Tournay: En ole vain Troyesin pikkuveli, olen ihminen ja minulla on tunteet

Jätä kommentti

5.4.2016 Kirjoittanut JK

(Kauppa, Vesku Loirin pikkuveli saapuu tiskille.)
Myyjä: Kolme viiskymmentä.
Vesku Loirin pikkuveli (VLPV): Tossa on viitonen.
Myyjä: Kiit-toos, ja tästä vaihtorahat… Hetkinen…
VLPV: (Ei kai taas)
Myyjä: Et kai sä oo…
VLPV: Saanko mä ne vaihtorahat–
Myyjä: Vesku Loiri!
VLPV: Kaks viiskymmentä–
Myyjä: Sä oot ihan sen näkönen!
VLPV: En ole Vesku.
Myyjä: Sä oot sille sukua varmaan!
VLPV: mmmm
Myyjä: Mitä?
VLPV: Pikkuveli, kaks viiskymmentä, saanksmä sen kaks viiskymmentä takas.
Myyjä: Ei helvetti! Vesku Loirin pikkuveli! Osaatsä mitä osaatsä tota laulaa? Näytellä? Nyrkkeillä? Kaatua?
VLPV: Oikeesti ne rahat–
Myyjä: Vedä jotain Uunoa hei!
VLPV: tai olkoon…
Myyjä: Vedä hei Lapin kesä! Eiku Hyvää puuta. Vedä Hyvää puuta!
VLPV: (poistuu)
Myyjä: V*ttu näittekste! Vesku Loirin broidi! Oikeesti! V*ttu muuten, näyttää silläkin rahaa riittävän. Ei ottanut ees vaihtorahoja.

Tournay on Vesku Loirin pikkuveli. Siis Troyes’n pikkuveli. Paitsi että ei se halua kuulla olevansa Troyes’n pikkuveli. Hän on oma itsensä, hän haluaa tulla tunnetuksi omalla nimellään ja omilla ansioillaan eikä vain liian hyvän ja menestyneen isoveljensä jatkeena. Katsokaa minua, Tournay sanoo,

Enkö minä ole ihminen? Kun viillätte minua, enkö minä vuoda verta? Jos kutitat minua, enkö minä naura? Jos myrkytätte minut, enkö minä kuole? Ja jos teette minulle väärin, enkö minä kosta?

Niinpä on väärin puhua edes Troyes’ta kun puhumme Tournaysta. Unohtakaa Troyes. Troyes on suurenmoinen mestariteos. Sitä ei tarvitse enää mainita. Puhukaa Tournaysta, joka ei ole Troyesin pikkuveli. Tournay ei ole vain korttiversio Troyesista miinus nopat ja puoli tuntia peliaikaa. Tournay on itsenäinen mies, joka tulee toimeen omillaan, rakentaa koneistoa keskiaikaisessa ranskankielisessä kaupungissa Troyesinkin kuvittaneen Alexander Rochen kauniilla korteilla.

Ja me kuuntelemme sinua, Tournay, unohdamme isoveljesi ja keskitymme sinun ansioihisi. Ja me havaitsemme ne huomattaviksi.

Tournay (Sebastien Dujardin – Xavier Georges- Alain Orbain, jotka ovat tehneet toisenkin pelin ennen tätä, 2011) on 30 – 60 minuutin ja 2 – 4 pelaajan korttipeli, jossa rakennetaan oma kaupunginosa vetämällä ja värväämällä kortteja, asettelemalla ne järjestykseen ja asettelemalla niille puutyöläisiä. Tournayn työläiset ovat kolmea säätyä: punaisia eli aatelisia ja sotilasmahdin edustajia (meepleillä on kypärä), keltaisia käsityöläisiä (heillä on lierihattu) ja valkoista papistoa (munkinkaapu yllä).

DSCF3635

Kortteja on kolmea säätyä ja kolmea eri tasoa. Niistä muodostuu 3×3-ruudukko myös kunkin pelaajan omalle pelialueelle. Kyseessä on siis kuva kuvassa, mise en abyme, minkä vasta tajusin. Onkohan Dujardin nero?

Tournay on yhdistelmä kortinvärväystä, työläistenasettelua ja koneistonrakennusta – tai tarkemmin sanottuna taulunrakennusta, jolla hieman kehnolla mutta käyttökelpoisella sanalla suomennan termin tableau building. Oma kaupunginosa on se taulu, joka rakennetaan, ja sinne pelatuilla korteilla saa lisävoimia ja -tehoja tulevaan rakentamiseen. Pidän tästä pelimekaniikasta, siinä saa luomisen ja paremmaksi kehittymisen tunteen.

 

DSCF3637

Vihreän kaupunginosan työläiset kerääntyvät torille valmiina hommiin.

 

Keskinopeana taulunrakennuskorttipelinä Tournayta on verrattu San Juaniin ja Race for the Galaxyyn. En ole pelannut jälkimmäistä, koska siinä on avaruus-scifiteema, joka saa minut välittömästi nukahtamaan, mutta San Juaniin verrattuna Tournayssa on mm. sellainen strateginen lisä, että nyt korttien sijainnilla omassa pöydässä on merkitystä. Vuorovaikutus toisen pelaajan kanssa on myös vahvempaa, koska toiselta voi ostaa työläisiä, joillain kortilla voi vaikuttaa toisen kaupunginosaan, ja loppupisteytysehdot jaetaan toisten pelaajien kanssa.

Jos Tournayta taas vertaa sellaiseen keskiaikaiseen kaupunkiin sijoittuvaan peliin, jossa loppupistetytysehdot jaetaan toisten kanssa, ja jossa heitetään noppia, ostetaan niitä toisilta pelaajilta ja sijoitellaan niitä, yhtäläisyyksiä ei voi olla huomaamatta – eivät valmistajat ole niitä koskaan peitelleetkään. Mutta ilman noppia sitä toista peliä ei voi kuvitellakaan. Tässä ei ole noppia. Tosin siinä toisessa pelissä nopat ovat oikeasti työläisiä vaihtelevine työkykyineen, ja tässä on puutyöläisiä, joita voi ostaa toisilta pelaajilta… Mutta entä sitten? Tournayssa on paljon samaa, mutta se on silti oma, vakaasti omilla jaloillaan ja omilla ansioillaan hyvin toimeen tuleva peli.

Koska joka peliin tulee käyttöön vain osa kaikista korteista, pelikerrat muodostuvat helposti erilaiseksi. Jos kaupunkia uhkaavat tapahtumakortit esim. ovat niitä positiivisia (kuningas tulee käymään ja palkitsee rahalla eniten punaista omaavan pelaajan) ja rahakkaita keltaisia kortteja on paljon tarjolla, pelistä saattaa tulla rauhallinen ja vauras. Toisaalta rahoilla on vain välinearvoa, ja ne pitäisi osata muuttaa voittopisteiksi. Toisessa pelissä joka denierin kolikko voi olla tiukassa ja uhkat kaatavat työläisiä.

Sääntöjen mukana tulee hitaampi variantti, jossa työläiset pitää ostaa ensin. En ole kokenut toistaiseksi tarvetta kokeilla tätä, koska Tournay täyttää nyt niin osuvasti sen puolen tunnin syvällisen kaksinpelin aukon. Sen lisäksi (ainakin tämä Z-Man Gamesin englanninkielinen) laatikko sisältää liudan ekspansiokortteja, jotka ovat kiva lisä.

On muuten huomattautettava siitä pienestä semi-yhteistyöpelin elementistä, joka Tournayssa ja Troyes’sa (no niin) on: vaikka kukin pelaa omaa sukua, ollaan silti samaa kaupunkia. Uhkat ovat yhteisiä ja niistä selviämisessä tehdään yhteistyötä – joskin mielellään muut tekevät enemmän ja itse kerätään kunnia.

Tournay on syvällinen puolen tunnin korttipeliksi. Ensimmäisellä pelikerralla on vielä pihalla oikeista strategioista. Vaatii pari pelikertaa ja kortteihin tutustumista, että strategiaa alkaa hahmottaa. Tämä peli todistaa taas, että yksi pelikerta ei harrastajapelin arvostamiseen vielä riitä. Tournay palkitsee toistuvan pelaajansa. Se on strateginen ja taktinen, mahdollistaa erilaisia pelitapoja ja muodostaa erilaisia pelikertoja. Kokeilisinko tehdä paljon ykköstason kortteja ja sitten vasta niiden päälle arvokkaampia? Tai jos kokeilisin satsata työläistenasetteluun ja korvaisin korttien määrän laadulla? Missä vaiheessa pelaan kortteja kädestäni esille ja mihin kohtaan?

Tournay tarjoaa paljon korventavaa hupia kauniissa puolen tunnin paketissa. Pidän paljon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: