Koulutetaan kakarat käymään kauppaa kahdella kaupankäyntipelien klassikolla (Catan, Bohnanza)

6

1.7.2017 Kirjoittanut JK

Nyt on kaksi kovimman luokan klassikkoa lopulta ollut pöydällä – lasten kanssa. Buinesta, buinesta siis luvassa! Ehkei ole sattumaa, että kaupankäynti on monen hyvin suositun pelin ytimessä Monopolista Cataniin ja Bohnanzaan. Ihmiset ehkä tykkäävät kaupankäynnin vuorovaikutuksesta? Sehän onkin rakentava vuorovaikutuksen muoto – win-win eli yhteisvoitto kuin markkinatalous parhaimmillaan. Lisäksi se tuo eloa ja puhetta pöytään kuin Kuopion torilla konsanaan – inhimillistä ja sosiaalista eloa verrattuna joidenkin pelien mykkään kontemplaatioon (joka toki sekin on hienoa). Sitä paitsi lapsille voi samalla opettaa perusasioita, kuten suhteellista etua ja sellaistakin että kilpailussa ei kannata aina antaa ilmaiseksi toisille asioita, jos haluaa voittaa heidät. Ei vaikka ”mutku mä en tarvii sitä…”

Chilipapu pitäisi istuttaa ensi vuoron aluksi. Papupellot ovat jo täynnä muita lajikkeita, joten chilistä pitäisi päästä eroon.

Uwe Rosenbergin varhainen suosikki Bohnanza (1997) eli Papupeli on kaupankäyntipelien tukipylväitä. Mitenköhän saksan kielen natiivit suhtautuvat pelin sanaleikkinimeen? Siinä on sana ’papu’ saanut loppupäätteen ilmeisesti vanhasta länkkäritelevisiosarjasta Bonanza. Tarkoittaako se mitään, viittaako mihinkään?

En edes lähde uumoilemaan, mistä Uwe keksi teemaksi juuri papujenviljelyn. Sentään pavut ovat nykyään mediaseksympiä kuin 90-luvulla, kun itse opettelin vegetaristina niistä tykkäämään.

Papupeli on niitä pelejä, jotka ovat syvällisempiä kuin sääntöjä lukemalla aavistaa. Se johtuu kaupankäyntielementistä. Pelivuorollasi pöytään tulee aina kaksi papukorttia, ja ne on vaiheen lopuksi istutettava – joko sinun pellollesi tai toisten. Peltoja on jokaisella kuitenkin rajallinen määrä, joten kaikkea ei voi istuttaa. Kun vielä kortteja pitää kädestä istuttaa siinä järjestyksessä kuin ne kädessä ovat (pelin clou on, ettei korttien järjestystä saa kädessä vaihtaa), monesti sitä haluaa päästä papukorteista eroon. Mutta ei oikein kannata tarjota toisillekaan ilmaiseksi kortteja – nehän ovat loppujen lopuksi rahan arvoisia. Joten pelaaja joutuu kovasti arvioimaan, mitkä pavut pitää, mitkä myy pellolta pois, mitä vaihtaa toisten kanssa mihin ja mitä ehkä laittaa kaupan päälle tai dumppaa toisille ilmaiseksi. Kaupanhieronnan kautta pelaajat voivat olla siis aktiivisesti mukana muidenkin pelivuoroilla.

Vuorovaikutuksen takia peli kestää uudelleenpeluuta. Se on myös hyvin nopea opettaa.

Kuusivuotiaani ilmoitti Papupelin uudeksi lempipelikseen. Se on kaupankäynnissään kyllä hyvää vaihtelua. Oma esteettinen silmäni ei vain taivu arvostamaan huumoripapukuvitusta, mutta olen valmis katsomaan sitä sormien lävitse, jos tulevatkin pelit osoittautuvat tekevän lapset yhtä iloisiksi kuin tähän mennessä. Sitä paitsi neuvottelu ja kaupanhieronta voi olla hyvinkin opettavaista.

Papupeli on kelpo perhepeli ja ei-harrastajienkin helposti oppima kevyt seurapeli ja parhaimmillaan on 4 – 6 pelaajalla. Peli on aivan liian pitkä, mutta sitä voi nopeuttaa sillä että pelaa pakan vain kerran loppuun eikä kahdesti (tai  – sic – kolmesti!).

Tämä pelaaja haluaisi vaihtaa pahoinvoivan Green beanin pois välistä, että pääsisi ensi vuoronsa aluksi istuttamaan kaksi kahvipapua.

*

Catan (Klaus Teuber, 1995) eli Catanin uudisasukkaat on peli, joka aloitti saksalaisen koulukunnan europelien /designerlautapelien aallon 90-luvulla. Olemme viime vuonna pelanneet lasten kanssa Catan Junioria, joka oli hetken aikaa hauska ”Coco-papukaija auttaa” -kortteineen, mutta kävi aika pian tylsäksi ja aivan liian pitkäksi alhaiseen lihapitoisuuteen nähden. Nyt olimme valmiita kokeilemaan täyttä aikuistenversiota, ja sehän paljastui hyvinkin samanlaiseksi kuin Juniori-versio. Kaikki samat elementit olivat mukana, nyt vain hieman laajempina versioina.

Catanin suositeltu aloittelijalähtöasetelma ja pari vuoroa päälle.

Lautapeliharrastajat puhuvat paljon siitä, miten voisi tarjota Monopolin, Riskin ja Scrabblen kaltaisten markettihittien tilalle samankaltaisia uusia lautapelejä, jotka olisivat ”vähän kuin X mutta parempia”.

Catan on vähän kuin Monopoli plus. Noppaa heitellään ja noppa tuo ja noppa vie –  mutta silti tässä on vähän strategiaa mukana tuurin lisäksi. Kauppaakin käydään: joka kierroksella on mahdollista tarjota resurssikorttien vaihtoja toisten pelaajien kanssa (ja tietysti pelin markkinoiden kanssa, ilman toisia pelaajia), ja vaikka kaupankäynti on pienemmässä roolissa kuin Papupelissä, sen taitaminen on olennaista, jos haluaa voittaa.

Catanin ikä näkyy minusta siinä, miten arkaaiselta vaikutti koko mekaniikka, jossa nopanheitto ratkaisee, mitä tuotetaan. Pelissä, etenkin alkupelissä, tulee vuoroja, jolloin ei saa tehtyä mitään, kun noppien silmäluvut eivät natsaa, ei saa resursseja tai voro napsii niitä pois. Nämä tylsät vuorot ovat tuulahduksia ajalta ennen modernien designer-lautapelien läpilyöntiä. Jotenkin niitä ei enää jaksa, kun on päässyt pelaamaan pelejä, joissa joka vuorolla tapahtuu jotakin ja peli liikkuu johonkin suuntaan. Mutta silti, eivät ne kamalan yleisiä yleensä ole, ja kun oman koneiston saa käyntiin, tavaraa tulvii tyydyttävästi ja homma rullaa. Pelilauta on modulaarinen, joten joka peleistä saa keskenään erilaisia, mikä tuo erilaisia suunnittelipähkäilyjä ja lisää uudelleenpelattavuutta. Ei Catan huono peli ole nykyäänkään.

Satunnainen setuppi ja resurssikortteja. Pelin kiinnostavin valinta on alussa: minne ekat kylänsä rakentaa.

Mistä herää kysymys: Mikä olisi seuraavalle lautapelisukupolvelle ”vähän kuin Catan, mutta parempi?” Eli yhdistäisi samoja mekaniikkoja, olisi yhtä kevyt/raskas ja yhtä helppo oppia mutta silti ikään kuin kehittyneempi pelisuunnittelultaan? Onko sellaista peliä?

Näistä kirjoittaessani tajusin, että olen pelannut yllättävän vähän neuvottelupelejä. Ainakin Chinatownista kirjoitettiin Todellisuuspaossa vähän aika sitten kiinnostavia…

Kiinnostava juttu Catanin taustoista muuten.

6 ajatusta artikkelista “Koulutetaan kakarat käymään kauppaa kahdella kaupankäyntipelien klassikolla (Catan, Bohnanza)

 1. Mikko Saari sanoo:

  Veikkaan, ettei Bohnanzan nimen taustalla ole sen kummempaa selitystä, kuin saksalainen mieltymys sanaleikkeihin. Saksalaisethan harrastavat muun muassa paljon höpsöjä rimmaavia iskulauseita lautapelien nimissä, tai muuten vain kummallisia nimiä.

  No Thanks -korttipeli, esimerkiksi, on saksaksi kokonaisuudessa Geschenkt… ist noch zu teuer, joka on paitsi erittäin osuva nimi (”Lahjaksikin saatuna liian kallis”), myös Tom Hanks -leffa Rahareiän saksankielinen nimi.

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Moi! EIkä sitä tiedä, jos Bonanza on ollut vaikka kuinka suosittukin sarja Saksassa. David Hasselhoffkin möi siellä platinaa – maa osaa yllättää.

   Tykkää

 2. Antti sanoo:

  Olette näköjään pelanneet catania vähän väärin. Catanissa ei saa laittaa kylää sellaiseen paikaan, jossa vieressä on jo kylä tai kaupunki.

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Moi!
   Kiitos huomautuksesta. Ihmiset, älkää ottako esimerkkiä! Meinasin avautua Catanin sääntökirjasta, mutta hillitsin itseni viime tingassa. Siellä nimittäin puhuttiin etäisyyssäännöstä (jos muistan termin oikein), mutta sitten ei kerrottu mikä se on. En löytänyt lisää infoa hakusanallakaan, joten house rulasin lennosta että tämä hyvä. Lasten kanssa nämä ei ole meillä niin justiinsa. (Ei niin ettemme osaisi pelailla väärin myös aikuisten kanssa. Köhterramysticaköh.)

   Tykkää

   • Mikko Saari sanoo:

    En tiedä, mikä versio sinulla pelistä on, mutta ainakin jossain niistä sääntökirjassa etäisyyssääntö määritellään näinkin selkeästi: ”Etäisyyssääntö: Kylän saa rakentaa vain sellaiseen risteykseen (→), jonka viereisissä risteyksissä ei ole kyliä tai kaupunkeja – riippumatta siitä kenelle ne kuuluvat.”

    Perussääntöjen sivun kolme lopusta saattaisi löytyä.

    Tykkää

 3. JK sanoo:

  Kiitos. Palautimme pelin jo kirjastoon, en muista mikä versio oli. Varmaan se siellä jossakin olisi selvitetty.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: