisennimisessä pelinäyttelyssä. Nopista bitteihin kuvaa suomalaista pelaamista varhaisista 1800-luvun lautapeleistä tietokoneistettuun pelaamiseen.

1900-luvun tuntien ei yllättänyt, että sota oli läsnä monessa vanhemmassa pelissä. Tässä esimerkiksi kiinnostava blokkipelin näköinen sotapeli ”suuresta sodasta”:

Palokuntapelin nähdessäni taas tiesin heti, että poikani peluuttaisi sitä meillä joka päivä. Eikä minua varmaan edes haittaisi.

Vaikka ”Ulataksi” 1970-luvulta näyttikin herkullisen nostalgiselta, eniten tunteita liikuttivat nämä itselle tutut pelit. Tunnistatteko? Alarivin Fantasiapelien kuvasto oli tuttu kasvo muistojen hämäristä.

Kiitos lukemisesta!

2 ajatusta artikkelista “Näitä pelailimme huhtikuussa – mukana mm. Shogun, The Princes of Florence, Wingspan sekä Palokuntapeli

 1. Kummeli sanoo:

  Itse olen ainakin tuohon Wingspaniin tykästynyt. Kannattaa sekoittaa ne 170 erilaista lintukorttia kunnolla ennen ensimmäistä peliä. Muistitteko vaihtaa kierroksen jälkeen näkyvät lintukortit? Omassa peliporukassa tajuttiin vasta parin pelikerran jälkeen vaihtaa ne näkyvät kortit, kuten sääntökirjassa sanotaan. Päälle 15 pelikertaa nyt takana ja väittäisin joka pelin soljuneen vähän eri tavalla. Todella mainio peli,ainakin omasta mielestäni.

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Hei lähimmäinen 90-luvulta! Kiitos kommentista, muistelisin vaihtaneeni kyllä kortit mutta satavarmasti en vanno, on pelistä jo useampi viikko takana. Hyvä kuulla, että peleistä muodostuu vähän erilaisia – mielipiteesi 15 pelin jälkeen on toki painavampi kuin kertapuraistuna.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: