Tunteiden vuoristorata tuo tarinanluentapeli nimeltä Above and Below

2

13.7.2017 Kirjoittanut JK

Ryan Laukatin yhden miehen pelitehdas tuotti juuri pelimaailmalle kiinnostusta herättävän pelin nimeltä Near and Far, jossa hahmot seikkailevat kartalla ja pelaajat lukevat tarinoita. Near and Far kiinnostaa, mutta niin pitkälle en ole vielä päässyt. Nyt sain vasta pelattua Laukatin edellistä tarinankerrontapeliä, Near and Farin edeltäjää Above and Below (2015).

 

Kaksinpelin alkua.

Tai tarinankerronta ja tarinankerronta – tarinanluenta pikemminkin, sillä mitään ei pelissä itse kerrota. Kertomukset luetaan sana sanalta tarinakirjasta. Termi Storytelling voi lautapelimekanismina tarkoittaa moninaisia asioita. Dixit on merkattu tarinankerrontapeliksi, ja niin on Above and Belowkin. Edellisessä keksitään vihjesanoja, toisessa luetaan kirjasta sisälukuna tekstiä. (Joissain peleissä tarinoita joutuu kyllä keksimäänkin.)

Tarinankerronta on kuitenkin vain yksi osa peliä. Katsotaan nyt perusasiat Abovesta etc. Pelin alussa sinulla on kolme kyläläistyöläistä. Heidät lähetetään sitten vuorotellen tehtäviin, joita on viisi erilaista: voit rakentaa uusia rakennuksia kylään, voit rekrytoida kylään uusia kyläläisiä, voit kerätä rakennuksistasi resursseja (omenoiden, köyden ja jalokiven kaltaisia), tai sitten voit vain ottaa yhden rahan ja mahdollisen siideritynnyrin, jos ehdit ennen muita. Omaa kylää rakennetaan siis isommaksi ja vauraammaksi.

Mutta se viides toiminta tekee AaB:sta erityisen. Voit nimittäin lähettää kyläläisiä seikkailemaan maanalaisiin luolastoihin.

Tässä uusia kaiffareita, joita voit värvätä omaan kylääsi. Heillä on jokin taito (sulkakynä osaa kouluttaa, moukari rakentaa) ja sitten seikkailukyky, jota merkataan lamppujen määrällä ja todennäköisyydellä saada ne (se on simppelimpää kuin tässä kuulostaa). Alaoikealla näkyy pystysuuntainen reputation track, mainerata, joka ainakin kaksinpelissä vaikuttaa olevan melko selkeä peli: ei kannata pilata mainettaan, tai paremmassa huudossa oleva vastustaja nappaa selvän voittopiste-edun.

Seikkailessa toinen pelaaja tarttuu seikkailukirjaan, ja lukee sieltä nopan satunnaisesti määräämän kappaleen parista sadasta mahdollisesta. Seikkalussa kuvataan sitä, mitä porukkasi maan alla kohtaa. Ehkä luolassa on rakennus, jonka sisältä kuuluu tappelun ääniä. Menettekö sisään vai tutkitteko rakennusta ulkopuolelta? Tai vastaan voi tulla maanalainen järvi, jonka rannalla kalaihminen nyyhkyttää – ryöstättekö hänet vai kysyttekö voitteko auttaa? Tai sitten löydätte suuren rauta-arkun. Jatkatteko matkaa vai yritättekö avata sen?

Luin poikana Valitse oma seikkailusi -kirjoja, pidin niistä kovasti, ja tämähän on aivan sama idea. (Jaakko Ylijuonikas teki niistä muutama vuosi sitten Neuromaani-nimisen huumoriromaaninkin.)

Kuvahaun tulos haulle "valitse oma seikkailusi"

Tämä minulla on tallellakin – vampyyrikirja oli kyllä sitä jännittävämpi, ja aikamatkatarina myös.

Above and Below tarjoaa aina vaihtoehdoillesi sitten vaatimukset, alarajan, joka sinun pitää seikkailijoidesi lamppujen määrällä voittaa. Tämä on todennäköisyyksien laskemista ja ehkä uhmaamista – lopulta heitetään nopalla (sitä voi heitellä uudestaankin). Jos epäonnistut, heität yhteensä vaikka 6 kun olisi pitänyt saada 7, seikkailusi oli siinä. Yleensä. Vuoro menee hukkaan. Harvoin epäonnistumisen seuraus kuvataan. Jos taas voitat, teksti vain kertoo sen palkinnon nimen, jonka saat. Näin esimerkiksi

(sieni)

(köysi, +1 mainetta)

(kolme rahaa, kala)

Ajoittain nuristaan, että Kickstarter tuottaa pelejä, jotka on kehitetty vähän puolitiehen tai ei ihan loppuun asti. Aboven kohdalla tuntui, että ymmärsin väitteen.

En tiedä onko oma kiinnostuskäyräni yhdenkään pelin kohdalla käynyt samanlaista vuoristorataa kuin Above and Below’n kanssa kävi. Olin siitä varovaisen kiinnostunut lainatessani sen kirjastosta ja lukiessa sääntöjä. Ei kai otteiden lukeminen kirjasta voi olla kovin erikoista? Pitäisikö tekstejä simultaanikääntää, vai mennäkö englannilla, kumpi nyt sitten olisi mukavampaa? (Pelin kieli ei ole edes ihan helpointa englantia – ellei sellaisen asteen sanat kuin gargantuan ja regurgitate ole tuttuja, tunnelmaa voi rikkoa sanakirjan/äpsin pläräily.)

Sitten kun aloimme pelata ensimmäistä peliä ja ensimmäiset seikkailupätkät luettiin, olin vallan innostunut. Nämä pienet pätkäthän vievät seikkailuun! Niistähän pääsee mystisiin luolastoihin, minuahan kiinnostaa mitä tapahtuu! Huikea homma… Mitä seuraavaksi? Seikkailu oli pelin kirkkaasti kiinnostavin toiminto, varsinainen boeuf ja raison d’être. (*

Mutta jo tämän ensimmäisen pelin loppua kohden efekti oli latistunut. Itse peli kun tuntui olevan niin äkkiä ohi ja jätti vain valjun maun. Mitään kummempaa nautintoa koneiston rakentamisesta ei ehdi syntyä. Vuoroja pitäisi varmaan olla ainakin yksi enemmän, että peli tuntuisi päätyvän johonkin (kauanko sitä koneistoa sitten pääsee hyödyntämään, näyttää olevan hyvin tarkkaa säätöä pelisuunnittelussa.) Ja toisessa pelissä alkoi vaikuttaa jo siltä, että luolasto, vaikka kiinnostava yhä, ainakin paljon kiinnostavampi kuin maanpäällinen kylänrakennus, on kuitenkin aika pitkälti vain arpapeliä. Nyt löysit sienen, nyt köyden ja rahan. Joskus sait sitä mitä tarvitsit, joskus vähemmän tarpeellista, arvalla yhtä kaikki. Oliko tarinanluenta lopulta vain tunnelmallinen tapa heittää noppaa?

Pelaaja kylä on laajentunut: maan päällä on nyt neljä rakennusta ja maan allakin yksi, sellainen joka tuottaa köyttä. Kova kolmikko on parhaillaan seikkailemassa. Lisätkää kuvaan lukijan ääni: ”Saavutte maanalaiselle järvelle…”

Lopulta Above and Below jäi sitten lipaston päälle odottamaan kolmatta peliä, jota ei sitten koskaan tullut. Peli ei vain enää vetänyt kumpaakaan puoleensa. Jotenkin yhdentekevää se kuitenkin oli, kuin koko muu peli olisi veruke tarinankerronnalle, joka ei kuitenkaan riitä peliksi. Erinomainen idea kyllä. Paljon lupausta jatkokehittelyä varten.

Vaikka se Mikko Saarelle olikin pienoinen pettymys), olen kiinnostunut kokeilemaan, josko Near and Far kuitenkin olisi tätä kiinnostavampi edistysaskel.

 


(* Sovitaan että boeuf on pihvi ranskaksi. Saatoin luntata, mihin kirjaimeen hattu tulee.

2 ajatusta artikkelista “Tunteiden vuoristorata tuo tarinanluentapeli nimeltä Above and Below

 1. Majis sanoo:

  Hassua että tarinankerrontapeleistä puhuttaessa Once Upon a Time ei saanut mainintaa. Huppu peli! 🙂

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Hei!
   Once Uponista kirjoitan tuossa linkissä, joka oli piilotettu hetkinen, mihinkäs se olikaan piilotettu…:
   ”(Joissain peleissä tarinoita joutuu kyllä keksimäänkin.)”

   Etsin yhä suosikkitarinankerrontapeliäni. Kokeilisin mielelläni myös tarinanluennan klassikkoa Tales of the Arabian Nightsia, joka kai käsitykseni mukaan on lähinnä vain seikkailukirja. Kaipa sitten samaan syssyyn menisi Sherlock Holmes Consulting Detective, sen aion syksymmällä kaverilta lainata.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: