Tales of the Arabian Nights on seikkailukirjapelien genressä ylittämätön vielä melkein keski-ikäisenäkin

Jätä kommentti

25.1.2018 Kirjoittanut JK

Joku saattaa muistaa, että kirjoitin tänne taannoin pelistä nimeltä Above and Below.
Se on ns. tarinankerrontapeli mutta tarkemmin sanottuna tarinanluentapeli: pelaajat eivät keksi mitään itse, vaan lukevat seikkailukirjasta vastaantulevia pätkiä ja valitsevat sitten reaktionsa niihin. Tähän tapaan:

Kuvahaun tulos haulle valitse oma seikkailusi

No, Above and Below on Ryan Laukatin peli vuodelta 2015, ja nyt pääsin pelaamaan tämän ”seikkailukirjalautapeligenren” merkkiteosta, klassikkoa ja virstanpylvästä. Se on aika myyttinen alkuperältäänkin: Eric Goldberg -niminen kaveri teki sen kaukaisessa galaksissa 1985. Goldberg muuten oli tekemässä myös klassista Paranoia-roolipeliä.

Oikea Eric Goldberg vuonna 1980.

Peli on Tales of the Arabian Nights – kuin Tuhannen ja yhden yön sadut lautapelinä.

Alkuperäinen versio 1985

Jännittävää kyllä, kun etsin tietoa Eric Goldbergistä, selvisi että hänellä on animaattorikaima, mies joka on piirtänyt Disneyn Aladdinia. Sattumaako? Vai magiaa? Emme tiedä.

Väärä Eric Goldberg on Disneyn animaattori.

Peli sai sitten onneksi uuden version vuonna 2009, ja on näin löytänyt uusien sukupolvien sydämeen. Hieno versio onkin, ja painava.

Paino tulee pitkälti pelin seikkailukirjasta Book of Tales. Siinä on 300 a4:n kokoista sivua, ja kun tähän uuteen versioon on kirjoitettu uusia kohtauksia toinen mokoma lisää, niitä on nyt 2002. (Tajusitteko?) Nämä kohtaukset, ”tarinat”, ovat pelin pihvi tai shawarma. Pelaajalla on kyllä hahmot, jotka liikkuvat suuren pelilaudan upealla kartalla, mutta seikkailut käydään kirjan sisällä. Vuorollasi liikut kartalla ja otat sitten Encounter-kortin, joka kertoo miltä palstalta arvotaan noppaa heittämällä tämän vuoron vastaantulija, oli tämä sitten ihminen, myrsky tai esine.

Tämän jälkeen kanssapelaajasi tarttuu erilliseen, seksikkäästi reaktiomatriisiksi nimettyyn pahvinpalaan. Reaktiomatriisi kertoo, mitkä toiminnot ovat sinulle mahdollisia. Jos vastan tulee vaikka Häijy visiiri, sinä voit valita joko Kunnioittaa, Hyökätä, Vältellä, Auttaa, Ryöstää, Seurata, Kysellä tai Rukoilla häntä:

Tämän jälkeen kanssapelaajasi etsii oikean kohdan Tarukirjasta. Koska esimerkissämme tietysti päätämme Ryövätä tämän häijyn visiirin, kanssapelaajasi lukisi sinulle kohdan 1016.

Säännöt ja kirjojen käytön oppii nopeasti. Lukemiseen eläytymistä kannustetaan.

Tarukirjassa kerrotaan sitten vaikkapa, että kohtaamasi häijy visiiri on ryövännyt sulttaanin ja piilottanut ryöstösaaliin ystäväsi asuntoon tämän lavastamiseksi. Koska tämä peliarvioni on spoileriton eli ilonpilaajavapaa, tämä riittänee. Mutta kaksi pointtia. Tuhannen ja yhden yön tarinoissa ei käytetty vielä pointteja –  Šeherazade olisi päässyt pointteja käyttämällä hengistään –  mutta nykyaikana ne ovat käteviä. Kaksi pointtia siis.

Ensinnäkin, hyvänä pelisuunnittelukeksintönä, et pääse suoraan lukemaan kohtaa 1016. Muuten voisi käydä niin, että opit muistamaan ulkoa, miten häijyn visiirin kanssa kannattaa toimia. Heität ensin kohtalonoppaa eli plusmiinusnollanoppaa, joka lisää 1016:een yhden tai vähentää siitä yhden – tai sitten ei. Häijyä visiiriä ryöstäessäkin on siis kolme mahdollista seurausta ja seuraava yrityksesi ryöstää häijyä visiiriä on luultavasti erilainen.

Toiseksi, hahmollasi on Skillsejä, siis kykyjä, taitoja ja ominaisuuksia. Ryöstöpuuhissa esimerkiksi Stealth and stealing -kyvystä saattaa ymmärrettävästi olla hyötyä. Seikkailusi saattaa päättyä eri tavalla, jos sinulla on tarvittava kyky.

Skillsejä. Se on suomea nykyään. Nuoriso ainakin puhuu skillsseistä. Kukin skillssi olla vieläpä kahdella eri levelillä.

Nämä taidot tuovat hahmoihin hieman roolipelimaista tuntua, varsinkin kun he kehittävät taitojaan ja oppivat uusia taitoja pelin aikana. Tämä on mainio juttu, joka tekee paitsi hahmoista, myös peleistä sekin erilaisen. Ehkä kehität Sindbadistasi perinteisen seikkailijan, joka hallitsee aseet, on kovanahkainen, onnekas ja nopeaälyinen. Tai sitten Šeherazadellasi on tarinankerrontataitoa, viettelykyky, kaunis hipiä ja hovikelpoisen sulava käytös? Kyvyt sitten ohjaavat sitä, miten vastaantuleviin seikkailuihin suhtautua.

No, seikkailuista saa sitten kykyjen lisäksi etupäässä pelin ”voittopisteitä” – kyllä tässä on pelikin, jonka joku aina voittaa, olkoonkin että huomattavasti tätä päämäärää tärkeämpää on matka. Tunnustan valinneeni välillä, ehkä jopa useasti, sen hauskemman vaihtoehdon järkevimmän sijasta. Jos vastaan tulee lampun henki, niin en minä nyt pakoon juokse.

Mistä päästäänkin sitten pelin haittapuoleen. Tales of the Arabian Nights on hyvin satunnainen. Vastaan tulevat seikkailut koettelevat tai palkitsevat melko satunnaisen tuntuisesti, eikä omat valinnat aina tunnu hirveän merkityksekkäiltä. En ole kolmen pelin perusteella varma, että tätä voi pelata hyvin tai huonosti. Vastaantuleva kyttyräselkää saattaakin mukiloida sinut ja sinut heitetään kaupan päälle vankilaan päällekarkauksesta syytettynä – tai sitten, ilman omia ansioita tai vikaa, hän onkin yhtäkkiä lumottu prinsessa, joka haluaa naida sinut.

Pelaajahahmosi status tosiaan muuttuu pelin aikana, joten voit olla vaikka rakastunut, naimisissa, vankilassa tai rampautettu. Nämä Statukset muokkaavat kovastikin sitä, mitä voit tai sinun pitää tehdä.

Statuksesi muuttuvat pelin aikana.

Parhaimmillaan statukset ovat hauskoja ja luovat hahmosi tarinaa persoonalliseksi; pahimmillaan, no, olet pian Halveksittu, Mielipuolinen, Murheen murtama ja vietät kuusi vuoroa Vangittuna arpoen, tulisiko hullua vanginvartijaa lahjoa tai nöyristellä, tai tulisiko ystävällistä vanginvartijaa huijata vai kunnioittaa…

Tales of Arabian Nights ei olekaan peli, joka tulisi ottaa vakavasti (melkein tekisi mieli laittaa ”peli” lainausmerkkeihin). Sen syövereihin pitää osata heittäytyä, tuli mitä tuli. Pelistä syntyvät tarinat ovat pikemminkin ns. pikareskeja kuin moderneja juonellisia eli kausatiivisia ja yhtenäisiä tarinoita. Toisin sanoen, ne ovat sarja seikkailuja, jotka päähenkilö kohtaa matkoillaan. Tämä on temaattista, koska tällaisia olivat ne Tuhannen ja yhden yön tarinatkin. Ensimmäiset roomalaiset romaanit muinoin antiikissa olivat myös tällaisia, ja Cervantesin Don Quijote taitaa olla tunnetuin uuden ajan pikareskeista. Pikareskit tunnetaan suomeksi myös veijariromaaneina, ja aikamoisia kepuliveikkoja saat Tales of the Arabian Nightsissakin pelata. Välillä nyt saatat pistää jonkun vääräuskoisen hengiltä ja saada siitä yhtäkkiä taikaesineen palkinnoksi. Mutta että kannattaisiko tämän lumotun vedenalaisen valtakunnan kuningasta nyt kuitenkaan lähteä usuttamaan sodankäyntiin naapureidensa kanssa…

Ali Baba on saanut tietää reitin salaiseen Vedenalaiseen valtakuntaan ja näyttää ankarasti pohtivan miten merenneitoihin suhtautua.

Nyt valitettavasti on käynyt niin, että amerikkalaiset eivät osaa suomen kieltä. Niinpä peli on aikamoinen englannin kielen lukemisen ja luetun ymmärtämisen testi. Tämä on melkein vielä suhtautumistasi satunnaisuuteen ratkaisevampi kysymys kun mietit, olisiko Tales of the Arabian Nights sinua varten. Kieli on kaunokirjallista, mahdollisesti Tuhannen ja yhden yön tyylille uskollistakin, ja jos pitää jatkuvasti tarkistella mitä Barter with Multitudinous Brigands mahtaisi tarkoittaa, peliin uppoutuminen kyllä kärsii. Minkä Erkki Kultavuoren maailma Eric Goldbergissa menettääkään!

Minusta Tales of the Arabian Nightsin seikkailun tuntu ja hahmojen kehittymisen seuraaminen outoine käänteineen oli kuitenkin hauskaa, joten kannustaisin kaikkia kiinnostuneita yrittämään pelin äärelle, edes kokeilemisen verran. Peli on kuitenkin poikkeuksellinen, ja omassa seikkailukirjagenressään se on ylittämätön vielä yli kolmekymmentävuotta vanhanakin.

 


Jälkilisäys: Tales of the Arabian Nights on varmaan paras kolmella tai neljällä pelaajalla. Enempää ei tarvita (vuorovaikutusta ei ole juuri nimeksikään ja kesto pitenee), mutta kaksinpelatessa olet jatkuvasti kirjanpläräilyvuorossa. Pelille on muuten apsi: nettisivu, joka korvaa matriisien ja sivujen pläräilyn. Itse kohtaus pitää kuitenkin lukea kirjasta, joten tämän ansiosta sinulla on pöydässä matriisipahvin sijasta tietokone. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: