Dale of Merchants, painonnostoliike korttipeliksi

Jätä kommentti

5.6.2016 Kirjoittanut JK

Karsastin Dale of Merchantsia (Sami Laakso 2015) alkuun, koska kortit olivat niin täynnä tekstiä. Kuvittelin, että niitä joutuu opettelemaan ulkoa kaksi kuukautta, ennen kuin peli alkaa rullata. Olin väärässä ja hyvä niin – tämäpä vasta mainio pieni peli.

image

Dale of Merchants on pakanrakennuspeli, jossa pakkaa puretaan heti perään kun se on rakennettu. DoM on siis niin kuin tempaus. Tämä:

Painonnostoliikkeissähän kroppa räjähtää ja räjähtävä voima heilauttaa tangon liikkeelle. Mutta harvemmin huomataan, että niissä on kyseessä kaksi räjähdystä: ensin ylöspäin ja samantien alaspäin, alas ottamaan tanko ala-asennossa vastaan. Painonnosto on siis harjoitus mahdollisimman nopeassa voimantuottamisessa JA voiman suunnan vaihtamisessa. Sen takia se on niin hieno laji.

Dale of Merchantsissa pelaaja aloittaa kymmenen kortin pakalla, joista kolme on ykköslevelin kortteja ja loput seitsemän romukortteja, kirjaimellisesti. Näillä pitää saada parempia kortteja hankittua, jotta saa rakennettua korteilla ”myyntikojuja”: kortit pitää asettaa kahdeksaan perättäiseen pinoon, joiden arvot menevät tasan yhdestä kahdeksaan. Kojuihin käytetyt kortit on pysyvästi menetetty, joten pakkaa tuhotaan kilpaa rakentamisen kanssa.

image

Pakanrakennus on kivaa. Se tulee totisesti nähdä rakentamisena, mikä on aina palkitsevaa, koska siitä tuntee edistyvänsä ja saavuttaneensa jotain. Pakanrakentamisessa vain ei rakenneta pelilaudalle näyttäviä kaupunkeja, valtakuntia tai reitistöjä, vaan parempaa korttivalikoimaa. Pelimekanismina se on ainakin minusta epäintuitiivinen – pakanrakennuspelin tuntumaa on vaikea kuvailla tai ymmärtää kokeilematta. Ekalla kerralla ei ymmärrä, miksi huonojen korttien karsiminen pakasta on edes tärkeää. Mitäs haittaa niistä nyt on, saahan ne taas siirrettyä poistopakkaan? Mutta niiden sijasta kädessäsi voisi olla jotain hyödyllistä jo nyt. Pakanrakennus on peliharrastajien mekaniikka, joka palkitsee taitajat kuin varkain.

Siinä voi siis kehittyä paremmaksi. Parantuminen on ihmisyyden ytimessä. Ellei ihminen halua kehittyä missään paremmaksi, hän voi ryömiä takaisin alkumereen. Hitto, voisimme kaikki ryömiä takaisin alkumereen. Ei sieltä huvikseen noustu. Oli tarve kehittyä. Oli tarve saada aikaan, rakentaa jotakin.

Dominion on tietysti koko pakanrakennusmekaniikan synnyttäjä ja kantaäiti, mutta minulle se jäi etäiseksi, ei tuntunut omalta. Dale of Merchants kolahti paljon osuvammin. Siinä haluan kehittyä paremmaksi. Olen siinä huono – jo sääntökirjassakin vihjataan, että kokeneet pelaajat osaavat pelata erilaisia ”komboja”: tämä kuulostaa joltain myyttiseltä tempulta, josta minulla on kyllä kalpea aavistus, mutta se on kalpea ja myyttinen kuten aaveet. Mutta haluan jahdata niitä haamuja. Jonain päivänä ehkäpä minäkin osaan pelata tehokkaita komboja.

Siihen mennessä lätkin menemään. DoMissa on hauska, viehättävä kuvitus, puolisen tuntia kuluu sen kanssa kuin siivillä ja mainitsinko jo, että pelissä on kuusi eri korttisettiä valittavaksi? En.

Kuusi eri settiä ovat pandat, liito-oravat, papukaijat, kameleontit, pesukarhut, oselotit. Näitä yhdistelemällä peleistä saa erilaisia. Liito-oravat esimerkiksi nopeuttavat peliä, pesukarhut lisäävät vuorovaikutusta jäynänteon muodossa, oselotit tuovat kaaosta ja satunnaisuutta. Ja ne kortit oppii kyllä nopeasti. Hallitseminen on eri asia. Pelissä on paljon kortteja, joiden tekniikoita en ole toistaiseksi osannut käyttää. Yhdellä pandakortilla ostaessa voi maksaa yli vaaditun hinnan: kuinka usein se on tarpeellista? Toisella kortilla ostaessa voit ostaa kortin myös marketin poistolaarista – toistaiseksi siellä ei kertaakaan ole ollut mitään tarpeellista. Mutta kyllä se hetki vielä tulee. Tai sitten ryömin takaisin Keilalahteen tai muuhun alkumereen.

image

En ole Dale of Merchantista löytänyt oikeastaan muita haittoja kuin että se synnyttää halun ostaa myös jatko-osan Dale of Merchants 2.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pelejä

7 Wonders Duel 1775: Rebellion Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: Family Edition Alhambra Alias Amerigo Antiquity At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Bang! Battle Line Best Treehouse Ever Biblios Blood Bowl Blueprints Bohnanza Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Bus Cacao Camel Cup/Camel Up Carcassonne Carcassonne Junior Castles of Burgundy Castles of Mad King Ludwig Catan Catan Junior Caverna Caylus Celestia Chez Greek Citadels Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Codenames Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Compatibility Concordia Cottage Garden Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Deus De Vulgari Eloquentia Diamant Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Falling Sky Fiasco Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Fog of Love For Sale Freedom: The Underground Railroad Fuji Flush Fungi Glory to Rome Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Hacienda Halli-Klack Hanabi Here I Stand Hoity Toity Honshu Hornet Imhotep Imperial Isle of Skye Istanbul Jaipur Jamaica Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Karuba Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of Tokyo Kingsburg Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos Lanterns Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Love Letter Mad Madeira Mallorca Marrakech Masters of the Universe Matryoshka Medieval Academy Menolippu Mice and Mystics Mint Works Modern Art Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Mysterium My Village Myyräpeli Mölkky Nations New York 1901 Noa No Thanks! Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Orléans Pandemia Patchwork Pelaajien valinta Port Royal Potion Explosion Prodigals Club Puerto Rico Qwinto Qwixx Race for the Galaxy Railroad Tycoon/Railways of the World Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Rocky Road à la Mode Rokokoo Rory's Story Cubes Roskis Saboteur Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan Santiago Santorini Savannah Cafe Seasons Sherlock Holmes Consulting Detective Splendor Star Wars: Imperial Assault Stone Age Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Targi Terraforming Mars Terra Mystica Thebes The Golden Ages Thurn & Taxis Tides of Time Tikal Tokaido Torakkapokeri Tournay Trajan Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Wacky Wacky West Wallenstein When I Dream Yspahan Zooloretto Zoo Panic
%d bloggers like this: