Noa tappoi Zooloreton

4

2.6.2016 Kirjoittanut JK

Tässä on Pieter Brueghelin maalaus Ikaroksen putoaminen:

Brueghel oli nero.

Nerokas ei Noa (Ralf zur Linde & Wolfgang Sentker 2016) sentään ole, mutta kelvokas uusi lautapeli lasten kanssa kuitenkin. Sitä yhdistää Brueghelin maalaukseen se, että isosta kirjasta tuttu arkinrakentaja Nooa on lainannut pelille nimensä ja teeman, muttei esiinny siinä edes säären vertaa.

image

Joka pelaajalla on oma pahviarkki. Pöydällä on liuta eläimiä. Vuorollaan pelaaja voi joko hajoittaa eläinjoukon valitsemallaan tavalla ja saada ruokamerkin tai ostaa ruoalla omaan arkkiinsa eläinjoukon. Tarkoitus on kerätä omaan arkkiin isoja eläinperheitä tai sitten arvokkaita eläinyksilöitä – parit kun menetetään. ”Nooa” käy pelin lopussa nappaamassa pelaajien kilpailevista arkeista kaikki eläinparit pois.

Hyvin eleganttia, mutta silti pähkäiltävää riittää. Jos liian selvästi viestittää aikeensa napata ne kolme tiikeriä, muut pilkkovat ryhmän – tai tietysti ottavat sen itselleen. Peli on täynnä sellaista ”en minä nyt oikeasti näitä katsele sillä silmällä, kunhan nyt vain huvikseni pilkon nuo krokotiilit erikseen tuon viitosen arvoisen seepran kanssa”. Ruoka on niukassa, joten jättiryhmiä saa harvoin kaapattua. Hyvä olisi myös, jos pelaaja muistaisi, mitä muut ovat edellisillä kierroksilla napanneet voidakseen estää näitä liian tuottoisista komboista.

image

Kuvitus sai tyttäriltäni varauksettoman hyväksynnän

Noan pelaa vartissa eli hyvin nopeasti, mikä lastenpelille on usein ansio, koska keskittyminen ja pelivire alkaa lapsilla helposti alkuinnostuksen jälkeen tai vastoinkäymisten jälkeen helposti kärsiä. Pienten lasten peli Noa ei silti ole. Se sopii noin seitsemänvuotiaasta ylöspäin. 5½-vuotias oppii kyllä säännöt, mutta ei ymmärrä taktiikkaa ja häviää joka pelin. Häntä kiinnostavat lähinnä söpöt eläimet ja niiden keräily. Eihän se haittaa, jos se ei häntä haittaa, mutta oma lapseni ainakin alkaa turhautua jos tajuaa joka ikinen kerta häviävänsä. 7½-vuotias taas voi jo voittaa aikuisiakin.

Tämä on lastenpelien ikuinen haaste. Joko peli tehdään niin höntiksi, ettei aikuinen juuri nauti niiden pelaamisesta (vaikka peliseuran ja -pelihetken parissa viihtyisikin), tai sitten ne tarjoavat älyllistä haastetta – ja edun älykkäämmälle aikuiselle. Mutta! Jotenkin kaikkein parhaat lastenpelit silti onnistuvat tarjoamaan sekä mielekästä pohdittavaa ja edes illuusion älyn käytön kannattavuudesta että silti mahdollistamaan lapsillekin voittoja ja mahdollisuuksia niihin. Esimerkiksi Sushi Go! ja Best Treehouse Ever ovat tällaisia voittajia. Mistä tämä johtuu, se on kiehtova peliteoreettinen ongelma myöhemmällä ajalla pohdittavaksi.

Noaan palatakseni, se palkittiin äskettäin Spiel des Jahres -suosituksella. Nappasin oman kopioni Lautapelit.fi:n 20-vuotissynttäritarjouksista kahdellakympillä, ja peliä on nyt jo aika monta peliä ehditty pelata enkä usko sen ihan heti unohtuvan. Samalla näyttää siltä, että Noa korvaa meillä tarpeen ostaa Zoolorettoa, jota tämä muistuttaa sekä taktiselta tuntumaltaan että tietysti eläinsöpöydellään.

image

Mainokset

4 thoughts on “Noa tappoi Zooloreton

 1. Mikko Saari sanoo:

  Love Letter on minun kirjoissani tämän lastenpelihaasteen parhaita onnistujia. Enimmäkseenhän se on silkka tuuripeli, mutta tuntuu silti kovin fiksulta.

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Joo, se taitaa tosiaan sopia kuvaukseen. En ole sitä lasten kanssa kokeillut.

   Tykkää

   • Mikko Saari sanoo:

    Minä olen, hyvinkin yli 50 erää, ja edelleen jaksaa miellyttää kaikkia.

    Tykkää

   • JK sanoo:

    LL on teille siis vähän niin kuin Mad-kortit(linkki) meillä. Ekat pelit voitin Madia seitsemänvuotiaan kanssa melkein kaikki, nykyään ollaan aika puolissa. Sama viisivuotiaan kanssa, nykyään hänkin voittaa melko säännöllisesti. Eli selvästi jonkinlainen taitoelementti on olemassa ja pelatessa tuntuu kuin tekisi tärkeitä päätöksiä, vaikka lopulta kortit kuitenkin ratkaisee.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pelejä

7 Wonders Duel 1775: Rebellion Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: Family Edition Alhambra Alias Amerigo Antiquity At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Bang! Battle Line Best Treehouse Ever Biblios Blood Bowl Blueprints Bohnanza Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Bus Cacao Camel Cup/Camel Up Carcassonne Carcassonne Junior Castles of Burgundy Castles of Mad King Ludwig Catan Catan Junior Caverna Caylus Celestia Chez Greek Citadels Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Codenames Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Compatibility Concordia Cottage Garden Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Deus De Vulgari Eloquentia Diamant Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Falling Sky Fiasco Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Fog of Love For Sale Freedom: The Underground Railroad Fuji Flush Fungi Glory to Rome Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Hacienda Halli-Klack Hanabi Here I Stand Hoity Toity Honshu Hornet Imhotep Imperial Isle of Skye Istanbul Jaipur Jamaica Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Karuba Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of Tokyo Kingsburg Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos Lanterns Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Love Letter Mad Madeira Mallorca Marrakech Masters of the Universe Matryoshka Medieval Academy Menolippu Mice and Mystics Mint Works Modern Art Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Mysterium My Village Myyräpeli Mölkky Nations New York 1901 Noa No Thanks! Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Orléans Pandemia Patchwork Pelaajien valinta Port Royal Potion Explosion Prodigals Club Puerto Rico Qwinto Qwixx Race for the Galaxy Railroad Tycoon/Railways of the World Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Rocky Road à la Mode Rokokoo Rory's Story Cubes Roskis Saboteur Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan Santiago Santorini Savannah Cafe Seasons Sherlock Holmes Consulting Detective Splendor Star Wars: Imperial Assault Stone Age Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Targi Terraforming Mars Terra Mystica Thebes The Golden Ages Thurn & Taxis Tides of Time Tikal Tokaido Torakkapokeri Tournay Trajan Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Wacky Wacky West Wallenstein When I Dream Yspahan Zooloretto Zoo Panic
%d bloggers like this: